RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 12 State Government

Rajasthan Board RBSE Class 7 Social Science Chapter 12 State Government

RBSE Solutions for Class 7 Social Science

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 12 State Government

RBSE Class 7 Social Science State Government Intext Book Questions and Answers

Page No 99.

Collect information on the following with the help of your teachers/guardian.

Question 1.
Names of the President and Prime Minister of India.
Answer:
Present President of India is Sh. Pranab Mukherjee and Prime Minister of India is Sh. Narender Modi.

Question 2.
Names of the Governor and Chief Minister of Rajasthan.
Answer:
Governor of Raj. is Sh. Kalyan Singh and Chief Minister is Mrs. Vashundra Raje.

Question 3.
Names of the members of the Council of Ministers of the State.
Answer:
Members of the Council of Ministers of the State are –

  • C.M – Smt. Vashundhara Raje
  • Home Minister – Sh. Gulab Chand Katariya
  • Education Minister (Technical and Higher Education) – Sh. Kalicharan Saraf
  • Health Minister – Sh. Rajender Singh Rathore
  • Tribal Area Development Minister – Sh. Nand Lai Meena
  • Agriculture and Public Health Minister – Sh. Prabhu Lai Saini
  • Industry Minister – S. Gajendra Singh Khinvasar
  • P.W.D. Minister – Sh. Unish Khan
  • Rural Development and Panchayati Raj Minister (State Minister) – Sh. Surender Goyal
  • P.H.E.D and Waterwork Deptt. Minister – Ms. Kiran Maheshwari
  • Urban Development Minister – Sh. Rajpal Singh Shekhawat
  • Water Resource Minister – Dr. Ram Pratap
  • Social Justice Minister – Sh. Arun Chaturvedi
  • Food and Civil Supply Minister – Sh. Hem Singh Bhadana.

Question 4.
Name of the Assembly Election ward of your area.
Answer:
(Students should answer to this question by consulting their parents).

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 12 State Government

Question 5.
Name of the MLA of your Assembly Ward.
Answer:
(Students will answer to this question by consulting either their teacher or parents).

Question 6.
Name of the capital of Rajasthan.
Answer:
Capital of Rajasthan is Jaipur.

RBSE Class 7 Social Science State Government Text Book Questions and Answer

Question 1.
Choose the right Answer:

1. Who is the Constitutional head of the State –
(a) Chief Minister
(b) Prime Minister
(c) President
(d) Governor
Answer:
(d) Governor

2. The Rajasthan State Assembly consist of how many members –
(a) 250
(b) 545
(c) 200
(d) 66
Answer:
(c) 200

3. The voters of the State cast their votes for –
(a) Elections of the local self bodies
(b) Elections of the Legislative Assembly
(c) General elections for the Lok Sabha
(d) For all three
Answer:
(d) For all three

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 12 State Government

Question 2.
Fill in the blanks:

  1. ………………………. is the leader of the Council of Ministers.
  2. The departments have ………………………. to assist the ministers.
  3. Rajasthan has a ………………………. Legislature.
  4. Rajasthan’s High Court situated at ……………………….

Answer:

  1. Chief Minister
  2. Secretary
  3. one
  4. Jodhpur

Question 3.
Match the columns:

a)

‘A’ – Subject ‘B’ – List
Internal Security, Banking, Communication Concurrent List
Police, Agriculture, Cooperative Union List
Education, Forest, Labour Union State List

b)

Column ‘A’ Column ‘B’
Chief Minister & Council Ministers Judiciary of
Legislative Assembly Executive
High Court Legislature

Answer:

a)

Column ‘A’ Column ‘B’
Internal Security Banking, Communication Union List
Police, Agriculture, Cooperative State List
Education, Forest, Labour Union . Concurrent List

b)

Column ‘A’ Column ‘B’
Chief Minister & Council of Ministers Executive
Police, Agriculture, Cooperative Legislature
Education, Forest, Labour Union Judiciary

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 12 State Government

Question 4.
Which are the any or wings of the State Govt.
Answer:
Three wings of State Govt, are as follows –

  • Executive
  • Legislative
  • Judiciary.

Question 5.
Who are included in the Executive?
Answer:
Executive includes –

  • Governor
  • C.M. and Minister of Council
  • Govt, officers and servants.

Question 6.
Describe the main functions of the C.M.
Answer:
Following are the functions of C.M.

  1. Distribution of work amongst ministers.
  2. He monitors over the work of various deptts. and coordinates work of all the deptts. All the ministers work under his supervision.
  3. He chairs the meeting of council of ministers.
  4. Being leader of the party in majority he works as leader of the Assembly.

Question 7.
Describe the legislative functions of the Legislative Assembly.
Answer:
Legislative works – Works related to formation of laws are called ‘legislative’ works. The Legislative Assembly formulties laws on subjects listed in the State List and the concurrent list. Existing laws can be amended or rejection legislative Assembly. It takes part in amendment procedure of some provisions of the constitution.

RBSE Class 7 Social Science State Government Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
Union territories in India are –
(a) 29
(b) 16
(c) 7
(d) 25
Answer:
(c) 7

Question 2.
Indian Constitution provides special privilages to –
(a) Centre
(b) State
(c) Local bodies
(d) None of the above
Answer:
(a) Centre

Question 3.
Out of the followings, which state has bicameral legislatives?
(a) Rajasthan
(b) Haryana
(c) Punjab
(d) Maharashtra
Answer:
(d) Maharashtra

Question 4.
Subjects in the stale list are –
(a) 7
(b) 66
(c) 47
(d) 29
Answer:
(b) 66

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 12 State Government

Fill in the blanks:

  1. Total stales in India are ………………………………
  2. State legislature formulates law on the subjects of list. ………………………………
  3. In ………………….. list is included subjects of local importance.
  4. Minimum age for a person to become a governor is ………………………………
  5. 5. Highest Court of India is in ……………………………….

Answer:

  1. 29
  2. state
  3. state
  4. 35 years
  5. Delhi

Select True/False statement from the followings:

  1. Governor is the real head of the State.
  2. Total number of member of Rajasthan State Assembly is 200.
  3. Rajasthan does not have State Legislative Council (Vidhan Parishad).
  4. The Legislative Council is the second house of the Legislature.
  5. The Legislative Council is a permanent House and it can be dissolved.

Answer:

  1. False
  2. True
  3. True
  4. True
  5. False

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 12 State Government

Very Short Question Answer:

Question 1.
How many states are these in India?
Answer:
There are 29 states in India.

Question 2.
Who runs the proceedings of State Assembly?
Answer:
Speaker of State Assembly runs the proceedings of Assembly.

Question 3.
Who is the real Chief of the State?
Answer:
Chief Minister.

Question 4.
Which States have bicameral legislature?
Answer:
Bihar, Maharashtra, Karnataka, Andhra Pradesh, UP and Jammu and Kashmir have bicameral legislature.

Question 5.
Which organization formulates State level laws?
Answer:
executive.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 12 State Government

Question 6.
Through how many lists, division of Govt, powers is done by the constitution?
Answer:
Through three lists, the constitution has made division of Govt, powers –

  • Union List
  • State List
  • Concurrent List.

Question 7.
Who are included in State executive?
Answer:
Stale executive includes –

  • Governor and
  • Legislative Assembly and legislative council.

Question 8.
What is meant by executive powers of the Governor?
Answer:
executive powers of the Governor are those powers which he executes as wing of State executive.

Question 9.
From when do the council of ministers?
Answer:
The council of Ministers run the Raj State Govt, from Secretariate situated in Jaipur.

Question 10.
What an institution that executes Taw is called?
Answer:
Municipality.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 12 State Government

Question 11.
What is meant Council of Ministers?
Answer:
Council of Ministers is known by a group of Chief Minister and council of Ministers.

Short Question Answer:

Question 1.
How are the powers divided-into in the set up of union of India?
Answer:
Our constitution has distributed powers and work of Central Govt, and State Govts, through three lists which are

  • Union List
  • Stale List
  • Concurrent List

The central or union govt, is authorized to make laws on the subjects given in the list. The State govt, is authorized to formulate laws on the subjects of State list. The Central and Slate govt, are authorized too make laws on any of the subjects list in the concurrent list. But all the process are vested with the Central govt.

Question 2.
Write the name of four each of the subjects mentioned in the State List. Central/Union list and Concurrent List.
Answer:
Subjects of Union List –

  • National security
  • External affairs
  • Banking
  • Communication.

Subject of Sale list –

  • political
  • local business
  • agriculture
  • irrigation.

Concurrent List –

  • education
  • forest
  • labour unions
  • marriage.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 12 State Government

Question 3.
What is political Executive?
Answer:
Political Executive –
This is a body of public reformative elected by the public for a fixed period. These representatives are political representatives who take important policy decisions and run the govt.

Question 4.
What is meant by permanent Executive of Municipal?
Answer:
Persons who are not elected by the public but they are appointed by the govt, for a long time such as Secretary, they are called Permanent Executive. They are public servants who work under the central of political Executive and in the administration they assist political executives. .

Question 5.
Who are bureaucrats? What are their duties.
Answer:
There is secretary in every ministry to assist the Minister. The secretaries are bureaucrats. Their duty is the make all necessary information’s available to their Minister and assisting him in taking judicious decisions. The bureaucrats are responsible in implementing the decisions of (he Council of Ministers.

Question 6.
What is the qualification for the appointment of a Governor?
Answer:
following qualification is mecessary for a person to become Governor –

  • He must be Citizen of India
  • He should not be less than 35 years of age
  • He should not be member of any Legislative Assembly
  • He should not hold a position of profit in any organization.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 12 State Government

Question 7.
Discuss status of Chief Minister.
Answer:
Status of Chief Minister –

  • Chier Minister is the leader of the party that is in majority in the Legislative Assembly.
  • He runs the Govt, with the help of Ministers and in the chief of Council of Ministers.
  • He dislributes/delegales the works among the ministers.
  • He remains on the post so long as he’ enjoys vole of confidence of the Legislative Assembly.

Question 8.
State clearly organization of Rajasthan State Judiciary.
Answer:
Highest Court of Raj. is High Court, which is situated in Jodhpur. Its one bench is in Jaipur. It has under its control District Court and Session Court.

Question 9.
Discuss jurisdiction of High Court.
Answer:
The High Court can hear any of the following disputes:

  • Disputes between the citizens of the state.
  • Disputes between the citizens and the State Govt.
  • Appeal against the decisions of the subordinate courts.

Essay Type Questions:

Question 1.
How is the distribution of the process and the functions of the govt, given in our constitution?
Answer:
Distribution of the powers of the Govt, our constitution clearly distributes the responsibilities and powers between the state and central govts, which are. enumerated in three lists as given here –

1. Union or Central List –
It includes 97 matters such as national security, external affairs, banking, communication, railways, currency etc. The Central govt, is authorized to make laws related to these subject .matters.

2. State List –
It includes 66 important subject matters like police, local business, commerce, agriculture, irrigation etc. The State govt, is authorized to formulate laws on these subjects. The state govt, performs many of these functions like the help of the local bodies.

3. Concurrent List –
This list has 47 subject matters such as education, forest, labour unions, marriage etc. Both the central and the state govt, can make laws on any of these matters but the laws made by the central govt, shall over-side the slate govt’s decision.

4. Unclassified Subject –
The central govt, has right to make laws on remaining subjects.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 12 State Government

Question 2.
Discuss the powers of the Governor?
Answer:
Powers and functions of the Governor –
1. Executive Powers –
Governor appoints the Chief Minister of the State to the leader of the party that is in majority in Legislative Assembly and the council of Ministers, on the advice of the Chief Minister. All the laws and major policy decisions of the govt, are issued in his name. All important appointments in the State are made in his name. He can call for . any information about the law and order situation of the state to the central govt.

2. Legislative Powers –
He begins the state legislature and addresses the first session’of the State legislature. The bills passed by the slate legislature become law only alter assent of the Governor.

3. Financial Powers –
He places Budget before the Legislative Finance bill can’t be presented before the Slate legislative without prior sanction of the ‘Governor.

4. Emergency Powers –
These are the Bowers which the Governor exercises instead of the slate govt, during the President’s Rule in the stale.

5. Judiciary Powers –
The Governor has the power to grant pardons, refuses or remission of punishment to any person who has been convicted by courts of law.

RBSE Solutions for Class 7 Social Science Chapter 12 State Government

Question 3.
Discuss formation of State Legislative Assembly.
Answer:
Formation of Legislative Assembly. State legislative is the assembly of the representatives of the general public. Analysis of the organization of Legislative Assemblyhas been done on the basis of the following points –

1. Election of MLA –
The voters elect one representative of their choice from their respective areas or the basis of casting their votes. Some assembly constituencies have reserved seats for SC and ST candidates. Only candidates from SC and ST community can contest from the reserved constituencies. Every constituency has one elected representative.

2. Qualification for an MLA –
For becoming an MLA, the person must be an Indian Citizen. He should not be below 25 years of age. He should not hold any office/position of profit. He should be of sound mind and not be declared insolvent.

3. Sessions –
Three sessions of Legislative Assembly are held in a year.

4. President and Vice President –
The ML As choose one persons among all the members as the President and Vice¬President. The President conducts the sessions of the House.

Question 4.
Analyse functions and powers of Assembly.
Answer:
1. Legislative Works –
The Legislative Assembly formulates laws on subjects listed in the Stale List and the Concurrent List. It can also amend or abolish the existing laws. It also participates in the amendment process of some parts of the constitution.

2. Financial Works –
The Legislative Assembly controls the money related matters of the State Assembly. Budget is passed in the Assembly. ‘Hie govt, can put taxes on the public and make the required expenditures.

4. Control on the Govt –
The executive is responsible for running the govt. The govt, is answerable to the Legislative Assembly. Discussions are held in the Assembly on issues of public interst and govt, policies. During the session under the ‘Stop Work’ a motion, they can seek explanations on any issue from the govt. ‘Hie govt, has to submit its resignation if a ‘No confidence’ motion is passed against the govt, in the Assembly.

5. Election Works –
MLAs participate in the elections of the President and members of the Rajya Sabha (House of Elders). They also elect the President and Vice-President of the House.

Question 5.
Describe formation and powes of Vidhanparishad (State Legislative Council).
Answer:
Formation and powers of Vidhanparishad –
The other House of the Legislature is called State Legislative Council. State Legislative Council is functioning six stales of the country. It is a permanent House. It can’t be dissolved, j members of it retires after every two years. Iliere are 40 members in it. They are the representative of Local self body, teachers and graduate of university. Powers of State Legislative Council

  • It can -amend or abolish the existing, laws. It can also delay process of approval.
  • It can’t present finance bill.
  • It keeps control on the council of ministers through debate and discussion.
  • It represents special rights.

Leave a Comment