RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 8 Adaptations in Animals

Rajasthan Board RBSE Class 7 Science Chapter 8 Adaptations in Animals

RBSE Solutions for Class 7 Science

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 8 Adaptations in Animals

RBSE Class 7 Science Adaptations in Animals Intext Questions and Answers

Page No 76.

Question 1.
What these diverse environmental conditions, physical structures and behavior of living organisms will be the same ?
Answer:
The physical structures and behavior of organisms living in these diverse environmental conditions are not uniform due to differences in adaptations.

Question 2.
Fish out of water after sometime dies. Have you ever thought why this happens ?
Answer:
Fish is an aquatic organism. Its external and internal structure of the body is made for living in aquatic environment only. Hence it dies out of water after sometime.

Page No 77.

Question 3.
The following table provides the names of some habitat. Write the names of animals living around in front of them.
Answer:
Table – Animals living in different habitat.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 8 Adaptations in Animals-1

RBSE Class 7 Science Adaptations in Animals Text Book Questions and Answers

Chose the correct option:

Question 1.
Aquatic animals have adaptations
(a) Gills
(b) Scales
(c) Lay eggs
(d) All the above
Answer:
(d) All the above

Question 2.
State bird of Rajasthan –
(a) Peacock
(b) Pigeon
(c) Great Indian bustard
(d) Parrot
Answer:
(c) Great Indian bustard

Question 3.
Which habitat has a characteristic of fat under skin and a layer of fur?
(a) Aquatic
(b) Desert
(c) Polar region
(d) All the above
Answer:
(c) Polar region

Fill in the blanks:

  1. The physical characteristic of living organism. which enables them to survive in particular environmental conditions. is called ……………………
  2. Bones of birds are …………………… and body is covered by
  3. Aquatic animals have …………………… on eves.

Answer:

1. Adaptation
2 Hollow, wings.
3. nictating membrane

Short Answer Type Questions:

Question 1.
What features are found in bird’s body, which make them suitable for flying ?
Answer:
Physical adaptations are found in birds so that they can fly. These are as follows –

  1. Their forelimbs are modified into wings.
  2. Their body is lighter and the boat shape so they can fly in the air easily.
  3. Birds have no teeth in the mouth, but their beak is rigid and strong. they eat insects by comfortably holding it.
  4. Their bones are hollow and the air is filled in hollow cavity of bone. which makes their body higher.
  5. Its body is covered with feathers.

Question 2.
What would happen if there was no cushioning in the Camel’s foot ?
Answer:
Camel is a desert animal. It has broad. flat, pads at the bottom of their hooves. For this reason it can move freely in sand. So it is also known as Ship of the desert,

Question 3.
If a thick layer of fat is not found under the skin of the polar bear then what will be the effect of it ?
Answer:
If a thick layer of fat is not found under the skin of the polar bear, then it can not be protected from cold. This layer of fat prevents them from cold. So. they ill find it difficult to survive in absence of this layer.

Long Answer Type Questions:

Question 1.
What is a difference between terrestrial and aquatic organisms ?
Answer:
Terrestrial organism –

  1. They have legs for movement.
  2. Some animals creep on the ground such as snake.
  3. A long tail found in some animals for helping in climbing on trees. maintaining balance eg. monkey,
  4. Elephant has long proboscis for taking food.
  5. Giraffe’s neck is adapted to get its food from tall trees.
  6. Carnivorous animals such as lion, cat. etc. have more developed canine teeth in mouth to tear prey.
  7. Deer, hare, nilgai, horse, etc.

have well developed incisors to chew food Aquatic animals –

  1. Aquatic animals have gills for respiration.
  2. They posses scales or shell on their body.
  3. Aquatic animals have air sac in the body which helps in living and swimming in water.
  4. Eves have a nictating membrane to protect it from the water.
  5. They have fins for movement or swimming.

Question 2.
What characteristics are found in camel which adapts it for desert habitat?
Answer:
Camel is an important example of desert habitat Camel has some characteristics which help him to adapt in desert habitat.
These are as follows –

  1. It has broad, flat, pads at the bottom of their hooves so that it can move freely in sand.
  2. After taking water it remains without water for many days.
  3. Its urine and stool is thick and hard so it does not waste body’s water for excretion.
  4. Camel’s skin is thick so it excretes less sweat.
  5. It has hump in which fat is found stored. When required fat degradation provides water to camel for some time and it may survive. There is scarcity of water in desert environment. So above adaptations help him to maintain in desert environment.

RBSE Class 7 Science Adaptations in Animals Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
Which type of animal ¡s fish in the following –
(a) Terrestrial
(b) Aquatic
(c) Polar
(d) Desert
Answer:
(b) Aquatic

Question 2.
How do aquatic animals respire –
(a) by Gills
(b) by Lungs
(c) by Skin
(d) None of these
Answer:
(a) by Gills

Question 3.
Animals of desert habitat are –
(a) Snake
(b) Desert Rat
(c) Camel
(d) All the above
Answer:
(d) All the above

Question 4.
How are bones of birds?
(a) Hollow
(b) Strong
(c) Heavy
(d) None of these
Answer:
(a) Hollow

Question 5.
By which the ground is covered with, most of the time in polar regions?
(a) Microorganisms
(b) Grass
(c) Snow
(d) All the above
Answer:
(c) Snow

Question 6.
Which one is the state flower of Rajasthan?
(a) Khejri
(b) Datura
(c) Rohida
(d) Lotus
Answer:
(c) Rohida

Question 7.
From where aquatic animals take oxygen for respiration?
(a) Air
(b) Water
(c) Plants
(d) None of these
Answer:
(b) Water

Question 8.
Which is the animal found in polar regions?
(a) Reindeer
(b) Monkey
(c) Elephant
(d) Sheep
Answer:
(a) Reindeer

Question 9.
Animals of which habitat have nictating membrane on eyes?
(a) Birds
(b) Normal terrestrial
(c) Desert
(d) Aquatic
Answer:
(d) Aquatic

Fill in the blanks:

  1. Life is not ……………………….. without water in fish. (possible / impossible)
  2. Body of aquatic animals contains ……………………….. (air sac / fat sac)
  3. ……………………….. is the ship of desert. (Deer / Camel)
  4. Polar regions are also called ……………………….. (desert / cold Desert)
  5. The forelimbs of birds are modified into ……………………….. (wings / tail)

Answer:

  1. possible
  2. air sac
  3. camel
  4. cold desert
  5. wings.

Match the column I with column II –

Question 1.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 8 Adaptations in Animals-2
Answer:

  1. (d)
  2. (a)
  3. (b)
  4. (e)
  5. (c)

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
How are earth’s geographical atmospheric conditions ?
Answer:
Our earth has a various geographical atmospheric conditions such as excessive heat (desert), extremely cold regions (Polar and Tundra) and regions of normal atmospheric conditions, sweet and brackish water areas etc.

Question 2.
What do you mean by adaptations in animals ?
Answer:
The physical characteristic of living organism, which enables them to survive in particular environmental conditions, is called adaptation.

Question 3.
What do you mean by normal terrestrial habitat?
Answer:
Habitat of normal environmental conditions on the earth is called normal terrestrial habitat.

Question 4.
What is importance of tail in monkeys?
Answer:
A long tail found in monkeys is helpful in climbing on the trees, maintaining balance and provide grip on branches.

Question 5.
What are gills and where they are found?
Answer:
Gills are respiratory organs found in aquatic animals eg. Fish.

Question 6.
What are scales ?
Answer:
Scales are found in the body of aquatic animals.

Question 7.
Where is nictating membrane found ?
Answer:
Eves of aquatic animals have a nictating membrane to protect if from the water.

Question 8.
How eyes are protected in aquatic animals like fish from water ?
Answer:
They contain a nictating membrane for protection from water.

Question 9.
What are fins?
Answer:
Fins are found in aquatic animals for movement or swimming in water,

Question 10.
In which type of animals canine teeth are more developed ?
Answer:
In carnivorous animals such as lion, cat. leopard. etc. have more developed canine teeth in mouth to tear prey.

Question 11.
In which type of animals incisor teeth are more developed ?
Answer:
Dear, hare, nilgai. horse, etc. have well developed incisors to cut food.

Question 12.
Which habitat’s animals are mostly nocturnal ?
Answer:
Desert animals are mostly nocturnal.

Question 13.
Which type of places on earth are called cold deserts ?
Answer:
Polar regions on earth are called ‘cold deserts’ because most of the time the ground is covered with snow in these regions.

Question 14.
What are the characteristics of bones found in birds ?
Answer:
The bones of birds are hollow and they are filled with air, which makes their body lighter.

Question 15.
why penguins live in groups ?
Answer:
Penguin is an animal found in polar regions. For protecting themselves from cold, they live in groups.

Question 16.
Write names of two animals found in polar regions ?
Answer:

  1. White bear
  2. Reindeer.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is habitat ? What are types of habitats ? Draw a chart.
Answer:
The various geographical atmospheric conditions available to live are called habitat. Animals found on terrestrial habitats of earth arc classified into the following categories –
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 8 Adaptations in Animals-3

Question 2.
State about aquatic habitat.
Answer:
Animals which live in water are called aquatic animals, They have some adaptations in their physical and internal structures so that they can survive in aquatic habitat. Examples of aquatic animals are – Fish, Pila, snails etc.

Question 3.
Write the names of different types of terrestrial habitats with two examples of each.
Answer:
Animals found on terrestrial habitats of earth arc classified into the following categories –

  1. Normal terrestrial habitat eg.- Horse, etc.
  2. Desert habitat – eg. Camel. Rabit, etc.
  3. Polar habitat – eg. Reindeer. White bear,
  4. Habitat of animals flying in air – eg. Pigeon, Peacock, etc.
  5. Hilly habitat – eg. Yalk, Bear, etc.

Question 4.
What adaptations are found in aquatic animals ? Also draw a labelled diagram of an aquatic animal.
Answer:

  1. Aquatic animals have gills for respiration.
  2. The possess scales or shell on their body.
  3. Aquatic animals have air sac in the body which helps in living and swimming in water.
  4. Eves have a nictating membrane to protect it from the water.
  5. They have fins movement or swimming.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 8 Adaptations in Animals-4

Question 5.
Why camel is known as ‘Ship of Desert’ ?
Answer:
Camel is a desert animal. It has broad. flat pads at the bottom of their hooves. For this reason it can move freely in sand. It is used as an important mean of transportation in desert. Hence it is called ‘ship of desert. It has a hump on its back. Fat is stored in this hump. When required. this fat makes available the water amount by degradation so that camel ma survive for some days without taking water.

Question 6.
Write characteristics of animals found in desert habitat.
Answer:
Following characteristics are found in desert animals –

  1. Their skin is light brown in colour which helps them according to colour of soil in protection.
  2. Their skin is thick, smooth and dry which provide adaptation against hot environment in desert places.
  3. Most animals are nocturnal which save them from the heat of the day.

Question 7.
Which adaptations are found in white beer to survive in polar regions?
Answer:
White bears have the following characteristics to survive in polar regions –

  1. They are white in colour so stay protected as the colour of snow is also white.
  2. These animals have thick fur on the both and a thick layer of fat under the skin. Which prevents them from cold.
  3. Animals in these region are very less so it is a safe area.

Question 8.
Following are given some specification in animals. State functions of these specifications in animals –

  1. Muscular body
  2. Tail of Monkey
  3. Proboscis of elephant
  4. Long neck of Giraffe
  5. Cushioned legs of camel
  6. Fur on white bear
  7. Feathers of birds.

Answer:
We represent it in following table –
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 8 Adaptations in Animals-5

Essay Type Questions:

Question 1.
Write characteristics of animals found in normal terrestrial habitats.
Answer:
The following are the characteristic of the animals found in normal terrestrial habitat –

  1. The have legs for movement such as horse. deer. cows etc. But man’ animals do not have legs. but their body is muscular which allows them to creep on the ground such as snakes.
  2. A long tail found in Monkeys is helpful in climbing on the trees, maintaining balance and provide grip on branches.
  3. Giant animals such as elephant due to their heavy body and short neck cannot easily bend. therefore it could not hold food by forelimbs hence it uses its long proboscis for breaking leaves and branches. pick up the food from the land and protect it from enemies
  4. Giraffe’s neck is adapted to get its food from tall trees.
  5. Carnivorous animals such as lion, cat. leopard etc. have more developed canine teeth in mouth to tear prey.
  6. Deer, hare, nilgai, horse, etc. have well developed incisors to chew food.

Question 2.
State specifications for adaptations in desert habitat.
Answer:
The desert atmosphere includes dried areas of high temperature. In this habitat only those animals can survive which bear extreme temperatures and scarcity of water. Most animals living in this habitat make burros in the land such as lizards, snake. etc. Desert dwelling creatures have the following physical characteristics –

  1. Their skin is light brown in colour.
  2. Their skin is thick, smooth and dry,
  3. Most animals are nocturnal which save them from the heat of the day. Camel is an important example of this type of habitat.

Question 3.
Write adaptations found in polar region animals and birds.
Answer:
1. Adaptations in Animals found in polar region habitat – In polar region most of the time the ground in covered with snow These regions have extremely. low temperatures and the weather is dry. This is also called cold desert. These animals have thick fur on the both and a thick layer of fat under the skin, which prevent them from cold.

2. Adaptations in Birds : This category includes those animals which can fly in the air as well as live on the land, Here are physical adaptations of these flying birds –

  1. Their forelimbs are modified into wings.
  2. Their body is lighter and the boat shape so they can fly in the air easily.
  3. Birds have no teeth in the mouth, but their beak is rigid and strong. they cat insects by comfortably holding it.
  4. Their bones are hollow and the air is filled in hollow cavity of bone. which makes their body lighter.
  5. Its body is covered with feathers.
  6. Bird’s heart is very powerful. It provides blood. nutrition and oxygen to wings during flight.

Leave a Comment