RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 8 Our Social Environment

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 8 Our Social Environment

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 8 Our Social Environment

RBSE Class 6 Social Science Our Social Environment Intext Questions and Answers

Page 59.

Question 1.
Make a list of all the tasks that you do at home.
Answer:
I do these works in my family –

  • I water in the kitchen garden situated in the front part of home.
  • I offer a glass of water to each of the elderly person of my family.
  • I extend a helping to my mother while serving food.
  • I play with my younger brother.

Question 2.
How much do you depend on the following members of your family?
Answer:
Discuss and then fill in the table.

Activities:

Page No 61.

Question 3.
Make a list of different people and traders who have helped in the construction of your home and school building.
Answer:
In the construction of home and school building, we must take the help of those people who are connected with the following occupations –

  • Architect
  • vastuvid
  • interior designer
  • maison
  • contractor
  • labours
  • plumber
  • electrician
  • brick and sand traders.

RBSE Class 6 Social Science Our Social Environment Text Book Questions and Answers

Question 1.
Choose the correct option

(i) Our first school is –
(a) a family
(b) a school
(c) a society
(d) neighbours
Answer:
(a) a family

(ii) The smallest unit of society is –
(a) a school
(b) a hospital
(c) a family
(d) a caste
Answer:
(c) a family

(iv) The closest to us after our family are –
(a) relatives
(b) neighbours
(c) friends
(d) employees
Answer:
(b) neighbours

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 8 Our Social Environment

Question 2.
What does one learn from a family?
Answer:
While living with family a person learns the following virtues –

  • A person learns from family affection kindness, cooperation, contribution, forgiveness.
  • He learns to respect elder, service and respect to the guest and live together with all.
  • He learns traditions and courtcies of the society.

Question 3.
What is the difference between a nuclear family and a joint family.
Answer:
Married couple and their children live with their is called nuclear or single family. On the other hand, in a joint family grandparents, uncles, aunts and their children live together. In this way, single (nuclear) family is very small whereas joint family is very large.

Question 4.
What advantages do we get from the elders in the family?
Answer:
We get the following advantages from our elders:

  • We learn to respect elders and love to youngers by looking at the behaviour of our elders.
  • We get benefit of our elders’ experience which we apply to overcome the problems coming in our life.
  • All members of family live delightfully and assured under care and protection of elders.
  • We get love from elders and entertainment from their tales.

Question 5.
Why are our neighbours important to us?
Answer:
Importance of neighbours in our life:

  • Good neighbours help each other in social functions such as marriage, birthday party and share each other’s happiness and increase it in such functions.
  • Time of sorrows and troubles pass through happily in the company of good neighbours. In this way, good neighbours extend a helping each other in sadness and happiness.

RBSE Class 6 Social Science Our Social Environment Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
A school has ……………………..
(a) parents
(b) teacher
(c) neighbour
(d) friend
Answer:
(b) teacher

Question 2.
A school teaches students ……………………..
(a) to be disciplined
(b) how to fight
(c) to do business
(d) forming
Answer:
(a) to be disciplined

Question 3.
Which one is not a part of single family ……………………..
(a) Mother
(b) Father
(c) unmarried children
(d) grand father
Answer:
(d) grand father

Question 4.
In a society all person do different work ……………………….
(a) According to interest and ability.
(b) According to difference of colour.
(c) According to difference of height.
(d) According to difference of weight.
Answer:
(a) According to interest and ability.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 8 Our Social Environment

Question 5.
Agriculture is done by ………………………
(a) goldsmith
(b) tailor
(c) ironsmith
(d) farmer
Answer:
(d) farmer

Fill in the blanks:

  1. First school of a child is his …………………………
  2. A child learns to live together from his …………………………
  3. In changing social conditions ………………………… families are now taking the place of the joint families.
  4. All members of family live ………………………… and delightfully under elders protection.
  5. All people of society do different work according to ………………………… and …………………………

Answer:

  1. family
  2. family
  3. single
  4. secured
  5. interest, ability.

Very Short Question Answers:

Question 1.
What is called first school of a child?
Answer:
Family.

Question 2.
What does single family mean?
Answer:
Single family means married couple and their children.

Question 3.
What does joint family mean?
Answer:
In a joint family members of family live together from three to four generations.

Question 4.
In a family in which grandfather, grandmother, mother, father, uncle and aunty live together. What is it called?
Answer:
Joint family.

Question 5.
What do women do in the villages?
Answer:
In villages women do domestic work and also agricultural work and animal rearing alongwith their husbapds

Question 6.
Which kind of family in India generally live together?
Answer:
In India joint family is custom.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 8 Our Social Environment

Question 7.
What is the advantage of a good neighbour?
Answer:
By cooperation of a good neighbour, time of sorrows and happiness pass easily and comfortably.

Question 8.
How do the members in society complete their different types of work?
Answer:
Members in society complete their work by mutual cooperation and inter¬independence on eacher.

Question 9.
How does wholeness take place in the society?
Answer:
Wholeness takes place in the society by cooperation and coordination of one another.

Question 10.
How can order be maintained in the society?
Answer:
It is by following rules and obeying laws that we can maintain order in society.

Short Question Answers:

Question 1.
Why are joint families breaking up at present?
Answer:
Joint families are breaking up at present due to changing social conditions. People are now leaving their parents for higher education, employment and for better opportunities in life at other places.

Question 2.
How do the members of family shoulder their responsibilities?
Answer:
All the members of family live together and shoulder responsibility of domestic work jointly. Youth and elderly people of the family shoulder responsibility of economic resources. They remain engaged in agriculture, service or business and other professions, In the present time women also extend their help to the male family members by engaging themselves in service, business etc. Even children help the elderly people in doing the work.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 8 Our Social Environment

Question 3.
What is the importance of a school in a child’s life?
Answer:
A child goes to school for education. He continues studying systematically in school with the help of principal, teachers and other employees. He also learns to maintain discipline and help the needy students in the school.

Question 4.
“In the society all the people do different work according to their interest and ability”. Explain it
Answer:
In the society all the people do different work according to their interest and ability such as a farmer is engaged in agriculture, goldsmith, ironsmith, potter, tailor – all these people make certain things for fulfilling needs of the society. Teachers, doctors, engineers etc. give their services to the society. Some people are engaged in service and some are in business. It is the duty of police, administration and judiciary to maintain peace and order in the society.

Question 5.
“Life in villages and cities depend on mutual cooperation”. Explain it.
Answer:
Grain is cultivated in the villages and brought to towns and cities. Many factories use raw materials which are produced by farmers such as cotton for textile mills and sugarcane for the sugar mills. In the same way goods produced by industries such as sugar, medicines and machines etc. are sold in the villages, towns/cities. Life in a village and a city is dependent on each other’s cooperation.

Essay Type Question Answers:

Question 1.
What do you know about family? How do the members should “their responsibilities?
Answer:
Family –
Family is the smallest unit in the society. We live with our parents and sister and brother at our home. This is our family. Families are two types – Single family and Joint family. Single family is that in which there is married couple and their unmarried children. Joint family is that in which family members of three to four generations live together such as married couple, their children, grandfather, grandmother, uncle, aunty etc. who live together.

Members of Family Work Together –
All members of family live together and should responsibility of domestic work such as youth and elderly people of family try to get economic resources. These people remain engaged in agriculture, service, business etc. Women extend helping in domestic work along with outside work. Children of the family help in domestic work, as per their capability.

Leave a Comment