RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

RBSE Class 6 Social Science Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms Intext Questions and Answers

Activity:

Page No 133.

Question 1.
Collect information about Buddhist and the Jain religions.
Answer:
Buddhist Religion –
Gautam Buddh was the founder of the Buddhist religion. He was bom in 563 B.C. in Lumbini. His father was Shuddhodhan who was ruler of Kapilvastu. He left his palace in the age of 30 years in search of truth. At last he was successful in attaining the knowledge of truth. After this, he began to preach his teachings. Teachings of Mahatma Buddh – Following are the teachings of Mahatma Buddh –

  • Fourth Arya Truths
  • Astangic Path
  • Middle Path
  • Karamvad and re-birth
  • Nirwan
  • Ten Principles of Morality (Ten Sheel)
  • Opposition of caste system.

Jain Religion – Mahavir Swami was the 24th Tirthanker of Jainism. He was bom in 599 B.C. in Kundgram near Vaishali. He left his house at the age of 30 years in search of truth. At last he was successful in attaining ‘Kewalya’. After attaining ‘Kewalya’ he began to preach his teachings. Teachings of Mahavir Swami (Principles of Jainism) –

  • Nirwan
  • Tri-ratna
  • Panch Mahavarat Karamvad and re-birth
  • Siadvad
  • No belief in vedas
  • Opposition of caste system. (Think and Answer)

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

Page No 133.

Question 1.
What was the impact of the use of iron on agricultural production?
Answer:
About 700 years B.C., the use of iron increased. Different tools made of iron were used for agriculture resulting into increase in agricultural production.

Question 2.
How did the development of agriculture help the development of cities?
Answer:
Due to the increase of agricultural production the population also increased resulting in the development of the cities. At this time, many cities were also established and flourished on the banks of the Ganga and the Yamuna rivers. These include Indraprastha, Hastinapur, Kaushambi and Benaras, which are famous even today.

The Ganga river itself was an important trade route and it was possible to reach the sea through it. In addition to this, iron ore was found in abundance in the area of Ganga Ghati. Due to these reasons, some kingdoms increased their areas and influence. The kingdom of Magadh increased its area.

RBSE Class 6 Social Science Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms Text Book Questions and Answers

Write correct answers from questions 1 to 3 in brackets:

Question 1.
The capital of Matasya Kingdom was –
(a) Virat Nagar
(b) Varanasi
(c) Mathura
(d) Ayodhya
Answer:
(a) Virat Nagar

Question 2.
The Kingdom situated in South was –
(a) Matasya
(b) Shoorsen
(c) Magadh
(d) Ashmak
Answer:
(d) Ashmak

Question 3.
The first mention about the sixteen kingdoms is found in –
(a) Anguttar Nikay
(b) Rigved
(c) Atharwed
(d) Upnishad
Answer:
(a) Anguttar Nikay

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

Question 4.
What do you mean by ‘Janapad’?
Answer:
Janpad means the place where people live. In the beginning, people lived collectively at one place on the basis of their family or relations. Area inhabited by the family was known as its ‘Janpad’. These Janpads had their own rules and legal system. Some of them were ruled by kings where arid some were democratic.

Question 5.
How was a kingdom formed?
Answer:
Nearly 2500 years ago, some of the Janpads became very powerful. These Janpads merged smaller Janpads into their state and they became kingdoms. Every kingdom had its own capital. Many of these capitals were protected by forts around them.

Question 6.
Which kingdom existed in Rajasthan during the Mahabharat era?
Answer:
During the Mahabharat era in Rajasthan Matasya kingdom existed its capital was Viratnagar (on Jaipur-Alwar route, present name Bairath).

Question 7.
Write names of the main kingdoms.
Answer:
The following were the names of the main Kingdoms during sixth century B.C. –

  • Ang
  • Magadh
  • Kashi
  • Kausal
  • Vajji
  • Malla
  • Chedi
  • Vats
  • Kuru
  • Pailchal
  • Matasya
  • Shoorsen
  • Ashmak
  • Awanti
  • Kamboj
  • Gandhar

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

Question 8.
Write names of the main rulers of Magadh.
Answer:
Following are the names of the main rulers of Magadh –

  1. Haryank Clan
    • Bimbisar
    • Ajatshatru
  2. Shishunag Clan
    • Shishunag
  3. Nand Clan
    • Mahapadamnand
    • Ghananand.

Question 9.
Comment of the system of governance during the kingdom period.
Answer:
The system of governance during the Kingdom period – Following were the salient features of the system of governance during the kingdom period –
1. Prevalent of both the Monarchy and Republican System –
In the kingdom system, both the monarchy and republican systems were prevalent for the purpose of governance. The main difference between them was that in a monarchy, all the power were centralized in one person and passed on to the next in the family after him whereas in a republic, it was decentralized between a group of persons elected by the public.

2. King –
The ruler of the kingdom was called ‘Ganpati’ or King. Usually he was elected and he worked for the welfare of the public.

3. Cabinet –
The cabinet assisted in governing by advising the Ganpati or king on various matters. It was considered most important unit of government.

4. Council –
It was like present day Loksabha. Its members were elected by the public. The Ganpati and cabinet informed the council about governance. Ganpati and cabinet also participated in the meetings held in the council.

5. Army and Police –
Army and its chief were responsible for the protection of the kingdom from outside. During the period of war, public co-operated with the army. The police system was maintained for taking care of law and order in the capital and big cities.

6. Justice –
Republics had good system of justice. Lower courts after processing the case against the guilty submitted it to higher courts which reviewed the case and if found necessary, acquitted the person. The king was the highest authority who declared penalty after scrutiny by all the courts.

7. Taxes and Income –
The rulers of large kingdoms constructed large forts and kept large armies for their protection. This required large resources and employees were paid from the treasury. Such large expenses could not be met with the gifts presented to the king. Therefore a system of collecting taxes was introduced.

Agriculture, trade and various professions were brought under taxation and tax was collected from the public. Income from forests and mines was considered as income of the state from which expenses of cabinet, army and police were met out.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

Question 10.
How was Magadh kingdom transformed into an Empire? Describe in detail.
Answer:
Transformation of Magadh Kingdom into an Empire There were 16 kingdoms in India in sixth century B.C. out of these 16 kingdoms, Magadh was politically, geographically and strategically important which merged or occupied other kingdoms and made itself an empire. In the 200 years between fourth and sixth century B.C., Magadh became an important and powerful empire. Reasons of the Rise of Magadh as an Empire – Following were the main reasons of the rise of Magadha as an empire –
1. Availability of Elephants –
Some parts of the Magadh empire had dense forests where elephants were found in abundance and they could be caught. The elephants formed an important part of the army.

2. Surrounded by Ganga and some Rivers –
Magadh was surrounded by. the Ganga and some rivers which were important sources of transportation, irrigation and drinking water. Land of the kingdom was fertile and agriculture production was very good.

3. Availability of Iron-ore –
Iron-ore was found in abundance in the area, which was extracted from the mines and used for making various tools and weapons.

4. Geographical Situation of Magadh –
The original capital of Magadh was Girivraj which was surrounded by hills which helped in its security. Later on Rajgrih and Patliputra became its capitals. Rajgrih and Patliputra were also located at strategically important places. Rajgrih was surrounded by five hills which made it invincible whereas Patliputra was encircled by the.

Ganga and some other rivers Hence it was very difficult to cross them and occupy them without sufficient resources. Contribution of the Rulers of Magadh in the Development of Magadh – The rulers of Magadh were very powerful and efficient. They also helped in transforming Magadh into an empire.

5. Contribution of Bimbisar and Ajatshatru in the Development of Magadh – Bimbisar and Ajatshatru gave an important contribution in the rise and development of Magadh. They conquered many kingdoms and extended the empire of Magadh.

6. Contribution of the Rulers of Nand Clan in the Development of Magadh –
The rulers of the Nand clan had a large organised army ‘ and developed a well organised governing system. They made Patliputra an important centre of north India. Soon Patliputra became important not only politically but also for education and culture. The Nand rulers also implemented new system of weighing and measurement.

The development in Magadh Kingdom reached such heights that the empire lasted for 1000 years and remained important and powerful. The Maurya Empire was established on fhis foundation. The Greek sources tell us that during the times of Alexander, the Great, the territory beyond the river Vyas was under a great empire with its capital at Patliputra. The rulers of Nand clan had a great army and large resources. Fearing defeat against this army, Alexander, the Great, did not move beyond the Vyas river.

RBSE Class 6 Social Science Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
The capital of Matasya was –
(a) Alwar
(b) Bharatpur
(c) Karauli
(d) Viratnagar
Answer:
(d) Viratnagar

Quesiton 2.
The capital of Kashi was –
(a) Lucknow
(b) Ayodhya
(c) Varanasi
(d) Champa
Answer:
(c) Varanasi

Question 3.
Which was like present day Loksabha?
(a) Samiti
(b) Sabha
(c) Cabinet
(d) Council
Answer:
(d) Council

Question 4.
The original capital of Magadh was –
(a) Patliputra
(b) Vaishali
(c) Girivraj
(d) Ayodhya
Answer:
(c) Girivraj

Question 5.
Which was a federal kingdoms consisting of eight small kingdoms?
(a) Chedi
(b) Vajji
(c) Vatsa
(d) Panchal
Answer:
(b) Vajji

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

Fill in the blanks:

  1. About …………………………… B.C., the use of iron increased.
  2. In the sixth century B.C. in India, the kingdoms were …………………………… in number.
  3. The Nand rulers implerhented new system of weighing and ……………………………
  4. The capital of Vajji was ……………………………
  5. Indraprastha was the capital of ……………………………

Answer:

  1. 700 years
  2. 16
  3. measurement
  4. Vaishali
  5. Kura.

Compare Column ‘A’ and Column ‘B’:

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Kausal Alwar to Chambal
2. Matasya Awadh area
3. Shoorsen Ujjain
4. Avanti Mathura
5. Gandhar East Afghanistan

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Kausal Awadh area
2. Matasya Alwar to Chambal
3. Shoorsen Mathura
4. Avanti Ujjain
5. Gandhar East Afghanistan

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What do you mean by ‘Janpad’?
Answer:
‘Janpad’ means the place, where people live.

Question 2.
Where was Matasya situated?
Answer:
The Matasya kingdom was spread from Alwar to the Chambal river in Rajasthan.

Question 3.
Name the four strong kingdoms during Lord Buddha’s time.
Answer:

  • Kausal
  • Vats
  • Magadh
  • Avanti

Question 4.
Where was Kura kingdom situated? What was its capital?
Answer:

  • Kura kingdom included areas around the present day Delhi.
  • Its capital was Indraprasth.

Question 5.
Who was called the ruler of the kingdom?
Answer:
The ruler was called Ganpati or king.

Question 6.
Which was considered as the most important unit of government in kingdom?
Answer:
Cabinet was considered the most important unit of government in kingdom.

Question 7.
Who was the highest authority who pronounced penalty after scrutiny by all the courts?
Answer:
The king was the highest authority who pronounced penalty after scrutiny by all the courts.

Question 8.
Which things were brought under taxation in the kingdoms ?
Answer:
Agriculture, trade and various professions were brought under taxation in the kingdoms.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

Question 9.
Name the four cities which flourished on the banks of the Ganga and the Yamuna rivers.
Answer:

  • Indraprastha
  • Hastinapur
  • Kaushambi
  • Benaras.

Question 10.
Whowere the powerful rulers of Haryank clan of Magadh?
Answer:
Bimbisar and Ajatshatra were the powerful rulers of Haryank clan of Magadh.

Question 11.
Who introduced new system of weighing and measurement in Magadh?
Answer:
The Nand rulers introduced new system of weighing and measurement in Magadh.

Question 12.
Who did not move beyond the Was river fearing defeat against the army of Nand ruler?
Answer:
Alexander, the Great, fearing defeat against the army of Nand ruler, did not move beyond the Vyas river.

Question 13.
Who conquered and finished the Nand clan?
Answer:
Chandra Gupta Maurya conquered and finished the Nand clan and found the Maurya Empire.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Write a short note on Kingdom.
Answer:
Nearly 2500 years ago, some of the Janpads became very powerful. These Janpads merged smaller Janpads into their state and they became kingdoms. Every kingdom had its own capital. Many of these capitals were protected by forts around them. Rulers of the kingdoms had their own regular army. Sepoys were employed throughout the year for a certain amount paid on salary to them. These kingdoms were 16 in numbers.

Question 2.
What do you know about Matasya kingdom?
Answer:
The Matasya kingdom was spread from Alwar to the Chambal river in Rajasthan. Viratnagar which is on Jaipur-Alwar route and whose present name is Bairath, was the capital of this kingdom. According to Mahabharat, Pandavas spent sometime in hiding there.

Question 3.
Describe the system of justice in republics.
Answer:
Republics had good system of justice. Lower courts after processing the case against the guilty person submitted it to the higher courts which reviewed the case and if found necessary, acquitted the persons. The king was the highest authority who pronounced penalty after scrutiny by all the courts.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

Question 4.
What were the causes of establishment of the cities on the banks of Ganga and Yamuna rivers in 700 years B.C.
Answer:
Around 700 years B.C. many cities were established and flourished on the banks of the Ganga and the Yamuna rivers. These included Indraprastha, Hastinapur, Kaushambi and Benaras which are famous even today. Following are the reasons of their establishment –

  • The Ganga river itself was an important trade route and it was possible to reach the sea through it.
  • Iron-ore was found in abundance in the area of Ganga Ghati. Due to this, many crafts developed there. Due to these reasons some kingdoms increased their areas and influence.

Question 5.
What were the reasons for the importance of the Magadh Empire?
Answer:
Following were the reasons for the importance of the Magadh empire –
1. Availability of Elephants –
Some parts of the Magadh empire had dense forests where elephants were found and they could be caught. The elephants formed an important part of the army.

2. Surrounded by Ganga and Rivers –
Magadh was surrounded by the Ganga and some rivers which were important sources of transportation, irrigation and drinking water. Land was fertile and agriculture production was very good.

3. Availability of Iron-ore –
Iron-ore was found in abundance in the area which was extracted from the mines and used for making various tools and weapons.

4. The original capital of Magadh was Girivrij surrounded by hills which helped in its security. Later on Rajgrih and Patliputra became its capitals. They were also located at strategically important places. Rajgrih was surrounded by five hills which made it invincible whereas Patliputra was encircled by the Ganga and some other rivers. Hence it was very difficult to cross them and occupy them without sufficient resources.

Question 6.
What was the contribution of Nand rulers in the development of Magadh empire?
Answer:
The Nand rulers had a large organised army and developed a well organised governing system. They made Patliputra an important centre of North India under these rulers. Soon Patliputra became important centre not only politically but also for education and culture.

The Nand rulers also implemented new system of weighing and measurement. The development in Magadh Kingdom reached such heights that the empire lasted for 1000 years and remained important. Nand rulers had a great army and resources. Fearing defeat against this army, Alexander the Great, did not move beyond the ‘Vyas’ river.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 19 Magadh Empire and India during the Period of Kingdoms

Essay Type Questions:

Question 1.
Describe the kingdoms of India during the sixth century B.C.
Answer:
Kingdoms of India The number of kingdoms in India during the sixth century B.C. was 16. Following were the major kingdoms –
1. Mataysa –
This kingdom was spread from Alwar to the Chambal river in Rajasthan. Its capital was Viratnagar which is situated on Jaipur-Alwar route and its present name is Bairath. According to Mahabharat, Pandavas spent sometime in hiding there.

2. Kashi –
Probably this kingdom was the strongest kingdom in the beginning. Its capital was Varanasi which was . famous for its prosperity education and crafts. It merged into Kaushal kingdom at the time of the end of kingdomship.

3. Kausal –
This kingdom was spread in Awadh area of Uttar Pradesh. Ayodhya is described as its capital in the Ramayana. It was ruled by Dalip, Raghu, Dashrath and Sri Ram of Suryavanshi clan in the ancient times. According to the Buddhist scriptures, its capital was Shravasti. This kingdom was one of the four strong kingdoms during Lord Buddha’s time.

4. Ang –
This kingdom was situated at west of Magadh. Munger, Bhagalpur districts of the present day Bihar were included in it. River Champavati flowed between Magadh and Angl Champa was its capital. This was the famous centre of trade and civilization. Ang and Magadh always fought wars and in the end Ang was merged into Magadh.

5. Magadh –
Areas of Gaya and Patna districts of Bihar were included in its area. The oldest capital of this kingdom was Girivraj and later on Rajgrih and Patliputra became its capitals. Initially it was a small state which gradually increased its area and strength. It was one of the four major kingdoms of Lord Buddha’s period.

6. Vajji –
This kingdom was situated in the north of the river Ganga upto the hills of Nepal. The river Gandak formed its boundaries on west and it was spread upto the banks of Kosi and the Mahanandi rivers. It was a federal kingdom consisting of eight small kingdoms. Vaishali was its capital. It was a strong kingdom during the period of Lord Buddha and Lord Mahavir. Later on the king of Magadh merged it into Magadh Empire.

7. Malla –
It was a republic and it was divided into two parts. One part had Kushinara (present day Kushi Nagar in Deoria district of Uttar Pradesh) as its capital and the other’s capital was Pawa. Mallas were famous for their courage and love for wars. It was ultimately conquered by Magadh.

8. Chedi –
It was situated in the west of the present day Bundelkhand. Shakatimati, which is called Satyawati in Buddhist writings, was its capital. Rigved also has description about Chedi clan. King Shishup’al of this kingdom has been mentioned in Mahabharat. Under his rule the state achieved a very good progress. A branch of this clan was established in Kalinga.

9. Vatsa –
It was situated in the south of the Ganga and west of Kashi and Kausal. Its capital was Kaushambi which was famous for trade. It is about 48 kms away from Allahabad. During the period of Lord Buddha, King Udayan, ruled the state. Udayan was a brave and powerful king. After his death, it was forcefully merged with Magadh. It was also one of the four strong kingdoms of Lord Buddha’s period.

10. Kuru –
It included areas around the present day Delhi. Indraprastha was its capital and its remains are still found in Indraprastha village near Delhi. It was a famous kingdom of the Mahabharat era. Hastinapur was another important town of the kingdom.

11. Panchal –
This kingdom was spread in Ruhelkhand and central Doaba. It was divided into two parts – North Panchal and South Panchal. Ahichhatra was the capital of North Panchal and Kampilya was the capital of South Panchal. It was a republic.

12. Shoorsen –
Mathura was its capital. The Purans and Mahabharat have described the kings of this kingdom as belonging to Yadu or Yadav clan. Lord Krishna was born in the Yadav clan of this kingdom.

13. Ashmak –
This kingdom was situated on the banks of the Godavari in South. Potali or Podan was its capital. Later on, Avanti got it merged with itself.

14. Avanti –
The present day Ujjain and part of the Narmada valley formed this kingdom. It was also divided into two parts – Ujjain was the capital of the northern part and Mahismati was the capital of the southern part. It was one of the four strong kingdoms of Lord Buddha’s period. It was merged with Magadh ultimately.

15. Gandhar –
This kingdom was located in (now Peshawar and Rawalpindi districts of Pakistan), East Afghanistan. Kashmir and Taxila were also included in it and Taxila was its capital city.

16. Kamboj –
This kingdom was in the north-western India adjacent to Gandhar (Regions of Northern Kashmir, Palmeer and Badkhasha area) Rajpur and Dwark were two important cities. It was initially a kingdom and later on became a republic.

Leave a Comment