RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety

Rajasthan Board RBSE Class 7 Science Chapter 18 Road Safety

RBSE Solutions for Class 7 Science

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety

RBSE Class 7 Science Road Safety Important Questions and Answers

Question 1.
Signs displayed in a circle are –
(a) Cautionary signs
(b) Information sign
(c) Mandatory signs
(d) All the above
Answer:
(c) Mandatory signs

Question 2.
Example of Mandatory sign is –
(a) Horn prohibited
(b) Hump on rough road
(c) Public telephone
(d) Pedestrain crossing
Answer:
(a) Horn prohibited

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety

Question 3.
Cautionary signs are enclosed in following shape –
(a) Circle
(b) Triangle
(c) Rectangle
(d) Irregular Shape
Answer:
(b) Triangle

Fill in the blanks:

  1. It is ………………… to follow signs displayed beside the road side. (Not necessary / necessary)
  2. Signs displayed beside the roads arc of ………………… type. (Three / Four)
  3. ………………… signs are displayed inside a square / rectangle. (Mandatory / Informatory)

Answer:

  1. Necessary
  2. Three
  3. Informatory.

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
How many types are of signs displayed beside road side ?
Answer:
Three types –

  • Mandatory signs
  • Cautionary signs
  • Informatory signs

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety

Question 2.
What is the identification of mandatory signs ?
Answer:
Mandatory signs arc enclosed in a circle.

Question 3.
Give one example of any one mandatory sign.
Answer:
Horn prohibited.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety-1

Question 4.
In which shape cautionary signs are displayed ?
Answer:
Cautionary signs are displayed in triangular shape.

Question 5.
What is the identification of informatory signs ?
Answer:
Informatory signs are enclosed in rectangular / square shape.

Question 6.
Give an example of informatory sign.
Answer:
Public telephone
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety-2

Short Answer Type Questions:

Question 1.
What are the signs displayed beside state highways ? How many types are of these ? Write their names.
Answer:
We must have seen the different road signs beside the road when we might have traveled by car or bus. Different signs are displayed at various locations, These arc transportation signals. These help u in conduction of smooth journey. At the time of travelling by road. it is of utmost importance to follow these signs. Signs displayed beside the road are of three types

  • Mandatory signs
  • Cautionary signs
  • Informatory signs.

Question 2.
What is the identification of mandatory signs displayed beside and ? Give short information about them.
Answer:
Mandatory signs are displayed inside a circle beside road. It is its identification. These signs arc mainly displayed on the main roads or road junctions. Example – Noentry
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety-3

Question 3.
What is the identification of cautionary signs displayed beside road ? Give information about them.
Answer:
These signs are enclosed inside a triangle which represents further road conditions. For example – Sharp turn (Right)
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety-4

Question 4.
What are the informatory signs ? State about them.
Answer:
These signs arc enclosed inside a square / rectangle. These represent further divisions / diversions on the road and the distance and direction of different cities / places from that information board. Some signs display different facilities available on the highway. For example –
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety-5

Question 5.
State the meaning of following sign –
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety-6
Answer:
This sign means that from that place Jaipur is 350 kilometre distant. Udaipur is 46 kilometre further and Delhi is 620 kilometre distant.

Essay Type Questions:

Question 1.
Give some examples of mandatory signs displayed beside highways.
Answer:
Some of the important mandatory signs are as follows –
1. No entry
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety-7

2. No way both directions
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety-8

3. U-turn prohibited
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety-9

4. Heavy vehicles prohibited
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety-10

5. Speed limit for that place
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety-11

6. Horns prohibited
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety-12

7. One way
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety-13

Question 2.
Give some examples of cautionury signs displayed beside highway.
Answer:
Cautionary signs displayed beside highway are as follows –
1. Sharp turn (right)
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety-14

2. Sharp turn (left)
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety-15

3. Pedestrain Crossing
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety-16

4. Hump on rough road
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety-17

5. Steep ascent
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety-18

6. Narrow road ahead
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety-19

7. Road widens ahead
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 18 Road Safety-20

Leave a Comment