RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 12 New Heights

RBSE Solutions for Class 7 English

Rajasthan Board RBSE Class 7 English Chapter 12 New Heights

RBSE Class 7 New Heights Text Book Questions and Answers

Activity – I
Write full forms of the following abbreviation –
निम्न संक्षिप्त शब्दों की पूरी form लिखें –

  1. CWSN ……..
  2. PI ………
  3. HI ………
  4. VI ………
  5. MI ………

Answer:

  1. CWSN – Children with Special Needs
  2. PI – Physically Impaired
  3. HI – Hearing Impaired
  4. VI – Visually Impaired
  5. MI – Mobility Impaired

2. Answer the questions in about 1015 words each
निम्न प्रश्नों में प्रत्येक का उत्तर 10-15 शब्दों में दीजिए

Question 1.
What problem did the Panwar family face?
पंवार परिवार ने किस समस्या का सामना किया?
Answer:
Panwar family faced the problem that their only child was suffering from polio and his left leg was affected with it.
पंवार परिवार ने इस समस्या का सामना किया कि उनका इकलौता बच्चा पोलियो से ग्रस्त था और उसका बायाँ पैर इससे प्रभावित था।

Question 2.
How could the Panwars ensure safe schooling for Piyush?
पंवार परिवार पीयूष के लिए सुरक्षित विद्यालयी शिक्षा को कैसे सुनिश्चित कर सके?
Answer:
The Panwars could do so by sending their son to an inclusive government school.
पंवार परिवार ऐसा इसलिए कर सके क्योंकि उन्होंने अपने पुत्र को एक समावेशी सरकारी स्कूल में भेजा।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 12 New Heights

Question 3.
What information was shared by the Headmaster with Piyush’s parents?
प्रधानाध्यापक ने पीयूष के माता-पिता से क्या सूचना साझा की थी?
Answer:
He told them that a number of abnormal students were affectionately studying there. There was a friendly environment. There was no discrimination.
प्रधानाध्यापक ने उनको बताया कि वहाँ अनेक असामान्य विद्यार्थी स्नेहपूर्वक अध्ययन कर रहे थे। वहाँ मित्रवत् वातावरण था। वहाँ कोई भेदभाव नहीं था।

Question 4.
Why did the panwars visit the school for disabled children?
पंवार परिवार ने विकलांग बच्चों के स्कूल का भ्रमण/दौरा क्यों किया?
Answer:
They did so because they wanted to know how their disabled son would receive an education without any discrimination.
उन्होंने ऐसा इसलिए किया क्योंकि वे जानना चाहते थे कि उनका विकलांग पुत्र कैसे भेदभावरहित शिक्षा प्राप्त कर सकता था।

Question 5.
Why were the Panwars satisfied when they took round off the school during the recess?
पंवार परिवार संतुष्ट क्यों हुआ जब उन्होंने मध्यावकाश के समय विद्यालय का एक राउन्ड लिया?
Answer:
The Panwars were satisfied because they found the school environment friendly and discriminatory.
पंवार परिवार संतुष्ट हुआ क्योंकि उन्होंने स्कूल के वातावरण को मित्रवत् व भेदभावरहित पाया।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 12 New Heights

Activity – II
Rearrange the letters to form meaningful words –
निम्न अक्षरों को व्यवस्थित कर सार्थक शब्द बनाइए

(Take help from the box below)

  1. dnisocei ……….
  2. suiinlcve ………
  3. sseura ………
  4. ftdsciomro ……….
  5. rexpte …….

(inclusive, expert, discomfort. the decision, assure)

Answer:

  1. decision
  2. inclusive
  3. assure
  4. discomfort
  5. expert

2. Match the words under ‘A’ with their meanings under ‘B’.
कॉलम A के शब्दों का कॉलम B में दिये अर्थों से मिलान करें।

Answer:

Activity – III
Fill in the blanks of these sentences choosing suitable modals from the brackets –
इन वाक्यों के रिक्त स्थानों को कोष्ठकों में से उपयुक्त मॉडल चुनते हुए भरिए –

(must, will, could, would, should)

  1. The fisherman spread his net for the whole day long but ……… not catch any fish. (past inability)
  2. Ravi’s uncle guided him how he ……… attempt his examination. (suggestion)
  3. Ashok planned to go to Delhi to meet his Buaji. He ……. go to Mathura from there. (fixed plan)
  4. Kiran ……. become an MLA. This is her ambition. (determination)
  5. The painter has lost his bicycle. He …….walk back to his home now. (obligation)

Answer:

  1. could
  2. should
  3. would
  4. will
  5. must

Activity – IV
Read the given passage
दिये गये गद्यांश को पढ़िए“

What do you see?” Miss Beam asked. “I see some very beautiful grounds,” I said, “and a lot of jolly children. But what surprises me, and pains me too, is that they are not all healthy and active. As I came in I saw one poor little thing being led about because of some trouble with her eyes. And now I can see two more in the same condition, while there is a girl with a crutch just under the window watching the others at play. She seems to be a hopeless cripple.

Miss Beam laughed. “Oh, no,” she said, “she’s not lame really, this is only her lame day. Nor are those others blind, it is only their blind day.” I must have looked very much astonished, for she laughed again. “There you have an essential part of our system in a nutshell. In order to get these young minds to appreciate and understand misfortune, we make them share in misfortune too. In the course of the term, every child has one blind day, one lame day, one deaf day, and one dumb day.

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 12 New Heights

During the blind day, their eyes are bandaged, and it is a point of honor not to peep. The bandage is put on overnight, they wake up blind. This means that they need assistance in everything, and other children are told to help them and lead them about. It is educative to both of them the blind and the helpers. [Divide the class into pairs and ask them to read the paragraph to each other.]

कक्षा को जोड़ों में बाँटिए और उनसे कहिए कि इस गद्यांश को एक-दूसरे को पढ़कर सुनायें।
(The teacher should ask short textual questions for comprehension.)

(अध्यापक को comprehension के कुछ छोटे प्रश्न पूछने चाहिए।)

Questions

  1. Who is running the school for sympathy?
  2. What are observed in every term by the students?
  3. What is the benefit of observing these days?
  4. How is the blind day educative to both the children?
  5. What kind of children does the author find in the school?

Answers:

  1. Miss Beam is running the school for sympathy.
  2. One blind day, one lame day, one deaf day, and one dumb day are observed.
  3. The benefit is that the children learn to appreciate and understand misfortune.
  4. The blind and the helpers learn to take and give assistance.
  5. The author finds a lot of jolly children in the school.

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 12 New Heights

Activity – V
‘Pulse Polio Immunization campaign is being observed nationwide. The school appointed a number of volunteers to give a helping hand to the teams from the medical department. You being one of the volunteers got this opportunity. Write your experiences and your contribution to this campaign.

‘पल्स पोलियो टीकाकरण’ अभियान पूरे राष्ट्र में जारी है। विद्यालय ने भी मेडिकल विभाग की टीम को सहायता के लिए अनेक स्वयंसवकों को नियुक्त किया है। स्वयंसेवकों में से एक होने के कारण आपको भी अवसर मिला है। अपने अनुभव तथा इस अभियान में अपने योगदान को लिखें।
Answer:
A Volunteer to Pulse Polio Immunization Campaign Pulse Polio Immunization Campaign is being observed nationwide. My school appointed a number of volunteers to give a helping hand to the teams from the medical department. I being one of the volunteers got this opportunity. I gave my contribution to this campaign.

I carried some of the members of the team door to door for giving the small children anti-polio liquid dose. Some children drank it easily. But a very few small children started weeping. They were given the doses forcibly by their parents. Thus, I had a good experience.

पल्स पोलियो टीकाकरण अभियान में एक स्वयंसेवक ‘ पल्स पोलियो टीकाकरण अभियान राष्ट्रभर में जारी है। मेरे विद्यालय ने भी मेडिकल विभाग की टीम को सहायता देने के लिए स्वयंसेवकों को नियुक्त किया है। स्वयंसेवकों में से एक होने के कारण मुझे भी अवसर मिला है।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 12 New Heights

मैंने इस अभियान में अपना योगदान दिया। छोटे बच्चों को पोलियो नाशक दवा पिलवाने के लिए मैं टीम के कुछ सदस्यों को घर-घर लेकर गया। कुछ बच्चों ने तो इसे आसानी से पी लिया। लेकिन कुछ अन्य बच्चों ने तो रोना ही शुरू कर दिया था। उनको उनके मातापिता द्वारा यह दवा जबरदस्ती पिलाई गई। इस प्रकार मुझे अच्छा अनुभव हुआ।

The best preparation for tomorrow is doing your best today.
आज अपना सबसे अच्छा करना कल की सबसे अच्छी तैयारी है।

Comprehension Passages

Passage – 1
Piyush was the only child of the Panwars. Unfortunately, his left leg was affected by polio. The Panwars tried everything they could for the treatment of their son. However, Piyush never felt this as a drawback. When Piyush turned six, Mr. Panwar decided to send him to school. Mrs. Panwar was very much worried at her husband’s decision.

She asked her husband how their son would manage to go and carry on with various school activities. After a short discussion, the couple decided to talk to the school authorities first. The next day, they reached the school and met the school Headmaster. Mr. Panwar told him that his son Piyush had mobility problems.

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 12 New Heights

Questions

  1. Who was Piyush?
  2. What was Piyush’s misfortune?
  3. When did Mr. Panwar decide to send Piyush to a school?
  4. What did Mrs. Panwar ask her husband?
  5. What did the couple decide after a short discussion?
  6. What is the Hindi meaning of mobility
  7. Write the opposites of –
    (a) right
    (b) come

Answers

  1. Piyush was the only child of the Panwars.
  2. Piyush’s left leg was affected by Polio. This was his misfortune.
  3. When Piyush turned six, Mr. Panwar decided to send him to school.
  4. Mrs. Panwar asked her husband how their son would manage to go and carry on with various school activities.
  5. After a short discussion, the couple decided to talk to the school authorities.
  6. चलना-फिरना
  7. (a) left (b) go

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 12 New Heights

Passage – 2
The Headmaster showed keen interest and provided detailed information to Piyush’s parents about the provisions made by the government for the children with special needs (CWSN). He assured the couple that he had many other students with some or the other such abnormalities. He told them that there was PI, HI, VI, MI (physically impaired, hearing impaired, visually impaired, mobility impaired) and albinos in the school.

He also told them that government schools follow inclusive education. In simple words, it means that special care is taken to ensure that children with special needs do not feel any inconvenience or discomfort in schools. Such children are paid due attention.

Questions

  1. What information was provided by the Headmaster?
  2. What is the full form of CWSN?
  3. What did the Headmaster assure the couple?
  4. Why don’t CWSN feel any inconvenience or discomfort in schools?
  5. Children with which disabilities were there in this school?
  6. Give the Hindi meaning of-respective Write the plurals of these words
  7. (a) abnormality
    (b) child

Answers:

  1. The Headmaster provided information about the provisions made by the government for children with special needs (CWSN).
  2. The full form of CWSN is children with special needs.
  3. The Headmaster assured the couple that he had very other students with the same on the other such abnormalities.
  4. CWSN do not feel any inconvenience or discomfort in schools because special care is taken for such students.
  5. There were physically impaired, hearing impaired, visually impaired, mobility impaired, and albinos in this school.
  6. अलग-अलग
  7. (a) abnormalities (b) children

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 12 New Heights

Passage – 3
He took them around the school during recess. The Panwars were satisfied to see the friendly environment and no discrimination in the school campus. Children were playing in groups together. There was a good tuning among them all. The Headmaster called Mr. Shanti Lal, the teacher who had undergone CWSN training. He was gentle and soft-spoken. After talking to Mr. Shanti Lal, all the doubts of the Panwars about Piyush had faded away. The next day they sent Piyush to school. The parents were happy and satisfied.

Questions

  1. Where did the Headmaster take the Panwars during the recess?
  2. Why were the Panwars satisfied?
  3. What was the scene in the school campus in the recess?
  4. What were the characteristics of Mr. Santi Lal?
  5. Who got the CWSN training?
  6. Give the Hindi meaning of discrimination
  7. Write the plurals of these words –
    (a) doubt (b) group

Answers:

  1. The Headmaster took the Panwars around the school during the recess.
  2. The Panwars were satisfied because of the friendly environment and no discrimination in the school campus.
  3. Children were playing in groups and there was good tuning among them all. This was the scene in the school.
  4. Mr. Shanti Lal was gentle and soft-spoken.
  5. Mr. Shanti Lal got CWSN training.
  6. भेदभाव
  7. (a) doubts (b) groups

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 12 New Heights

कठिन शब्दार्थ एवं हिन्दी अनुवाद

1. Piyush was the …….. in the school. (Page 65)

कठिन शब्दार्थ:
Unfortunately (अनफोचॅनॅटलि) = दुर्भाग्य से। affected (अफेक्टिड) = असर डाला। everything (एवरिथिंग) = सब कुछ। treatment (ट्रीटमॅन्ट) = इलाज। felt (फेल्ट) = महसूस | किया। drawback (ड्रोबैक) = त्रुटि, कमी। decided (डिसाइडिड) = निर्णय लिया। worried (वॅरिड) = चिंतित। husband (हजबॅण्ड) = पति। decision (डिसिजन) = निर्णय। manage (मैनिज) = प्रबन्ध करना।

carry on (कैरि ऑन) = जारी रखना। activities (एक्टिवेटिज) = क्रियाएँ। discussion (डिसकशन) = बातचीत। talk (टोक) = बात करना। authorities (ऑथॉरेंटिज) = अधिकारी वर्ग। Headmaster (हेड मास्टॅर) = प्रधानाध्यापक। mobility (मोबिलॅटि) = गतिशीलता। mixed up (मिक्स्ट अप) = घुलमिल जाना। inquired (इन्क्वाअई) = पूछताछ की। emotional (इमोशनल) = भावनात्मक। adjustments (अजस्टमॅन्ट्स) = तालमेल, समायोजन।

हिन्दी अनुवाद:
पीयूष पंवार परिवार का इकलौता बच्चा था। दुर्भाग्य से उसकी बाईं टाँग पोलियो से प्रभावित थी। पंवार परिवार ने अपने बेटे के इलाज के लिए जो कुछ वे कर सकते थे, सब कोशिश की। फिर भी, पीयूष ने इसे कभी भी एक कमी के रूप में महसूस नहीं किया। जब पीयूष छ: साल का हुआ, तो श्रीमान पंवार ने उसे विद्यालय भेजने का निश्चय किया। श्रीमती पंवार अपने पति के निर्णय पर बहुत चिंतित थी। उसने अपने पति से पूछा कि उनका बेटा कैसे जाने का प्रबन्ध करेगा और कैसे विद्यालय की विभिन्न गतिविधियों को जारी रखेगा।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 12 New Heights

थोड़ी सी बातचीत के बाद दोनों ने पहले विद्यालय के अधिकारी वर्ग से बात करने का निश्चय किया। अगले दिन, वे विद्यालय गए और विद्यालय के प्रधानाध्यापक से मिले। श्रीमान पंवार ने उन्हें बताया कि उनके बेटे पीयूष को चलने-फिरने की समस्या है। श्रीमती पंवार ने प्रधानाध्यापक से पूछा कि उनका बेटा कैसे दूसरे विद्यार्थियों से घुलने-मिलने का प्रबन्ध करेगा। उन्होंने उनसे विद्यालय में अपने बेटे के भावनात्मक समायोजन के बारे में भी पूछताछ की।

2. The Headmaster showed ………. in their respective block. (Page 66)

कठिन शब्दार्थ:
showed (शउड) = दिखाया। keen (कीन) = अंत्यधिक। interest (इंटरेस्ट) = रुचि। provided (पॅवाइडिड) = उपलब्ध कराई। detailed (डिटेल्ड) = विस्तृत। information (इन्फॅमेशन) = तथ्य। provisions (प्रविजनज) = प्रावधान। special (स्पेशल) = विशिष्ट। assured (अशोर्ड) = आश्वासन दिया। abnormalities (ऐबनोमैलॅटिज) = असामान्यताएँ। physically (फिजिकलि) = शारीरिक रूप से। impaired (इमपेअर्ड) = दुर्बल।

visually (विजुअलि) = दृश्य रूप से। mobility (मोबिलॅटि) = गतिशीलता। albinos (एल्बिनोज) = रंजकहीन, सूर्यमुखी। inclusive (इनक्लूसिव) = सम्मिलित है। education (एजुकेशन) = शिक्षा। ensure (इनशोर) = सुनिश्चित करना। inconvenience (इनकॅनविनिअंस) = असुविधा। discomfort (डिसकॅमफॅर्ट) = तकलीफ। attention (अटेन्शन) = ध्यान। experts (‘एक्सपर्ट्स) = विशेषज्ञ। impart (इमपार्ट) = ज्ञान प्रदान करना। training (ट्रेनिंग) = प्रशिक्षण। respective (रिस्पेकटिव) = अपना-अपना।

हिन्दी अनुवाद:
प्रधानाध्यापक ने अत्यधिक रुचि दिखाई और सरकार द्वारा विशिष्ट जरूरतों वाले बच्चों के लिए बनाये गये प्रावधानों के बारे में पीयूष के माता-पिता को विस्तृत जानकारी उपलब्ध कराई। उसने दोनों को आश्वासन दिया कि उसके पास ऐसे बहुत से दूसरे विद्यार्थी हैं जो कुछ ऐसी ही या इस ही तरह की दूसरी असामान्यताओं के साथ हैं। उसने उन्हें बताया कि वहाँ स्कूल में PI, HI, VI, MI (शारीरिक रूप से अक्षम, श्रवण से अक्षम, दृश्यता से अक्षम, चलने-फिरने में अक्षम) और रंजकहीन/सूर्यमुखी (विद्यार्थी) भी थे।

RBSE Solutions for Class 7 English Chapter 12 New Heights

उसने उनसे यह भी कहा कि सरकारी विद्यालय सम्मिलित शिक्षा का अनुसरण करते हैं। साधारण शब्दों में तात्पर्य है कि विशेष जरूरतों वाले बच्चों को स्कूल में कोई असुविधा या तकलीफ न हो इस बात की विशेष देखरेख की जाती है। स्कूल में ऐसे बच्चों पर भरपूर ध्यान दिया जाता है। दो विशेषज्ञ ब्लॉक स्तर पर नियुक्त किए गए हैं जो हर स्कूल से दो अध्यापकों को उनके अपने-अपने ब्लॉक में प्रशिक्षण देते हैं।

3. He took them …….. happy and satisfied. (Pages 66-67)

कठिन शब्दार्थ:
recess (रिसेस) = मध्य अवकाश। satisfied (सैटिसफाइड) = संतुष्ट। friendly (फ्रेंडलि) = मित्रवत् । environment (इनवाइरनमॅन्ट) = वातावरण। discrimination (डिस्क्रिमिनेशन) = भेदभाव। campus (कैम्पस) = परिसर। gentle (जेन्टल्) = सौम्य। soft spoken (सॉफ्ट स्पोकन) = मृदुभाषी। faded away (फेडिड अवे) = लुप्त हो गए। happy (हैपि) = प्रसन्न।

हिन्दी अनुवाद:
वह उन्हें मध्य अवकाश के दौरान स्कूल में चारों ओर ले गया। पंवार परिवार स्कूल परिसर में मित्रवत् वातावरण और कोई भेदभाव न देखकर संतुष्ट हुआ। बच्चे, समूह में इकट्ठे खेल रहे थे। उन सबके बीच में अच्छा तालमेल था। प्रधानाध्यापक ने श्रीमान शांतिलाल, अध्यापक जो C.W.S.N. का प्रशिक्षण प्राप्त थे, को बुलाया। वह सौम्य और मृदुभाषी थे। श्रीमान शांतिलाल से बात करने के बाद, पंवार परिवार के पीयूष के बारे में सब संदेह समाप्त हो गए। अगले दिन उन्होंने पीयूष को स्कूल भेजा। माता-पिता प्रसन्न और संतुष्ट थे।

Leave a Comment