RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 7 Sympathy

RBSE Solutions for Class 7 English

Rajasthan Board RBSE Class 7 English Chapter 7 Sympathy

RBSE Class 7 Sympathy Text Book Questions and Answers

Activity – I
Choose the correct alternative
सही विकल्प का चयन करें

Question 1.
I lay in sorrow, in deep distress; …….. Who came to help the poet?
a. a girl
b. a proud man
c. a policeman
d. a farmer
Answer:
(b) a proud man

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 7 Sympathy

Question 2.
My sorrow passed – I paid him back ……. What did he pay him back?
a. gold
b. clothes
c. shoe
d. money
Answer:
(a) gold

Question 3.
I lay in want, and grief, and pain ………… A poor man passed my way. What did this poor man give?
a. money
b. blanket
c. gold coins
d. bread
Answer:
(d) bread

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 7 Sympathy

2. Answer the following questions
निम्न प्रश्नों के उत्तर दीजिए –

Question 1.
How did the proud man help the poet when he was in deep distress?
घमण्डी व्यक्ति ने कवि की सहायता किस रूप में की जब कवि गहन दुःख में था?
Answer:
When the poet was in deep distress, the proud man helped by giving him gold.
जब कवि गहन दुःख में था, तब उस घमण्डी व्यक्ति ने स्वर्ण देकर कवि की सहायता की थी।

Question 2.
What did he give the poet?
उसने कवि को क्या दिया?
Answer:
He gave the poet gold but not a kindly word.
उसने कवि को स्वर्ण दिया किन्तु सहृदयता का एक शब्द भी नहीं बोला।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 7 Sympathy

Question 3.
How did the poor man help the poet when he was in pain? Describe three things he did to help the poet.
उस गरीब व्यक्ति ने कवि की सहायता किस रूप में की जब वह (कवि) दुःख-दर्द में था?
Answer:
उन तीन चीजों का वर्णन करें जो उसने कवि की सहायता के लिए कीं।
Answer:
When the poet was in pain, the poor man did all to him. He bound his head. He gave him bread. He watched him night and day. जब कवि दुःख-दर्द में था तब उस गरीब व्यक्ति ने उसके लिए सब कुछ किया। उसने उसकी विचारशीलता को प्रभावित किया। उसने उसे रोटी दी। उसने रात व दिन उसका ध्यान रखा।

Question 4.
The poet returned the gold to the proud man, but was he able to return what the poor man did to him? Explain.
कवि ने उस घमण्डी व्यक्ति को स्वर्ण लौटा दिया था किन्तु क्या वह उन चीजों को लौटा पाया जो उस गरीब व्यक्ति ने उसके लिए की थी? स्पष्ट करें।
Answer:
No, the poet was not able to return what the poor man did to him. The poor man gave him bread. He watched him night and day. नहीं, कवि उन चीजों को नहीं लौटा पाया जो उस गरीब व्यक्ति ने उसके लिए की थी। उस गरीब व्यक्ति ने उसे रोटी दी। उसने रात व दिन उसका ध्यान रखा।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 7 Sympathy

Question 5.
Which human nature is highlighted in this poem?
इस कविता में किस मानवीय स्वभाव पर प्रकाश डाला गया है?
Answer:
The human nature of ‘helping’ is highlighted here. The help may be in a proud way or with heavenly sympathy.
‘सहायता’ करने के मानवीय स्वभाव पर यहाँ प्रकाश डाला गया है। सहायता घमण्डी तरीके से हो सकती है अथवा ईश्वरीय सहानुभूति के साथ हो सकती है।

Activity – II

Read these lines and discuss in the class
ये पंक्तियाँ पढ़ें तथा कक्षा में विचार-विमर्श करें

1. ‘Oh, gold is great, but greater far Is heavenly sympathy.’ Is money helpful in our everyday life?
क्या नित्यप्रति के जीवन में पैसा सहायक है?
Answer:
Yes, money is helpful in our everyday life. Nowadays, almost every activity needs money.
हाँ, नित्यप्रति के जीवन में पैसा सहायक है। आजकल, लगभग प्रत्येक क्रिया के लिए पैसा जरूरी है।

2. Can help only be given with money, why not without money?
क्या सहायता केवल पैसे से ही की जा सकती है, बिना पैसे क्यों नहीं की जा सकती है?
Answer:
No, help cannot only be given  money. It can be given without money too. We can help by providing bread, clothes and shelter.
नहीं, ‘सहायता’ केवल पैसे से ही नहीं की जा सकती है। यह बिना पैसा भी की जा सकती है। हम रोटी, कपड़ा व मकान देकर भी सहायता
कर सकते हैं।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 7 Sympathy

3. Are gold and money above humanity?
क्या स्वर्ण तथा पैसा, मानवता से ऊपर हैं?
Answer:
No, gold and money are not above humanity. They are helpful in our everyday life.
नहीं, स्वर्ण तथा पैसा, मानवता से ऊपर नहीं हैं। ये, हमारे दैनिक जीवन में सहायक हैं।

Activity – III

Divide the class into two groups. Read this poem about a careless boy
कक्षा को दो समूहों में बाँटें। एक असावधान बालक के बारे में इस कविता को पढ़ें

SAFETY ON ROAD
He could not be bothered to walk to a place, Where the cars could be seen from a nice open space. So he cross the road right next to a bend, Now his arm for some while will be struggling to mend. A car cannot dodge what it cannot see, So it flattened the boy unfortunately, Now he can’t swim, dress himself or go cart, Cause his arm is all limp and falling apart.

सड़क पर सुरक्षा उसे इस बात के लिए सचेत नहीं किया जा सका कि वह ऐसे स्थान पर चले जहाँ से कारों को एक अच्छी खासी दूरी से देखा जा सकता हो। फलस्वरूप उसने एक मोड़ के ठीक आगे से सड़क पार की। अब उसकी भुजा ठीक होने के लिए कुछ समय के लिए संघर्ष कर रही होगी। एक कार जिसे देख नहीं सकती, उसे बचा नहीं सकती है। अतः दुर्भाग्य से उस कार ने एक लड़के को गिरा दिया। अब वह स्वयं न तो तैर सकता है, न वस्त्र पहन सकता है या छकड़ा गाड़ी में नहीं जा सकता है क्योंकि उसकी बांह निस्तेज हो गई है और बहुत बुरी स्थिति में है।

Activity – IV
Rewrite the following sentences filling in each space with the correct word given below
निम्न वाक्यों को कोष्ठकों में दिये शब्दों से सही शब्द चुनकर भरते हुए पुनः लिखें –
(who, what, whose)

  1. Sometimes elders need to be reminded about ……… they must not do while driving on the road.
  2. But ……. are they most likely to listen to ?
  3. There are others ……….. refuse to wear seat belts, or drive within the prescribed speed limit.
  4. ……….. parent would refuse to listen to his / her little child insisting on road safety.
  5. Kids can thus achieve ………. all Traffic Authorities’ put together cannot achieve.

Answer:

  1. what
  2. who
  3. who
  4. Whose
  5. what

In order to succeed, we must first. believe that we can.
सफल होने के लिए, हमें पहले यह विश्वास करना है कि हम कर सकते हैं।

RBSE Class 7 Sympathy Comprehension Passages

Passage – 1
I lay in sorrow, in deep distress My grief a proud man heard; His looks were cold, he gave me gold, But not a kindly word. My sorrow passed-I paid him back The gold he gave to me; Then stood erect and spoke my thanks And blessed his charity.

Questions

  1. Who is in deep distress?
  2. What is the paradox in this help?
  3. How did the poet express his gratitude to the helper?
  4. Give the Hindi meanings of the following words
    (i) looks
    (ii) charity
  5. Write the opposites of the following words
    (i) sat
    (ii) took

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 7 Sympathy

Answers

  1. The poet is in deep distress.
  2. The helper gave only monetary help. He did not show sympathy.
  3. The poet stood erect. He spoke his thanks. He blessed his charity.
  4. (i) शक्ल
    (ii) दानशीलता
  5. (i) stood
    (ii) gave

Passage – 2
I lay in want, and grief, and pain; A poor man passed my way, He bound my head, he gave bread, He watched me night and day. How shall I pay him back again For all he did to me? Oh, gold is great, but greater far Is heavenly sympathy.

Questions

  1. What condition did the poet lie in?
  2. Who passed that way?
  3. By which things did the helper help the poet?
  4. Can the poet pay the second helper back like the first helper?
  5. What, according to the poet, is greater?

Answers:

  1. The poet lay in want and grief, and pain.
  2. A poor man passed that way.
  3. The helper helped the poet by giving him bread, watching him night and day etc.
  4. No, ‘the poet cannot pay the second helper back like the first helper.
  5. Heavenly sympathy, according to the poet, is greater.

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 7 Sympathy

कठिन शब्दार्थ एवं हिन्दी अनुवाद

1. I lay in sorrow …… his charity. (Page 37)

कठिन शब्दार्थ:
lay (लेइ) = बैठे रहा। sorrow (सॉरउ) = उदासी। distress (डिस्ट्रेस) = दुःख। grief (ग्रीफ) = दु:ख। proud man (प्राउड मैन) = घमण्डी व्यक्ति। heard (हॅड) = सुना। look (लुक्स) = शक्ल। cold (कउल्ड) = ठंडी। gold (गउल्ड) = स्वर्ण/पैसा। kindly (काइन्डलि) = कृपालु / सहृदयी। passed (पास्ट) = गुजर गई/समाप्त हो गई। paid (पेइड) = भुगतान कर दिया। erect (इरेक्ट) = सीधा। spoke (स्पउक) = बोला। blessed (ब्लेस्ट) = आशीर्वाद दिया। charity (चैरॅटि) = दयालुता/ दानशीलता।

हिन्दी अनुवाद:
मैं उदासी में, गहन दु:ख में बैठा था, मेरा दु:ख एक घमण्डी व्यक्ति ने सुना (महसूस किया); उसकी शक्ल ठण्डी थी (अर्थात् उसके चेहरे पर ठंडेपन का भाव था), उसने मुझे स्वर्ण दिया (अर्थात् उसने कुछ पैसों से मेरी सहायता की), किन्तु उसने एक भी सहृदयी शब्द नहीं बोला। मेरी उदासी/दुःख समाप्त हो गई थी, फिर, मैंने उसके वे पैसे लौटा दिये थे जो उसने मुझे दिये थे; फिर मैं सीधा खड़ा हो गया और उसकी दानशीलता के लिए उसे धन्यवाद दिया तथा आशीर्वाद दिया।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 7 Sympathy

2. I lay in want, ……. heavenly sympathy. (Page 37)

कठिन शब्दार्थ:
want (वॉन्ट) = कमी। pain (पेइन) = दर्द। passed (पास्ट) = गुजरा। way (वेइ) = रास्ता। bound (बाउन्ड) = परिबद्ध कर दिया। bread (ब्रेड) = रोटी। watched (वोच्ट) = देखा। great (ग्रेइट) = (यहाँ) महत्त्वपूर्ण। greater far (ग्रेटर फार) = बहुत अधिक महत्त्वपूर्ण। heavenly (हेवॅनलि) = दैवीय, ईश्वरीय। sympathy (सिम्पॅथि) = सहानुभूति।।

हिन्दी अनुवाद:
मैं कमी में, दु:ख में और दर्द में बैठा था; एक गरीब व्यक्ति मेरे उस रास्ते से गुजरा, उसने मेरे सिर को परिबद्ध कर दिया (अर्थात् मेरी विचारशीलता को प्रभावित किया), उसने रोटी दी (अर्थात् खाने-पीने का प्रबन्ध कर दिया), वह रात और दिन मेरा ध्यान रखता रहा। मैं (उसकी सहायता का) पुनः कैसे भुगतान कर पाऊँगा जो कुछ उसने मेरे लिए किया है? अरे, आर्थिक सहायता महत्त्वपूर्ण है किन्तु दैवीय/ईश्वरीय सहानुभूति बहुत अधिक महत्त्वपूर्ण है।

Leave a Comment