RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 16 Forest and Wild Life

Rajasthan Board RBSE Class 7 Science Chapter 16 Forest and Wild Life

RBSE Solutions for Class 7 Science

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 16 Forest and Wild Life

RBSE Class 7 Science Forest and Wild Life Intext Questions and Answers

Page No 158. 

Question 1.
Write down the names of plants and animals in your surroundings in a table.
Answer:
Table : Names of plants and animals found around us:

Name of Plants Name of Animals
Neem / Banyan Cow
Mango/Penpal Buf Fallow
Baboo Horse
Amla Goat
Rose Dog
Wheat/Barley Sheep
Lady Finger Camel
Chino Rose Lizard
Rohida Deer
Khejri Chinkara
Kair Neel gai

Page No 159.

Question 2.

The area where trees and wildlife are found in abundance, is known as?
Answer:
The area where trees and wild life are found in abundance is known as forest.

Question 3.
How are these forests important for us?
Answer:
We obtain drugs, woods, fruits, rubber, bamboo. grass, wax, catechu, resin, etc. from forests. These arc habitat of birds and animals. Forests reduce all type of pollution’s. They prevent soil and land erosion. They help in bringing rainfall.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 16 Forest and Wild Life

Page No 160.

Question 4.
From which field soil will wash away or flow during rains or a storm?
Answer:
The fields without plants, are more prone to wash or flow the soil during rains or a storm because plants prevent soil and land erosion.

Page No 162.

Question 5.
You might have visited farms, mountains and other natural places. Make a list of animals and plants you might have seen there.
Answer:
Table: List of animals and plants:
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 16 Forest and Wild Life-2

Page No 168.

Question 6.
Name the state in which we live and state about state bird, state animal, state flower, state tree of that state.
Answer:
We live in Rajasthan. State symbols of Rajasthan are as follows –

  • State bird – Great Indian bustard
  • State animal – Chinkara & Camel
  • State tree – Khejri
  • State flower – Rohida.

RBSE Class 7 Science Forest and Wild Life Text Book Questions and Answers

Choose the most appropriate option:

Question 1.
What are ‘the advantages of forests to us –
(a) improve ground water level
(b) control environmental temperature
(c) improve fertility of land
(d) all the above
Answer:
(d) all the above

Question 2.
Disadvantages of deforestation are –
(a) increase in soil erosion
(b) decrease in soil erosion
(c) increase in number of wildlife
(d) increase in rain
Answer:
(a) increase in soil erosion

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 16 Forest and Wild Life

Question 3.
State flower and tree of Rajasthan –
(a) Roheda and Khejri
(b) Jaal and Roheda
(c) Roheda and Neem
(d) Lotus and Banyan
Answer:
(a) Roheda and Khejri

Question 4.
State bird of Rajasthan is.
(a) Pigeon
(b) Peacock
(c) Great Indian bustard
(d) Parrot
Answer:
(c) Great Indian bustard

Match column I and column II –

Question 1.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 16 Forest and Wild Life-3
Answer:

  1. (d)
  2. (c)
  3. (b)
  4. (b)

Fill in the blanks –

  1. Large area of land covered b trees. inhabitated by wildlife is called …………………
  2. Forests prevent ………………… erosion.
  3. A forest is a habitat for …………………
  4. For wildlife conservation, national parks and ………………… were established.

Answer:

  1. Forest
  2. Soil
  3. Wild animals
  4. Sanctuaries.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Write down the causes of deforestation.
Answer:
Main causes of deforestation are as follows –

  • Fast growing population. urbanization and industrialization need additional land for housing. shelter, agriculture and factories. To fulfill this demand there is an indiscriminate cutting of forests.
  • Trees in the forests arc being cut down for the construction.. of dams and roads. mining, river valley projects etc.
  • Indiscriminate cutting of trees in forests to fulfill industrial, commercial and domestic needs ¡s the main cause of deforestation.

Question 2.
Write down the disadvantages of deforestation.
Answer:
The major side effects of over-exploitation of forest resources arc as follows –

  • Environmental imbalance
  • Decrease in precipitation
  • Increase in soil erosion
  • Increase in atmospheric temperature
  • Lowering of ground water level
  • A decrease in biodiversity
  • A decrease in forest productivity
  •  An increase in floods, drought and natural disasters
  • An increase in desertification.

Question 3.
Write down the advantages we receive from forests.
Answer:
Following are the advantages we get directly or indirectly from forests:

  • Wood, drugs, rubber, wax, resin, bamboo, grass, catechu, etc. are obtained from forests.
  • Forests reduce pollution.
  • Forests are the best habitat for wildlife.
  • Wildlife get protection and food from forests.
  • They help in the maintenance of humidity of air.
  • They enhance the fertility of the land.
  • They help increasing ground water level and level of water in the soil.
  • They prevent soil and land erosion.
  • Forests provide oxygen in the form of air.
  • They keep our environment clean.
  • They help bringing rainfall and enhancing natural beauty.

Question 4.
Write down the names of some major wild life species of Rajasthan.
Answer:
Main wild life species found in Rajasthan are as follows –

  • Tiger
  • Leopard
  • Jackal
  • Wolf
  • Fox
  • Hyena
  • Wild Pig
  • Black deer
  • Neelgai
  • Chinkara
  • Cheetal
  • Sambhar
  • Rabit

Various types of birds like white crane, Peacock, Cuckoo, Sparrow, Indian crane, Great Indian bustard etc.

Long Answer Type Questions:

Question 1.
Write down the suggestions for forest conservation.
Answer:
Forest conservation is must for protection of forests and wild-life species. We should strive to make the following efforts –

  • More and more plantation and care of them is must.
  • Adequate safety of forest from fire.
  • Prevention of diseases in trees and wild life species is must.
  • Striving awareness programmer for protection of forests & wild-life species.
  • Strong action to be taken against individuals for illegal deforestation.
  • Ensure our participation in protection and conservation of forest and environment.
  • Obedience of the rules constituted by legal institutes, governments and courts.
  • Celebrating wildlife and forest conservation weeks enthusiastically.

Question 2.
Write about Keoladeo and Ranthambore National Parks.
Answer:
1. Keoladeo National Park:
It is located in south-east of Bharatpur and is a world famous national park. Previously it was known as Ghana bird sanctuary which is situated at the Junction of Gainbhiri & Banganga rivers. Many Indian species of birds are found here. Particularly, migratory birds for example – Siberian Crane, Jal Murgian etc., come here in winter season. Also it is famous for most attractive shelter in world for aquatic birds.

2. Ranthambore National Park:
This park spreads over an area of several square kilomctcrs around Ranthambore. the historic fort near Sawal Madhopur. Tigers project was undertaken to stop the depletion in the number of tigers. Here Tigers. Wolvcs. Leopards. Necigais. Deers, Wild boars, Sambhars etc. are found in abundance. It is an aspiring project of Government of India for the conservation of tigers.

Question 3.
Draw a figure of a wild animal of your
Answer:
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 16 Forest and Wild Life-4

Question 4.
What would be the impact if forests were not in existence? Explain in detail.
Answer:
The forests are very important for us in various areas, There would be dangerous effects on human race if forests were not in existence. In a way life was impossible or unproductive. Following harmful effects were observed –

  • We could not obtain woods. drugs, grass, fodder. other forest products.
  • Pollution would be increased on earth.
  • There would be no habitat for wildlife if forests were not in existence and wild animals would not be in existence.
  • Humidity of air would be lost. Also coolness of environment would be Lost.
  • There would increase temperature of earth.
  • Soil fertility would decrease.
  • Ground water level would go down.
  • Soil and land erosion would increase very much.
  • Amount of oxygen would decrease.
  • Rainfall would be decreased.
  • Natural calamities would become uncontrolled.
  • There would increase desertification.
  • Natural balance would be lost. Finally, there would be no life on earth.

RBSE Class 7 Science Forest and Wild Life Important Questions and Answers

Objective Questions:

Question 1.
Such areas where trees and wild animals are found ¡n abundance, are called –
(a) Village
(b) Forest
(c) Garden
(d) City
Answer:
(b) Forest

Question 2.
Material which are obtained from forests are –
(a) Drugs
(b) Rubber
(c) Bamboo
(d) All the above
Answer:
(d) All the above

Question 3.
The best habitat for wild life is –
(a) a cage
(b) a village
(c) a forest
(d) a city
Answer:
(c) a forest

Question 4.
All living species found in natural habitat are called –
(a) Animal
(b) Wild life
(c) Bird
(d) Plants
Answer:
(b) Wild life

Question 5.
In the following which sanctuary is at Bundi in Rajasthan?
(a) Ramgarh Vishdhari wildlife sanctuary.
(b) Tal chhaper wildlife sancturary
(c) Sita Mata wildlife sanctuary
(d) Nahargarh wildlife sanctuary
Answer:
(a) Ramgarh Vishdhari wildlife sanctuary.

Question 6.
Important components of environment are –
(a) Animals
(b) Plants
(c) Drugs
(d) All the above
Answer:
(b) Plants

Question 7.
For what Keoladeo National Park is famous in world?
(a) For Deer
(b) For Tigers
(c) For Birds
(d) All the above
Answer:
(c) For Birds

Question 8.
The animal with long spines of black and white color all over its body is –
(a) Sambhar
(b) Shaveli
(c) Hyena
(d) Neelgai
Answer:
(b) Shaveli

Question 9.
Who is famous Indian ornithologist in the following –
(a) Dr. Salem Durrani
(b) Dr. Salem Khan
(C) Dr. Salem Irani
(d) Dr. Salem Ali
Answer:
(d) Dr. Salem Ali

Fill in the blanks –

  1. Tigers sense of smell is highly …………………….. (Developed / Undeveloped)
  2. Hyena also known as …………………….. in common language. (Lakkadbagha / Tendua)
  3. Fox is considered one of the most …………………….. among animals of the wildly life. (Simple / Cunning)
  4. The Nilgai is also known as …………………….. or …………………….. (Rojda – Rojh / Chectal – Sambhar)
  5. Sambhar is also known as …………………….. (Barahsingha / Black Deer)

Answer:

  1. Developed
  2. Lakkadbagha.
  3. Cunning
  4. Rojh – Rojda
  5. Barahsingha.

Match the column I with column II correctly

Question 1.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 16 Forest and Wild Life-5
Answer:

  1. (b)
  2. (a)
  3. (d)
  4. (g)
  5. (f)
  6. (e)
  7. (c).

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
Area covered with wild life and trees is called as ?
Answer:
This type of area is called as Forest.

Question 2.
What are the domestic uses / advantages of forests ?
Answer:
We get wood. drugs. grass. fodder. etc. from forests.

Question 3.
What are commercial advantages of forests ?
Answer:
We get various commercial products such as – Wood, Rubber, Wax, Bamboo, Catechu, Resin, Gum, Honey, etc.

Question 4.
How do forests prevent various types of pollution’s ?
Answer:
More no. of trees in forests provide greater amount of oxygen in atmosphere. Hence they decrease air pollution, sound pollution.

Question 5.
For whom forests are best habitat?
Answer:
Forests are best habitat for wildlife.

Question 6.
What are the advantages of forests for wild animals?
Answer:
Wild animals get food. shelter and protection from forests.

Question 7.
By which humidity of air is maintained ?
Answer:
Humidity of air is maintained by plants present in forests.

Question 8.
Which ¡s most helpful in preventing soil erosion ?
Answer:
Forest plants arc most helpful in preventing soil erosion.

Question 9.
Maximum life air is obtained from where ?
Answer:
Plants are found in abundance in forests. These provide maximum life air.

Question 10.
How does forest increase ground water level ?
Answer:
Water trickles down in the earth in forests from rain, river, drains etc. This raises Ground water level.

Question 11.
What is humus ?
Answer:
Worn out leaves, twigs, etc. fail down from trees which arc decomposed by micro-organisms present in the soil as a result of which a layer of organic material is formed on the top soil, known as humus.

Question 12.
What is called soil erosion ?
Answer:
The removal of top soil by rain and wind (washed or blown to another location) is called soil erosion.

Question 13.
What is called deforestation ?
Answer:
Indiscriminate cutting of forests is called deforestation.

Question 14.
State the main cause of deforestation?
Answer:
Indiscriminate cutting of forests is the main cause of deforestation.

Question 15.
State the most important measure for the conservation of forests.
Answer:
Doing more and more plantation is the most important measure for the conservation of forest.

Question 16.
What is meant by forest conservation ?
Answer:
Protecting forests, wild animals and wild life is called forest conservation.

Question 17.
Why were national parks and sanctuaries established ?
Answer:
National parks and sanctuaries were established for conservation, promotion and management of wild life.

Question 18.
To stop the decrement in number of tigers, which tiger projects were started in Rajasthan ?
Answer:
To stop the decrement in number of tigers in Rajasthan Ranthambore National Park was established.

Question 19.
Where is Keoladeo National Park is situated ?
Answer:
It is situated at Bharatpur in Rajasthan.

Question 20.
Which animals are found in abundance at Keoladeo National Park?
Answer:
Particularly, Migratoty birds and Indian species of birds are found in abundance here.

Question 21.
State names of some sanctuaries found in Rajasthan.
Answer:

  • Ramgarh Vishdhari wildlife sanctuary, Bundi
  • Sita Mata wildlife sanctuary, Pratapgarh.
  • Nahargarh wildlife sanctuary, Jaipur.
  • Tal Chhaper wildlife sanctuary Churu.

Question 22.
In which sanctuary black deer ¡s found?
Answer:
Black deer is found in Tal Chapper sanctuary, Churu.

Question 23.
Which animal is renowned for its cleverness, treachery and thievery?
Answer:
Wolf.

Question 24.
Who is called ‘Rojda’ ?
Answer:
A wild animal of Deer race – Nilgai’ is known as Rojada.

Question 25.
When Rajasthan Government declared camel as state animal ?
Answer:
In 2014.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Why is the environment of gardens is beautiful ?
Answer:
Various types of plants, grass. large trees, herbs, colourful flowers, birds. greenery are very fascinating. Due to all these the environment of gardens is very beautiful and attracting.

Question 2.
What are forests ?
Answer:
Forests are such areas where trees and wildlife are found in abundance. Here various wild animals are also found for example Lion, Tiger, Deer, Leopard. Hyena, Birds etc. These terrains are called forests or jungles.

Question 3.
Why is forest conservation required?
Answer:
At present number of plants is continuously decreasing. Due to this wildlife animals are also decreasing in number. So, their protection is must. Forest conservation is necessary for following advantages –

  • For protection and growth of wild animals (Plants & Animals)
  • For shelter and food for animals living in forest.
  • For existence of wild animals found in forests.
  • Maintaining environmental balance.
  • For bringing rainfall. .
  • To increase ground water level.
  • To enhance productivity of forests.
  • Protection from natural calamities.

Question 4.
What is wild life?
Answer:
All types of hay, creeper, plants, animals, birds found in forests are collectively called as wildlife. i.e. all animals and plants living in forests are called wildlife.

Question 5.
Why were national parks and sanctuaries established ? State their name.
Answer:
National Parks and Sanctuaries were established for conservation, promotion and management of wildlife. Wildlife is completely safe in national parks and sanctuaries and they easily get food and shelter from forests. Following are the important national parks & sanctuaries found in Rajasthan
1. National Parks:
Ranthambore National park. Sawai Madhopur, Keoladeo National park Bharatpur.

2. Sanctuaries:
Ramgarh Vishdhari, wildlife sanctuary – Bundi, Nahargarh, wildlife sanctuary – Jaipur, Sitamata, wildlife sanctuary – Pratapgarh, Tal, chhaper wildlife sanctuary – Churu, Mount Abu sanctuary, etc.

Question 6.
State about the following animals found in forests of Rajasthan –

1. Sambhar
2. Fox
3. Shaveli
4. Wild Boar.
Answer:

  1. Sambhar – Sambhar has a huge wild animals of deer species, also known as barahsingha by many people.
  2. Fox – It is considered one of the most cunning among animals of the wildlife. Fox is a small, very agile and clever – animals.
  3. Shaveli – Porcupine is also known as Shaveli in villages. It has long spines of black and white colour all over its body. It uses them as a weapon against its enemies.
  4. Wild Boar – It is bigger and quite different in appearance than pigs found in cities, but has totally different attitude. It is very strongly built to hit the target with high speed directly.

Question 7.
Why is there coolness in the area due to forests ?
Answer:
Small and large trees are found in forests. There are several small pores called Stomata found in leaves of plants. The water leaves the Stomata in the form of water vapour which enhances the moisture content of the air known as humidity. Due to high density of trees in forests there is more humidity and we feel pleasant. Due to this, the temperature of the forests is lower as compared to other places.

Question 8.
What is soil erosion ? How can it be prevented ?
Answer:
The removal of top soil by rain and wind (washed or blown to another location) is called soil erosion. The forests play an important role in preventing soil erosion. It can be prevented by more and more plantation in forests and at the boundaries of fields. Roots of plants bind the soil particles as a result of which fertile soil is not washed or blown away by storm, flood, etc. but remain at its position.

Question 9.
In what way forests are helpful in following fields –

  1. Improving in ground water level
  2. Maintaining humidity of soil

Answer:
1. Improving ground water level:
A large number of trees are found in forests close to each other. They reduce the strong water currents as a result of which water trickles down in the earth thus raising the ground water level.

2. Maintaining humidity of Soil:
In forests a large number of plants, hay, herbs arc found so leaves, twigs and other parts of trees fall down below the trees which forms humus. Due to this humus, the rain water seeps slowly into the soil so that there is enough moisture in the land and the quantity of water, the trees receive is adequate.

Question 10.
State about achievements and introduction of Salim All – the Birdman of India.
Answer:
SalimAliwasbornon 12th November, 1896 in Bombay. He was an Indian ornithologist and naturalist. Salim All is known as the “Birdman of India”. Salim All was the first indian to conduct systematic bird surveys across India and has written several books on birds that have helped popularize ornithology in India. Among the books written by him on birds. ‘The Book of Indian Birds’, ‘Handbook of the birds of India and Pakistan’ and ‘The fall of a sparrow’ gained enormous popularity. Owing to his great contribution towards natural science and birds, he was awarded Padma Vibhushan and many such awards by government of India.

Essay Type Questions:

Question 1.
Explain the important advantages of forests.
Answer:
Various advantages are from forests for us Some of them are following –

1. Maintaining humidity of Air:
Forest is the excellent natural source of pleasantness. There are several small pores called stomata found in leaves of plants. The water leaves the stomata in the form of water vapour which enhances the moisture content of the air known as humidity. Due to high density of trees in forests there is more humidity and we feel pleasant.

2. Improving the fertility of land:
Worn out leaves, twigs, etc. fall down from trees which are decomposed by micro organisms present in the soil as a result of which a layer of organic material is formed on the top soil, known as humus. Humus increases the fertility of the soil

3. Improving ground water level:
Forests reduce the strong water currents as a result of which water trickles down in the earth, thus raising the ground water level.

4. Preventing soil and land erosion:
Roots of plants bind the soil particles as a result of which fertile soil is not washed or blown away by storm, flood etc.

5. From forests we get various types of products like wood, drugs, ruber, wax, bamboo, fodder, grass, resin, gum, catechu, etc.

Question 2.
Prepare a comparative table of disadvantages of deforestation and measures to prevent deforestation,
Answer:
Table:
Comparative view of disadvantages of deforestation and preventive measures:
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 16 Forest and Wild Life-6

Question 3.
Explain in short about the main national parks and sanctuaries found in Rajasthan.
Answer:
National parks and sanctuaries were established for conservation, promotion and management of wildlife. Some of the major national parks and sanctuaries of Rajastban are as follows –

1. Ranthambore National Park:
This park spreads over an area of several square kilometers around Ranthambore, in Sawai Madhopur. Tigers project was undertaken to stop the depiction in the numbers of tigers. Here tiger, wolves, leopards, nilgays, deer, wild boars, sambhars, etc. are found in abundance. It is an aspiring project of government of India for the conservation of tigers.

2. Keoladeo National Park:
It is located in Bharatpur. Paiticularly, migratory birds ciberian crane, come here in specific seasons and many Indian species of birds are also found here.

3. Sit Mata Sanctuary:
it covers several square kilometers area in Pratapgarh district. Teak trees are found here in abundance. Nilgai, Smbhar, Chital, Wild cats, foxes, etc. are also found.

4. Mount Abu Sanctuary:
It covers several square kilometers of dense vegetation rich area in Sirohi district. It is a protected forest area for the conservation of leopard, nilgal, chinkara, wild boar, etc. Besides these, Ramgarh vishdhari wildlife, sancturary – Bundi, Tal chhaper wildlife, sanctuary – Churu and Nahargarh wildlife, sanctuary – Jaipur are also famous.

Question 4.
State about the following wild animals –

  1. Tiger
  2. Leopard
  3. Hyena
  4. Wolf
  5. Jackal

Answer:
1. Tiger:
Usually tiger is ten feet in length and three and a half feet in height. Its body is golden yellow, with long black strips from top to bottom with bulging eyes. Tiger’s sense of smell is highly developed.

2. Leopard:
Its body is buff or light brown in colour which has certain whiteness. The breast is white. Rounded black spots cover the entire body. It is known as Tendua.

3. Hyena:
It is also known as Lakkadbagha in common language. It appears like a dog. Abundant hair is present on its back, neck and tail. Its colour is gray or ashy. Hyena’s sense of smell is very intense. It is very timid animal. Its voice is horrible and graceless. This is an automated system in forests to keep the natural habitats clean.

4. wolf:
It is renowned for its cleverness. It is adept in treachery and thievery. It deceives its prey, makes it run and hunts it in packs. It has immense power to run. It chases its prey so that the prey gets exhausted and then it kills the prey.

5. Jackal:
Hua………. Hua…………. voice of Jackal at night is heard and recognized b villagers. Jackal is also known as Siyar,

Question 5.
State about state bird, state animal, state flower and state tree of Rajasthan with diagram.
Answer:
1. State bird of Rajasthan – Great Indian Bustard.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 16 Forest and Wild Life-7

2. State animal of Rajasthan – Rajasthan government declared Chinkara and Camel in 2014 as state animal.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 16 Forest and Wild Life-8
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 16 Forest and Wild Life-9

3. State tree of Rajasthan – Khejari
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 16 Forest and Wild Life-10

4. State flower of Rajasthan – Rohida
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 16 Forest and Wild Life-11

Question 6.
State about Deer and Mrag species wild animals.
Ans.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 16 Forest and Wild Life-12

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 16 Forest and Wild Life-12.1

(A) Deer Species : (i) Chinkara :
It is also state animal. It is a deer species animal and so beautiful one,

2. Black buck:
It is a very beautiful and fascinating wild animal which is found in Tal chhaper wildlife sanctuary churu.

3. Nilgai:
It is also called Rojda’ or Rojh. It is heavy as a horse. strong. gray to blue in colour, It explores grainds and fields along with forests and destroys the crop in the fields completely.

4. Chausingha:
It is also deer species animal.

(B) Mrag species : (i) Sambhar:
It is a huge wild animal of deer species. also known as Barahsingha by many people.

5. Cheetal:
It is a beautiful and alluring wild animal. It is spotted deer. It is an embodiment of playfulness, innocence and beauty.

Leave a Comment