RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 7 Environmental Regions (Zones)

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 7 Environmental Regions (Zones)

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 7 Environmental Regions (Zones)

RBSE Class 6 Social Science Environmental Regions (Zones) Intext Questions and Answers

Page No 54.

Question 1.
List the plants found nearby you and also write their uses to us.
Answer:
We find variety of trees nearby us. The chief trees are – neem, ashok, banyan, peepal, khejari, kikari, mango etc. Trees have many advantages. We get from them wood, fruits, medicines etc. Trees absorb carbondioxide from the air and keep environment pure and release oxygen which acts as life-severs to animals and other beings. Trees are dwelling places for tribes. They attract rain.

Page No 55.

Question 1.
Out of the different environmental regions, shown in the lesson in which environmental region do you reside?
Answer:
Much part of our state Rajasthan falls in desert region and hot region. Some part of the state falls in plain area and some in humid region too.

Question 2.
What is the effect of our nearby environment? Discuss.
Answer:
Environment has got deep impact on our life. Our economic activities and living standard are effect by environment. We get resources of our living from our environment and our eating habits and life style is adapted according the environment and climate we live in. Environment has deep impact on agriculture, cattle rearing and industries.

Question 3.
Why do people cut forests? What is the effect of this reckless deforestation? Discuss.
Answer:
People are cutting down trees according to their needs such as setting trees on fire by the tribal people for living purpose, fuel for earning livelihood. Even Govt, is getting trees cut down for public work and its development. Due to cutting of trees, our environment has been adversely affected and we face mainy problems related to environment such as scanty of rainfall, endangering wildlife, increase in pollution, greenhouse effect, imbalance in eco-system.

RBSE Class 6 Social Science Environmental Regions (Zones) Text Book Questions and Answers

Choose the correct options:

(i) The grasslands of Prairies are found in –
(a) Europe
(b) Asia
(c) Australia
(d) North America
Answer:
(c) Australia

(ii) Which is located on the North Pole –
(a) The Arctic ocean
(b) The Antarctica continent
(c) The Atlantic ocean
(d) Australia
Answer:
(a) The Arctic ocean

Question 2.
Match the zones with their area of latitudes:

Colum ‘A’ Colum ’B’
1. Hot zone 66° to 90° North-South
2. Cold zone 23’A° to 66 1/20 North and South latitudes
3. Temperate zone 0° to 23° North and South

Answer:

Colum ‘A’ Colum ’B’
1. Hot zone 0° to 23° North and South
2. Cold zone 66° to 90° North-South
3. Temperate zone 23 1/2° to 66 1/2° North and South latitudes

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 7 Environmental Regions (Zones)

Question 3.
Write about the different(s) between the forest areas and grasslands.
Answer:

  • Forest areas receive more rainfall than grasslands.
  • In forest areas we find tall trees and shrubs while in grasslands we find grass only.
  • In forest areas tribes live while in grasslands shepherd live temporarily.
  • In forest areas we come across wild lions while in plain areas we find rearing of sheep and goat.

Question 4.
In how many zones is our earth divided. Write there main characteristics.
Answer:
On the basis of temperature, our earth has been divided into three zones –

  1. Hot zone – It is extended from 0° to 23 1/2° North and South latitudes. Characteristics –
    • Environment is hot and humid here throughout the year.
    • Sun rays fall directly, especially per-pendicular once in a year.
    • There is no change in climate. Same climate remains here both in summer and winter.
    • India, Sri Lanka and Brazil are the chief countries.
  2. Temperate Zones – It extends from 23 1/2° to 66 1/2° North and South latitudes. Characteristics –
    • The climate is pleasant here.
    • The Sun is never on head.
    • All seasons – autumn, summer, spring and winter – occur here.
    • Britain in northern hemisphere and New Zealand in southern hemisphere are the main countries.
  3. Cold Zone – It extends from 66 1/2° to 90° North and South latitudes. Characteristics –
    • There are the coldest regions. Mostly these places remain covered with snow.
    • Here 6 months have days and 6 months have nights.
    • Very few people live here.
    • Canada, Finland and Norway are the main countries. Here in north is Arctic Region and in south is Antarctic Region.

Question 5.
What are the differences between environment of the hot zone and the cold zone?
Answer:

  1. In hot temperate zone, climate is hot and dry throughout the year while cold temperate zone climate is severelly cold. Here temperature remains below 0° in most of months of a year.
  2. In hot temperate zone, variety of organisms is found while in cold temperate zone there is scarcity of vegetations.
  3. In hot temperate zone, there is dense population whereas in cold temperate zone there is less density of population.
  4. In hot temperate zone days and longer. There is less difference between day and night duration While in cold temperate zone there is a huge difference between day and night duration. At the popler 6 months remain days and 6 months remain nights.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 7 Environmental Regions (Zones)

Question 6.
How many types of deserts are there in the world? Compare them.
Answer:
Deserts are two types –

  • Hot Desert
  • Cold Desert.

Those are:
1. Hot Desert –
Hot desert is the area of sand or desert with scanty of rainfall. Trees like Khejadi, Rohida, Kikar and other shrubs are found here. Here people earn their living by animal rearing. People rear cow, camel, goat, sheep etc. Thar Desert is hot.

2. Cold Desert –
Comparing Hot desert, Cold desert are very cold. These deserts are covered with snow the entire year. Here is lack of trees. Yaks are reared here. Laddakh is cold desert.

Question 7.
Why is Rajasthan called as ‘Land of Sand Dunes’.
Answer:
Our state, Rajasthan, is also known as ‘Land of Sand Dunes’ because of area of sand having scanty of rainfall. Agriculture is not dependent on rainfall. Sand dunes are found here and there and they keep shifting from one place to another. Many types of sand features are formed.

Question 8.
Explain with the help of examples the vegetations of desert regions.
Answer:
Green and flourishing vegetation do not grow in desert regions. On the contrary thorny trees shrubs grow here when is no need of . much water. Shrubs have thorns in them. These are not spines but a process by which the leaves adopt themselves to spines according to the environment. Examples are nagfani, thorny shrubs, khegad, kikar, cactus etc.

RBSE Class 6 Social Science Environmental Regions (Zones) Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
Expansion of Hot Zone –
(a) 0° to 23 1/2° North latitude
(b) 0° to 23 1/2° South latitude
(c) 0° to 23 1/2° North-South latitude
(d) 23 1/2° to 66 1/2° North-South latitude
Answer:
(c) 0° to 23 1/2° North-South latitude

Question 2.
High land of India refers to –
(a) Himalaya
(b) Nilgiri mountains
(c) Anamalai mountain
(d) All the above
Answer:
(d) All the above

Question 3.
Example Ganga-Yamuna plain in India –
(a) Hot region
(b) Low land
(c) Desert region
(d) High land
Answer:
(b) Low land

Question 4.
Which animal is not found in the polar region –
(a) Camel
(b) Shel
(c) Walrus
(d) Bear
Answer:
(a) Camel

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 7 Environmental Regions (Zones)

Question 5.
What does ‘Dhora’ mean –
(a) Ice house (Igaloo)
(b) grassland
(c) sand dunes
(d) desert land
Answer:
(c) sand dunes

Fill in the blanks:

  1. We are surrounded by different elements by which our ………………………….. is formed. (environment/atmosphere)
  2. Climate in ………………………….. zone is pleasant. (cold/temperate)
  3. In ………………………….. grassland of Europe and Asia, small size grass as found. (steppies/prairie)
  4. Land of ………………………….. is called ‘Dharti Dhora Ri’ . (Rajasthan/India)
  5. Two ends of globes are called poles which are situated at …………………………..

Answer:

  1. environment
  2. temperate
  3. steppies
  4. Rajasthan
  5. 90°

Match the following:

Question 1.

Colum ‘A’ Colum ’B’
1. Hot zone North America
2. Temperate zone Canada and Sweden
3. Cold zone Britain and France
4. Prairie India and Sri Lanka

Answer:

Colum ‘A’ Colum ’B’
1. Hot zone India and Sri Lanka
2. Temperate zone Britain and France
3. Cold zone Canada and Sweden
4. Prairie North America

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 7 Environmental Regions (Zones)

Short Question Answers:

Question 1.
What is latitudinal position of hot zone?
Answer:
It is 0° to 23 1/2° North and South latitude.

Question 2.
Where are vast grasslands found?
Answer:
These are found in temperate zones like Prairies in North America.

Question 3.
People living at the snow covered polar regions are known?
Answer:
People living at these places are called ‘Eskimos’.

Question 4.
What is Igloo?
Answer:
People of polar regions build their houses with snow are called ‘Igaloo’.

Question 5.
Where are grasslands of steppies found?
Answer:
Steppies grasslands are found Eurasia.

Question 6.
Write two characteristics of Desert region.
Answer:

  • There is scanty of rainfall in Desert region.
  • In desert region, thormy shrub vegetation is found.

Question 7.
State the reason of much temperature at equator and severe cold at the poles.
Answer:
Sun rays fall directly at the equator. So it is very hot there. Sun rays fall slantingly at the poles. So it is very cold there.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 7 Environmental Regions (Zones)

Question 8.
Write two characteristics of cold zone.
Answer:

  • These places are severely cold and
  • remain covered with snow.

Question 9.
Write the names of two trees which are found in the desert region of Rajasthan.
Answer:

  • Rohida
  • Khejari.

Question 10.
What is Arid zones?
Answer:
Places which have very low or even no rainfall and climate and weather conditions are very dry are called ‘Arid Zones.’

Question 11.
Write two characteristics of ‘Humid Zone’.
Answer:

  • It rains very heavily here and thick forests are found.
  • Climate is humid here.

Short Question Answers:

Question 1.
What is region?
Answer:
Every place has certain special characteristics due to various environmental conditions, which separate it from other places and make it important. That is why it is called region.

Question 2.
Write chief characteristics of hot zone.
Answer:
Following are the chief characteristics of hot zone –

  • Climate is hot and humid here throughout the year.
  • Sun rays fall perpendicular once in a year.
  • Same climate remains both in Summer and Winter.
  • Every green forests are found here.

Question 3.
Write characteristics of High Altitude Lands.
Answer:
Followings are the characteristics of High Altitude Lands –

  • There are mountains having high peaks and deep valleys.
  • Temperature is cold here. The higher we go, the lower goes down temperature. We can see snow here.
  • Maximum numbers of rivers originate from high lands where its flow is very swift.
  • People build their houses at such places where slopes very few.
  • The main occupations of people here are forestry, horticulture and animal husbandry.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 7 Environmental Regions (Zones)

Question 4.
What do Low Lands mean? What are its chief characteristics?
Answer:
The lands which have less height are called low lands. Followings are its chief characteristics –

  • The rivers here are broad and flow with moderate speed.
  • The soil is very fertile here because the rivers bring soil and clay with them and deposit it on the plain fields.
  • Human beings and other organisms depend on agriculture because of fertile soil.
  • Here is thick population.

Question 5.
What is the difference between High Lands and Low Lands? What is the effect on flow of river from mountains to plains and why?
Answer:
Difference between High lands and Low lands – On Highlands there are mountains with high peaks and deep valleys. Climate is comparatively cold here. At higher reaches snows can be seen. On the other hand, low lands is lower than high lands. Here plains are flat and very fertile. Here climate is hot in comparision to High Lands. Flow of River on Mountains and Plains – When the rivers reaches from mountains to plains, their speed is either moderate or slow as rivers flow is broad and slope is not steep.

Question 6.
Why is land of plains fertile?
Answer:
When rivers flow from mountains to the plains, their speed is very fast and they bring soil from high lands and deposit it on the plains. The soil is very fertile due to mixture of minerals and carbonic matters.

Question 7.
What do you mean by Temperate? In how many parts are temperates divided into? Write their names.
Answer:
Meaning of Temperate : Sun rays fall directly on Equator whereas they fall slandingly moving from Equator to the Poles. Therefore, temperature goes on decreasing towards the poles. On the basis of temperature, similar temperature areas are called Temperate. Our earth is divided into three temperates which are as follows –

  • Temperate zone
  • Hot zone
  • Cold zone.

Question 8.
Where are grasslands found? How are they used?
Answer:
Grasslands –
Our earth has certain lands where rainfall is low but grass can be seen all around places. These vast grasslands are generally found in temperate zones such as Prairies in North America having tall height grass. Short height grass is found Europe, which is called Stappes.

Use of Grasslands –
These flourishing grasslands are used as meadows for grazing purposes. Sheep, goats, cows and other animals are fed here.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 7 Environmental Regions (Zones)

Question 9.
What do you understand by Polar regions? Write their characteristics.
Answer:
The 90° latitude on both the ends of the earth- is the polar regions. Both the regions remain covered with snow all the time. As a result, there is no vegetation. Inspite of such odd conditions, Eskimos live here. They build their houses with snow bricks and remain warm from inside. These houses are called ‘Igloo’. People are engaged here in fishing jobs. Fishes like seal, walrus, and polar bear are found here.

Essay Type Question Answers:

Question 1.
Write in brief about different Environmental Regions.
Answer:
A critical brief of different Environmental Regions is discussed below –
1. High Altitude Lands –
It includes places of high mountains, high lands and deep valleys also. Most of the rivers originate from these high places. The main occupation of people here are forestry, horticulture and animal husbandry. Here higher altitudes remain covered with snow e.g. Himalayian mountain regions. There are tea and fruit garden and vegetables are also grown here.

2. Low Lands –
The lands which have less height (plains) are called low lands. Soil brought by the rivers here is very fertile. This place is very fertile for agriculture. Population density is very high here. Main occupation of people here is agriculture e.g. Ganga-Yamuna plains.

3. Dry and Humid Regions –
Places which receive much rains, have dense forest and climate is humid are called Humid regions. For e.g. forests of the Amazon. Places which have less rainfall and climatic conditions are dry are called Dry Regions. These regions are also called ‘Arid Zones.

4. Forest Regions –
The plants, trees, shrubs and grass found together on earth is called Forest Regions. Theire are found evergreen forests and autumn season forests. The forest areas of Mediterranean Africa, South-East Asia and South America are here.

5. Grasslands –
At some places grass is seen stretched to far off places. These grasslands are used as meadows for grazing purposes. These vast grasslands are generally found in temperate zones e.g. Prairies in North America and Steppes in Europe and Asia.

6. Desert Region –
Here is scanity of rainfall. Due to this, sand dunes are found here. Shrubs and thorny trees grow here. Deserts are two types – Hot Desert e:g. Thar Desert and Cold Desert e.g. Laddakh. People earn their living by animal rearing.

7. Polar Regions –
This region includes both the Poles. These regions remain covered with snow all the time. Here is lack of vegetation. A few people live there and they are known as ‘Eskimos’. Life of people here is very difficult. People are engaged in fishing job here.

Leave a Comment