RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 20 India under the Maurya and the Gupta Dynasties

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 20 India under the Maurya and the Gupta Dynasties

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 20 India under the Maurya and the Gupta Dynasties

RBSE Class 6 Social Science India under the Maurya and the Gupta Dynasties Intext Questions and Answers

Page No 137.

Question 1.
When did Acharya Chanakya take the vow and why?
Answer:
Once the Nand ruler Ghananand insulted Acharya Chanakya in his court, Acharya Chanakya took a vow to end his rule at the court itself.

Question 2.
When did Chandragupta Morya end the misrule of the Nand dynasty?
Answer:
Chandragupta Morya ended the misrule of the Nand dynasty in 322 B.C.

Question 3.
Who wrote the book named ‘Indica’?
Answer:
Magasthanese wrote the book named ‘Indica’.

Question 4.
Who was the father of Ashoka, the Great?
Answer:
Bindusar was the father of Ashoka, the Great.

RBSE Class 6 Social Science India under the Maurya and the Gupta Dynasties Text Book Questions and Answers

Write correct answers of questions 1 – 3 in brackets:

Question 1.
In which University was Acharya Chanakya a teacher?
(a) Nalanda
(b) Taxila
(c) Banaras
(d) Vikramshila
Answer:
(b) Taxila

Question 2.
Whose emissary was Magasthanese?
(a) Alexandra
(b) Selucas
(c) Chandragupta Morya
(d) Emperor Ashoka
Answer:
(b) Selucas

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 20 India under the Maurya and the Gupta Dynasties

Question 3.
Which Emperor had the title of Vikramaditya?
(a) Alexandra
(b) Chandragupta II
(c) Chandragupta Morya
(d) Emjperor Ashoka
Answer:
(b) Chandragupta II

Question 4.
Who wrote the book titled ‘Arthashastra’?
Answer:
Acharya Chanakya wrote the book titled ‘Arthashastra’.

Question 5.
Which Morya king was known as Amitraghat?
Answer:
Bindusar was known as Amitraghat.

Question 6.
Name the capital of Magadh.
Answer:
Patliputra was the capital of Magadh.

Question 7.
During whose regiriie did the Chinese tourist Fahiyan visit India?
Answer:
The Chinese tourist Fahiyan visited India during the regime of Chandragupta-II.

Question 8.
What was Emperor Ashoka’s Dhamm?
Answer:
Ashoka’s Dhamm –
Emperor Ashoka appointed teachers to educate the people who were called Dhamm Mahamatyas. This moralistic education imparted to the people was known Ashoka’s Dhamm. People were encouraged to behave decently with others. It included daily routine policies like not to fight with neighbours and have amicable relations with followers of other religions.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 20 India under the Maurya and the Gupta Dynasties

Question 9.
Name the Navratnas of Chandragupta II’s court.
Answer:
Following were the names of the Navratnas of Chandragupta II’s court –

  • Poet Kalidas
  • Dhanvantri
  • Khashpanak
  • Amar Singh
  • Shanku
  • Vetal Bhatt
  • Ghatkarpur
  • Varahmihir
  • Vas-ruchi.

Question 10.
What is written by the Chinese visitor Fahiyan about the Gupta Empire?
Answer:
Description of Chinese Visitor Fahiyan about the Gupta Empire The Chinese tourist Fahiyan visited India during Chandragupta II’s regime. He has written that people were happy. Physical and capital punishments did not exist. Nobody except Chandals ate meat or drank wine. People did not lock their houses during the regime of Chandragupta II.

The regime of Chandragupta II was known for people’s prosperity and happiness. During the regime of Gupta Dynasty, the people were happy. Kings were kind. There was no dearth of money. There was prosperity and progress all around. Gold coins were in circulation. There was unprecedented progress in the fields of arts and literature.

Question 11.
What were the welfare activities of Emperor Ashoka?
Answer:
Welfare Activities of Emperor Ashoka Emperor Ashoka spent all his life for the welfare of people after Kalinga war. Following were his welfare activities –

  • Ashoka constructed roads – hospitals, dharamshalas and planted shadowy trees on the sides of roads for the benefit of his people and animals.
  • He got it declared that any person can meet him any time for solving any problem being faced by him/her.
  • uring the regime of Ashoka, the Great, miseries of general people were reduced to a great extent and their moral standards improved considerably well.

Question 12.
Why is the Gupta dynasty period considered as Golden period of Indian history?
Answer:
Gupta Dynasty –
Golden Period of Indian History – During the regime of Gupta dynasty, there was a great progress in the social, religion, political, cultural and economic fields. Unprecedented progress was achieved in the fields of arts and literature. Hence Gupta dynasty’s regime is considered as Golden period in the Indian history. On the following basis, Gupta dynasty’s regime is considered as Golden period in the Indian history. .
1. The Age of Great Kings –
There were many great kings in the Gupta dynasty. They were very powerful and efficient rulers. Chandra- gupta-I, Samundragupta, Chandragupta-II, Skandgupta etc. were such great kings of Gupta’s dynasty who got glorious victories and extended the Gupta Empire.

2. Establishment of Political Unity –
The Gupta rulers established a great empire and founded political unity in it. The Gupta rulers created the feelings of nationalism in the country.

3. Efficient Rulers –
The Gupta rulers were not only great conqueror but efficient rulers also. They established a strong and efficient government and consequently there was law and order in the whole empire.

4. Progress of Literature –
Unprecedented progress was achieved in the field of literature. The great poet Kalidas wrote ‘Raghuvansh’, Meghdut, Malvikagnimitram, Abhigyanshakuntalam etc.

5. Progress of Arts –
Great progress was achieved in the fields of architecture, sculpture and paintings. During the Gupta regime, many large temples were made. Among them, Vishnu temple of Tigwa, temple of Devgarh and Shiv temple of Bhumra are very famous.

6. Progress of Science –
Great progress was achieved in the fields of science, astronomy, medical science etc. Aryabhatta, Varahmihir, Brahamgupta were great astronomists and mathematicians.

7. Economic Progress –
There was a great prosperity in the Gupta regime. Agriculture, crafts and trade, all were flourished during this regime.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 20 India under the Maurya and the Gupta Dynasties

Question 13.
Describe the personality of Samudra- gupta.
Answer:
Personality of Samudragupta Following were the main characteristics of the personality of Samudragupta –
1. Brave Warrior –
Samudragupta was brave warrior and great conqueror. He defeated all the rulers of northern India and extended his regime to south and east also. After winning a large area of India, he performed an ‘Ashwamedh Yagya’. The commemorative gold coins bearing the image of horse over them, were circulated.

2. A Great Scholar and Patron of Scholars –
Samudragupta was a great scholar. He was also the patron of scholars. There were many scholars in his court. Harishen was his minister and writer who wrote ‘Prayag Prashashti’. It has description about the various battles that Samudragupta had won. Samudragupta was also a musician and played the veena.

3. Religious Man –
Samudragupta was a religious man. He respected all the religions. Though he ruled over the country according to vedic traditions, yet his religious policy towards the people was very liberal.

4. Efficient Ruler –
Samudragupta was an efficient ruler. He loved and cared for his people.

RBSE Class 6 Social Science India under the Maurya and the Gupta Dynasties Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
Who ruled Magadh empire before foundation of the Moryan dynasty?
(a) Bimbisar
(b) Ajatshatru
(c) Chandragupta Morya
(d) Ghananand
Answer:
(d) Ghananand

Question 2.
Acharya Chanakya was a teacher at –
(a) Patliputra University
(b) Taxila University
(c) Vikramshila University
(d) Nalanda University
Answer:
(b) Taxila University

Question 3.
Who is known by the name of Kautilya?
(a) Chandragupta Morya
(b) Ghananand
(c) Acharya Chanakya
(d) Bindusar
Answer:
(c) Acharya Chanakya

Question 4.
Who defeated Selucas, heir to Alexander, the Great?
(a) Ashoka
(b) Samudragupta
(c) Chandragupta-II
(d) Chandragupta Morya
Answer:
(d) Chandragupta Morya

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 20 India under the Maurya and the Gupta Dynasties

Question 5.
Who was Magasthanese?
(a) Chandragupta’s advisor
(b) Ruler of Afghanistan
(c) Emissary of Selucas
(d) Commander of Selucas
Answer:
(c) Emissary of Selucas

Fill in the blanks:

  1. Chandragupta Morya defeated ………………………….. heir to Alexander the Great.
  2. ………………………….. is also known by the name Amitraghal
  3. In Ashoka’s plaques, his name is written as ………………………….. and ‘Ashoka’.
  4. ………………………….. was a strong kingdom in the neighbourhood of Magadh and Ashoka wished to conquer it.
  5. Most of Ashoka’s scriptures are written ………………………….. in language which was the language of
    common people.

Answer:

  1. Selucas
  2. Bindusar
  3. Devanam Priyadarshi
  4. Kalinga
  5. Prakrit.

Compare Column ‘A’ with Column ‘B’:

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Chandragupta Morya 269 B.C.
2. Ashoka 322 B.C.
3. Indica Chanakya
4. Arthshastra Magasthanese

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Chandragupta Morya 322 B.C.
2. Ashoka 269 B.C.
3. Indica Magasthanese
4. Arthshastra Chanakya

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 20 India under the Maurya and the Gupta Dynasties

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
By which name is known Chanakya?
Answer:
Chanakya is known by the name of Kautilya.

Question 2.
Who was Selucas?
Answer:
Selucas was an heir to Alexander, the Great.

Question 3.
Which provinces were wrested by Chandragupta Morya after defeating Selucas?
Answer:
After defeating Selucas, Chandragupta Morya wrested Kandhar, Kabul, Hirat and parts of Baluchistan from Selucas.

Question 4.
Who was Magasthanese?
Answer:
Magasthanese was an emissary of Selucas. He spend years in Chandragupta’s court at his capital Patliputra.

Question 5.
Who wrote ‘Indica’?’
Answer:
Magasthanese wrote ‘Indica’ in which the system of governance during Chandragupta’s regime has been described.

Question 6.
Who was Bindusar?
Answer:
Bindusar was the son of Chandragupta Morya. He ruled up to 272 B.C.

Question 7.
In Ashoka’s plaques, what names have been written in his plaques?
Answer:
In Ashoka’s plaques, his name is written as ‘Devanam Priyadarshi’ and ‘Ashoka’.

Question 8.
Why did Ashoka attack Kalinga?
Answer:
Kalinga was a strong kingdom in the neighbourhood of Magadh and Ashoka wished to conquer it.

Question 9.
What was the impact of victory of Kalinga?
Answer:
Ashoka was shocked to see the great harm to humanity caused by his victory over Kalinga, he decided not to have any war in future.

Question 10.
In which language are most of the scriptures of Ashoka written?
Answer:
Most of the scriptures of Ashoka are written in Prakrit language.

Question 11.
Who were Dhamm Mahamatyas?
Answer:
Ashoka appointed Dhamm Mahamatyas to preach the teachings of his Dhamm.

Question 12.
Why did Ashoka organise the third conference of Buddhism?
Answer:
Ashoka organised the third conference of Buddhism at Patliputra to sort out differences amongs the followers of the Buddhist religion.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 20 India under the Maurya and the Gupta Dynasties

Question 13.
Which Buddhist preachers were sent to Sinhal (Sri Lanka) by Ashoka?
Answer:
Ashoka sent Mahendra and Sanghmitra to Sinhal (Sri Lanka) to preach Buddhist religion.

Question 14.
What were Samudragupta’s achieve – ments?
Answer:
Samudragupta defeated all the rulers in northern India and extended his regime to south and east. He performed an ‘Ashwamedh Yagya’.

Question 15.
Who was Harishen?
Answer:
Harishen was the minister of Samudragupta and writer of ‘Prayag Prashasti’ which has description about the various battles that Samudragupta had won.

Question 16.
Who held the title of Vikramaditya and why?
Answer:
After winning the different battles, the title of Vikramaditya was prefixed to his name.

Question 17.
How many scholars were there in the court of Chandragupta-II?
Answer:
There were many scholars in the court of Chandragupta-II and they were called ‘Navratanas’.

Question 18.
Which Chinese tourist visited India during the regime of Chandragupta?
Answer:
The Chinese tourist Fahiyan visited India during the regime of Chandragupta II.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 20 India under the Maurya and the Gupta Dynasties

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Write a short note on Acharya Chanakya.,
Answer:
Acharya Chanakya Acharya Chanakya was a teacher at Taxila University. Once the Nand ruler Ghananand insulted Chanakya in his court. Chanakya took a vow to end his rule at the court itself. Chanakya trained Chandragupta Morya and made him ruler of Magadh. He himself became his Prime Minister and completed his vow.

Acharya Chanakya was an expert scholar of economics and political science. He wrote a book titled ‘Arthashastra’ in which the system of governance and the political system during the Morya dynasty has been described. Acharya Chanakya was a clever politician. He is also known by the names of Kotilya and Vishnugupta.

Question 2.
Describe the achievements of Chandragupta Morya.
Answer:
Achievements of Chandragupta Morya:

  • With the-help of Acharya Chanakya, Chandragupta Morya defeated the Nand ruler Ghananand and became the ruler of Magadh in 322 B.C.
  • He was a great conqueror. He established a large empire by conquering small kingdoms.
  • He also defeated Selucas, heir to Alexander the Great, and wrested Kandhar, Kabul, Harat and parts of Baluchistan from him. Selucas’ daughter was also married to Chandragupta Morya.

Question 3.
Write a short note on Bindusar.
Answer:
Bindusar Bindusar was the son of Chandragupta Morya. He is known by the name of Amitraghat. He ruled upto 272 B.C. Acharya Chanakya also served him as his principal advisor.

Question 4.
Write a short note on Ashoka, the Great.
Answer:

  • Ashoka was the son of Bindusar. In Ashoka’s plaques, his name is written as Devanam Priyadarshi and Ashoka. He ruled from 269 B.C. for about 30 years and during this periods he got almost whole India under his empire. He also conquered Kalinga and after the victory of Kalinga, he decided not to have any war in future.
  • Ashoka introduced Dhamm and appointed teachers for this purpose who were called Dhamm Mahamatya.
  • He sent different Buddhist preachers to different parts of the world for spreading the teachings of Buddhism.
  • He spent all his life for the welfare of people after Kalinga war.

Question 5.
Describe the achievements of Samudragupta.
Answer:
Achievements of Samudragupta

  • Samudragupta was the able soil of Chandragupta-I. His mother’s name was Kumar Devi. He was one of the greatest emperors, not only of the gupta dynasty but also of all the dynasties that ruled over India. He was a great warrior. He defeated all the rulers of Northern India and extended his regime to South and East.
  • Samudragupta performed an ‘Ashwamedh Yagya’.
  • There was a great progress in arts and crafts, political and cultural field in the regime of Samudragupta.
  • He was a great scholar and patron of scholars. Harishen was a great scholar of his court who wrote ‘Prayag Prashashti’. He was a musician and played veena.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 20 India under the Maurya and the Gupta Dynasties

Question 6.
Discuss the achievements of Chandragupta-II.
Answer:
Achievements of Chandragupta-II

  • Chandragupta-II was the son of Samudragupta. Like his father, he was an able and intelligent ruler. He defeated the rulers of the Shak and Kushan dynasties. His empire was spread over a large part of India. After winning the different battles the title of ‘Vikramaditya’ was prefixed to his name.
  • Chandragupta-II was a good scholar and patron of scholars. There were nine scholars in his court and they were called ‘Navratanas’.
  • He was an efficient ruler. The Chinese tourist Fahiyan visited India during his regime. He has praised the good governance system of Chandragupta.

Question 7.
Write a short note on Ashoka’s Dhamm.
Answer:
Ashoka’s Dhamm Ashoka was a disciple of Buddhist religion but he respected all the religions. He introduced Dhamm’ and appointed teachers for preaching it who were called ‘Dhamma Mahamatyas’. This moralistic education imparted to the people was known as Emperor Ashoka’s Dhamm. Teachings of Dhamm:

  • People were encouraged to behave decently with others.
  • Not to fight with neighbours and have amicable relations with the followers of other religions.

Question 8.
Write a short note on Magasthanese.
Answer:
Selucas had sent Magasthanese to the court of Chandragupta Morya as his emissary. He spent years in Chandragupta’s court at his capital Patliputra. Magasthanese wrote a book titled ‘Indica’ during this period, describing the system of governance during Chandragupta’s regime. Although ‘Indica’ is not available in the original form, but the Greeks have included some of the instances described in it into their literature.

Leave a Comment