RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 2 Solar System

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 2 Solar System

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 2 Solar System

RBSE Class 6 Social Science Solar System In Text Questions and Answers

Page No 13.

Question 1.
From the table of comparison between planets and satellites find out which planets have their own satellites and which do not have.
Answer:
As per picture given on page No. 12, Mercury and Venus have no satellites.

Question 2.
Prepare a table of planets and their satellites and find out which planets have longer than the moon.
Answer:
Table : Planets and Satellites of Solar System

Planets Number of Satellites
Mercury 0
Venus 0
Earth 01
Mars 02
Jupiter 16
Saturn 18
Uranus 17 approximately
Neptune 08

Genymede and Cellisto are satellites of Jupiter. Titan is satellite of Saturn, which is bigger than the moon in its size

RBSE Class 6 Social Science Solar System Text Book Questions and Answers

Question 1.
Choose the correct Options:

(i). At present the member of plantes is –
(a) 8
(b) 9
(c) 10
(d) 12
Answer:
(a) 8

(ii). The biggest planet of the solar system is –
(a) The eartht
(b) Mars
(c) Jupiter
(d) Saturn
Answer:
(c) Jupiter

Question 2.
Match the following:

The smallest planet Venus
Life planet Moon
Satellite of the earth Earth
The planet with rings Jupiter
The most shining planet Saturn

Answer:

The smallest planet Jupiter
Life planet Earth
Satellite of the earth Moon
The planet with rings Saturn
The most shining planet Venus

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 2 Solar System

Question 3.
Fill in the blanks:

  1. The nearest heavenly body to earth is ………………………
  2. Our earth is …………………………… largest planet in solar system.
  3. The layer of gases around earth is its …………………………..
  4. ………………………. are the celestial bodies which revolved around the planets

Answer:

  1. Moon
  2. Earth
  3. Atmosphere
  4. Satellites

Question 4.
Write the names of all the planets of the solar system.
Answer:
The ascending order of planets in terms of distance is – Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune.

Question 5.
Between which two planets is our earth situated.
Answer:
Earth is situated between Mars and Venus.

Question 6.
Why is life not found on the moon?
Answer:
Life is not fond on the moon because of scarcity of water and air.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 2 Solar System

Question 7.
What are the lunar phases?
Answer:
The light of sun falling on moon which is reflected to the earth which we call moonlight. The day when the moon’s fully illuminated face is visible from the earth is called the Poomima (the day of full moon). The day when the dark portion of the moon is visible from the earth is called the Amavasiya (the day of no moon). From the Poomima to Amavasiya the illuminated part of the moon keeps on decreasing and from the Amavasiya to the Poornima this part keeps on increasing. These increasing and decreasing shapes of the moon are called the lunar phases.

Question 8.
In which two planets are asteroids found?
Answer:
Asteroids are found between Mars and Jupiter.

Question 9.
Why is earth said to be an amazing planet?
Answer:
Earth is said to be an amazing planet. It is the only planet of the solar system on which life is possible. In the atmosphere of solar system, we find Lithosphere, Atmosphere and Hydrosphere.

RBSE Class 6 Social Science Solar System Important Questions and Answers

Objective type questions:

Question 1.
In the centre of solar system situated is –
(a) Sun
(b) Moon
(c) Earth
(d) Venus
Answer:
(a) Sun

Question 2.
All the planets revolve round the centrally positioned sun in the solar system; said by for the first time –
(a) Galalieo
(b) Copernicus
(c) Einstine
(d) Jagdish Chandra Bose
Answer:
(b) Copernicus

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 2 Solar System

Question 3.
Which planet is called a living planet?
(a) Earth
(b) Jupiter
(c) Venus
(d) Saturn
Answer:
(a) Earth

Question 4.
Celestial bodies which revolve round the planets are called –
(a) Stars
(b) Meteors
(c) Comet
(d) Satellite
Answer:
(d) Satellite

Question 5.
Satellite of earth is –
(a) Genymede
(b) Cellisto
(c) Titan
(d) Moon
Answer:
(d) Moon

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 2 Solar System

Fill in the blanks:

  1. The sun is nearly ………………………… crore kms away from the earth. (15/20)
  2. Planets like Mercury, Venus, Earth and Mars are comparatively nearer than sun are called ………………………… (interior planet/exterior planet)
  3. A ………………………… is one that revolves round the sun and intercepts the path of other planets. (dwarf planet/planet)
  4. According to distance from the Sun and size ………………………… is the fifth largest planet of the solar system. (Mars/Earth)
  5. In India, the ascending lunar phases of days are called the Shukla paksh (fort night) and the descending lunar phases of the days are called ………………………… (Shukla paksh/Krishna paksh)

Answer:

  1. 15
  2. interior planet
  3. dwarf planet
  4. Earth
  5. Krishna paksh

Match the following:

Colum’A’ Colum’B’
Pluto, Aries, Series Life saving gas
Oxygen Blue  planet
Earth Dwarf Planet
Titan Satellite of Saturn

Answer:

Colum’A’ Colum’B’
Pluto, Aries, Series Dwarf Planet
Oxygen Life saving gas
Earth Blue  planet
Titan Satellite of Saturn

Very Short Question Answer:

Question 1.
What is the life span of our solar system?
Answer:
Life span of our solar system is nearly 460 crore years.

Question 2.
How much time does the sun light take to reach the earth?
Answer:
The sun light takes 8 minutes and 30 seconds to reach the earth.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 2 Solar System

Question 3.
According to the International Astronomers Organization in 2006, which planet was given the status of a ‘dwarf planet’ ?
Answer:
Pluto

Question 4.
Which planets are exterior or gaseous? Ans. Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune are the planets that are called exterior or gaseous planets.

Question 5.
Name the planets which are the nearest and farthest from the sun?
Answer:
Mercury is nearest to the sun while Neptune is farthest from the sun.

Question 6.
Which planet is known as twin planet of earth?
Answer:
Venus is called as twin planet of the earth as its size and shape are similar to the earth.

Question 7.
What is Lithosphere?
Answer:
The upper most layer of the earth on which we live is Lithosphere.

Question 8.
Name any two gases which are found in our Atmosphere.
Answer:
These gases are –

  • Oxygen
  • Nitrogen.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 2 Solar System

Question 9.
What is series?
Answer:
Series is a dwarf planet.

Question 10.
What is fortnight?
Answer:
Half part of a month is known as fortnight.

Question 11.
Name the planets that have no satellites.
Answer:
Mercury and Venus are the planets that do not have any satellite.

Question 12.
What is Atmosphere?
Answer:
The gaseous layer around the earth is called the atmosphere.

Question 13.
Which are the chief gases found in the atmosphere?
Answer:
The chief gases which are found in the atmosphere are Nitrogen, Oxygen, Organ, Carbondioxicide.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 2 Solar System

Short Question Answer:

Question 1.
What is solar system?
Answer:
Besides planets, many other meteors, asteroids, comets and small particles revolve round the sun. The sun, planets, satellites, meteors, comets etc. unitedly form a celestial group which we call the solar system. Among these celestial bodies, the sun is the most important member. It exists in the centre of solar system.

Question 2.
What is orbit?
Answer:
All the eight planets of our solar system move around the sun in a fixed orbit. Hence we call it orbit.

Question 3.
Discuss in brief about the sun.
Answer:
The sun is one of the 100 billion stars of the milk ways in our universe. The sun is a large body. It is made up of extremely hot burning gases. It gives out a lot of heat and light which is the source of energy to all the things. It has a great quantity of hydrogen and helium gases in it. Its gravitational
force holds the solar system intact. It is a source of heat, light and energy in the solar system. It is nearly 15 crore kms away from the earth.

Question 4.
What is planet? How many are they?
Answer:
In our solar system, celestial bodies which revolve round the sun in their fixed paths are called planets. There are eight planets in our solar system. These are Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune. (Note – Pluto was also considered as a planet till 2006 but due to new analysis the International Celestial Council, referred Pluto as a dwarf planet).

Question 5.
What is a dwarf planet?
Answer:
A dwarf planet is one that revolves round the sun and intercepts the; path of other planets is called a dwarf planet. Examples are Pluto, Aries and Series.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 2 Solar System

Question 6.
What are minor bodies?
Answer:
All tiny bodies revolving round the sun such as asteroids, meteors, many other unknown bodies accrues the Neptune and the comets in the solar system are called minor bodies.

Question 7.
What do you mean by satellite?
Answer:
A satellite is a small celestial body which moves round a planet in the same way as a planet moves round the Sun. Like planets, satellites also get heat and light from the Sun. The Earth has only one satellite, called the moon. Jupiter have 16 satellites while Saturn have more than 30 satellites. Mercury and Venus have no satellites.

Question 8.
What are Asteroids?
Answer:
Asteroids are very small planet like bodies which revolve round the Sun between the orbits of Mars and Jupiter. These small bodies are called Asteroids. They are believed to be formed from the pieces of bigger planets. Which exploded soon after their birth. Series,is its main example.

Question 9.
What are meteors?
Answer:
Meteors are pieces of asteroids or comets. Meteors move towards earth due to gravitational force. They keep burning and destroy in their way due to friction. Due to friction in the Atmosphere, they appear as shining line which we call as comets.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 2 Solar System

Essay Type Question Answers:

Question 1.
Describe Earth as a planet
Answer:
Earth –
Our Earth is the third planet from the Sun from the distance point of view and the fifth planet of the solar family according to its size. Like other planets, it gets light and energy from the Sun. The earth looks spherical in the pictures taken from the satellites. It is spherical in shape. It is slightly flattened on the poles. It has bulging shape at the equator.

Characteristics – Following are the other characteristics of Earth:

  • Living Planet – Earth is the only planet of the solar system on which life is possible. As life is present on earth, it is called a living planet. Average temperature on earth is around 15°C which is optimum for the survival of life.
  • Lithosphere – The uppermost layer of the earth on which we live is Lithosphere. Soil is found on the lithosphere which provides food in one or other way to all the living organisms. Different minerals which are of great importance for our living and livelihood are also formed on this layer.
  • Atmosphere – The gaseous layer around the earth is called the atmosphere. Nitrogen, Oxygen, Argon, Carbon-di-oxide are the main gases found in the atmosphere. Oxygen is the life supporting gas which is important for respiration.
  • Hydrosphere – As 71% surface area of earth is covered with water so it is called Hydrosphere or Blue planet. Water is found on earth in the form of oceans, setts, rivers, lakes etc.
  • Biosphere – Atmosphere, hydrosphere and lithosphere form Biosphere in which flora and fauna reside. As per available data of Universe, life is possible only .on the earth.

Question 2.
What is satellite? Analysis earth satellite Moon.
Answer:
A satellite is a small celestial body that moves round a planet in the same way as plahet moves round the Sun. The Earth has only one satellite which is called the Moon. Moon : Moon is the only satellite of the Earth. It is spherical celestial body nearest to the earth. Its main characteristics are as follows.
1. Surface –
Surface of the Moon is formed by volcanoes.. Its surface is uneven. The earth is 81 times bigger than the Moon.

2. Light –
The Moon get» light from the Sun. Light of the sun Miss on the half portions of both the earth and the moon and their other halves remain in darkness. The light of Sun falling on Moon which is reflected to earth is called moonlight.

3. Lunar Phases –
The day when the Moon’s fully illuminated face is visible from the earth is called the Poomima (the day of full moon). Full moon is visible only once in a month. The day when the dark portion of the Moon is visible from the earth is called the Amavasiya (the day of no moon). The dark portion of the Moon is also visible once in a month.

From the Poornima to Amavasiya, the illuminated part of the Mooon keeps on decreasing and from the Amavasiya to the Poornima this part keeps on increasing. These increasing and decreasing shape of the Moon are called the Lunar Phases. In India the ascending of lunar phases are called the Shukla Paksha (fortnight) and the descending lunar phases of the days are called Krishna Paksha (fortnight).

4. Unsuitable environment for life –
The Moon can’t be seen easily in a day because of Sun light. At Moon, day temperature is very high and the night temperature is very low. Hence environment of the Moon is not suitable for life.

5. Revolution of the Earth –
“Hie Moon takes 29 days to rotate on its axis and 27 days to revolve round the earth.

Leave a Comment