RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Waste Management

Rajasthan Board RBSE Class 7 Science Chapter 17 Waste Management

RBSE Solutions for Class 7 Science

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Waste Management

RBSE Class 7 Science Waste Management Intext Questions and Answers

Page No 172-173.

Question 1.
You might have observed garbage outside the houses, schools and in market. Look at it carefully and make a list, write it down in the following table.
Answer:
Table : Garbage and types of Garbage

Domestic Garbage Community Garbage
Vegetable peels Plastic bags
Paper Paper bags
Leftover food Syringe, Gloves, Bandage
Dirty water Human Urine, Stool

Question 2.
Write down the useless materials in following table.
Answer:
Table : Garbage found on various places

Kitchen Garbage Hospital Garbage Public Places Garbage
Tea  leaves Plastic bags  Expired drugs Plastic bags,  old newspapers
Fruits &  Vegetable Peels Disposable  Syringes,  cotton. Gloves Empty pouch,  damaged goods.
Bags, Paper bags Paper bags, Cans, Bandages Grass/Leaves/Paper, Human excreta etc.

page No 173.

Question 3.
What happens when plants wither?
Answer:
Withered plants are either used for burning or spread as waste material. Later, these are decomposed and mix in soil to form humus which is as manure for plants.

Question 4.
Where does the sewage of your home go?
Answer:
Sewage of our homes goes in drains and pits and remains there as mud and begins to rot. It causes obnoxious stink over those places. In cities sewage goes in sewer line. We should treat sewage.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Waste Management

Question 5.
What happens to the plastic waste throw away?
Answer:
Plastic waste material thrown away by us increases garbage. It can not be decomposed. Polythenc traps the outlets of drains. It is harmful for our environment.

Question 6.
Where is the waste collected in dustbins at public places, carried and what is done of this waste ?
Answer:
Waste collected in dustbins at public places is taken outside the city/town. Then it is separated into biodegradable and non-biodegradable waste and then the disposal of this waste is done by various methods.

page No 177.

Question 7.
What do you do to stored useless things in your home?
Answer:
We sell them to ragman.

Question 8.
What ragman does with unusable things ?
Answer:
Ragman separates different types of things from unusable things.

Question 9.
Where or to whom does junk dealer sell these things ?
Answer:
Junk dealer separates different types of unusable materials and sends them to related factories for recycling. Because of recycling we get these materials back as different usable products. In this was the conversion of unusable things into usable things is called recycling. The disposal of solid waste occurs by this method.

Question 10.
What are the benefits of waste management ?
Answer:

  • Waste does not spread in homes streets and colonies.
  • Cleanliness is maintained in all sides.
  • Foul smell does not arise.
  • Mosquitoes and harmful bacteria arc not produced.
  • We may be protected from diseases.
  • Beauty of the whole area is increased.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Waste Management

Question 11.
Why are hygienic toilets needed at public places ?
Answer:
Hygienic toilets are needed at public places for social safety, civilization and cleaniness.

Question 12.
What is the harm of open defecation?
Answer:

  • Mainly females are unsafe by open defecation.
  • Open defecation causes dirt and foul smell to spread which pollutes the environment.
  • Open defecation swarms of flies and mosquitoes infect our food items and increases / spreads diseases.

Question 13.
What is the impact on health of individuals who reside there ?
Answer:
Open defecation pollutes the environment with swarms of flies and mosquitoes. These flies spread diseases by infecting our food items. By open defecation many bacteria produced and make people diseased living in that area. Foul smell comes in the homes near these places. In this way nearby people are adversely affected by open defecation.

RBSE Class 7 Science Waste Management Text Book Questions and Answers

Choose the most appropriate option:

Question 1.
Which of the following has long disposal period ?
(a) Banana peelings
(b) Piece of wood
(c) Plastic bags
(d) Paper bags
Answer:
(c) Plastic bags

Question 2.
What happens when wastes (garbage) is thrown in open?
(a) Soil pollution
(b) Water pollution
(c) Air pollution
(d) All the above
Answer:
(d) All the above

Fill in the blanks –

  1. Biodegradable waste with the help of bacteria are ……………………. in less time.
  2. During our daily routine we throw unusable material. These unused materials are …………………….
  3. Waste materials can be divided into solid ……………………. and …………………….
  4. Unnecessary products made up of plastic do not ……………………. for a longer period.

Answer:

  1. Decomposed
  2. Garbage/waste material
  3. Liquid gas
  4. Decomposition

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Waste Management

Short Answer Type Questions:

Question 1.
How can waste paper be made reusable ?
Answer:
Waste paper is collected from door to door by Ragmen. They sell it to paper making factories. In paper making factories, this waste paper is converted into paper again which can be reused as paper or in making products of paper. It is called recycling of paper.

Question 2.
Enumerate the harm caused to environment by plastic I polythene.
Answer:
No a days. we see plastic wastes scattered every where which is destroying the natural beauty of the environment as well as polluting it. These materials are not decomposed for many years. Sometimes cattle can die by taking these materials along with other waste.

Polythene traps the outlets of drains and blocks them and water tends to spread all over these places in the city. During rainy season, due to this blockage of drains putrefied materials spread over the public places causing obnoxious stink, This is harmful for our health because such a place becomes the dwelling of mosquitoes and harmful micro-organisms.

Question 3.
How does garbage affect our health?
Answer:
If garbage material remains rotten on our nearby places, rotten as mud in drains then such places become the dwelling of mosquitoes and harmful micro organisms which make us diseased. It also spreads air and water pollution. Smoke released from chimneys of factories make us diseased. In this av waste materials are harmful for our health. These may spread diseases like asthama. dengue. viral fever, diarrhea, malaria, Jaundice, etc.

Question 4.
What are benefits of collecting domestic garbage in separate bins ?
Answer:
If domestic garbage is collected in three separate containers as biodegradable, non-biodegradable and toxic wastes in different coloured bins such as green, blue and black respectively, then it becomes easier to dispose the waste. It is very significant way to dispose waste.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Waste Management

Question 5.
Which types of waste materials can be disposed off by recycling method?
Answer:
Plastic, glass, iron, metal wires, metal made materials, waste paper, newspaper. books, note books etc. wastes are separated from unusable material and are sent to factories for recycling and usuable materials are synthesized from them. Specially such material is used to make bags. packing rags, containers to preserve food stuff.

Long Answer Type Questions:

Question 1.
How will you manage household waste ? Explain it in detail.
Answer:
Three types of bins are to be placed to manage domestic garbage –
1. Green dustbin:
In this biodegradable waste such as leaves, peelings of fruits & vegetables, spoiled food items, tea leaves etc, should be collected & covered

2. Blue dustbin:
In this non-biodegradable waste, plastic material, glass pieces, broken cup-plate, bottles, metal pieces. etc. should be collected and put covered.

3. Black dustbin:
In this toxic drugs, wastage drugs, battery cell, useless medicines, paint, oil-syringe, cosmetics etc. should be collected and put covered. In this way it becomes easier to collect, manage and dispose the waster material. These dustbins should be vacated in respected dustbins placed at public places on daily basis.

Question 2.
What is the difference between biodegradable and non-biode-gradable waste material? Explain by examples.
Answer:
Difference between biodegradable and non-biodegradable waste.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Waste Management-3

Question 3.
What are the methods of disposal of the non-biodegradable materials ? Explain.
Answer:
Three methods – 3R are used to dispose these unnecessary waste materials. These are –
1. Reduce:
Reducing the quantity of unusable substances, such as broken tin box, plastic bottles, broken pot. etc. can be utilized in domestic purposes like
growing flowers and vegetables into them. By separating Such material from garbage. we can reduce the quantity of unusable material.

2. Reuse:
Separate such things from unusable things that can be reused Unusable products like batteries, metal utensils, iron scrape. broken tins. glass bottles. jute contents etc. can be used for other domestic purpose.

3. Recycle:
Plastic and glass waste material is separated from unusable material and sent to factories for recycling and usuable material are synthesized from them. During recycling colouring agents are added to these. Specifically such material s used to make bags. packing rags. containers to preserve food stuff.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Waste Management

Question 4.
What are the methods of disposal of biodegradable waste ? Explain.
Answer:
The disposal of this waste is done b following methods –
1. Compost:
Biodegradable waste is put into a pit made in a shade. Then these pits are covered by soil in such a was that it remains mist and airy. After a few months this material is decomposed by bacteria and converted into compost which can be used in fields. It is called as compost.

2. Vermicomposting:
Red earthworm is specifically added to the waste, These earthworms feed on organic matter. The excreta of earthworm is high quality compost and is called vermicompost and the process is called vermicomposting.

3. Disposal of solid waste substances:
Solid waste substances arc collected in a pit outside the cit or town and then covered with a layer of soil. Solid waste degrades after sometime. This process is called land filling. In this way biodegradable waste is disposed.

RBSE Class 7 Science Waste Management Important Questions and Answers

Question 1.
Following is the biodegradable waste material –
(a) Leaves of plants
(b) Glass
(c) Plastic materials
(d) All the above
Answer:
(a) Leaves of plants

Question 2.
Following is the non-biodegradable waste material –
(a) Peelings of vegetables
(b) Gobar
(c) Metal pieces
(d) All the above
Answer:
(c) Metal pieces

Question 3.
What is obtained from Gobargas –
(a) Hay-ha
(b) Fuel gas
(c) (a) & (b) Both
(d) None of both
Answer:
(b) Fuel gas

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Waste Management

Question 4.
What is taken by red earthworms in the following –
(a) Organic matter
(b) Inorganic material
(c) Organic & inorganic-both material
(d) None of these
Answer:
(a) Organic matter

Question 5.
What are the colours of dustbins used in management of domestic waste –
(a) Green
(b) Blue
(c) Black
(d) All the above
Answer:
(d) All the above

Question 6.
Such waste materials which are decomposed by bacteria, are called –
(a) Bio-degradable
(b) Non-biodegradable
(c) (a) & (b) Both
(d) None of both
Answer:
(a) Bio-degradable

Question 7.
Such waste materials which are not decomposed by bacteria, are called –
(a) Bio degradable
(b) Non-biodegradable
(c) Both (a) & (b)
(d) None of (a) & (b)
Answer:
(b) Non-biodegradable

Question 8.
Waste can be divided into –
(a) Solid & Liquid
(b) Solid and Gas
(c) Gas & Solid
(d) Solid. Liquid & Gas
Answer:
(d) Solid. Liquid & Gas

Question 9.
In which coloured dustbin, biodegradable waste is collected –
(a) Red colour
(b) Blue colour
(c) Green colour
(d) Black colour
Answer:
(c) Green colour

Fill in the blanks:

  1. The thrown away unusable material is called …………………….. (Waste / Object)
  2. Plastic materials arc called …………………….. (Biodegradable waste / non-biodegradable waste)
  3. The process of forming vermicornpost manure is called …………………….. (Vermicomposting / Devermi)
  4. The decomposition of non-biodegradable waste material occurs slowly in …………………….. (Nature / Air)
  5. Systematic disposal of waste is called …………………….. (Mismanagement / Waste management)

Answer:

  1. Waste
  2. None-biodegradable waste
  3. Vermicomposting
  4. Nature
  5. Waste management.

Match the column I with column II –

Question 1.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Waste Management-4
Answer:

  1. (b)
  2. (c)
  3. (a)
  4. (e)
  5. (d).

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is called waste ?
Answer:
We throw away unnecessary and useless material as a consequence of our daily routine. This useless material is called garbage / waste.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Waste Management

Question 2.
Give examples of garbage.
Answer:
Polythene peelings of fruits & vegetables, remained food. pieces of glass-plastic-metals. broken tin, waste paper. dirty & oily water. tea leaves. human excreta. gloves, bandages. disposal. cup-plate-glass. plants leaves. etc.

Question 3.
Does the same type of waste is found at all places ?
Answer:
No. different type of waste is found at different places.

Question 4.
What is meant by biodegradable waste material ?
Answer:
Waste materials which can be decomposed by the action of bacteria and get mixed with soil. are called biodegradable waste material.

Question 5.
Give examples of biodegradable waste materials ?
Answer:
Leaves of plants peelings of fruits & vegetables, waste food, waste paper, stool, gobar, meat, etc.

Question 6.
What is meant by non-biodegradable waste material ?
Answer:
Waste material which can not be decomposed by the action of bacteria and doesn’t get mixed with soil. arc called non-biodegradable waste material. Even they spread pollution.

Question 7.
Give examples of non-biodegradable waste materials ?
Answer:
Paint, glass, metal pieces. plastic materials. etc.

Question 8.
State about the decomposition time of waste materials ?
Answer:
The time of decomposition of each material is different. Some material decomposcs within 10 days. some within 4.5 months and some lake 500 years to decompose. Different types of plastic takes millions of years to decompose.

Question 9.
State about the types of waste materials based on their state.
Answer:

  • Solid waste
  • Liquid waste
  • Gaseous waste material.

Question 10.
Give examples of solid waste material.
Answer:
Plastic, glass pieces, tin, bottles, disposal syringe, peelings of fruits & vegetables, polythene, etc.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Waste Management

Question 11.
Give examples of liquid waste material.
Answer:
Dirty-oil water. Mud. Oil. Paint. Sewage. Dung. etc.

Question 12.
Give examples of gaseous waste material.
Answer:
Smoke from vehicles, smoke from chimneys of factories, etc.

Question 13.
What are dustbins ? What are uses op these ?
Answer:
The containers in which we throw unusable and unnecessary materials. arc called dustbins. These arc used to collect waste material systematical Iv and safety,

Question 14.
What is meant by Gobargas plant ?
Answer:
The cows and buffalo dung used in Gobargas plant gets converted into compost after some time. Fuel gases are derived from it.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Waste Management

Question 15.
What is the use of red earth worms in disposal of waste?
Answer:
Red earth worms are mixed with waste material to form high quality compost. It is called vermicompost.

Question 16.
What is taken by red earth worms?
Answer:
Red earth worms eat organic material.

Question 17.
What is vermicomposting ?
Answer:
Vermicompost manure is prepared by red earth worms. This process is called vermicomposting.

Question 18.
What is meant by land filling?
Answer:
Solid waste substances arc collected in a pit outside the city or town and then covered with a layer of soil. Solid waste degrades after sometime. This process is called land filling.

Question 19.
What is 3R in waste material disposal?
Answer:

  • Reduce : (Reducing usable materials from waste).
  • Reuse : (Separation of usable material from waste to use).
  • Recycle : Recycling some waste.

Question 20.
By which method solid waste materials are disposed?
Answer:
By recycling method.

Question 21.
What is meant by waste management?
Answer:
Process of systematic disposal of waste material is called waste managements.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
In how many parts waste materials are divided based on their re-use ? Explain with examples.
Answer:
There arc some materials that can be re-used while others cannot be re-used. On this basis can divide the waste materials into two parts –

  1. Biodegradable waste material
  2. Non- Biodegradable waste material

1. Biodegradable waste material:
The waste material which is decomposed by the bacteria and get mixed with soil. are known as biodegradable waste material. Example – Waste paper. Leaves of plants. peelings of vegetables & fruits. clothes. dung, leftover food material.

2. Non-biodegradable waste material :
The waste material which is not decomposed by micro-organisms and thus not mix with soil, pollute the surroundings such as paint, glass. pieces of metal, plastic goods. etc. arc called non-biodegradable waste material.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Waste Management

Question 2.
State the names of waste materials found at four different places.
Answer:
Table : Garbage found on various
places :
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Waste Management-5

Question 3.
What is meant by compost ?
Answer:
Biodegradable waste material such as fruits & vegetable peels. excreta-dung. plant leaves, grass. rotten material. etc. arc put into a pit. Then these pits are covered b’ soil in such a way that it remains moist and air. After few a months this material is decomposed by bacteria and converted into compost which can be used in fields. It is called as compost.

Question 4.
What is vermicompost ?
Answer:
Red earthworm is specifically added to the waste. These earthworms feed on organic matter. The excreta of earthworm is high quality compost and is called vermicompost.

Question 5.
Explain the recycling of waste materials.
Answer:
Plastic and glass waste material is separated from unusable materials arc synthesized from them. During recycling coloring agents arc added to them. Specifically such material is used to make bags. packing rags. containers to preserve food stuff

Question 6.
How is the non-biodegradable waste disposed by reuse method ?
Answer:
We separate such things from unusable things that can be reused. Unusable products like batteries. metal utensils, iron scrape, broken tins, glass bottles. jute contents etc. can be used for other domestic purposes.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Waste Management

Question 7.
What is domestic waste management ?
Answer:
For domestic waste management three coloured dustbins should be kept –

  • Green coloured dustbin : For biodegradable waste.
  • Blue coloured dustbin : For Non-biodegradable waste
  • Black coloured dustbin : For waste medicines, battery, cell, paint, oil, syringe, cosmetic material, other toxic materials. It becomes easier to dispose waste material by collecting it in separate dust bins.

Question 8.
What are toilets ? Why are these necessary ?
Answer:
These arc places used for defecation. Toilets are necessary for social safety. health safety and civilization. There should be separated toilets for men and women at public places.

Question 9.
What are the harms of open defecation ?
Answer:
In village/town/city/slums, there is no provision of clean and safe toilets. People defecate in open. Sewage is scattered here and there or flows around the settlements. It is very bad in social view. hygienically and in vie of safety. According to health, it is very harmful. It increase micro-organisms and so diseases spread.

Question 10.
‘Polythene is one – problems are many’ How?
Answer:
Now a days we observe maximum garbage in the form of polythene which is a very big problem. Polythene cannot be decomposed. So it remains as the same for many years. It cannot be recycled also, Many times cattle cat polythene bags along with garbage which results in untimely death of them. Polythene chokes the outlets of drains and blocks them and water tends to spread all over these places in the city.

During rains. season. due to this blockage of drains putrified materials spread over the public places causing obnoxious stink. This is harmful for our health because such a place becomes the dwelling of mosquitoes and harmful micro organisms. These spread diseases in our bodies.

Question 11.
Explain polythene derived problems diagrammatically.
Answer:
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Waste Management-6

Question 12.
State the objectives and aims of Swachh Bharat Abhiyan.
Answer:
The objectives and aims of Swachh Bharat Abhiyan are as follows –
Open defecation causes dirt and foul smell to spread which pollutes the environment. Also there is unsafety the females. To overcome these problems. now’ a days. under the Swachh Bharat Abhiyan hygienic toilets are being laid down in schools. villages and public places like markets and along the side of roads.

Question 13.
Draw the diagram of dustbin.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Waste Management-7

Essay Type Questions:

Question 1.
Classify the waste material according to physical state of matter.
Answer:
Based on physical state of matter. waste materials can be classified into the following three parts –

  • Solid waste materials : Solid waste such as plastic. glass pieces. peelings of fruits & vegetables etc.
  • Liquid waste materials : Liquid waste materials such as mud. dirt water. sewage. oil. etc.
  • Gaseous waste material : Smoke from vehicles, poisonous smoke from chimneys of factories. etc.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 17 Waste Management

Question 2.
Who is responsible for increasing waste on our earth ? And what are harms of it ?
Answer:
Certainly you and we are responsible for increasing waste on our earth At present, our love and attachment towards the environment have diminished. Instead of using natural available products. we have started excessive use of man-made things which arc destroying natural beauty of the environment, as well as polluting it.

Harms from Garbage:
We observe garbage and polythene are scattered everywhere which have given rise to many grave problems. One of the reasons of untimely death of cattle is due to eating polythene bags along with garbage. Polythene chokes the outlets of drains and blocks them and water tends to spread all over these places in the city.

During rainy season. due to this blockage of drains putrefied materials spread over the public places causing obnoxious stink. This is harmful for our health because such a place is changed into the dwelling of mosquitoes and harmful micro-organisms which spread diseases.

Leave a Comment