RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 13 Computer

Rajasthan Board RBSE Class 7 Science Chapter 13 Computer

RBSE Solutions for Class 7 Science

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 13 Computer

RBSE Class 7 Science Computer Intext Questions and Answers

Page No 123. 

Question 1.
What are data?
Answer:
data arc pieces of information which can be the name of a person. office and can be of any other field. These are stored in computer as input.

RBSE Class 7 Science Computer Text Book Questions and Answers

Choose the correct option:

Question 1.
Which device is not an output device:
(a) Monitor
(b) Printer
(c) Key board
(d) Plotter
Answer:
(c) Key board

Question 2.
The part of central processing unit is:
(a) Memory
(b) A.L.U.
(c) Control Unit
(d) All the above
Answer:
(d) All the above

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 13 Computer

Question 3.
Input device is:
(a) Key board
(b) Mouse
(c) Scanner
(d) All the above
Answer:
(d) All the above

Fill in the blanks:

  1. All the actions of computer are controlled by …………………….. unit.
  2. To check the examination answer books …………………….. device is used.
  3. Monitor, Printer, Speaker and Plotter are …………………….. devices.
  4. …………………….. printer speed is measured in CPS.

Answer:

  1. CPU
  2. OMR
  3. Output
  4. Dot matrix

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Write names of input devices.
Answer:
Input devices are used to insert data into the computer. The examples of few input devices are as follows –

  • Key-board
  • Mouse
  • MICR – Magnetic ink character recognition
  • OCR
  • OMR (=Optical Mark reading)
  • Scanner
  • Touch Screen
  • Microphone
  • Webcam.

Question 2.
What is the difference between CRT and LCD monitor?
Answer:
1. CRT Monitor:
This monitor contains a cathode ray tube. These monitors are big in size and occupy more space on the tables heavy and consumes more electricity. So now a days they are rarely used.

2. LCD Monitor –
A liquid crystal display is set into LCD monitor. Due to its contour, it is light in weight, occupies less space and also has low electrical consumption.

Question 3.
If you want to purchase a printer, which one will be your choice and why?
Answer:
If we want to purchase a printer, we will purchase laser printer because it is of high quality. It prints paper with speed and its speed of printing is measured in DPI (dots per inch).

Question 4.
Define computer on the basis of their functions.
Answer:
Computer is a device which takes data as input and after storing and processing it prints the data as per our desire.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 13 Computer

Long Answer Type Questions:

Question 1.
What are the characteristics of a computer ? Explain it.
Answer:
Characteristics of a computer: Following arc the characteristics of a computer:

  1. Storage Capacity – Computer has extra ordinary capacity to store data. It is measured in bytes. It can store any type of data.
  2. Accuracy – Computer never makes any error because it works on the principle that as the input is so. Will be the output i.e. if’ input is wrong. output will also be wrong.
  3. Speed – computer can do complicated calculation in a very short time.
  4. Automation – Computer is an automatic machine when once it starts, it works according to the directions as per by the given programmer.
  5. Diligence – Computer is an electronic device which can do restless work for along time without any exhaustion.
  6. Wide utility – The use of computer is increasing day b day. Its utility is increasing in ever’ aspect of life like banking. in education. transportation. printing. etc.

Question 2.
In how many parts keyboard keys can be divided ? Describe them.
Answer:
All keyboard keys are divided into three parts –

1. Alpha-numeric keys –
It includes alphabets (A-Z). numeric (0-9) and other characters like space bar. <,>, ‘,*,’,#,@,$,%,^,&,(,),/,?,|,|,{,}, and special keys – Shift, enter, backspace, tab, ctrl, Esc, & Alt.

2. Numeric Keys –
It includes 0 – 9 numerical characters and other keys like. Num Lock,/, *,-, home. page up. page down. insert and enter.

3. Function keys –
There are 12 function keys in the upper pat of key board with marking as F1. F2. F3. F4. F5. F6. F7. F8. F9. F10. F11. F12. The functions of all keys are different.

RBSE Class 7 Science Computer Important Questions and Answers

Objective Questions:

Question 1.
Following is part of a computer –
(a) Input device
(b) C.P.U.
(c) Output device
(d) All the above
Answer:
(d) All the above

Question 2.
Up to how many digits are keys in numeric keys –
(a) 1 – 10
(b) 0 – 9
(c) 0 – 10
(d) 1 – 9
Answer:
(b) 0 – 9

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 13 Computer

Question 3.
Which one of the following is part of Monitor –
(a) CRT
(b) LCD
(c) LED
(d) All the above
Answer:
(d) All the above

Question 4.
The devices by which data is represented in computer are –
(a) Output devices
(b) input devices
(c) a & b both
(d) None of two
Answer:
(a) Output devices

Question 5.
Printer is which type of device ?
(a) Input
(b) Both input and output
(c) Output
(d) None of two – input & output
Answer:
(c) Output

Question 6.
In which part of computer data & instructions are stored –
(a) in CPU
(b) in Memory
(c) in control unit
(d) in Monitor
Answer:
(b) in Memory

Question 7.
How many types of keys are in key board?
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Answer:
(c) 3

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 13 Computer

Question 8.
The device which is used to check the presence or absence of pen or on a paper is –
(b) OCR
(d) OMR of Laser printer
(b) MICR
(d) OMCR
Answer:
(b) MICR

Fill in the blanks:

  1. Computer accepts data as …………………… (input / output)
  2. At present …………………… mouse is more used. (Fiber / optical)
  3. Monitor is a main …………………… devices. (Input / Output)
  4. Computer never makes …………………… (Mistakes / All works)
  5. Computer can do …………………… to calculations in a very short time. (Complex – Complex / Simple – Simple)

Answer:

  1. input
  2. Optical
  3. Output.
  4. Mistakes
  5. Complex-Complex.

Match the column I with column II –

Question 1.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 13 Computer-1RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 13 Computer-2
Answer:

  1. (e)
  2. (a)
  3. (b)
  4. (c)
  5. (d)

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
Define the computer.
Answer:
Computer is a device which converts data into meaningful information. Computer receives data as input and stores it.

Question 2.
Name the various parts of computer.
Answer:

  • input device
  • Central processing unit (CPU)
  • Output device,

Question 3.
What is keyboard ?
Answer:
It is an easy and widespread usable input device as most data and instructions are inserted into computer through it.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 13 Computer

Question 4.
What is CPU ?
Answer:
It stores data. performs different types of calculations and controls all the actions of computers.

Question 5.
What is memory ?
Answer:
Memory is that part of computer which stores different types of data and instructions.

Question 6.
How many function keys are in key board?
Answer:
There are total 12 function keys in key board.

Question 7.
Name the parts of central processing unit ?
Answer:

  • Memory
  • A.L.U.
  • Control unit.

Question 8.
Name the types of keys in keyboard.
Answer:

  • Aphanumeric keys
  • Numeric keys
  • Function keys

Question 9.
What is touch screen ¡n monitor ?
Answer:
The touch screen is used as an alternate of key board in monitor,

Question 10.
Do the functions of function keys are same in key board ?
Answer:
There are 12 function keys of key board with markings as F1 to F12. The function of all keys is different.

Question 11.
How many numeric keys are in key board and which are these ?
Answer:
These are from 0 to 9 numerical characters and other keys kike – Num Lock,/,*,-, home. page up. page down insert and enter.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 13 Computer

Question 12.
The speed of laser printer and dot matrix printer is measured in which unit?
Answer:
The speed of laser printer is measured in DPI (=dots per inch) and of dot matrix in CPS (Characters per second).

Question 13.
What do you mean by bytes ?
Answer:
The data storage capacity of computer is measured in bytes.

Question 14.
What are special keys ?
Answer:
Shift, enter, backspace, tab, ctrl, esc, & alt are special keys.

Question 15.
Now a days which type of mouse is used ?
Answer:
Now a days optical mouse is used which does not contain ball.

Question 16.
Where is MICR is more used and why?
Answer:
MICR technology is used mainly banking sector where cheques are checked in abundance.

Question 17.
Where is OCR mostly used ?
Answer:
This technique is used mostly in those institutions where large number of bills are made.

Question 18.
What is main use of OMR?
Answer:
OMR is a device which is used to check the answer books of an exam.

Question 19.
What is the main function of a scanner?
Answer:
It is used to store documents or pictures available on any paper into the digital memory of computer.

Question 20.
What is microphone ?
Answer:
Microphone is an input device to feed voice as input.

Question 21.
Which diode is present in LED ?
Answer:
Light emitting diode is present in LED.

Question 22.
What is full form of LCD?
Answer:
Liquid crystal display.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 13 Computer

Question 23.
Which tube is present in CRT ?
Answer:
CRT is a monitor it contains cathode ray tube.

Question 24.
What is plotter ?
Answer:
Plotter is a type of output device which is used for printing the huge maps or images on paper.

Question 25.
State about speaker.
Answer:
It is a type of output device. It is used to hear music, talks, etc.

Question 26.
What are input devices ?
Answer:
Input devices are used to take data in computer.

Question 27.
What are output devices ?
Answer:
Devices by which data is represented or printed in computer, are called output devices.

Question 28.
What do you mean by data?
Answer:
Many pieces of information are called data. Information about a person. object. etc.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is a computer?
Answer:
Computer is an electronic machine which changes data into meaningful information. It receives data as input, stores it, works as per our desire i.e. processes it and provides desired results in the form of a print.

Question 2.
What are input devices of computer?
Answer:
Input devices arc used to insert data into the computer. The examples of a few input deices are as follows –

  • keyboard
  • Mouse
  • MICR
  • OCR
  • OMR
  • Scanner
  • Touch screen
  • Microphone
  • Web camera.

Question 3.
Name the output devices of computer.
Answer:
The instruments or devices that represent or print meaningful information present in computer. The commonly used output devices are –

  • Monitor
  • Printer
  • Plotter
  • Speaker.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 13 Computer

Question 4.
What is MICR in computer input ?
Answer:
MICR:
Magnetic ink character recognition (MICR) is the full form of it. This technology is used mainly in banking sector where cheques are checked in abundance. In this technique. script is made to emerge by the use of special characters that come out of a special typewriter that uses ink that has magnetic material mixed in it. It is used to check the factuality of records.

Question 5.
What is OCR technique in computer?
Answer:
OCR – Optical character recognition. It is used for very high speed reading (approx. 300 page per hour) of printed, typed or handwritten letters with optical or laser scanner. This technique is mostly used in those institutions where large number of bills are made.

Question 6.
What is OMR technique ?
Answer:
OMR:
Optical mark reading. This device is used to check the presence or absence of pen or pencil mark on a paper. In this, light is thrown on the marked paper and reflected light is checked. This technique checks only boxes at specific places and boxes filled with pencil on printed cards or forms. OMR is highly essential device to check the answer books of an exam.

Question 7.
What is monitor ? How many types are of monitors ?
Answer:
Monitor:
Monitor or visual display unit (VDU) is the main out-put device. Technically it is of three types –

  1. CRT Monitor
  2. LCD Monitor
  3. LED Monitor.

1. CRT Monitor –
This monitor contains a cathode ray tube. These monitors are big in size and occupy more space on the table, heavy and consumes more electricity. So now a days they arc rarely used.

2. LCD Monitor:
A liquid crystal display is set into LCD monitor. Due to its contour, it is light in weight, occupies less space and also has low electrical consumption.

3. LED Monitor:
In view of its good picture quality and low electrical consumption this monitor is most preferred choice. Light emitting, diode is placed in this monitor.

Question 8.
Give a short information about Shakuntala Devi called “Human Computer”.
Answer:
Shakuntala Devi was born in Bangaluru 4th Novemebr, 1929. At the age of 6 years she represented her calculation
dexterity in a conference at Mv sore university. She had the capability to tell the date of any day of past century within fraction of seconds. In 1982 her name was included in “Guinness Book”, Due to these specialities, the people were forced to call her “Human Computer”. Book written like Sun with numbers’ Astrology for you’, Puzzles to puzzle you’. ‘Mathability’ are universally famous. In her honour, Google dedicated= ‘Google doodle’ on 4th November. 2013 Renowned with the title of “human computer”, this famous scientist passed away on 21 April, 2013 in Bangaluru.

Question 9.
Write full forms of following computer terminology –

  1. CPU
  2. ALU
  3. MICR
  4. OCR
  5. OMR
  6. CRT
  7. LCD
  8. LED
  9. Dpt
  10. CPS.

Answer:

  1. CPU – Central Processing Unit
  2. ALU – Arithmetic Logical Unit
  3. MICR – Magnetic Ink Character Recognition
  4. OCR – Optical Character Recognition
  5. OMR – Optical Mark Reading
  6. CRT – Cathode Ray Tube
  7. LCD – Liquid Crystal Display
  8. LED – Light Emitting Diode
  9. Dpt – Dots Per Inch
  10. CPS – Character Per Second

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 13 Computer

Question 10.
Tell about scanner explaining its working process.
Answer:
Scanner – It is used to store documents or pictures available on any paper into the digital memory of computer. Its working principle is almost similar to zerox machine. It can provide duplicate copy of any document.

Essay Type Questions:

Question 1.
What are the main parts of computer? Explain with diagram.
Answer:
Computer has been divided into three main parts

  1. Input device
  2. Central processing unit
  3. Output device.

1. Input device:
Main function of input unit is to put data in the computer.

2. Central processing unit:
This is the main part of a computer. It stores data, performs different type of calculations and controls all the actions of computer. It has three parts –

  1. Memory
  2. A.L.U.
  3. Control unit

This is the main part of a computer.

  1. Memory : Memory is that part of computer which stores different types of data and instructions.
  2. AL.U. (Arithmatic logic Unit) : Its main function is to perform logical and comparative calculation — addition, subtraction, multiplication., division, etc.
  3. Control Unit : It controls all the process of computer.

3. Output Unit:
It is used to collect meaningful information from input data in computer.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 13 Computer-2

Question 2.
Explain the following input devices of computer:

1. Mouse
2. Scanner
3. Touch Screen
4. Microphone
5. Web Camera.
Answer:
1. Mouse:
it is one of the most popularly used input devices. Movement of the ball on the under surface of mouse moves the cursor on the screen. When cursor reaches the desired position then by click of the mouse button on cursor we can choose the instruction that is to be processed. At present. optical mouse without a ball is commonly used.

2. Scanner:
it is used to store documents or pictures available on any paper into the digital memory of computer. It can provide duplicate copy of any document.

3. Touch Screen:
It is alternate of keyboard. The monitor screen is used to give instructions to computer by touching the exact position on screen.

4. Microphone:
It is an input device to feed voice as input.

5. Web Camera:
The activity of a person we are conversing with, who is in another city or abroad can be viewed on computer screen by web camera.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 13 Computer

Question 3.
What are output devices of computer? Explain.
Answer:
Following are the main output devices of computer:

  1. Monitor
  2. Printer
  3. Plotter
  4. Speaker.

1. Monitor:
Monitor or VDU (Visual Display Unit) is the main output device, Technically it is of three types –

  • CRT Monitor
  • LCD Monitor
  • LED Monitor

2. Printer:
It is that output device by which a hardcopy is taken in printed form. The commonly used printer are –

  • LASER Printer
  • Ink-Jet Printer
  • Dot Matrix Printer
  • Line printer.

3. Plotter:
Like printer plotter is another type of output device. It is used for printing the huge maps or images on paper.

4. Speaker:
It is also a type of output device. It is used to hear music, talks, etc.

Question 4.
Differentiate among following monitors:
1. CRT
2. LCD
3. LED monitors.
Answer:
Difference among CRT, LCD & LED monitors:
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 13 Computer-3

Question 5.
Printer is which type of device ? What are types of these ? Explain (Any three).
Answer:
Printer:
It is that out-put device by which a hard cop is taken in printed form. The commonly used printers are –

  1. Laser printer
  2. Ink-Jet printer
  3. Dot matrix printer
  4. Line printer.

1. LASER Printer:
High quality printing work is done by LASER printer. It prints paper with speed. Speed of printing is measured in DPI (Dots per inch).

2. Ink-Jet Printer:
It prints images by spraying the ink on paper. However, the quality of image is low as compared to that of laser printer. Its printing speed is also lower than LASER printer.

3. Dot Matrix Printer:
It prints image or words in the form of dots form. Thus it is known as dot matrix printer. Its printing speed is measured in CPS (Character per second). It is economical, with low sound. low speed of printing and also low quality of printing.

Leave a Comment