RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 22 Our Cultural Heritage

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 22 Our Cultural Heritage

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 22 Our Cultural Heritage

RBSE Class 6 Social Science Our Cultural Heritage Intext Questions and Answers

Page No 153.

Question 1.
Find the first postal stamp printed in India which contained the National Emblem?
Answer:
This was the ticket named ‘Jai Hind’ costing 1 1/2 annas.

Activity:

Page No 156.

Question 2.
At what places is our National Emblem used. Make a list.
Answer:
Our national emblem is used in –

  • Indian currency
  • Postal tickets
  • Passport
  • Pencards
  • Printed advertisement of Indian Government
  • Medals given by Indian Government
  • At the letterpads of Rashtrapati, Vice-President and Governors
  • Uniform of Indian Army – Navy, Air Force and Land Army.

RBSE Class 6 Social Science Our Cultural Heritage Text Book Questions and Answers

Question 1.
Who bore the expenses for the construction of stoopas?
Answer:
The king, Shreshti, traders and other people bore the expenses for the construction of stoopas.

Question 2.
The hills of which river valley were cut for making Ajanta caves?
Answer:
The hills of Baghora river valley near Aurangabad were cut for making Ajanta caves.

Question 3.
What is called a Stupa?
Answer:
The stoopa were erected over the earthly remains of the great saints known as ‘Bhikkihus’. These semi-circular dunes were built of clay and bricks in the honour of the supreme Buddhist sages. The literary meaning of stoopa is a ‘dune’.

Question 4.
Where is the Amaravati Stoopa situated?
Answer:
The Amaravati stoopa is situated on the bank of the river Krishna at Amaravati in Andhra Pradesh.

Question 5.
To what events are the Jatak Kathas related?
Answer:
The Jatak Kathayen were the stories of Buddha’s earlier incarnation.

Question 6.
What is called a Vihar?
Answer:
The caves made on hills which were used for living by sages, were called ‘Vihars’. The vihars were two or three storied structures. The sages studied, meditated and discussed with each other over important topics in these vihars.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 22 Our Cultural Heritage

Question 7.
Who wrote the book ‘Aryabhattiya’?
Answer:
Aryabhatt wrote the book ‘Aryabhattiya’.

Question 8.
Which book was written by Charak?
Answer:
‘Charak Sanhita’ was written by Charak.

Question 9.
Describe the structure of a stoopa?
Answer:
Structure of a Stoopa In the beginning the stoopa was a dune but over the periods of time, large stoops were constructed with clay, stone and brick. They are covered with canopies. Vedika was constructed around the circumference of stoopas for Parikarma and the verandas were decorated with various statues.

Question 10.
Write in detail about ancient literature.
Answer:
Ancient Literature The ancient literature was of many types. Some literature was religious e.g. the vedic literature.
1. Vedic Literature –
This literature was not real. It was told by someone and listened to by others and transferred to the next generation in the same way.

2. Jatak Kathayen –
The Jatak Kathayen were the stories of Buddha’s earlier incarnation.

3. Poetic Epics –
The Ramayana and the Mahabharat are famous poetic epics. The Ramayana was written by Mahrishi Valmiki and it contains heroic deeds of prince of Ayodhya, Rama and his life as ‘Maryada Purshottam’. The Mahabharat was written by Mahrishi Ved Vyas. It is the story of wars fought in the Kuru dynasty. It contains the messages delivered by Lord Krishna to Arjun in the battle field of Kurukshetra. The anthology of these messages is called the ‘Bhagvadgeeta’. The messages of this religious book are true even today.

4. Sangam Literature –
The Tamil literature in Southern city of Madurai is called ‘Sangam Literature’. There is an important place of Shilpathikaram. Manimekhla and Jeewak Chintamani in the Sangam literature.

5. Progress of Literature in Gupta Era –
There was a great progress of literature in Gupta Era. Poet Kalidas wrote ‘Abhigyan Shakuntalam’, ‘Meghdoot’, ‘Ritu Sanhar’, ‘Kumarsambhav’, ‘Raghuvansha’ etc. Vishnu Dutta wrote ‘Mudra rakshas’ and ‘Devi Chandraguptam’. Kshudrak wrote ‘Mruchhakatikam’. Amarkosh was written by Amar Singh and ‘Panchtantra’ was written by Vishnu Sharma.

During the post-Gupta era, there was alone great progress of literature. Harshavardhan wrote ‘Ratnawali’, ‘Nagananand’ and ‘Priyadarshika’. Harshacharit was written by Banbhatta. ‘Nalyashastra’ was written by Bharat. It has descriptions about drama, dance, music etc. in it. Multi-purpose book ‘Vishnu-dharamottar Puram’ was written during this period.

6. Literature relating to Science and Technology –
Literature relating to science and technology was also very much developed in ancient India. Charak was a famous doctor. He wrote a book named ‘Charak Sanhita’. It has descriptions about different diseases and their cures and medicines. Similarly Shusrut was a famous surgeon. He wrote ‘Sushrut Sanhita’ which contain details about surgery.

It was translated ‘into Arabic language in the eighth century. Aryabhatt was a great Astronomist of Gupta era. He has described in details about Astronomical Science in his book ‘Aryababhattiya’ which shows the supremacy of Indian Astronomical knowledge in the past. He had written in his book ‘Aryabhattiyam’ that the earth is round and it rotates on its axis, during the period of eclipse the earth shadows the moon.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 22 Our Cultural Heritage

Question 11.
Match the Column ‘A’ with Column ‘B’:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Jatak      Katha Dance
2. Sangam Literature Drama
3. Bed Stories of Buddha’s earlier incarnation
4. Play Literature of Tamil language
5. Dancer Pillow

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Jatak      Katha Stories of Buddha’s earlier incarnation
2. Sangam Literature Literature of Tamil language
3. Bed Pillow
4. Play Drama
5. Dancer Dance

RBSE Class 6 Social Science Our Cultural Heritage Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
The meaning of Stoopa is –
(a) temple
(b) Vedica
(c) Pillar
(d) Dune
Answer:
(d) Dune

Question 2.
The Maha stoopa at Sanchi is situated in –
(a) Rajasthan
(b) Uttar Pradesh
(c) Madhya Pradesh
(d) Bihar
Answer:
(c) Madhya Pradesh

Question 3.
The caves of Ajanta are situated in –
(a) Aurangabad
(b) Tamilnadu
(c) Madhya Pradesh
(d) Rajasthan
Answer:
(a) Aurangabad

Question 4.
‘Abhigyan Shakuntalam’ was written –
(a) Vishnu Sharma
(b) Kalidas
(c) Banbhatt
(d) Bharat
Answer:
(b) Kalidas

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 22 Our Cultural Heritage

Question 5.
At Ajanta, there are caves –
(a) 39
(b) 33
(c) 29
(d) 25
Answer:
(c) 29

Fill in the blanks:

  1. At Ajanta, there are ………………………….. caves.
  2. Shakya Muni Gautam Buddha asked his ………………………….. to keep his remains in a stoopa after his death.
  3. The writer of ‘Harshcharit’ was …………………………..
  4. ………………………….. has used both Sanskrit and Prakrit languages in his literature.
  5. ‘Shushrut Sanhita’ contains details about …………………………..

Answer:

  1. 29
  2. disciples
  3. Banbhatt
  4. Kalidas
  5. surgery.

Match Column ‘A’ with Column ‘B’:

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Kalidas Marichhkatikam
2. Kshudrak Abhigyan Shakuntalam
3. Bharat Harshcharit
4. Banbhatt Natyashastra
5. Aryabhatt Aryabhattiya

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Kalidas Abhigyan Shakuntalam
2. Kshudrak Marichhkatikam
3. Bharat Natyashastra
4. Banbhatt Harshcharit
5. Aryabhatt Aryabhattiya

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is called a ‘Chaitya’?
Answer:
Many caves were made on hills. In many of them solid stone stoopa were made for worshipping. These places of worship were called Chaityas.

Question 2.
Why were stoops built?
Answer:
Stoops were erected over the earthly remains of the great saints known as ‘Bhikkhus”.

Question 3.
What is called a Vihar?
Answer:
Some of the caves were used for living by sages and such caves were called Vihars.

Question 4.
How many caves are there in Ajanta? Out of these caves, how many are Chaityas and Vihars?
Answer:
There are 29 caves in Ajanta. Out of these caves 5 caves are Chaityas and 24 caves are Vihars.

Question 5.
Which pillars are excellent examples of the contemporary art?
Answer:
The pillars at Samath and the iron pillar at Mehrauli are excellent examples of the contemporary art.

Question 6.
Which pillar of Ashoka has been adopted by India as its ‘National Emblem’?
Answer:
The pillar at Samath of Ashoka has been adopted by India as its ‘National Emblem’.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 22 Our Cultural Heritage

Question 7.
Which were the main centres of art during Kushan Era?
Answer:
Gandhar and Mathura were the main centres of art during Kushan Era.

Question 8.
What is Sangam literature?
Answer:
The Tamil literature in southern city of Madurai is called ‘Sangam literature’.

Question 9.
Which books were written by Harshvardhan?
Answer:
Harshvardhan wrote Ratnawali, Naganand and Priyadarshi.

Question 10.
Who was the writer of Panchtantra?
Answer:
Vishnu Sharma was the writer of Panchtantra.

Question 11.
Who was Aryabhatt?
Answer:
Aryababhatt was a great astronomist of the Gupta Era. He wrote ‘Aryabhattiya’ in which he described that the earth is round and it rotates on its axis.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Write a short note on Culture.
Answer:
The culture of any country is its soul and its moral or mental identity. It is not the result of the acts or the deeds of the King or any one of the citizens but the result of the acts, philosophies, traditions and thoughts of the innumerable citizensMan made price of art, handicraft, meditation, music, dance and daily routined lives and faiths of persons also contribute to the culture of a country. Over a period of times, there are. refined and transformed by human being and thus get improved continuously.

Question 2.
Write a short note on building of stoops.
Answer:
The stoops were erected over the earthly remains of the great saints known as ‘Bhikkhus’. These semi-circular dimes were built of clay and bricks in the honour of the Supreme Buddhist sages. The literary meaning of Stoopa is a ‘dune’. It is said that Mahatma Buddha asked his. disciples to keep his remains in a stoopa after his death. Lord Buddha’s remains were divided into eight parts and kept into eight different stoopas.. The remain of Lord Buddha and other Buddhist sages were kept in metallic urn and buried in the dunes. The stoops are sacred places of worship and not the ordinary memorials.

In the beginning, the stoops might have been dunes, but over the period of times, large stoopas were constructed with clay, stone and brick. They are covered with canopies. ‘Vedika’ was constructed around the circumference of stoopas for ‘Parikarma’ and the verandas were decorated with various statues.

A famous stoopa made of white stone on the bank of the river Krishna at Amravati in Andhra Pradesh exists till today. The Maha-stoopa at Sanchi in Madhya Pradesh is a very old stoopa and its stands there even today, but the remains of Bharhut stoopa are preserved at Indian museum in Kolkata.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 22 Our Cultural Heritage

Question 3.
What do you know of literature relating to science and technology of ancient India?
Answer:
Literature relating to science and technology of ancient India was very much developed in ancient India. Charak was a famous doctor. He wrote ‘Charak Sanhita’. In this book, he has described about different diseases and their cures and medicines. Shushrut was also a famous surgeon. He wrote ‘Sushrut Sanhita’ which contains about surgery. It was translated into the Arabic language in the eighth century.

Question 4.
Write a short note on Aryabhatt.
Answer:
Aryabhatt was a great Astronomist of Gupta Era. He wrote a book named ‘Aryabhattiya’ which shows the supremacy of Indian Astronomical knowledge in the past. He had written in his book Aryabhattiya that the earth is round and it rotates on its axis and during the period of eclipse the earth shadows the moon. The Astronomists accept the principles laid down by him as authentic even today.

Essay Type Questions:

Question 1.
Write an essay on the caves of Ajanta. What was the process of drawing in Ajanta?
Answer:
Caves of Ajanta The caves at Ajanta are a very good example of old architecture, craft and drawing. These caves were made in the Bhagora river valley near Aurangabad by cutting hills in second century B.C. In total there are 29 caves out of which 5 caves are Chaitvas for worshipping and the remaining are vihars for sages living.

These were abandoned after the year 490 B.C. Process of Drawing in Ajanta – The uneven walls of the hill were first made even before drawing anything on them. Cowdung, sand, rice brawn were fermented in large pits for this- purpose. Then the walls were plastered with this material. The plasters was kept one inch in thickness.

It was then treated with a solution of white line, the thickness of which was kept equal to an egg shell. Sketching was done with red colour arid then the picture was coloured with different colours. After colouring the picture and making boundaries with black colour, it was beaten with Kami (trowel) so that the colour was absorbed by the wall.

Thereafter the whole picture was treated with the solution made from finely ground smooth stone. This was called the art of Fresco.
The pictures made in Ajanta caves are famous all over the world. The picture of Buddha and many events of his life time have been drawn on stoopas in Chaityas of Ajanta caves.

Question 2.
Describe the art of making stone pillars and statues during the Moryan period.
Answer:
1. Stone Plaques –
During the regime of Emperor Ashoka, his thoughts were engraved on stone plaques and these were kept at different places in the empire. It seems that it was a way of communicating with the people by the king. Stone Pillars and Statues made on them – Many stone pillars were also erected at many places. These contained the king’s messages.

Many of these pillars had statues of different animals like lion, bullock, horse, elephant made of sand stone. The pillar at Samath and the Mehrauli are excellent examples of the contemporary art. The pillar found at Samath has four lions sitting at top with their back to each other. It has been adopted by India as its ‘National Emblem’.

Lions sitting on this pillar are facing four directions, which is a symbol of the nation’s power, valour and sovereignty. They are sitting as a round platform which contains statues of a bullock, a horse, an elephant and a lion. It has a unique place of pride in the world of the art of statue making. The pillar and statues have been polished with shining colours.

Independent Statues – Independent statues were also made during this period. The Yakhshini of Didarpur near Patliputra, the yaksha found at Patna and Parkham, the human trunk from Lohanupur are excellent examples of the development of the art during the Morya Regime.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 22 Our Cultural Heritage

Question 3.
Write an essay on making statues during Kushan and Gupta Eras.
Answer:
Making Statues during Kushan Regime – The first statue of Lord Buddha as a human being was made during the Kushan Era, which is an excellent gift of that period. Gandhar and Mathura were the main centres of this art. The statues of Buddhist and the Hindu gods, the Jain Teerthankers, two faces of Shiva i.e. Eklinga and human face together, Krishna Balram, Kartikey, Indra, Sun, Lakshmi, Saraswati etc. at Gandhar and Mathura.

The statues of the Yaksha and the Yakshini were also made and found there. Though the sculptors of Gandhar were Greek, yet the subjects of their work was Indian. The statues of Buddha in Gandhar have curly hair, tied over his head and with a hallow around his face. The clothes of these statues have an effect of transparency and cramps. Making Statues during Gupta Era – Authentic books on drawing, statue making and construction of temples were written during the Gupta era.

The ‘Art’ of this period is influenced by Indian elements. Several statues of three major religions i.e. the Hindu, the Buddha and the Jain were made during this period. The statues made in this period mainly include statues of Sheshnag, Lord Vishnu resting on his bed (in Devgarh temple, Jhansi in Uttar Pradesh), Shiv-Parvati, Trimurti. These are related to Hindu religion. Padmashan Buddha on Dharam Chakkra at Sarnath and the statues of the Jain Teerthankars were made during this era. This period is considered as the ‘Golden Period’ in the history of Indian art.

Leave a Comment