RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 3 Discovery of the Universe

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 3 Discovery of the Universe

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 3 Discovery of the Universe

RBSE Class 6 Social Science Discovery of the Universe In Text Questions and Answers

Page No 21.

Question 1.
Collect information about Sputnik and Apollo space, mention and discuss.
Answer:
Sputnik Space Mission – In 1957, the first satellite Sputnik-1 was launched into space by Russia through a rocket. Under the space research programme in the erstwhile Soviet Russia, the first living being a bitch named ‘Lyca’ was sent into space in Sputnik-2. Apofio Space Mission : In 1969 America sent three astronauts into space in a space .craft named Apollo-11 successfully. Thus America not only managed tour into space but also landed two men on to the surface of the Moon. The first man to place his foot on Moon’s surface was Neil Armstrong.

Question 2.
Who is your favourite astronaut? Write a short note on him/her and read out the same in the class.
Answer:
Kalpana Chawala –
Kalpana Chawala is my most favourite astronaut. She is first Indian bom woman who travelled into the space. She was bom in Kama] district of Haryana state in 1961. She was a research scientist and famous astronaut. She died alongwith her six associates while returning from space in Columbian spacecraft that crashed in 2003.

Page No 22.

Question 1.
List the advantages of artificial satellites.
Answer:
We get the following benefits from the artificial satellites :

  • The waves of telephone, television, radio etc. are broadcast through these satellites.
  • These satellites are used for prediction for seasons, weather and other detective purposes.
  • With the help of these satellites, predictions are made about natural disasters like earthquakes, floods and storms so that we can protect life and property by putting them at safer places.
  • Information obtained from artificial satellites are proving useful for the agriculture, forest and water resource management.
  • With the help of these satellites before hand predictions and broadcast about weather, climate and natural resources.

Question 2.
Which artificial satellites have been launched by India into space so far? Collect information about any two of them.
Answer:
India has sent into so many spacecrafts so far and chief of them are Bhaskar, Apple Inset, Rohini, IRS, Eduset, Himset, Resource Set, Ocean set, GSU, Chandrayan, Mangalyan etc.
1. Mars Craft (Mangalyan):
For collecting information on Mars, India launched a space craft named ‘The Mars Craft’ from Satish Dhawan Space Centre situated at Shree Harikota of Andhra Pradesh in November, 2013. In September, 2014, it entered the Mars orbit. India has
become the first country in the world for establishing the satellite on the Mars planet in its first attempt.

2. Moon Craft (Chandrayan):
This space craft was named as ‘The Moon Craft’. It was launched to the Moon in October, 2008 to study the Moon.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 3 Discovery of the Universe

Question 3.
Collect information about biographies of Bhaskaracharya II, Ptolemy or Aryabhatta.
Answer:
Bhaskaracharya II:
Bhaskaracharya II was very famous astronomer of India. He was born in 1114 A.D. He write an anithology, ‘Siddhant Shiromani’ at the age only 36. He believed that the earth is round and attracts every thing towards it due to its force of gravitation. He wrote eight books on grammar, six books on medical, six on yoga, five on Maths and so on. In the books of Bhaskaracharya, Arthmatic, Algebra, Geometry etc. have been explained in detail.

Ptolemy –
The development of knowledge about space gained grounds in Greece in around 4th Century B.C. Ptolemy was the main philosopher of Greece. He believed that the earth was belived to be in the centre and the Sun moved around its path. He was born in 100 B.C. and died 170 B.C.

Aryabhatta –
Aryabhatta was a great astronomer of India. He was born in 550 B.C. and died 476 B.C. He believed that the earth is round. He calculated circumference of the earth correctly at that time. He declared that the earth is not stationary.

RBSE Class 6 Social Science Discovery of the Universe Text Book Questions and Answers

Question 1.
Choose Correct Options:

(i) When was India’s first artificial satellite launched?
(a) in 1960 A.D
(b) in 1975 A.D
(c) in 1947 A.D
(d) in 1985 A.D
Answer:
(b) in 1975 A.D

(ii) In Rajasthan, the ancient Jantar-Mantar observatory is located at –
(a) Udaipur
(b) Kota
(c) Jaipur
(d) Jodhpur
Answer:
(c) Jaipur

Question 2.
Fill in the blanks:

  1. Aryabhatta was India’s great ……………………..
  2. The credit of giving momentum to Indian space programme goes to ……………………..
  3. The velocity required to come out of the gravitational force of the earth is …………………….. kms/ sec.
  4. …………………….. is the name of the first artificial satellite sent into space by India.

Answer:

  1. astronomer
  2. Vikram Sarabhai
  3. 11.2
  4. Aryabhatta.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 3 Discovery of the Universe

Question 3.
Write the names of the main astronomers of India.
Answer:
The names of the main astronomers of India are – Aryabhatta, Varahamihir, Bhaskaracharya II.

Question 4.
In ancient times from where did the space research begin in the world?
Answer:
In ancient times, discovery of space began from India, Mesopotamia, Egypt, China and Greece.

Question 5.
When and why were the pyramids of Egypt made?
Answer:
The climax of astrology was established in Egypt in 2500 B.C. through pyramids of Egypt. As per available knowledge, the pyramids of Egypt were made to know the directions and positions of stars in the sky.

Question 6.
Discuss the contribution of Aryabhatta to astronomical researcher.
Answer:
Aryabhatta’s astronomical contribution – Aryabhatta’s astronomical contribution is as follows –

  1. Aryabhatta believed that the earth is round. He told in 5th century B.C., “The Earth is not stationary”. The rotation of earth made us believe that the stars appeared and disappeared.
  2. He calculated the circumference of the earth about 24835 miles which is almost equal to the calculation of modem astronomers which is approximately 24901 miles.
  3. He said that the lunar eclipse is caused dueto the shadow of the earth on the moon which is an eternal truth. The first satellite sent into space was named after him.

Question 7.
What is a telescope? Write about its advantages.
Answer:
Telescope –
Telescope is a chief apparatus through which we can watch distant things nearer and bigger. Advantages –

  • We can see clearly things situated far off.
  • In the present time, scientists have developed larger telescopes, with the help of them, the scientists are gaining’latest knowledge about space.
  • The biggest telescope in India has been
    established in Udaipur (Rajasthan) in the Fatehsagar Lake. Multi Solar Telescope is being used to conduct studies about the Sun.
  • Scientists are inventing many new telescopes day by day, which by connecting with computers are being used to conduct easy and clear studies about the celestial bodies.

Question 8.
Which Mathematician and Geographer of Greece calculated the actual circumference of the earth for the first time?
Answer:
The actual circumference of the earth was calculated by Eratosthenes, Mathematician and Geographer of Greece in 3rd Century B.C.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 3 Discovery of the Universe

Question 9.
Mention about the main astronauts of the world along with their work.
Answer:
Chief astronauts of the world are as follows:
1. Yuri Gagarin –
Yuri Gagarin became the first man who travelled in the space in Satellite Vostok-I. The USSR sent him into the space in 1961 to collect more information about it.

2. Neil Armstrong –
In 1969 America First telescope was invented by –

  • Galileo
  • Copernicus
  • Hence Lippercea
  • Newton
  • What is the name of India’s biggest

surprised the world by sending three astronauts into the space in a space craft named Apollo-II. Two astronauts landed on the surface of the Moon. The first man to place his foot on the surface of the Moon was Neil Armstrong.

3. Rakesh Sharma –
Rakesh Sharma was the first Indian who travelled into the space in 1984. He travelled alongwith two more Russian astronauts in Suyuj T-11 and performed experiments by staying there for 8 days.

4. Kalpana Chawala –
Kalpana Chawala was the first Indian born women and the second Indian after Rakesh Sharma who travelled into space. She was not only a research scientist but also a famous astronaut who contributed much.

5. Sunita Williams –
Sunita Williams of Indian origin but a citizen of America is the first women who spent maximum time in the space. Her contribution in the research and about the knowledge of the space is of greater importance to all of us.

RBSE Class 6 Social Science Discovery of the Universe Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
Who wrote the book, ‘Siddhant Shiromani’?
(a) Aryabhatta
(b) Bhaskaracharya II
(c) Varahamihir
(d) Aristotle
Answer:
(b) Bhaskaracharya II

Question 2.
Where was the table of stars prepared for the first time in the world in 4th Century B.C.?
(a) Egypt
(b) China
(c) Greece
(d) India
Answer:
(b) China

Question 3.
The telescope to see distant celestial objects was invented by –
(a) Galileo
(b) Eratosthenes
(c) Copernicus
(d) Aryabhatta
Answer:
(a) Galileo

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 3 Discovery of the Universe

Question 4.
telescope situated in an Island in Udaipur in Fatehsagar Lake?
(a) Venu Bappu
(b) Habble
(c) Jantar-Mantar
(d) Mast
Answer:
(c) Jantar-Mantar

Fill in the blanks:

  1. A telescope named as …………………………… connected with computers is being used to conduct studies about the celestial bodies has been established in South India at Kavloore in Tamil Nadu, (Venu Bappu/Mast)
  2. To know about the mysteries of the space scientists established …………………………… telescope into space in 1990. (Venu Bappu/Habble)
  3. To escape from the gravitational force of the earth, the …………………………… needed is around 11.2 kms/sec. (Gravitation/Velocity)
  4. The velocity required for launching an artificial satellite and making it stable in. its orbit is called …………………………… (Escape velocity/Launching velocity)
  5. In 1961 …………………………… sent a man into space successfully. (Soviet Union/China)

Answer:

  1. Venu Bappu
  2. Habble
  3. Velocity
  4. Launching velocity
  5. Soviet Union

Match the following:

Question 1.

Colum ’A’ Colum ’B’
Varahamihir Jaipur
Jantar-Mantar observatory First satellite of the world
Sputanik-I Indian astronomer
Kalpana Chawala Astronaut

Answer:

Colum ’A’ Colum ’B’
Varahamihir Indian astronomer
Jantar-Mantar observatory Jaipur
Sputanik-I First’ satellite of the world
Kalpana Chawala Astronaut

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 3 Discovery of the Universe

Very Short Question Answers:

Question 1.
Which Indian astronomer said that ‘the earth is round and it revolves’.
Answer:
Aryabhatta

Question 2.
When and where did Sawai Jai Singh construct first observatory?
Answer:
Sawai Jai Singh constructed first observatory in Delhi in 1724.

Question 3.
Which three instruments were invented by Sawai Jai Singh?
Answer:

  • Samrat Yantra
  • Jai Prakash Yantra
  • Ram Yantra.

Question 4.
What is artificial satellite?
Answer:
Scientists have sent some artificial bodies into space for reaches which are revolving round the earth are called artificial satellites.

Question 5.
Write one use of artificial satellite.
Answer:
The waves of telephone, television, radio etc. are broadcast through these satellites.

Question 6.
Name the first living being that went to space.
Answer:
‘Lyca’, a bitch, went to the space. It was sent by Russia in Sputnik-I.

Question 7.
When was Indian Space Research Organization (ISRO) established and by whom?
Answer:
ISRO was established in 1962 under leadership of Hommy Jahangir Bhabha.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 3 Discovery of the Universe

Question 8.
Where has the biggest telescope of India been established?
Answer:
The biggest telescope of India has been established in Udaipur (Rajasthan) in Fatehsagar Lake.

Question 9.
Name the person who placed his foot first on the surface of the Moon.
Answer:
Neil Armstrong.

Question 10.
Give name of two Indian astronauts.
Answer:

  • Rakesh Sharma
  • Kalpana Chawala.

Question 11.
What is the name of first Indian satellite and where was it sent from?
Answer:
The first artificial satellite of India was Aryabhatta. It was launched from Baknoor, space centre in the Erstwhile Soviet Union into space in 1975.

Question 12.
When was ‘Mangalyan’ sent into orbit of the Mars successfully?
Answer:
September, 2014.

Question 13.
What is launching velocity of satellite?
Answer:
The velocity required for launching an artificial satellite and making it stable in its orbit is called Launching velocity.

Question 14.
Give the name of the scientist who gave momentum to Indian Space Research programme.
Answer:
Vikram Sarabhai.

Question 15.
Define Escape Velocity.
Answer:
To escape from the gravitational force of the earth, the velocity needed is around 11.2 kms/sec and it is called the Escape Velocity.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 3 Discovery of the Universe

Short Question Answers:

Question 1.
What is ‘Astro SET’?
(OR)
Name the first Indian space observatory, where and when was it established?
Answer:
The first Indian space observatory ‘Astro SET’ was launched into the space from Shree Harikota in October, 2015. It will help to conduct study about the space.

Question 2.
What advantages do we have from the different satellites launched by India?
Answer:
These satellites help us in predictions of seasons, weather, climate etc. They«are also useful for detective and defence purposes. They help us in making predictions about natural disasters like earthquake, volcano eruption, floods, storms etc. They are also useful in management of agriculture, forest, conservation of water etc. It will help in the development of the nation.

Question 3.
Write a brief note on ‘Mars’ campaign.
Answer:
India launched a space craft named ‘The Mars craft’ for collecting information on Mars. It was launched from Satish Dhawan Space Centre situated at Shree Harikota (Andhra Pradesh) in November 2013. India became the first country for establishing the satellite in the Mars planet in the first attempt.

Question 4.
Where is MAST telescope situated? For what purpose is it used?
Answer:
The biggest telescope in India has been established in Udaipur (Rajasthan) in the Fatehsagar Lake. MAST is being used to conduct studies about the Sun. Its weight is about 12 tonnes.

Question 5.
Why is telescope being connected with computer in modern India? Describe about such telescope of India.
Answer:
In modem days, scientists are inventing many new telescopes day by day which by connecting with computers are being used to conduct easy and clear studies about the celestial bodies. One such telescope named Venu Bapu has been established in Kavloor (Tamil Nadu). Computers help us a lot to establish telescope in the right direction of a milky way or stars.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 3 Discovery of the Universe

Question 6.
Describe in brief contribution of Sawai Jai Singh in the study of space science.
Answer:
Raja Sawai Jai Singh constructed five observatories. These are situated in Delhi, Jaipur, Banaras, Ujjain and Mathura. Observatory in Jaipur is the biggest among all these observatories. He invented three more instruments also. He named them as Samrat Yantra, Jai Prakash Yantra and Ram Yantra. Amongst them, Samrat Yantra is the biggest and the highest. This instrument is capable of telling time even after 300 years.

Question 7.
What is Escpae velocity?
Answer:
To escape from the gravitational force of the earth, the velocity needed is around 11.2 kms/sec and it is called ‘Escape Velocity’.

Question 8.
What do you mean by Pyramids of Egypt?
Answer:
Pyramids of Egypt were established in 2500 B.C. They were made to know the directions and positions of stars in the sky. The great pyramid is Gheeza aligned straight represents the position of the pole star. Its height is 454 feet which is equal 48 storey modem house. In the past, pyramids were used to preserve corpse of kings and queens.

Question 9.
Write a note on Indian observatory.
Answer:
Many observatories had been built in India in the past. Scientists believe that from Patliputra, Nalanda etc. the movements of stars were observed. King of Jaipur constructed observatories in DelhiJaipur, Banaras, Ujjain and Mathura. First space observatory named ‘Astro SET’ was launched into space in October, 2015.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 3 Discovery of the Universe

Essay Type Question Answers:

Question 1.
Elaborate in brief Indian Space Research campaign.
Answer:
Formation of ISRO:
In 1962, ISRO was established under the leadership of the famous scientist Hommy Jahangir Bhabha in India. Progress of ISRO . Credit goes to Vikram Sarabhai. He gave momentum to Indian space research programme for various purposes. Our scientists have launched and established many satellites in the orbit of the Earth.

The first artificial Satellite of India was Aryabhatta. It was launched from Bakanoor space centre in the erstwhile Soviet Union in April 1975. With this India became the 6th country to launch its own satellite. The purpose of this was to study atmosphere. Since 1975, India has sent ihany spacecrafts into space. The main among them are Bhaskar, Apple Inset, Rohini, IRS, Eduset, Himset, Cartoset, Resourceset, Oceanset, GSU, the Moon craft and the Mars craft etc.

Use of Satellites – The waves of telephone, T.V., Radio etc. are broadcast through these satellites. These satellites are used for predictions for seasons, weather, climate and other detective purposes. With the help of these satellites, the predictions are made about natural disasters like volcano eruption, earthquakes, floods, storms etc.

Leave a Comment