RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 5 Outside the Classroom

RBSE Solutions for Class 7 English

Rajasthan Board RBSE Class 7 English Chapter 5 Outside the Classroom

RBSE Class 7 English Outside the Classroom Text Book Questions and Answers

Activity – I
1. With your teacher try to know
अपने अध्यापक से जानने का प्रयत्न करें –

Question 1.
What is the difference between
क्या अन्तर है दोनों के बीच में

(a) a canteen and a cafeteria.
एक कैंटीन और एक कैफेटेरिया।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 5 Outside the Classroom

(b) a restaurant and a hotel.
एक रेस्टोरेन्ट और एक होटल।

Answer:

(a) A canteen is a place in a school or a factory etc. where the people who work there can get meals and cafeteria is a restaurant for staff or workers where people collect their meals themselves and carry them to their tables.
एक कैंटीन एक स्थान है एक स्कूल या फैक्ट्री इत्यादि में जहाँ जो लोग काम करते हैं, भोजन कर सकते हैं और कैफेटेरिया एक रेस्टोरेन्ट है जहाँ स्टाफ और काम करने वाले अपने आप भोजन लाते हैं और अपनी मेज पर ले जाते हैं।

(b) A restaurant is a place where you can buy and eat meal and hotel is a place where you pay to stay when you are on a holiday or travelling.
रेस्टोरेन्ट एक स्थान है जहाँ आप भोजन खरीद और खा सकते हैं और होटल एक स्थान है जहाँ आप ठहरने के लिए शुल्क देते हैं जब आप छुट्टी पर होते हैं या यात्रा पर होते हैं।

Question 2.
What is a motel?
एक मोटल क्या है?
Answer:
A hotel near a main road for people who are traveling by car with space for parking car near the rooms.
कार यात्रियों के लिए मुख्य सड़क के निकट बना होटल जिसमें कमरों के नजदीक ही कार पार्क किये जाने की जगह हो।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 5 Outside the Classroom

Question 3.
What does brunch mean? Can you guess?
बंच का मतलब क्या है? क्या आप बता सकते हैं?
Answer:
Brunch means a meal that you eat in late morning as a combination of breakfast and lunch.
नाश्ते और दोपहर के खाने के मिश्रण के रूप में देर सुबह खाया जाने वाला भोजन बंच है।

Question 4.
What is a buffet party?
बुफे पार्टी क्या है?
Answer:
Buffet Party is a party in which food is served on a long table and people serve themselves.
बुफे पार्टी वह पार्टी है जिसमें भोजन लम्बी मेज पर परोसा जाता है और मेहमान स्वयं परोसता

Question 5.
What does ‘subsidized rates’ mean?
आर्थिक सहायता प्राप्त दरों से क्या मतलब है?
Answer:
When a govt. or an organisation pays a part of the cost of a service or goods to keep its price low, that rate is called a subsidized rate.
जब एक सरकार या एक संस्था एक सेवा या वस्तु की कीमत का एक भाग देती है उसकी कीमत को कम रखने लिए तो उस दर को आर्थिक सहायता प्राप्त दरें कहते हैं।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 5 Outside the Classroom

Question 6.
Is the word ‘tiffin’ Indian?
क्या ‘टिफिन’ भारतीय शब्द है?
Answer:
Yes, ‘tiffin’ is an Indian word.
हाँ, ‘टिफिन’ एक भारतीय शब्द है।

2. Answer the following questions in 10-15 words
निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर 10-15 शब्दों में दीजिए

Question 1.
Who are Kartik and Dashrath?
कार्तिक और दशरथ कौन हैं?
Answer:
Kartik is a day scholar and Dashrath is the manager of a canteen.
कार्तिक डे-स्कोलर (दिन का विद्यार्थी) और दशरथ एक कैंटीन का मैनेजर है।

Question 2.
What were the timings of the canteen ?
कैंटीन का समय क्या था?
Answer:
The timings of the canteen were from eight in the morning to six in the evening.
कैंटीन का समय था सुबह आठ बजे से शाम 6 बजे तक।

Question 3.
What was served in the lunch ?
लंच में क्या परोसा जाता था ?
Answer:
It was South Indian food, basically rice, vegetable, sambar, rasam and curds with chapatis.
यह दक्षिण भारतीय भोजन, मूलतः चावल, सब्जी, सांभर, रसम और दही चपाती के साथ था।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 5 Outside the Classroom

Question 4.
What were the subsidized rates for the lunch token ?
लंच टोकन के लिए आर्थिक सहायता प्राप्त दरें क्या थीं?
Answer:
For lunch token, the subsidized rates were only fourteen rupees per token.
लंच टोकन के लिए आर्थिक सहायता प्राप्त दरें केवल चौदह रुपए प्रति टोकन थीं।

Question 5.
How much does the curds per bowl cost ?
दही प्रति कटोरा की कीमत क्या होती है?
Answer:
The cost of the curds per bowl is rupees four.
दही की कीमत चार रुपये प्रति कटोरा है।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 5 Outside the Classroom

Activity – II
Match the words in column ‘A’ with those in column ‘B’
कॉलम A के शब्दों को कॉलम B के शब्दों से मिलान कीजिए –
RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 5 Outside the Classroom
Answers:
(a) → i
(b) → k
(c) → c
(d) → l
(e) → f
(f ) → e
(g) → a
(h) → j
(i) → g
(j) → h
(k) → b
(1) → d

Activity – III

Now, fill in the blanks given below choosing either -‘d rather/d better –
अब, -‘d rather या -‘d better का प्रयोग कर निम्नलिखित स्थान भरें –

  1. I …… have coffee than tea.
  2. I …… sit and chat with you.
  3. You …… give me your telephone number; someone may want to contact you.
  4. We. …… talk to him.

Answers:

  1. I’d rather
  2. I’d rather
  3. You’d better
  4. We’d better

Frame questions based on the following statements –
निम्न कथनों के आधार पर प्रश्न बनाइए –

Example:
उदाहरण
I love eating mangoes. (what) What do you love to eat ?

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 5 Outside the Classroom

The question should begin with the help of the words given in the brackets –
कोष्ठकों में दिये शब्दों से प्रश्न का आरम्भ होना चाहिए –

Questions

  1. Ranu was taken to the hospital because she was suffering from fever. (Why)
  2. I will go to Udaipur by train. (How)
  3. The canteen owner gave me two packets of biscuits for ten rupees. (How many)
  4. Many tourists visit Jaipur to see the forts and palaces. (Where)
  5. Aditi won a bravery award. (Who)

Answers:

  1. Why was Ranu taken to the hospital ?
  2. How will you go to Udaipur ?
  3. How many packets of biscuits did the canteen owner give you ?
  4. Where do many tourists visit to see the forts and palaces ?
  5. Who won a bravery award ?

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 5 Outside the Classroom

Activity – IV
You have joined class VII in a new school. You want to play for the school table tennis team. Develop a conversation with the PTI of your school narrating as to how you can be the most suitable selection for the team.

आप एक नये विद्यालय में कक्षा सात में शामिल हुए हैं। आप स्कूल की टेबल टेनिस टीम की तरफ से खेलना चाहते हैं अपने विद्यालय के PTI (PET) को यह वर्णन देते हुए बातचीत/वार्तालाप तैयार करें कि टीम के लिए आपका चयन कैसे सर्वाधिक उपयुक्त हो सकता
Answer:
Student : Good morning, sir.
PET : Good morning.
Student : Sir, I want to play for the T.T. team of the school.
PET : Why?
Student : I am the regular player of the SMS Stadium, Jaipur.
PET : Have you won any tournament?
Student : Yes, sir. These are my certificates. I can be the most suitable selection for the team.
PET : Come tomorrow for the selection trial.
Student : Thanks a lot, sir.
PET : You are welcome.

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 5 Outside the Classroom

Activity – V

Speculate; make inferences – what might have happened?
अनुमान लगाएँ, निष्कर्ष निकालें-कि क्या घटित हो सकता था?

Questions

  1. The little child is crying; the milk bottle is empty.
    छोटा बच्चा रो रहा है; दूध की बोतल खाली है।
  2.  Mahesh went to the bank to deposit a cheque; when he got there, he discovered that his cheque was missing.
    महेश चेक जमा कराने बैंक में गया; जब वह वहाँ पहुँचा तब उसे पता चला कि चेक गायब है।
  3. Your brother’s bicycle was stolen last week when he left it in front of the canteen.
    आपके भाई की साइकिल तब खो गई जब उसने इसे कैन्टीन के सामने छोड़ा था।

Answers:

  1. The little child is probably hungry.
    वह छोटा बालक शायद भूखा है।
  2. Mahesh was careless. The cheque had fallen on the way.
    महेश असावधान था। वह चेक रास्ते में गिर गया था।
  3. My brother did not lock the bicycle when he left it in front of the canteen. So it was stolen.
    मेरे भाई ने साइकिल को ताला नहीं लगाया था जब उसने इसे कैन्टीन के बाहर खड़ा किया था। इसलिए इसे चुरा लिया गया था।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 5 Outside the Classroom

Activity – VI

Your friend’s parents are very rich. One dark night while cycling you saw some men kidnapped your friend and took him away in a white Maruti car. What will you do?
आपके मित्र के माता-पिता बहुत समृद्ध हैं। एक अंधियारी रात को जब आप साइकिल चला रहे थे तो आपने देखा कुछ लोगों ने आपके मित्र का अपहरण किया और उसे सफेद मारुति कार में डालकर दूर ले गये। आप क्या करेंगे?

Taking a decision –
एक निर्णय लें Will you क्या आप

  • chase the car on your bicycle?
    अपनी साइकिल से कार का पीछा करेंगे?
  • ring up the police?
    पुलिस को फोन करेंगे?
  • inform your friend’s parents?
    अपने मित्र के माता-पिता को सूचना देंगे?
  • just do nothing?
    कुछ नहीं करेंगे?
  • any other option?
    कोई अन्य विकल्प?

Answer:
I will ring up the police.
मैं पुलिस को फोन करूँगा।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 5 Outside the Classroom

RBSE Class 7 English Outside the Classroom Comprehension Passages

Passage – 1
At the canteen Kartik : A dosa and a coffee please. Here are the tokens.
Dashrath : Welcome to the canteen. Did you join the school today? You are a day scholar, I suppose.
Kartik : Yes, my name is Kartik. You are the manager of this canteen, I guess.
Dashrath : That’s right. My name is Dashrath.
Kartik : Mr. Dashrath, I commute to the school from a far-off place. I would like to use the canteen services regularly. What are your timings?
Dashrath : We are open from eight in the morning to six in the evening.

Questions

  1. Who is Kartik?
  2. Who is Dashrath?
  3. From where does Kartik commute to school?
  4. What are the timings of the canteen?
  5. Did Kartik want to use the canteen services?
  6. What is the Hindi meaning of far off?
  7. Write the opposites of –
    (a) night
    (b) close

Answers

  1. Kartik is a day scholar. He has joined the school today.
  2. Dashrath is the manager of the canteen.
  3. Kartik  commutes to school from a far off place?
  4. The timings of the canteen are from eight in the morning to six in the evening.
  5. Yes, Kartik wanted to use the canteen services.
  6. दुर से
  7. (a) day (b) open

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 5 Outside the Classroom

Passage – 2
Kartik : When do you serve lunch?
Dashrath : Between 12 noon to 2 p.m.
Kartik : And what do you serve for lunch?
Dashrath : Its South Indian food, basically with rice, vegetable, sambar, rasam and curds. But we also serve some chapatis along with it.
Kartik : Don’t you have some light tiffin too?
Dashrath : Yes, that we have the whole day-idlis, puris, dosas and so on.

Questions

  1. When do they serve lunch?
  2. What is served in lunch?
  3. Do they have some light tiffin too?
  4. Why is Kartik asking these questions?
  5. What is served along with South Indian food?
  6. Give the Hindi meaning of-serve
  7. Give the opposites of –
    (a) heavy
    (b) North

Answers:

  1. They serve lunch between 12 noon to 2 p.m.
  2. Rice, vegetable, sambar, rasam and curds, chapatis are served in lunch.
  3. Yes, that they have the whole day – idlis, puris, dosas and so on.
  4. Kartik is asking these questions because he wants to have lunch in the canteen as a day – scholar.
  5. Chapatis are served along with South Indian food.
  6. परोसानं
  7. (a) light (b) South

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 5 Outside the Classroom

Passage – 3
Kartik : Can’t you start serving lunch a bit earlier? I have no class between 11 and 12 on most days. Can’t I come and finish lunch earlier?
Dashrath : I’m afraid, we can’t start serving lunch earlier than twelve noon.
Kartik : How much is the lunch token?
Dashrath : You see, there are subsidized rates and so we charge only fourteen rupees per token.
Kartik : Does that include curds?

Questions

  1. When does Kartik have no class?
  2. To whom is Kartik requesting to start lunch earlier?
  3. What is the price of the lunch token?
  4. Which food item is not included in the subsidized rates?
  5. What is meant by subsidized rates?
  6. Give the Hindi meaning of – lunch
  7. Give the opposites of –
    (a) later
    (b) exclude

Answers:

  1. Kartik has no class between 11 and 12 on most days.
  2. Kartik is requesting to Dashrath to start lunch earlier.
  3. The price of the lunch token is fourteen rupees.
  4. The food item, curds is not included in the subsidized rates.
  5. Subsidized rates mean the rate at which the Govt. or any other organisation is ready to pay in order to cut the cost of some product.
  6. दोपहर को बेजान
  7. (a) earlier (b) include

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 5 Outside the Classroom

कठिन शब्दार्थ एवं हिन्दी अनुवाद

1. At the canteen …… and so on. (Page 26)

कठिन शब्दार्थ:
tokens (टोकन्ज) = टोकन। scholar (स्कॉलर) = विद्यार्थी। manager (मैनिजर) = प्रबंधक। commute (कॅम्यूट) = आना-जाना । services (सॅविसिज) = सेवाएँ। regularly (रेग्यूलरलि) = नियमित रूप से। timings (टाइमिंग्ज) = समय। serve (सर्व) = परोसना । south (साउथ) = दक्षिण। | Indian (इंडियन) = भारतीय । curds (कॅर्ड्स) = दही। light (लाइट) = हल्का। tiffin (टिफिन) = दोपहर का हल्का भोजन।

हिन्दी अनुवाद:
कार्तिक : एक डोसा और एक कॉफी, कृपया। टोकन यहाँ है। (ये टोकन लीजिए)
दशरथ : कैंटीन में आपका स्वागत है। क्या आपने आज स्कूल ज्वॉइन कर लिया? मेरे हिसाब से आप दिन के विद्यार्थी हैं।
कार्तिक : हाँ, मेरा नाम कार्तिक है। मेरे अनुमानानुसार आप इस कैंटीन के प्रबंधक हैं।
दशरथ : यह ठीक है। मेरा नाम दशरथ है।
कार्तिक : दशरथजी, मैं बहुत दूर से स्कूल आता-जाता हूँ। मैं कैंटीन की सेवाओं को नियमित रूप से उपयोग करना चाहूँगा। आपकी (कैंटीन के) खुलने व बंद होने के क्या समय हैं?
दशरथ : हम सुबह 8 बजे से शाम को 6 बजे तक (कैन्टीन) खुली रखते हैं।
कार्तिक : आप दोपहर का भोजन कब परोसते हैं?
दशरथ : दोपहर 12 से 2 बजे तक।
कार्तिक : दोपहर के भोजन में आप क्या परोसते हैं?
दशरथ : वह दक्षिण भारतीय खाना, मुख्यतः चावल, सब्जी, सांभर, रसम और दही है। लेकिन इसके साथ ही हम चपाती भी परोसते हैं।
कार्तिक : क्या आपके पास हल्का भोजन भी है?
दशरथ : हाँ, यह हमारे पास सारा दिन है-इडलियाँ, पूरियाँ, डोसे और भी।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 5 Outside the Classroom

2. Kartik : Can’t you ……… all right then. (Page 27)

कठिन शब्दार्थ:
serving (सर्विंग) = परोसना। earlier (अरलिअर) = जल्दी। subsidized (सब्सिडाइज्ड) = सहायकी, रियायती। rates (रेट्स) = दरें। charge (चार्ज) = शुल्क लेना। include (इनक्लूड) = शामिल करना। extra (एक्सट्रा) = फालतू, अतिरिक्त। bowl (बाउल) = कटोरा। receive (रिसीव) = मिल जाना। advance (एडवांस) = पहले ही से। all right (ओलराइट) = सब ठीक है।

हिन्दी अनुवाद:
कार्तिक : क्या आप दोपहर का भोजन थोड़ा जल्दी नहीं परोस सकते? ज्यादातर दिन 11 से 12 के बीच. मेर कोई कक्षा नहीं है। क्या मैं जल्दी आकर दोपहर का भोजन समाप्त नहीं कर सकता?।
दशरथ : मुझे खेद है, हम दोपहर 12 से पहले दोपहर का भोजन परोसना शुरू नहीं कर सकते।
कार्तिक : दोपहर के भोजन का टोकन कितने का है?
दशरथ : देखो, यहां रियायती दरें हैं और इसलिए हम केवल चौदह रुपये प्रति टोकन शुल्क लेते हैं।
कार्तिक : क्या इसमें दही सम्मिलित है?
दशरथ : नहीं, इसमें नहीं है। दही चार रुपये प्रति कटोरा अतिरिक्त है।
कार्तिक : धन्यवाद, दशरथजी। एक चीज और। क्या मैं आपके साथ मासिक खाता नहीं रख सकता? मैं महीने मे एक बार भुगतान तब करूँगा जब मैं पिताजी से पैसा प्राप्त कर लूँगा। दशरथ : देखिये, सामान्यतया हम यह अनुमति नहीं देते हैं। किन्तु एक विशिष्ट केस होने पर …… क्या आप एडवांस पैसा जमा करा सकते हैं?
कार्तिक : हाँ, मैं कर सकता हूँ। दशरथ : तब यह ठीक है।

Leave a Comment