RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints

Rajasthan Board RBSE Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints

RBSE Solutions for Class 7 Science

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints

RBSE Class 7 Science Skeleton and Joints Intext Questions and Answers

Page No 90.

Question 1.
If kite’s thin wooden spikes are removed, what will happen?
Answer:
These twigs prepare the framework of kite. The size and shape of the kite may be contorted and that would not have flown.

Question 2.
What is illustrating in the picture of human skeleton system?
Answer:
Bones and cartilages are illustrating in the picture.

Question 3.
What is the skeleton system?
Answer:
A framework composed of bones and cartilages is called skeleton system.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints

Page No 91.

Question 4.
What are the main bones of the skeleton?
Answer:
Hands, legs. shoulders. hips bone, head (skull), back bone. ribs. etc.

page No 92.

Question 5.
To whom lower and upper end of humerus bone attached?
Answer:
The upper end of humerus bone is attached with shoulder bone and lower end is attached with radius-ulna.

page No 95.

Question 6.
Turn around your elbow and knee. Can they move circular?
Answer:
No. they can move in single direction only.

page No 96.

Question 7.
Turn around your head, what do you experience?
Answer:
It can move left-right, top-bottom up to a certain direction.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints

page No 97.

Question 8.
Write your experiences about muscles.
Answer:
Our body have muscles. It is made up of contractile muscle fiber which has the ability to expand and contract. So it play an important role in movement of the bones.

RBSE Class 7 Science Skeleton and Joints Text Book Questions and Answers

Choose correct option:

Question 1.
What’s the longest middle section of humerus is called?
(a) Shaft
(b)girdle
(c) Joint
(d) Carpal
Answer:
(a) Shaft

Question 2.
Number of bones in thumb of hand –
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Answer:
(b) 2

Fill in the blanks:

  1. There are …………………… bones in our palm.
  2. Shoulder bone is called as ……………………
  3. Each finger of hand and leg has …………………… Bones.
  4. Muscles have a capacity of …………………… and …………………… Which help in movement.

Answer:

  1. Five
  2. pectoral girdle
  3. three
  4. Contraction, expand.

Short answer type Questions:

Question 1.
Tell about Radius-ulna bone
Answer:
Our hands have two bones between wrist and elbow. The first one towards the outside of arm and second one towards the inside the arm are respectively called radius and ulna. The end towards the elbow of this bone is attached to humerus and its lower end to wrist bones.

Question 2.
From which bones the front and back end of femur is articulated with?
Answer:
Its lower end is articulated with tibia fibula and upper with hip bone.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints

Question 3.
Tell about pelvic and pectoral girdles.
Answer:

  1. Pectoral girdle – The upper end of humerus is Jointed with shoulders bone. This shoulder bone is called pectoral girdle.
  2. Pelvic girdle – The upper end of femur is articulated with hips bone. This hips bone is known as pelvic girdle. These two girdle are the main base of our skeleton system.

Question 4.
How many vertebrae are found in vertebral column?
Answer:
Bone from the neck to below the waist is called back bone. It consists of 33 small bones called vertebrae.

Long answer type Questions:

Question 1.
What is skeleton system? Draw a labeled diagram and describe functions of skeleton system?
Answer:
Skeleton system – A frame work composed of bones and cartilages is called skeleton system.
Functions – Skeleton system makes frame work of our both’. This skeleton system of the body performs the following important functions –

  1. It provides frame work and support to the body.
  2. Provides protection to body s internal organs against external shock.
  3. The skeleton system provides movement of body or parts of the body with the help of muscles.
  4. It strengthens the body.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints-1

Question 2.
What is a Joint? Describe any two Joints by a labeled diagram.
Answer:
Hand, foot and other bones are articulated by other bones at a certain places. The places at which the bones of the skeleton system arc connected to each other are called Joints.

Types – Joints are of two types;

  1. Movable Joints – Joints which provide help in movement of bones, are called movable Joints. Such as Joints of knee. ankle. elbow, neck. etc.
  2. Unmovable Joints – These Joints are not movable, cg. Skull and chest bones. Description of two main Joints of our body is as follows –

1. Ball and socket Joint – In this type of Joint one end of bone is cavity like and other remains rounded. The cavaties called as socket and the rounded end as ball. Due to this particular structure of this Joint it is called as ball and socket Joint. In this Joint round headed bone could easily turn around in all directions. Example –

  1. Pectoral girdle and humerus
  2. Pelvic girdle and femur.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints-2

2. Hinge Joint – In this type of Joint rounded end of a bone is implicated in the bone cavity of another.
Example – The Joint between elbow an&knee.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints-3

Question 3.
What is a muscle? How they help in movement? Describe by a labeled diagram.
Answer:
Muscles:
Muscle is made up of contractile muscle fiber which has the ability to expand and contract, This property is helpful in movement of body. Muscles helpful in movement –

Activity:
Stretch your hand in front of your body. No close your palm and stretch straight and bring closed palm near your shoulder. Look. middle portion of your elbow and the shoulder. bulging out and remain stretched. For movement of any bone. two muscles work together. When a muscle contracts. bone is stretched in that direction and other muscle comes in a resting stage.

For the movement of bone in opposite direction previous shriveled muscles get loose and relaxed muscles shrinks. Both the type of muscles works simultaneously for body movement. Hence, movement in bones is caused due to relaxation and contraction of muscles.

RBSE Class 7 Science Skeleton and Joints Important Questions and Answers

Objective Questions:

Question 1.
Which one in the following is frame work of human body?
(a) Digestive system
(b) Skeleton system
(c) Nervous system
(d) None of these
Answer:
(b) Skeleton system

Question 2.
How many vertebrae are in back bone –
(a) 33
(b) 32
(c) 30
(d) 31
Answer:
(a) 33

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints

Question 3.
Bones of legs & hands are part of which category of skeleton system –
(a) Thoracic skeleton
(b) Axial skeleton
(c) Appendicular skeleton
(d) All the above
Answer:
(c) Appendicular skeleton

Question 4.
Shoulder bone is called as –
(a) Pelvic girdle
(b) Pectoral girdle
(c) Metatarsals
(d) Finger bones
Answer:
(b) Pectoral girdle

Question 5.
How does earthworm move –
(a) by creeping
(b) by Jumping
(c) by flying
(d) by swimming
Answer:
(a) by creeping

Question 6.
In how man categories human skeleton system is divided
(a) Four
(b) Five
(c) Three
(d) Two
Answer:
(c) Three

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints

Question 7.
Hip bone is called as –
(a) Femur
(b) Tibia – Fibula
(c) Humerus
(d) Pelvic girdle
Answer:
(d) Pelvic girdle

Fill in the blanks:

  1. A frame work composed of bones and cartilage is called ………………………… (Skeleton system/Digestive system)
  2. Bone situated between elbow and shoulder is called ………………………… (Femur/Humerus)
  3. Wrist consists of ………………………… small bones. (Eight/Seven)
  4. Muscle is made up of ………………………… muscle fiber. (non contractile/ contractile)
  5. Muscles has the ability to ………………………… and ………………………… (contract, expand/break, join)

Answer:

  1. Skeleton system
  2. Humerus
  3. Eight
  4. Contractile
  5. Contract, expand.

Match the column I with column II –

Question 1.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints-4
Answer:

  1. (b)
  2. (a)
  3. (d)
  4. (e)
  5. (c)

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is skeleton system?
Answer:
A frame work composed of bones and cartilage is called skeleton system.

Question 2.
Write the name of three main parts of human skeleton system.
Answer:

  1. Axial skeleton
  2. Thoracic skeleton
  3. Appendicular skeleton

Question 3.
What are vertebrae?
Answer:
Our back bone consists of 33 small bones called vertebrae.

Question 4.
The number of vertebrae in back bone and its another name ¡s?
Answer:
Back bone consists of 33 vertebrae and its another name is vertebral column.

Question 5.
What are ribs?
Answer:
There is a basket like structure of 12 pair of hockey stick like bones in our both. These bones arc called ribs.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints

Question 6.
How are ribs mainly helpful in our body?
Answer:
They form a basket like structure in which the body s vital organs such as the heart. lungs, etc. are found protected.

Question 7.
Which important organs are protected in cage of ribs?
Answer:
The body’s vital organs such as the heart, lungs. etc. are protected in the cage of ribs.

Question 8.
Which bones are found in axial skeleton?
Answer:
It constitutes skull, teeth. Jaws, and vertebrae.

Question 9.
Which bones are part of thoracic skeleton system?
Answer:
It constitutes ribs.

Question 10.
Which bones are part of appendicular skeleton system?
Answer:
It constitutes bones of legs and hands.

Question 11.
With which the upper & lower end of humerus is attached?
Answer:
The upper end of humerus is articulated with shoulder bone-pectoral girdle and its lower end is attached with radius-ulna bone.

Question 12.
What is called the long middle part of humerus?
Answer:
It is called Shaft.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints

Question 13.
The place where radius-ulna bone is attached with palm, is known as?
Answer:
It is called wrist.

Question 14.
Which is the longest strong bone of our body?
Answer:
Femur

Question 15.
How many bones are found in ankle?
Answer:
Seven bones

Question 16.
Which bone is attached with pectoral girdle?
Answer:
Humerus is attached with pectoral girdle.

Question 17.
Which bone is attached with pelvic girdle?
Answer:
Femur bone is attached with pelvic girdle.

Question 18.
What is the base of our skeleton system?
Answer:
Pectoral girdle and pelvic girdle-both are the base of our skeleton system.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints

Question 19.
What are Joints?
Answer:
The places where the bones of the skeleton system arc connected to each other are called Joints.

Question 20.
What are the types of Joints? State their names.
Answer:
Joints are of two Types –

  1. movable Joints
  2. unmovable Joints.

Question 21.
What constitutes the muscles?
Answer:
Contractile muscle fiber constitutes muscles.

Question 22.
How movement occurs in bones?
Answer:
Movement occurs in bones by contraction in muscles.

Question 23.
Which is the body’s longest bone found in legs?
Answer:
It is Femur.

Question 24.
Which bone is attached with upper end of femur?
Answer:
Hip’s bone – pelvic girdle is attached with upper end femur.

Question 25.
What is the name of bone attached with the lower end of femur?
Answer:
Tibia-Fibula bones are attached with the lower end of femur.

Question 26.
The upper end of tibia-fibula bones is attached with which bone?
Answer:
With femur

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints

Question 27.
The lower end of tibia-fibula bones are attached with which bones?
Answer:
With ankle bones

Question 28.
On turning around your elbow and knee, can they move circular?
Answer:
No, they can move in a single direction. You can also compare it with the doors of your home.

Question 29.
Turning around your head, what do you experience?
Answer:
It can move left-right, top-bottom up to a certain direction.

Question 30.
What are muscles?
Answer:
Muscle is made up of contractile muscle fiber which has the ability to expand and contract. They play an important role in movement of bones.

Short Answer type Questions:

Question 1.
Describe the back bone with a diagram.
Answer:
Bone from the neck to below the waist is called backbone. It consists of 33 small bones called vertebrae. All these vertebrae connected to each other and form a vertebral column which is also called as back bone.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints-5

Question 2.
What are Joints in body? What are its types? Explain in short.
Answer:
Joints are of two types –

  1. Movable Joints
  2. unmovable Joints

The places at which the bones of the skeleton system are connected to each other are called Joints:

  1. Movable Joints – Joints which provide help in movement of bones, called movable Joints such as Joints of knee, ankle, elbow, neck etc.
  2. Unmovable Joints – These Joints are not movable. Their main task is to protect the body’s delicate organs such as skull and chest.

Question 3.
Explain the thoracic skeleton system with diagram in brief.
Answer:
Thoracic skeleton system – It is a basket like structure of 12 pair of hockey sticks like bones which are called ribs. The body’s vital organs such as the heart, lungs, etc. are protected in it.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints-6

Question 4.
Write short notes on –

  1. Carpals
  2. Meta carpals
  3. Tarsals
  4. Metatarsals.

Answer:

  1. Carpals – Wrist consists of eight small bones called carpals.
  2. Meta carpals – There are five bones in palm which arc known as mcta carpals.
  3. Tarsals – Ankle consists of seven bones which form heel. These are called Tarsals.
  4. Metatarsals – Foot has five bones, called the metatarsals.

Question 5.
Prepare a table of number and names of bones found in human hands.
Answer:
Parts of hand and no. & names of bones found in them
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints-7

Question 6.
Write the names of main bones of human legs.
Answer:
Following are the bones found in each leg of human –

  1. Femur
  2. Tibia-fibula
  3. Ankle bones (Tarsals)
  4. Bones of foot (Metatarsals),
  5. Bones of foot fingers – Phalanges
  6. Bones of toe (=Phalanges)

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints

Essay Type Questions:

Question 1.
Explain in short about the type of movement and organs helpful in movement in following organism –

  1. Earthworm
  2. Cockroach
  3. Birds
  4. Fish.

Answer:

  1. Earthworm – It moves by creeping. It moves by expansion and contraction of muscles of the body.
  2. Cockroach – It performs motion by walking/flying. In cockroaches the body and legs are covered with hard cover. The thoracic muscles are attached to the three pairs of legs and two pairs of wings which helps them in flying and walking by which he moves from one place to another.
  3. Birds – Birds move by walking or flying. In birds muscles are firm and bones are hollow due to which they are lighter. Both of them (muscles and bones) together help birds in flying.
  4. Fish – Fishes move in water by swimming. Fish is linear in shape. of ts body due to movement of muscles. As a result fish moves by swimming in the water.

Question 2.
Explain about main parts of human skeleton system in short.
Answer:
We can categorize human skeleton system into three major parts –

  1. Axial skeleton system
  2. Thoracic skeleton
  3. Appendicular skeleton.

Human skeleton system –

  1. Axial skeleton – Its shape is like a question mark ‘7’. It mainly includes bones of the skull, upper and lower Jaw bones with teeth and ring shaped 33 vertebrae from which vertebral column is formed.
  2. Thoracic skeleton – It is a basket like structure of 12 pair of hockey sticks like bones which are called ribs. The body’s vital organs such as the heart, lungs, etc. are protected in it.
  3. Appendicular skeleton – It mainly involves the bones of hands and legs, pectoral and pelvic girdles.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints

Question 3.
Explain the main bones of human leg with diagram.
Answer:
Bones of the human leg are follows three types they are –

  1. Femur
  2. Tibia-fibula
  3. Ankle bones
  4. Foot, fingers and bones of thumb.

Bones of the human leg are follows –

  1. Femur – It is an upper bone of leg called as femur. It is the longest and strong bone of body. Its lower end is articulated with Tibia-fibula and upper with hip bone.
  2. Tibia-Fibula – These are found in between the ankle and the knee. It consists of two bones tibia and fibula. Tibia is located inside and fibula towards the outside.
  3. Ankle bones – ankle consists of seven bones which form heel. These are called Tarsals.
  4. Bones of foot, fingers and toes: Foot has five bones, called the metatarsals. There are three bones in each finger of leg and two in toe.

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints-8

Question 4.
Explain with diagram, the bones of hands included in appendicular skeleton system.
Answer:
The following are the major bones of the hand –

  1. Humerus.
  2. Radius-tuna
  3. wrist bones
  4. Bones of palm. digits and thumb.

Bones of Hand –

  1. Humerus – bone between our elbow and shoulder is humerus. Its longest middle section called shaft. its upper end is attached with shoulder bone and lower end is attached with radius-ulna bones.
  2. Radius-ulna – Two bones are situated between elbow and wrist called radius ulna. The first one towards the outside of arm and second one towards the inside the arm are respectively called radius and ulna. The end towards the elbow of this bone is attached to humerus and its lower end to wrist bones.
  3. Wrist bones – Wrist consists of eight small bones called – Carpals.
  4. Palm. digits, thumbs bones – There are five bones in palm which are called metacarpals. Each finger has three bones and thumb has two,

RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints-9

Question 5.
Explain about Pivot Joint with diagram writing major movable Joints of the body.
Answer:
Major movable Joints of the body – Following arc the major movable Joints of our body –

  1. Ball and socket Joint.
  2. Hinge Joint
  3. Pivot Joint.

Pivot Joint –
The Joint by which our head is articulated with upper end of the spine is called pivot Joint. Due to this Joint the lower end of the skull turn around easily right-left, up-down on stable bone of vertebral column.
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints-10

Question 6.
Prepare a table containing the number and names of bones of various parts of leg in human being.
Answer:
Different types of bones in a human leg and its number:
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints-11

Question 7.
Prepare a chart showing major bones, name, position and their number in human skeleton system.
Answer:
Bones of skeleton system
RBSE Solutions for Class 7 Science Chapter 10 Skeleton and Joints-12

Leave a Comment