RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 6 Endocrine Glands

Rajasthan Board RBSE Class 7 Science Chapter 6 Endocrine Glands

RBSE Solutions for Class 7 Science

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 6 Endocrine Glands

RBSE Class 7 Science Endocrine Glands Intext Questions and Answers

Page No 51.

Question 1.
In adolescence age moustaches, beard grows on face, pimples on the face and rapid growth in length happens. Why are these changes occur ?
Answer:
These physical changes occur in the body by certain chemical substances called hormones. These hormones are secreted by endocrine glands into the blood. So due to these physical changes, these symptoms appear in adolescence age.

Question 2.
Which is the stage of life in human beings from 11 to 18-19 years ?
Answer:
It is adolescence age.

Page No 58.

Question 3.
Some person’s stature has remained longer or too short. Why?
Answer:
It is caused by a growth hormone secreted by the pituitary gland. This hormone regulates the body’s growth. If there is a lack of this hormone in childhood, person remains dwarf Excessive secretion of this hormone, some individuals get more than eight feet height.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 6 Endocrine Glands

Question 4.
Why we buy iodized salt from the market ?
Answer:
Iodine is required for the formation of thyroxine hormone. Lack of iodine in our diet, we may suffer from a disease called goiter. By adding iodized salt in our diet, our body is supplied with the sufficient amount of iodine continuously and we may keep away goiter to occur, So we should purchase only iodized salt from market.

Page No 59.

Question 5.
We often feel sleepy at night time. Get up at a certain time in the morning. Why does this happen ?
Answer:
This happens due to a very small gland found in the centre of our brain. This gland secretes a hormone called melatonin. Our sleep- wake cycle is regulated by this hormone. This gland is known as pineal gland.

Question 6.
Why does the doctor advise to eat less sweet ?
Answer:
When a person becomes suffered from diabetes, the doctor gives him advice to eat less sweet. By taking more sweet, diabetes may increase which is dangerous for the patient So the doctor gives advice to take. less sweet.

RBSE Class 7 Science Endocrine Glands Text Book Questions and Answers

Choose the most appropriate option:

Question 1.
Name of endocrine gland secretes insulin –
(a) Pituitary gland
(b) Thyroid
(c) Pancreas
(d) Adrenal
Answer:
(c) Pancreas

Question 2.
Which element deficiency in our diet causes goiter ?
(a) Calcium
(b) Iron
(c) Iodine
(d) Not any
Answer:
(c) Iodine

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 6 Endocrine Glands

Question 3.
What is necessary for good health ¡s adolescence ?
(a) Balanced diet
(b) Personal hygiene
(c) Physical exercise
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Fill in the blanks:

  1. Endocrine gland secretes hormone in …………………………..
  2. ………………………….. disease is caused by deficiency of the insulin hormone in the blood.
  3. ………………………….. harmone prepares our body to face crises.
  4. The size of the ………………………….. gland is large in children.

Answer:

  1. Blood
  2. Diabetes
  3. Adrenaline.
  4. thymus

Short Answer type Questions:

Question 1.
Define adolescence.
Answer:
Begins around the age of 11 and lasts upto 18 or 19 years of age, our body undergoes many changes, is called adolescence. In this age moustaches, beard grows on face, pimples on the face and rapid growth in length etc. occur.

Question 2.
If a person has a very big and bulging throat what is the likelihood of disease ?
Answer:
In our throat thyroid gland is located. This gland secretes a harmone called as thyroxin hormone. Gland requires iodine for the formation of this hormone. Lack of iodine in our diet, we may suffer from a disease called goiter. in this disease throat bulges. So if a person has a very big and bulging throat, goiter is the likelihood of disease.

Question 3.
Which hormone deficiency causes diabetes ? What is the function of this hormone ?
Answer:
Diabetes disease is caused by deficiency of insulin hormone. It s formation taken place in pancreas gland of the body. This hormone regulates the amount of sugar in blood, if this hormone is not secreted in proper amount, it increases the amount of sugar (Glucose) in the blood that is harmful to our body. It causes diabetes.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 6 Endocrine Glands

Question 4.
If a person has diabetes what advice will you give him ?
Answer:
If a person has diabetes, the following pieces of advice will be given to him –

  1. Start using of roughage containing food materials because roughage absorbs glucose so that blood sugar remain controlled.
  2. Eat food substances in small amounts in regular intervals do not remain with blank stomach.
  3. Avoid taking sweet substances.
  4. Stay near the nature. Use natural food materials directly.
  5. Do regular exercise and walking.
  6. Stay tension free.
  7. Control over weight.
  8. Take medicines according to doctor.
  9. Do regular checkup of blood sugar so that other organs may not affect.

Long Answer type Questions:

Question 1.
What are the things which are essential for good health, in adolescence. Write an article.
Answer:
Rapid body growth occurs in adolescence age. For balanced growth, it is necessary to remain healthy in adolescence age. Following things arc necessary for good health in adolescence.

1. Nutrition –
Adolescent’s diet must include proteins, carbohydrates, fats, vitamins and minerals in requisite proportions. Our Indian meal of roti, rice, dal and vegetables is a balanced meal. Milk is a balanced food in Itself Fruits also provide nourishment. Iron makes blood. Leafy vegetables, Jaggery, Meat, Citrus, Amla are iron rich food. They must be included in diet.

2. Personal Hygiene –
Everyone should have a bath at leat once everyday. It is more necessary for teenagers because the increased activity of sweat glands sometimes makes the body smelly. All parts of the body should be washed and cleaned every day.

3. Physical exercise –
Walking and playing in fresh air keeps the body fit and healthy. All teenagers should take walk, exercise and play outdoor games.

4. Say NO’ to drugs –
Drugs are addictive. If you take them once, you feel like taking them again and again. They ruin health and happiness. So for good health, say NO’ to drugs.

Question 2.
Which endocrine glands have our body ? Describe them and functions of hormone secreted by them.
Answer:
Our body has many endocrine glands which secrete many hormones. Their functions are as follows –
1. Pituitary Gland –
Growth hormone is secreted by pituitary gland. This hormone regulates the body’s growth. If there is a lack of this hormone in childhood, person remain dwarf. Excessive secretion of this hormone, some individuals get more than eight feet height.

2. Thyroid gland –
In our throat thyroid gland is located. This gland secretes a hormone called as thyroxine hormone. This gland requires iodine for the formation of this hormone. Lack of iodine in our diet, we may suffer from a disease called goiter. In this disease throat bulges.

3. Pancreas gland –
This gland secretes insulin hormone. If this hormone is not secreted in proper amount. it increases the amount of glucose in the blood that is harmful to our body. It may cause diabetes diseases.

4. Adrenal gland –
Adrenalin hormone prepares our body to face crisis situations like when we get angry, before result declaration or when our mind is anxious, our heart beat become faster and blood pressure of body increases. For handling, these situations, this gland secretes adrenalin hormone.

5. Parathyroid gland –
Four small glands are located in our throat They secrete a parathyroid hormone. It regulates calcium level in our blood.

6. Thymus gland –
The thymus gland is found in the breast. The size of the gland is large in children. It also secretes a hormone called thymosin. In childhood the secretion of this gland is helpful in growth of genitals. Our body’s ability to fight with germs is also due to secretion of this gland.

7. Pineal gland –
There is a very small gland in the centre of our brain. This gland secretes a harmone called melatonin. Our sleep-wake cycle is regulated by mclatonin hormone. In addition to that this gland also regulates reproductive hormone.

RBSE Class 7 Science Endocrine Glands Important Questions and Answers

Objective Questions:

Question 1.
The physical changes occur in the body by certain chemical substances are known as –
(a) Gland
(b) Hormone
(C) Blood
(d) Plasma
Answer:
(b) Hormone

Question 2.
Growth hormone is secreted by following gland –
(a) Pituitary gland
(b) Pancreas gland
(c) Thymus gland
(d) Pineal gland
Answer:
(a) Pituitary gland

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 6 Endocrine Glands

Question 3.
Diseases due to which our throat bulges out, is –
(a) Diabetes
(b) Brain disease
(c) Goiter
(d) None of these
Answer:
(c) Goiter

Question 4.
Which gland among the following regulates calcium level in blood –
(a) Thymus gland
(b) Thyroid gland
(c) Pancreas gland
(d) Parathyroid gland
Answer:
(d) Parathyroid gland

Question 5.
In which stage of body, rapid growth of body occurs –
(a) Adolesence
(b) Childhood
(c) Old age
(d) Adulthood
Answer:
(a) Adolesence

Question 6.
Which disease is caused by lack of insulin hormone in blood –
(a) goiter
(b) Diabetes
(c) Epilepsy
(d) High blood pressure
Answer:
(b) Diabetes

Question 7.
Which gland is found in chest in our body –
(a) Parathyroid gland
(b) Pineal gland
(c) Thymus gland
(d) Adrenalin gland
Answer:
(c) Thymus gland

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 6 Endocrine Glands

Question 8.
Which hormone is secreted by pineal gland –
(a) Melatonin
(b) Insulin
(c) Adrenalin
(d) Thyroxine
Answer:
(a) Melatonin

Question 9.
AIDS disease is caused by which virus –
(a) VHI
(b) IHV
(c) HIV
(d) IVH
Answer:
(c) HIV

Fill in the blanks:

  1. Adrenalin hormone is secreted by gland. (Adrenalin / Thymus)
  2. Thymus gland is found in (Chest / Back)
  3. Our sleep-wake cycle is controlled by hormone. (Milanin / Melatonin)
  4. synthesize iron element. (bone marrow / blood)
  5. Drugs are substances. (Addictive / enjoyful)

Answer:

  1. Adrenal
  2. Chest
  3. melatonin
  4. Blood
  5. Addictive.

Match the Column I with Column II –

Question 1.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 6 Endocrine Glands-1
Answer:

  1. (c)
  2. (a)
  3. (e)
  4. (b)
  5. (d)

Very short answer type Questions:

Question 1.
State some changes occurring during adolescence age.
Answer:
In adolescence age moustaches, beard grows on face, pimples on the face. rapid growth in length. heavy voice of boys. etc. occurs..

Question 2.
What is the age of adolescence ?
Answer:
Adolescence begins around the age of 11 and lasts up to 18 or 19 years of age.

Question 3.
What are harmones ?
Answer:
The physical changes occur in the body by certain chemical substances called hormones.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 6 Endocrine Glands

Question 4.
From where and in which harmones are secreted ?
Answer:
Hormones are secreted from endocrine glands in blood.

Question 5.
In children which is of larger sized gland?
Answer:
Thymus gland is larger in children.

Question 6.
What is the cause of goiter disease?
Answer:
The lack of iodine in diet causes goiter disease.

Question 7.
What is symptom of goiter disease?
Answer:
Bulging out of throat is symptom of goiter disease.

Question 8.
Which hormone is secreted by parathyroid gland?
Answer:
Parathyroid hormone is secreted by parathyroid gland.

Question 9.
Which hormone regulates the calcium level, in blood ?
Answer:
Parathyroid hormone regulates the calcium level in blood in our body.

Question 10.
Which gland is helpful in development of genitals ?
Answer:
The mus gland is helpful in development of genitals.

Question 11.
Where pineal gland is situated in our body?
Answer:
Pineal gland is situated in center of brain.

Question 12.
Which hormone is secreted by pineal gland ?
Answer:
Melatonin hormone is secreted by pineal gland.

Question 13.
AIDS disease is caused by which virus ?
Answer:
AIDS disease is caused by HIV virus.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 6 Endocrine Glands

Question 14.
How can a person get infected by AIDS, taking drugs?
Answer:
By sharing the syringes used for injecting drugs, the AIDS virus can pass on to a healthy person from an infected person.

Question 15.
Which gland secretes growth hormone ?
Answer:
Pituitary gland secretes growth hormone.

Question 16.
What happens by over secretion or lesser secretion of growth hormone?
Answer:
A person remains dwarf if lesser secretion of growth hormone. By excessive secretion of this hormone. person may get more than eight feet height.

Short answer type Questions:

Question 1.
How is the time of adolescence age in life span ?
Answer:
Adolescence is a strange period of life then we are neither a child nor an adult. This is the period between childhood and adulthood.

Question 2.
What are the various things necessary for good health, physical development and growth during adolescence ?
Answer:
In adolescence rapid growth in body takes place. For balanced growth it is necessary for us to be in good health. The following, things are necessary for good health in adolescence –

  1. Take healthy and balanced diet.
  2. Maintain personal hygiene.
  3. Do physical exercise regularly.
  4. Say NO to drugs.

Question 3.
Why do we purchase iodized salt from market ?
(OR)
What is role of iodine in our body ?
Answer:
Iodized salt supplies iodine in our body in requisite amount which is required by thyroid gland for the formation of thyroxin hormone. Without iodine, thyroxine hormone can not be secreted. Lack of iodine in our diet. we ma suffer from a disease called goiter. In this disease throat bulges. So proper amount of iodine is very important in our body which is fulfilled by iodized salt.

Question 4.
What will happen if insulin hormone is not secreted in proper amount in blood?
Answer:
Pancreas gland is found in our body which secretes insulin hormone in blood. This hormone controls the sugar level (glucose) in blood. If this hormone is not secreted in proper amount, it increases the amount of glucose in the blood that is harmful to our both. It causes diabetes.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 6 Endocrine Glands

Question 5.
How our body faces crisis situations? And also by which hormone?
Answer:
When we get angry or before result declaration or when our mind is anxious, our heart beats become faster. Blood pressure of body increases. Adrenalin hormone prepares our body to face such crisis situation. This hormone is secreted by the adrenal gland.

Question 6.
What are called the four small glands found in throat ? What is function of these glands?
Answer:
Four small glands located in our throat are called parathyroid gland. These secrete parathyroid hormone. This hormone regulates calcium level in our body.

Question 7.
Which gland regulates reproductive hormone ?
Answer:
There is a very small gland in the centre of our brain, It is known as pineal gland. This gland secretes a hormone called melatonin. This gland also regulates reproductive hormone.

Question 8.
Which gland helps our body’s ability to fight with germs ?
Answer:
The thymus gland ¡s found in the breast. It secretes a hormone called thymosin. This hormone helps in developing our body’s ability to fight with germs.

Question 9.
What is AIDS ? How it spreads?
Answer:
AIDS is caused by a dangerous virus, HIV. This disease is non-curable. This virus can pass on to a healthy person from an infected person by sharing the syringes used for injecting drugs. Also by unprotected sexual contact, AIDS can spread.

Essay type Questions:

Question 1.
Write the name of one hormone and its function secreted from each endocrine gland in our body.
Answer:
Table –
Name of endocrine gland, secreted hormone and its function

Question 2.
What type of nutrition should be in adolescence age ?
Answer:
Adolescence is a stage of rapid growth and development. Our body undergoes many changes during this age. Therefore adolescents diet must include proteins. carbohydrates fats. vitamins and minerals in requisite proportions Milk, fruits, Leafy vegetables etc should be added in diet. Iron rich food such as meat, citrus, amla, jaggery etc. should be taken. Harmful addictions should be avoided. Physical exercise should be performed regularly. So that our body grows properly and timely.

Question 3.
What are drugs? How can we avoid these drugs in adolescence or in other stages of life ?
Answer:
If any body suggests that you will get relief
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 6 Endocrine Glands-2
if you take some drugs. just say “NO” unless prescribed by the doctor. You should take advice from a doctor in case any tension. Drugs are addictive. If you take them once. you feel like taking them again and again. They ruin health and happiness. So we should keep away from drugs and should not take them. Aids disease can also be caused by taking drugs. It is a very dangerous disease caused by HIV virus. This virus can pass on to a healthy person from an infected person by sharing the syringes used for injecting drugs.

Question 4.
Draw a labeled diagram of showing, location of endocrine glands in human.
Answer:
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 6 Endocrine Glands-3

Leave a Comment