RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 9 Unity in Diversity

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 9 Unity in Diversity

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 9 Unity in Diversity

RBSE Class 6 Social Science Unity in Diversity Intext Questions and Answers

Activity:

Page No 65.

Question 1.
How many languages are found on a ten rupee note? Write the names of these languages and the names of states where they are spoken.
Answer:
17 languages are written on a 10 rupee note, which are as follows – Hindi, English, Sanskrit, Bengla, Orriya, Assami, Tamil, Telugu, Kannad, Marathi, Gujarati, Punjabi, Kashmiri, Malyalam, Urdu, Nepali and Konkani.

Name of State Languages spoken
1. U.P., Bihar Urdu
2. U.P., M.P., Bihar, Rajasthan, Haryana, Himachal Pradesh, Uttrakhand, Chattisgarh Hindi
3. West Bengal Bengali
4. Punjab Punjabi
5. Jammu and Kashmir Kashmiri
6. Assam Assami
7. Odisha Orriya
8. Tamil Nadu Tamil
9. Andhra Pradesh Telugu
10. Karnatak Kannad
11. Maharastra Marathi
12. Gujarat Gujarati
13. Kerala Malayalam

RBSE Class 6 Social Science Unity in Diversity Text Book Questions

Question 1.
Fill in the blanks:

  1. In north, India has ……………………….. mountains and fertile plains.
  2. People in villages are mainly, occupied in ……………………………. and ………………………… and other works related to them.

Answer:

  1. Himalaya, Ganga-Yamuna
  2. agriculture, animal husbandry

Question 2.
Match column ‘A’ with column ‘B’:

I.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. National Flag Peacock
2. National Symbol Tiger
3. National Animal Tricolour
4. National Bird Ashoka Chakra

II.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. National Game Jana-Gana-Mana
2. National Anthem Lotus
3. National Song Hockey
4. National Flower Vande Mataram

III.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Idli-dosa H Rajasthan
2. Dal-Bati Churma Gujarat
3. Dhokla Khaman South India
4. Makki ki Roti and Sarson ka Saag Bihar
5. Litti Chokha Punjab

Answer:

I.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. National Flag Tricolour
2. National Symbol Ashoka Chakra
3. National Animal Tiger
4. National Bird Peacock

II.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. National Game Hockey
2. National Anthem Jana-Gana-Mana
3. National Song Vande Mataram
4. National Flower Lotus

III.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Idli-dosa South India
2. Dal-Bati Churma Rajasthan
3. Dhokla Khaman Gujarat
4. Makki ki Roti and Sarson ka Saag Punjab
5. Litti Chokha Bihar

Question 3.
What are the various aspects of diversity in India?
Answer:
Followings are the various aspects of diversity in India:

  • Geographical diversity
  • Regional diversity
  • Language diversity
  • Caste, art and cultural diversity
  • Body structure related diversity
  • Food and interest diversity
  • Clothes and costumes diversity
  • Diversity in worship methods
  • Diversity in doing work

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 9 Unity in Diversity

Question 4.
What are the factors hf Indian unity?
Answer:
Factors of our National Unity – Followings are the factors affecting our national unity:
1. Geographical Unity –
The Himalayan Ranges are in the North and North-East, and the Bay of Bengal is in the East, the Arabian Sea in the West and the Indian Ocean in the South have given us a unique natural identity and security. Fast flowing rivers connect the length and breadth of the country.

2. Our Construction –
For the entire country, we have one single constitution and one citizenship. Many symbols national Anthem and national songs were used and they all underlined the oneness of the country.

3. Our Freedom Struggle –
Over the centuries, various rulers unified the country. The freedom struggle brought people of different religious languages, castes and all parts of the country together. So they fought against the British unitedly. Many symbols were used during this struggle and these brought the people closer and they showed unity.

4. Cultural Unity –
We have a strong cultural bond uniting all the people of the country. Cultural diversity has become a part of our life. We participate in all religious celebrations and festivals with enthusiasm.

5. Regional Inter-dependence –
Different regions of the country are dependent on other regions for fulfillment of their needs and requirements.

Question 5.
What is the difference between life in the rural areas and the cities?
Answer:
Difference between rural life and urban life – Followings are the differences between rural life and urban life:

  • Chief occupation of people of rural life is agriculture and rearing animal whereas people have different occupation than the people of rural life.
  • Rural life is close to nature, where there is greenery and more spacious places whereas in urban life we are for from nature and there is lack of greenery and more crowd.
  • Comparing to rural life, urban life is fully busy.
  • In rural life people are very close to your heart and you maintain good relation with your neighbour whereas in urban life there is lack of empathy and people spend their time in loneliness.
  • In rural life, there is lack of education, electricity, water, medicine, transportation and entertainment whereas we do not find lack of these things.
  • In urban life, there is more polluting comparing to rural life.

Question 6.
Give three suggestions to stop migration of people from the rural areas to the urban areas.
Answer:
Methods to prevent migration of people from villages to cities:

  • In village better education, electricity, medical facility and transportation should be made available.
  • Cottage industries should be revived in the villages again and material made in the cottage industries must be made available to every person and proper marketing of it must be done.
  • Arrangement for employment must be made available. Agriculture based cottage industry should be developed.

RBSE Class 6 Social Science Unity in Diversity Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
Gangaur festival is celebrated in –
(a) Rajasthan
(b) Bihar
(c) Punjab
(d) Bengal
Answer:
(a) Rajasthan

Question 2.
Chief festival of Assam is –
(a) Onam
(b) Bihu
(c) Pongal
(d) Baisakhi
Answer:
(b) Bihu

Question 3.
Desert is situated in India in –
(a) North
(b) East
(c) West
(d) South
Answer:
(c) West

Question 4.
‘Makki ki Roti Sarson ka Saag’ is common –
(a) Bihar
(b) Kerala
(c) Gujarat
(d) Punjab
Answer:
(d) Punjab

Question 5.
National bird of India is –
(a) Parrot
(b) Koyal
(c) Pigeon
(d) Peacock
Answer:
(d) Peacock

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 9 Unity in Diversity

Fill in the blanks:

  1. ………………………….. is produced enough on sea coast of Kerala and Tamil Nadu.
  2. There is ………………………….. in wearing styles and dresses in one area to another in India.
  3. ………………………….. constitution is meant for the entire country.
  4. People living in villages ………………………….. their homes because of unemployment and come to cities for better job opportunities and better living conditions.
  5. City life is full of ………………………….. life.

Answer:

  1. Coconut
  2. difference
  3. Only one
  4. migrate
  5. hectic

Match column ‘A’ with column ‘B’:

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Punjab Onam
2. Bihar Pongal
3. Tamil Nadu Chhat Pooja
4. Kerala Baisakhi

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Punjab Baisakhi
2. Bihar Chhat Pooja
3. Tamil Nadu Pongal
4. Kerala Onam

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 9 Unity in Diversity

Very Short Question Answers:

Question 1.
Trees, plants and crops do not produce the same in different areas but they produce with difference in all areas. Why?
Answer:
Because of difference in climate and soil we produce different types of trees, plants and crops in different areas.

Question 2.
In which state of India favourable conditions for growing tea are available?
Answer:
Assam

Question 3.
Which religious sects live in India?
Answer:
Hindu, Sikh, Christian, Muslim, Jain, Buddhists and Parcies live’in India.

Question 4.
Name any four festivals which are celebrated with great festivity across India.
Answer:

  • Diwali
  • Holi
  • Eid
  • Mahavir Jay anti.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 9 Unity in Diversity

Question 5.
Which types of work do people do in villages?
Answer:
In the villages, people are engaged in agriculture, cattle rearing etc.

Question 6.
Why are people migrating from villages to cities?
Answer:
For better job opportunities and better living conditions.

Question 7.
Which fact has made cities full of problems?
Answer:
Increase in population has made life in cities full of problems.

Question 8.
Write any two problems of cities slums.
Answer:

  • Lack of education, electricity, water and medical facilities
  • dirt everywhere.

Short Question Answers:

Question 1.
Why are different types of crops are produced at different places in India? State clearly with examples.
Answer:
Because of differences in climate and soil, we produce different types of crops in different -areas. For e.g. wheat and rice in Punjab, jawar and bajara in Rajasthan, tea in Assam and coconut in Kerala.

Question 2.
Different festivals are Celebrated in different parts of India. Write about such 6 festivals.
Answer:
In India these 6 festivals with places are celebrated – Behu in Assam, Onam in Kerala, Pongal in Tamil Nadu, Gangaur and Teej in Rajasthan, Chhat Pooja in Bihar and Baisakhi in Punjab.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 9 Unity in Diversity

Question 3.
Which festivals are celebrated with great festivity in the entire India?
Answer:
Diwali, Holi, Durga Pooja, Mahavir Jayanti, Eid, Christmas, Gurunanak Jayanti are the festivals which are celebrated with great festivity in the entire India.

Question 4.
State clearly geographical diversity of India.
Answer:
Geographical diversity of India is like this – In north of India lies the Himalayas and fertile plains of Ganga and in the south plateau and sea and in the west desert. In some parts, snow remains throughout the year whereas some parts remain full of extreme hot.

Question 5.
Discuss food diversity in India.
Answer:
In different parts of India, different types of good people eat for e.g. Idli-dosa in South, Dal-bati churma in Rajasthan, Dhokla-Khaman in Gujrat, Makki ki Roti and Sarson ka Saag in Punjab, Litti Chokha in Bihar.

Question 6.
Write about national symbols of India.
Answer:
National symbols of India are as follows:

  • National flag – Tricolour
  • National symbol – Ashoka Chakra
  • National animal – Tiger
  • National Bird – Peacock
  • National flower – Lotus
  • National game – Hockey
  • National Anthem – Vande Mataram.

Question 7.
Write characteristics of rural life in India.
Answer:
Characteristics of rural life in India:

  • In rural life of India neighbours are very close to each other and they participate whole heartedly in their happiness and sadness as well.
  • Rural life is very close to nature.
  • People are engaged in agriculture, cattle rearing and occupation related to them.
  • In rural life facilities of electricity, water, entertainment, education, medical and transportation are not like urban life.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 9 Unity in Diversity

Question 8.
Write characteristics of urban life.
Answer:
Characteristics of Urban life:

  • City people are more busy.
  • Urban life is hectic.
  • There are high rising buildings and crisscross of roads in cities.
  • Air pollution is very much here.
  • Here occupations are different from agriculture and animal husbandry and there are fair chances of getting jobs.

Question 9.
Write a note on slums of cities.
Answer:
Slums –
People who live in city do not get proper kind of employment and are deprived of basic amenities of life due to their low income. These people are forced to live in small rundown houses in slums without electricity, water, educational facilities and proper health care. These slums are dirty with garbage lying everywhere.

Leave a Comment