RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Respiration and Excretion in Animals

Rajasthan Board RBSE Class 7 Science Chapter 9 Respiration and Excretion in Animals

RBSE Solutions for Class 7 Science

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Respiration and Excretion in Animals

RBSE Class 7 Science Respiration and Excretion in Animals Intext Questions and Answers

Page No 83.

Question 1.
What is respiration?
Answer:
The process of inhaling air inside the body and exhaling the carbon-dioxide gas from the body is called respiration.

Page No 85.

Question 2.
Do all living organism have lungs?
Answer:
No. different groups of organisms have special type of organs for the respiration in place of lungs. For c.g. – Spiracles in cockroach. gills in fishes the moist and slimy skin in earthworms and leeches etc.

Question 3.
Do roots of plants also respire?
Answer:
Yes. roots of plants also respire.

RBSE Class 7 Science Respiration and Excretion in Animals Text Book Questions and Answers

Chose the correct option:

Question 1.
Which organ is helpful in utilisation of oxygen dissolve in water:
(a) Clome
(b) Stomata
(c) Mouth
(d) Nostrils
Answer:
(a) Clome

Question 2.
Respiratory organ in insect is:
(a) Skin
(b) Clome
(c) Lungs
(d) Spiracles
Answer:
(d) Spiracles

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Respiration and Excretion in Animals

Question 3.
Which organism respires through skin:
(a) Human
(b) Fish
(c) Cockroach
(d) Earthworm
Answer:
(d) Earthworm

Fill in the blanks:

  1. The process of removal of wastes produced from the body is called …………………..
  2. During inhalation ribs move towards ………………….. and diaphragm moves toward …………………..
  3. Insects have a network of air tubes called …………………..

Answer:

  1. Excretion
  2. outward, down
  3. Spiracles.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
How fishes respire in water?
Answer:
Aquatic animals like fish have gills or dome, Gills arc found out of the skin. Clome absorbs the oxygen dissolved in water. Gills are well supplied with blood vessels. Exchange of gases takes place in these blood vessels.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Respiration and Excretion in Animals-1

Question 2.
How respiration in insects takes place?
Answer:
Insects like cockroach. have small openings on the sides of its body. These openings are called spiracles. Insects have a network of air tubes called tracheae for gas exchange. Oxygen rich air rushes through spiracles into the treacheal tubes. finally reaches to cells. Similarly. Carbon dioxide from the cells goes into the treacheal tubes and from there moves Out through spiracles.

Question 3.
What happened in our kidneys stop working?
Answer:
In human two kidneys are found. The removal of waste substances present in the blood takes place in two kidneys. Blood contains both harmful and useful substances in it. when it enteres the two kidney. Useful materials are reabsorbed from boold and harmful waste substances are excreted through urethra. So. if our kidneys stop working. then both useful as well as harmful substances will be excreted outside from our body and blood could not be impurified And We cannot survive.

Essay Type Questions:

Question 1.
Describe a respiratory system with a well labelled diagram.
Answer:
Respiratory system:
Our body is made up of uncounted tiny cells. When We breathe in air which is rich in oxygen enters into the body through nostrils. This process is called as inhalation. When we inhale air, it passes through our nostrils into the nasal cavity. From the nasal cavity. the air reaches to our lungs through the windpipe. Ultimately this oxygen reaches to cells. In the cells. oxygen helps in the breakdown of stored food and energy. Carbon dioxide and water is formed. This carbon dioxide is released out through breathe known as exhalation it is a continuous process which run lifetime
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Respiration and Excretion in Animals-2

Question 2.
Draw a well labelled diagram of excretory system.
Answer:
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Respiration and Excretion in Animals-3

Question 3.
Explain the mechanism of diapharagm by an activity?
Answer:
To lungs are present in the chest cavity of our both, Thus cavity is surrounded by ribs on the sides. A large. muscular sheet called diaphragm forms the floor of the chest cavity. Experiment to understand the mechanism of breathing. Take a wide plastic bottle. Remove its bottom. Get a Y-shaped glass or plastic tube, Make a hole in the lid, so that the tube may pass through it.

To the formed end of the tube fix one ballon each. To the open base of the bottle tie a thin rubber or plastic sheet using a large rubber band. Pull the rubber sheet from the base down wards. No push the rubber/plastic sheet up and observe the ballons. We observed that pushing the rubber sheet downwards ballons become swelled and pulling the rubber sheet upwards. deflate ballons.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Respiration and Excretion in Animals-4

RBSE Class 7 Science Respiration and Excretion in Animals Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
The network of air tubes found in insects is called:
(a) Clome
(b) Tracheae
(c) Fins
(d) Gills
Answer:
(d) Gills

Question 2.
Which one respires through their moist and slimy skin:
(a) Earthworm
(b) Cockroach
(c) Fish
(d) All the above
Answer:
(c) Fish

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Respiration and Excretion in Animals

Question 3.
How exchange of gases occurs in plants by:
(a) Xylem
(b) Phloem
(c) Stomata
(d) None of these
Answer:
(c) Stomata

Question 4.
How many kidneys are found in human:
(a) Three
(b) Two
(c) One
(d) Four
Answer:
(b) Two

Question 5.
First international Yoga day was celebrated on:
(a) 21 June 2015
(b) 20 June 2015
(c) 22 June 2015
(d) 23 June 2015
Answer:
(a) 21 June 2015

Question 6.
The network of air tubes in insects is called as:
(a) Spiracles
(b) Tracheae
(c) Wind pipe
(d) Respiratory cell
Answer:
(b) Tracheae

Question 7.
The process of removal of wastes produced in the cells of the living organism is called:
(a) Respiration
(b) Circulation
(c) Digestion
(d) Excretion
Answer:
(d) Excretion

I. Fill in the blanks:

  1. Clome absorbs …………………… dissolved in water. (oxygen/nitrogen).
  2. Cockroach respires through …………………… (nostrils/spiracles)
  3. …………………… is released b the respiration process. (energy/disease)
  4. The process of removal of wastes produced in the cells of the living organism is called …………………… (respiration/excretion)
  5. Yoga Pranayam increases …………………… capacity. (Immune/sensitivity)

Answer:

  1. oxygen
  2. spiracles
  3. Energy
  4. excretion
  5. immune.

Match the column I with column II

Question 1.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Respiration and Excretion in Animals-5
Answer:

  1. (c)
  2. (a)
  3. (e)
  4. (b)
  5. (d)

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
How the energy stored in food is released?
Answer:
By respiration.

Question 2.
Why respiration process is must for us?
Answer:
By continuously doing respiration. we may get energy stored in food to perform various activities in daily life.

Question 3.
What is inhalation?
Answer:
When we breathe in air which is rich in oxygen enters into the body through nostrils. The process is called as inhalation.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Respiration and Excretion in Animals

Question 4.
What is exhalation?
Answer:
We expell carbon dioxide outside our body. through the process called as exhalation.

Question 5.
What is the position of ribs during inhalation process.
Answer:
During inhalation, ribs move outwards.

Question 6.
What is the position of diaphragm during inhalation process?
Answer:
Diaphragm moves downwards during inhalation process.

Question 7.
What is the position of ribs during exhalation process?
Answer:
Ribs move in wards during exhalation process.

Question 8.
What is the position of diaphragm during exhalation process?
Answer:
Diaphragm moves up to its initial position during exhalation.

Question 9.
Name some animals having lungs like human being.
Answer:
Goat. Snake. Bird. Lion etc.

Question 10.
Name the animals which respire by their mosit and slimy skin.
Answer:
Earthworm, leech, etc.

Question 11.
What is excretion?
Answer:
The process of removal of wastes produced in the cells of the living organism is called excretion.

Question 12.
Why we sweat?
Answer:
We sweat by playing, doing hard work. running etc.

Question 13.
What is sweat?
Answer:
Sweat is waste material produced in cells.

Question 14.
How sweat comes out from our body?
Answer:
Scat comes out through smore pores situated in our skin.

Question 15.
What waste materials are excreted through our skin?
Answer:
Sweat. minerals, water. etc. are excreted through our skin.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Respiration and Excretion in Animals

Question 16.
Name the waste materials of our body?
Answer:
Sweat. minerals, urine, stool, carbon-dioxide etc. are our waste materials of our body.

Question 17.
How exchange of gases occurs in plants?
Answer:
Plants leaves contains various small pores. called stomata. Plants perform gaseous exchange through these stomata.

Question 18.
Do roots of plants also respire? If yes, then from where they get oxygen?
Answer:
Yes. Plants roots also respire. Roots take up oxygen from the air spaces present between the soil particles.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is diaphragm?
Answer:
Two lungs arc present in the chest cavity of our both. This cavity is surrounded by ribs on the sides. A large. muscular sheet called diaphragm forms the floor of the chest cavity

Question 2.
Why process of respiration is different in different groups of animals?
Answer:
The process of respiration is same in all the organisms. But different categories of animals have different organs for respiration. So there is a difference in the mechanism of respiration.

Question 3.
Explain the respiration process in cockroach with lebelled diagram.
Answer:
A cockroach has small openings on the sides of its body. These openings are called spiracles. These have a network of air tubes called tracheae for gas exchange. Oxygen rich air rushes through spiracles into the tracheal tubes. finally reaches to cells. Similarly, carbon dioxide from the cells goes into the tracheal tubes and from there moves out through spiracles.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Respiration and Excretion in Animals-6

Question 4.
Explain respiratory system in aquatic animal fish with a labelled diagram.
Answer:
Aquatic animals like fish have gills or dome. Gills are found out of the skin. Clome absorbs oxygen dissolved in water. Gills are well supplied with blood vessels. Exchange of gases takes place in these blood vessels.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Respiration and Excretion in Animals-7

Question 5.
How does respiration process occur in plants? Do roots of plants also respire?
Answer:
The leaves of the plants have tiny pores called stomata. In plants the exchange of gases takes place through stomata. Roots of plants also respire. If we carefully remove an unwanted plant with roots grown in the field and observe its roots. We ill see that there are so many soil particles sticking with roots hairs. Roots take up oxygen from the air spaces present between the soil particles. In this way respiration process takes place in the root of plants.

Question 6.
What are domes?
Answer:
Aquatic animals like fish have gills or dome. Gills are found out of the skin. Clome absorbs oxygen dissolved in water. Gills are ell supplied with blood vessels, Exchange of gases takes place in these blood vessels.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Respiration and Excretion in Animals

Question 7.
What do you mean by Excretion? What is excretory system?
Answer:
Excretion:
When our body cells perform various types of bio-chemical processes. certain waste. products arc released. These waste products are toxic and hence need to be removed from the body. This process is called excretion.

Excretory system:
The various organs helping in excretion process constitute excretory system.

For example:
two kidneys. ureters. urethra. urinary bladder form excretory system in human being.

Question 8.
First international Yoga day was when celebrated and by how many countries celebrated?
Answer:
First international Yoga day was celebrated on 21 June. 2015 b approx. 177 countries.

Essay Type Questions:

Question 1.
Explain human excretory system mechanism with a labelled diagram.
Answer:
Human excretory system:
Two kidneys. ureters. urinary bladder. urethra form excretory system in human being. The removal of waste substance present in the blood takes place in two kidneys. The wastes dissolved in water are removed as urine goes into the urinary bladder through tube like uretersy. A muscular tube is attached with uretersy. It is called urethra. Urethra opens outside the body through a pore which is called urinary opening. From the urinary bladder urine is passes through urethra removed out by urinary opening. Note: For diagram please the answer of Q.No. 2 of long answer type questions from text book exercise.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 9 Respiration and Excretion in Animals

Question 2.
Write a short note on Yoga.
Answer:
In to day environment, we can make our lives health’s and heappier by yoga. Many yoga posture and the Kapal bhati. Anulom-vilom and Bhramri pranayam makes us free from many diseases. Yoga and Pranayam make mind calm.

  1. Shawasan makes our high blood pressure normal.
  2. Vajrasan helps us in tackle digestive dissorders.
  3. Tndasan and Shalabhasn gives us freedom from pain relief medication.
  4. Yoga is profitable of our physical, mental and spiritual health. It makes our life stress free.
  5. The proposal made b our honorable Prime Minister in UN of celebrating International Day of Yoga on June 21 was passed b the 177 countries within a very limited time. On 21 June. 2015 the First international Yoga Day was celebrated all over the world.
  6. It is written in the Gita. ‘Yoga itself is a Journey through self-reach themselves’.

Leave a Comment