RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 8 The Tiger Man

Rajasthan Board RBSE Class 7 English Chapter 8 The Tiger Man

RBSE Class 7 The Tiger Man Text Book Questions and Answers

Activity – I
1. Answer the following questions
निम्न प्रश्नों के उत्तर दीजिए –

Question 1.
In the text, it is stated by the author, Rathore was ‘left for dead. What does this phrase mean?
इस मूल पाठ में, लेखक द्वारा यह कहा गया है कि राठौड़ को मरने के लिए छोड़ दिया गया (left for dead) था। इस शब्द-समूह का अर्थक्या है?
Answer:
The phrase ‘left for dead’ means that he was left to die there.
शब्द समूह left for dead का अर्थ है कि उसेवहाँ मरने के लिए छोड़ दिया गया था।

Question 2.
Ranthambore was ‘alive and kicking!’ What does this phrase mean?
रणथम्भौर जीवंत तथा रोमांचक था! इस शब्दसमूह का क्या अर्थ है?
Answer:
The phrase “alive and kicking” means that wildlife was flourishing there.
शब्द समूह alive and kicking का अर्थ हैकि वन्य जीवन वहाँ अभिवृद्धि कर रहा था।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 8 The Tiger Man

Question 3.
What did Rathore mean when he said, “The forest and all its creatures were the creation of God. No man had a right to disturb that divine creation.
“जब राठौड़ ने यह कहा तब उनका क्या आशय था, “वन तथा इसके समस्त जीव, ईश्वर का सृजन हैं। किसी भी मानव को उस ईश्वरीय सृजनको विचलित करने का अधिकार नहीं है।”?
Answer:
When Rathore said it he meant to stop human intervention in the life of the wild animals.
जब राठौड़ ने यह कहा तो उनका आशय था कि जंगली जीवों के जीवन में मानवीय हस्तक्षेप कोरोक दिया जाए।

Question 4.
The text mentions, ‘Soon pugmarks of tigers could be seen.’ What is the importance of pugmarks in conservation efforts?
मूल पाठ यह उल्लेख करता है कि ‘बाघों केपदचिह्न शीघ्र ही दिखाई देने लगेंगे’। संरक्षण केप्रयासों में पदचिह्नों का क्या महत्त्व है?
Answer:
The importance of pugmarks in the conservation efforts is of high level. They make the forest alive and kicking. Tigers would roam freely.
संरक्षण के प्रयासों में पदचिह्नों का महत्त्व उच्च स्तर का है। ये ही वन को जीवंत तथा रोमांचक बनाते हैं। बाघ स्वच्छन्दता से विचरण करने लगेंगे।

Question 5.
The establishment of National Parks often leads to relocation of men and livelihood. How big is the problem? Suggest suitable measures for dealing with this.
राष्ट्रीय उद्यानों की स्थापना अक्सर मानवों व आजीविका के पुनर्वास की ओर ले जाता है। यह समस्या कितनी बड़ी है? इससे निपटने के लिए उपयुक्त तरीके सुझाइए।
Answer:
The above statement is right. The problem is very big. Such villagers should be taught about the conservation of wildlife. They should be given the land somewhere else. The government should ensure their rehabilitation.
उपर्युक्त कथन सही है। यह समस्या काफी बड़ी है। ऐसे ग्रामीणों को जंगली जीवन के संरक्षण के बारे में समझाया जाना चाहिए। उन्हें कहीं ओर, भूमि दी जानी चाहिए। सरकार को उनकापुनर्वास सुनिश्चित करना चाहिए।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 8 The Tiger Man

Question 6.
How do you think, wild animals in’National Parks’ and ‘Reserves’ are counted? Ask your teacher.
आपके विचार से ‘राष्ट्रीय उद्यानों’ तथा ‘रिजौं’ में जंगली जीवों की गिनती कैसे की जाती है? अपने अध्यापक से पूछिए।
Answer:
They are counted taking the help of satellite and radio-collar.
इनकी गिनती सेटेलाइट की सहायता से तथा रेडियो कॉलर की सहायता से की जाती है।

Activity – II
1. Let’s enrich our word store.
आइए अपने शब्द भण्डार को समृद्ध करते हैं।

Crossword –
RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 8 The Tiger Man
Clues Across (संकेत बाएँ से दाएँ)
There are lovely rose ….. on the hills (6 letters).
The ………. is the largest animal of the cat species (5 letters).
We should stop cutting ……… and save our planet (5 letters).
Clues Down (संकेत ऊपर से नीचे)
Wild animals live in …….. (6 letters).
Answers:
BUSHES
TIGER
TREES
JUNGLE

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 8 The Tiger Man

2 . Now use appropriate words from bracket to fill in the blanks below.
अब निम्न रिक्त स्थानों को भरने के लिए कोष्ठकों में दिये शब्दों में से उचित शब्द प्रयोग करें।

(piece/peace, meat/meet, knew/new,sun/son)

  1. Lions eat raw ………….
  2. The employer will …….. his employees in the evening.
  3. When it rains, the ……… hides behind the clouds.
  4. Raju’s parents had only one …………
  5. I want a ……… toothbrush.
  6. The police ………. who had stolen the money.
  7. When there is ………………., a country prospers.
  8. I would like a ………….. of delicious cake.

Answers:

  1. meat
  2. meet
  3. sun
  4. son
  5. new
  6. knew
  7. peace
  8. piece

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 8 The Tiger Man

Activity – III
Change the following sentences into passive voice sentences –
निम्नलिखित वाक्यों को passive voice वाक्यों में बदलो –

  1. The teacher checks our exercise. Our exercise …………
  2. My grandmother told us a good story. A good story ………
  3. Ashok has written this letter. This letter ……….
  4. The boys had eaten all the cakes before the party began. All the cakes ……..

Answers

  1. Our exercise is checked by the teacher.
  2. A good story was told to us by my grandmother.
  3. This letter has been written by Ashok.
  4. All the cakes had been eaten by the boys before the party began.

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 8 The Tiger Man

Activity – IV

Prepare a poster on what one should do and one should not do inside a National Park or Reserve.
एक राष्ट्रीय उद्यान या रिजर्व के अन्दर देखने वालों को क्या करना चाहिए व क्या नहीं करना चाहिए, पर एक पोस्टर तैयार करें।
Answer:
RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 8 The Tiger Man

Activity – V

Divide the class into two groups, discuss and write down why conservation efforts need to be encouraged. What can students do to aid conservation efforts?
कक्षा को दो समूहों में विभक्त करें और लिखिए कि संरक्षण के प्रयासों को प्रोत्साहित करने की आवश्यकता क्यों है। संरक्षण के प्रयासों में सहायता के लिए विद्यार्थी क्या कर सकते हैं?
Answer :
Conservation efforts are needed to be encouraged. First, endangered species can be saved. Second, ecological balance can be maintained. Students can aware of people to aid conservation efforts.
संरक्षण के प्रयासों को प्रोत्साहित करने की आवश्यकता है। प्रथम, लुप्त हो रही प्रजातियों को बचाया जा सकता है। पारिस्थितिकीय संतुलन को बनाये रखा जा सकता है। संरक्षण के प्रयासों में सहायता के लिए विद्यार्थी लोगों को जागरूक करने का काम कर सकते हैं।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 8 The Tiger Man

2 . Consult the nearest wildlife office and find out how many National Parks, Reserves and Sanctuaries there are in India. Also enlist which animals are being protected there. What is the difference between National Parks, Reserves and Sanctuaries?
नजदीकी वन्यजीव कार्यालय से वार्तालाप करें तथा पता लगाइए कि भारत में कितने राष्ट्रीय उद्यान, रिजर्व व सैन्क्चुरिज (अभयारण्य) हैं। इसे भी सूचीबद्ध कीजिए कि वहाँ कौनसे जानवर संरक्षित किए जा रहे हैं। राष्ट्रीय उद्यान, रिजर्व तथा अभयारण्य में क्या अन्तर है?
Answer:
There are 103 National Parks, 66 Conservation Reserves and 535 Sanctuaries in India. National Park is an area of land protected by the government for conservation purposes. It is a natural or semi-natural or developed land. A Reserve is a piece of land protected for animals, plants etc.

Source: National Wildlife Database Cell, Wildlife Institute of India. A Sanctuary is an area where wild birds and animals are protected and encouraged to breed.

भारत में 103 राष्ट्रीय उद्यान, 66 संरक्षण रिजर्व तथा 535 अभयारण्य हैं। राष्ट्रीय उद्यान सरकार द्वारा संरक्षित भ-क्षेत्र होता है जो संरक्षण के उद्देश्य के लिए होता है। यह एक प्राकृतिक या अर्द्धप्राकृतिक या विकसित भूक्षेत्र होता है। रिजर्व, जानवरों, पेड़-पौधों आदि के लिए रक्षित भूमि का भाग है। अभयारण्य वह क्षेत्र होता है जो जंगली पक्षियों व जानवरों के लिए आरक्षित है तथा वे वहाँ। प्रजनन कर सकते हैं।

Save the trees, save the earth, we are the guardian of nature’s birth.
वृक्ष बचाएँ, पृथ्वी बचाएँ, हम प्रकृति केजन्म के संरक्षक हैं।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 8 The Tiger Man

RBSE Class 7 The Tiger Man Comprehension Passages

Passage – 1
Independent India witnessed a gravę situation as far as the conservation of flora and fauna is concerned. Rapid poaching and deforestation have endangered many species. Keeping these concerns in mind, several conservational efforts at the central and state level were initiated. One such successful conservation effort is ‘Project Tiger’, aimed at protecting tigers, and a man who got much name and fame through the project was Fateh Singh Rathore.

Born in a small village named Choradia of the Jodhpur district on the 10th’. of August 1938, he completed his school in
Jodhpur. He finished his graduation from Rajputana University in 1960. From the very beginning, he was not interested in studies and preferred to take part in dramas and other co-curricular activities.

Questions

  1. What have endangered many species?
  2. What has independent India witnessed?
  3. Mention one conservation efforts name?
  4. Who got much name and fame through the Project Tiger?
  5. Where and when was Fateh Singh born?
  6. Give the Hindi meaning of-poaching.
  7. Give the opposites of –
    (a) near (b) big

Answers:

  1. Rapid poaching and deforestation have endangered many species.
  2. Independent India has witnessed a grave situation as far as conservation of flora and fauna is concerned.
  3. One successful conservation efforts are ‘Project Tiger’.
  4. The man who got much name and fame through the Project Tiger was Fateh Singh Rathore.
  5. Fateh Singh Rathore was born on the 10th of August in a small village named Choradia of the Jodhpur district.
  6. गैर-कानूनी शिकार
    (a) far (b) small

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 8 The Tiger Man

Passage – 2
Rathore joined the Indian Forest Service in 1960 as a park ranger. In 1969 he was sent to the Wildlife Institute of India, as part of the first batch of forest officers to be trained. During the training, Rathore showed a great liking for fieldwork and his guru S.R. Choudhary was quick to spot his talent. As a result, he did well in his training.

But the real change in Rathore’s life came in 1973 when Project Tiger was launched. Hunting of tigers was banned and nine reserves across the country were chosen under the project. Ranthambore was one such reserve. Fateh Singh was sent as Assistant Field Director there. He went about restoring the ‘Padam Talao’, ‘Raj Bagh’ and “Malik Talao’, the three main water sports for the wild animals.

Questions

  1. Which service did Rathore join?
  2. Who was the guru of Fateh Singh Rathore?
  3. How many reserves were chosen under the project?
  4. Write the name of one reserve which was under Project Tiger?
  5. What was his work as Assistant Field Director there.
  6. Give the Hindi meaning of-training.
  7. Give the opposites of –
    (a) last (b) slow

Answers:

  1. Rathore joined the Indian Forest Service in 1960.
  2. S.R. Choudhary was his guru.
  3. Nine reserves were chosen under the project.
  4. Ranthambore was one reserve that was under Project Tiger.
  5. His work was to restore, the ‘Padam Talao’, ‘Raj Bagh’ and ‘Malik Talao’ the three main water sports for the wild animals.
  6. प्रशिक्षण
  7. Opposites –
    (a) first (b) quick

Passage – 3
At that time, 16 villages existed within the reserve. Rathore knew that if the tigers were to flourish, these villages must be relocated. Here he faced many difficulties. With the help of a school teacher, he managed to convince most of the villagers to move to Kailashpuri, a newly established village. But things were not always in his favour. In August 1981, Rathore was attacked by a group of villagers who resented for not allowing them to graze their cattle.

He was beaten up and left for dead with several fractures and a head injury. It took months for Rathore to recover. As soon as he recovered, Rathore went back to his work with a new zeal. Slowly his efforts started to bear fruit. Vegetation started regenerating and soon pugmarks of tigers could be seen. Ranthambore was alive and kicking!

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 8 The Tiger Man

Questions

  1. How many villages existed within the reserve?
  2. If tigers were to flourish what must be done to villages?
  3. What was the name of the newly established village?
  4. Why was Rathore attacked?
  5. How do we come to know that his efforts started to bear fruits?
  6. Give the Hindi meaning of-left for dead
  7. Give the opposites of –
    (a) front (b) old

Answers:

  1. Sixteen villages existed within the reserve.
  2. If tigers were to flourish, villages must be relocated.
  3. Kailashpuri was the name of the newly established village.
  4. Rathore was attacked by a group of villages that reserved for not allowing them to graze their cattle.
  5. Vegetation started regenerating and soon pugmarks of tigers could be seen. By this we come to know that his efforts started to bear fruits.
  6. ‘मरने के लिए छोड़ दिया
  7. (a) back (b) new

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 8 The Tiger Man

Passage – 4 .
For his efforts in tiger conservation, Rathore was awarded several times. In 1983, he got the International PARK MERIT AWARD for bravery in conservation followed by the Wildlife Fund Lifetime Achievement Award in 2011. But he considered the conferring of
the post, ‘Honorary Wildlife Warden of Ranthambore National Park’. Rathore and his efforts were untimely cut when he breathed his last on 1st March 2011, because of lung cancer.

But his legacy lives on and Ranthambore National Park’ continues to flourish. In his words, “The forest and all its creatures were the creation of God. No man had a right to disturb that divine creation. The forest must be left to grow back.”

Questions

  1. What award did he get in 1983?
  2. Which award did Rathore get in 2011?
  3. On what date did he breathe his last?
  4. What were his words for the forest and its creatures?
  5. Which post did he consider conferring?
  6. Give the Hindi meaning of-legacy’
  7. Give the opposites of –
    (a) Cowardliness (b) demoniac

Answers:

  1. He got the International Park Merit Award for bravery in conservation in 1983.
  2. Rathore got Wildlife Fund Lifetime Achievement Award in 2011.
  3. He breathed his last on 1 March, 2011.
  4. His words were, “The forest and all its creatures were the creation of God. No man had a right to disturb that divine creation. The forest must be left to grow back.”
  5. He considered the conferring of the post, ‘Honorary Wildlife Warden of Ranthambore National Park’.
  6. सम्पदा
  7. (a) Bravery (b) divine

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 8 The Tiger Man

कठिन शब्दार्थ एवं हिन्दी अनुवाद:

1. Independent India witnessed …… other co-curricular activities. (Pages 40-41)

कठिन शब्दार्थ:
Independent (इंडिपेन्डेन्ट) = स्वतन्त्र। witnessed (विटनस्ट) = साक्षी हुआ। grave (ग्रेव) = गम्भीर। situation (सिचुएशन) = स्थिति। conservation (कॉनॉवेशन) = संरक्षण। flora (फ्लोरा) = पेड़-पौधे। fauna (फोना) = जन्तु। poaching (पोचिंग) = गैर-कानूनी शिकार। deforestation (डिफॉरेस्टेशन) = वनोन्मूलन। endangered (एन्डेन्जर्ड) = खतरे में। species (स्पीसीज) = प्रजाति। concerns (कॅनसन्ज) = चिन्ताजनक बातें। mind (माइंड) = दिमाग। conservational (कॉन्सॅवेशनल) = संरक्षण सम्बन्धी।

efforts (एफॅट्स) = प्रयास। central (सेंट्रल) = केन्द्रीय। state (स्टेट) = राजकीय। level (लेवल) = स्तर। initiated (इनिशिएटिड) = आरम्भ किया। successful (सक्सेसफल) = सफल। protecting (प्रॉटेक्टिंग) = बचाने। tigers (टाइगॅर्ज) = बाघ। name and fame (नेम एंड फेम) = नाम-प्रसिद्धि। completed (कॅमप्लीटिड) = पूरा किया। graduation (ग्रेजुएशन) = स्नातक। preferred (प्रिफॅर्ड) = पसन्द किया। co-curricular activities (कॉ-करिक्युलर एक्टिवेटिज) = पाठ्यक्रम सहगामी क्रियाएँ।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 8 The Tiger Man

हिन्दी अनुवाद:
जहाँ तक वनस्पति तथा जन्तु समूह के संरक्षण से सम्बन्धित बात है तो स्वतंत्र भारत ने एक गम्भीर परिस्थिति को देखा है। तीव्र गैर-कानूनी शिकार और वनोन्मूलन ने अनेक प्रजातियों को खतरे में डाला है। ये चिन्ताजनक बातें दिमाग में रखते हुए, केन्द्रीय और राजकीय स्तर पर कई संरक्षण प्रयास आरम्भ किये गये।

एक ऐसा सफल संरक्षण प्रयास है ‘प्रोजेक्ट टाइगर’ जो बाघों को बचाने के लिए है, और ऐसे ही एक व्यक्ति जिसको प्रोजेक्ट से. बहुत नाम और प्रसिद्धि मिली, वे फतेह सिंह राठौर थे। आप जोधपुर जिले के चोरडिया नामक एक छोटे से गाँव में 10 अगस्त, 1938 को पैदा हुए, आपने अपनी स्कूल शिक्षा जोधपुर में पूरी की। आपने अपनी स्नातक राजपूताना विश्वविद्यालय से 1960 में समाप्त की। शुरुआत से वे पढ़ाई में रुचि नहीं लेते थे और ड्रामा और अन्य पाठ्यक्रम सहगामी क्रियाओं में भाग लेना पसंद करते थे।

2. Rathore joined the Indian …….. was alive and kicking. (Pages 41 – 42)

कठिन शब्दार्थ:
joined (जॉइन्ड) = जुड़ गए। Forest Service (फॉरिस्ट सॅर्विस) = वन सेवा। park ranger (पार्क रेंजर) = उद्यान संरक्षक। wild life (वाइल्ड लाइफ) = जंगली जीवन। batch (बैच) = समूह । trained (ट्रेन्ड) = प्रशिक्षित। field work (फील्ड वर्क) = क्षेत्र कार्य। spot (स्पॉट) = खोजना। launched (लोन्चट) = आरम्भ किया गया। hunting (हंटिंग) = शिकार। banned (बैन्ड) = प्रतिबंधित। reserves (रिजज) = सुरक्षित भाग। restoring (रिस्टोरिंग) = पूर्व दशा में लाना। flourish (फ्लॅरिश) = बढ़ना।

relocated (रिलोकेटिड) = पुनर्स्थापित। difficulties (डिफिकल्टिज) = कठिनाइयाँ। convince (कॅनविन्स) = मना लेना। established (इस्टॅब्लिश्ट) = स्थापित। favour (फेवर) = पक्ष। attacked (अटैक्ट) = हमला किया। resented (रिसेन्टिड) = बुरा मानना। graze (ग्रेज) = चरना। several (सेवरल) = अनेक। fractures (फ्रेक्चर्स) = टुकड़े। zeal (जील) = उत्साह। vegetation (वेजटेशन) = वनस्पति। regenerating (रिजेनरेटिंग) = पुनः उत्पन्न। pugmarks (पगमार्क) = पदचिह्न। alive (अलाइव) = जीवित। kicking (किकिंग) = रोमांचक।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 8 The Tiger Man

हिन्दी अनुवाद:
राठौर भारतीय वन सेवा से उद्यान-संरक्षक के तौर पर 1960 में जुड़े। 1969 में वे जंगली जीवन संस्थान में, वन अफसरों के एक प्रथम समूह के भाग के तौर पर प्रशिक्षित करने के लिए भेजे गए। प्रशिक्षण के दौरान राठौर ने क्षेत्र कार्य के प्रति महान् दिलचस्पी दिखाई और उनके गुरु एस.आर. चौधरी उनकी दक्षता को जल्दी पहचान गए। परिणामस्वरूप, उन्होंने अपने प्रशिक्षण में अच्छा किया। लेकिन राठौर के जीवन में असली बदलाव 1973 में आया जब प्रोजेक्ट टाइगर आरम्भ हुआ। बाघों का शिकार प्रतिबंधित हुआ और प्रोजेक्ट के अन्दर सारे देश से नौ सुरक्षित भाग चुने गये।

रणथम्भौर एक ऐसा ही रिजर्व था। फतेह सिंह को असिस्टेंट फील्ड डायरेक्टर के रूप में वहाँ भेजा गया। वे वहाँ पदम तालाब, राज बाग और मलिक तालाब जो जंगली जानवरों के लिए पानी के तीन मुख्य स्रोत थे, को पूर्व दशा में लाए। उस समय रिजर्व में 16 गाँव आते थे। राठौर जानते थे कि यदि बाघों को फलना-फूलना है तो इन गाँवों को पुनर्स्थापित करना होगा।

यहाँ उन्होंने बहुत सी मुश्किलों का सामना किया। एक स्कूल अध्यापक की सहायता से उन्होंने बहुत से गाँव वालों को कैलाशपुरी, एक नए बसे गाँव में जाने के लिए मना लिया। लेकिन चीजें हमेशा उनके पक्ष में नहीं थीं। अगस्त, 1981 में, गाँव वालों के एक समूह द्वारा राठौर पर हमला हुआ जो उनके पशुओं को चरने न देने का बुरा मान गए थे।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 8 The Tiger Man

उन्हें पीटा गया और कई जगह हड्डी टूटने और सिर में चोट के साथ मरने को छोड़ दिया गया। राठौर को ठीक होने में कई महीने लगे। जैसे ही वे सही हुए, राठौर वापिस अपने काम पर नए उत्साह के साथ गए। धीरे-धीरे उनके प्रयासों ने फलीभूत होना शुरू किया। वनस्पति पुनः उगने लगी और जल्दी ही बाघों के पदचिह्न दिखने लगे। रणथम्भौर सजीव और रोमांचक था! For

3 his efforts ……… to grow back. (Pages 42 – 43)

कठिन शब्दार्थ:
conservation (कॉनसॅवेशन) = संरक्षण। awarded (अवोर्डिड) = पुरस्कृत करना। bravery (ब्रेवरि) = बहादुरी। conferring (कान्फरिंग) = विचार किया। warden (वोडॅन) = वार्डन। untimely (अनटाइमलि) = असमय। breathed his last (ब्रीद्ड हिज लास्ट) = मृत्यु को प्राप्त। legacy (लेगॅसि) = सम्पदा। continuous (कॅनटिन्यूज) = जारी है। creatures (क्रीचॅर्स) = प्राणी। creation (क्रिएशन) = सृजन। disturb (डिस्टर्ब) = रोकने। divine (डिवाइन) = दैवीय। grow (ग्रो) = बढ़ने देना।

हिन्दी अनुवाद:
बाघ संरक्षण में उनके प्रयासों के लिए, राठौर को कई बार पुरस्कृत किया गया। 1983 में संरक्षण में बहादुरी के लिए उन्हें इंटरनेशनल पार्क मेरिट अवार्ड, उसके बाद 2011 में वाइल्ड लाइफ फंड लाइफटाइम अचीवमन्ट अवार्ड मिला। लेकिन उन्होंने ओनोरॅरि वाइल्ड लाइफ वार्डन ऑव रणथम्भौर राष्ट्रीय उद्यान की पोस्ट पर रहने का विचार किया। राठौर और उनके प्रयास असमय खत्म हो गए जब उन्होंने 1 मार्च 2011 को फेफड़ों के कैंसर की वजह से अंतिम सांस ली। पर उनकी सम्पदा जिन्दा है और रणथम्भौर राष्ट्रीय उद्यान का फलना-फूलना जारी है। उनके शब्दों में, “जंगल और उसके सब प्राणी भगवान का सृजन हैं। किसी मनुष्य को इस दैवीय सृजन में रुकावट का कोई हक नहीं है। जंगल को वापिस बढ़ने के लिए अवश्य छोड़ देना चाहिए।”

Leave a Comment