RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

RBSE Class 6 Social Science Vedic Culture and Civilization Intext Questions and Answers

Activity:

Page 122.

Question 1.
From where do we get knowledge of the vedic culture?
Answer:
We get the knowledge of the vedic culture from the vedas and the vedic literature.

Question 2.
Into how many periods can the vedic period be divided?
Answer:
The vedic period can be divided into two periods

  • Pre-vedic period
  • Post-vedic period.

Question 3.
Tell the meaning of ‘Vasudhaiv Kutumbkam’.
Answer:
Vasudhaiv Kutumbkam means “All the living beings on the earth belong to one family.”

Activity:

Page No 123.

Question 1.
With the help of your teacher know the present names of following ancient places –

  1. Indraprastha
  2. Patliputra
  3. Mithila
  4. Kaushal.

Answer:
Names of Ancient Present Names Places

1. Indraprastha Religions of Delhi and Meerut
2. Patliputra Districts of Gaya and Patna
3. Mithila Modem Janakpur
4. Kaushal Regions of Ayodhya Faizabad of Uttar Pradesh

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

Activity:

Page No 125.

Question 1.
Specialities of a joint family.
Answer:
Joint family system prevailed during the vedic period.

  1. Mother-father, brother-system, uncle-nephew, son-grandson etc. lived together in the joint jamily.
  2. Members upto four-five generations lived together.
  3. One basic principle of joint family was the need to protect the family’s property and prosperity. The other basic principle was to make arrangements of livelihood of the joint family.
  4. All members of the family contributed to the sources of livelihoods of the family which were mainly agriculture, cattle rearing and cottage industries etc.
  5. Their lives were happy and peaceful.
  6. Though the head of the family was always man women occupied an important places in the family activities.

Question 2.
What was the medium of education during the vedic period?
Answer:
Medium of education during the vedic period was Sanskrit.

Question 3.
Tell us the names of main learned ladies of the vedic period.
Answer:
Following were the names of main learned ladies of the vedic period –

  1. Ghosha
  2. Apala
  3. Lpamudra
  4. Sharddha.

Question 4.
How many ceremonies were required to be performed by one during the vedic period?
Answer:
16 ceremonies were required to be performed by the people during the vedic period.

Activity:

Page No 126.

Question 1.
Which are the law formulating institutions in our ceremony? Prepare a list.
Answer:
Following are the law formulating institutions in our country –

  • Parliament (At the central level),
  • Legislative Assemblies of the States (At the provincial level)

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

Activity:

Page No 128.

Question 1.
Prepare a list of the vedic period traditions and ceremonies (rituals) which are being practised during the present days also.
Answer:
Following are the traditions and ceremonies (rituals) which are being practised during the present days also –

  • Garbhadhan
  • Puvsvan
  • Seemantanayan
  • Jat Karma
  • vamkarma
  • Vishkraman
  • Annprashan
  • Chura Karma,
  • Vamabedh
  • Vidyaranbh
  • Upnayan
  • Vedarambh
  • Veshant
  • Samavartan
  • Marriage
  • Antyashti (Death).

Tradition –

  • Varna system based on karma and labour.
  • Joint family system.
  • Performing yogna by men and women.

RBSE Class 6 Social Science Vedic Culture and Civilization Text Book Questions and Answers

Write the correct answers of questions 1 and 2 in brackets:

Question 1.
Number of vedas are –
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five
Answer:
(c) Four

Quesiton 2.
Ancient name of river Saraswati is –
(a) Vipasha
(b) Sindhuu
(c) Gomati
(d) Dwashdwati
Answer:
(d) Dwashdwati

Question 3.
Write the names of two of the vedic period political entities.
Answer:
Two of the vedic period of political entities were –

  • Sabha
  • Samiti.

Question 4.
Briefly describe family system during the vedic period.
Answer:
Family System during the Vedic Period Joint family system prevailed during the vedic period. Mother-father, brother-system, uncle- nephew, son-grandson etc. lived together in the joint family. Members upto four-five generations lived together in the joint family.

The two basic principles of joint family were the need to protect the family’s property, prosperity and livelihood of the family. All the members of the family contributed to the sources of livelihood of the family whielj were mainly agriculture, cattle rearing and cottage industries etc. Their lives were happy and peaceful. Though the head of the family was always man women occupied an important place in the family activities.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

Question 5.
What do the terms ‘Pani’ and ‘Nisk’ mean?
Answer:
‘Pani’ – The traders were called ‘Pani’. ‘Nisk’ – Nisk was a gold coin used as currency during the vedic period.

Question 6.
Name the oldest veda.
Answer:
The oldest veda was Rigved.

Question 7.
Briefly describe crafts during the vedic period.
Answer:
Crafts during the Vedic Period The Aryan developed many crafts to a great extent. They were master in weaving cloth. They were perfect ip tanning the skin and hide and making jewellery. Carpenters were perfect in making ploughs, bullock carts, cots, boats §tc. Some of them did the jobs of blacksmith, goldsmith and potter etc. Person doing the job of doctor were called Vidya. Any job related to any craft or manual labour was not considered inferior. Craftmeri were considered as respectable persons.

Question 8.
Briefly describe peculiarities of the vedic culture.
Answer:
(I). Peculiarities of the Vedic Culture Following are the peculiarities of the vedic culture Characteristics of Vedic Social life –
1. Joint Family System –
Joint family system prevailed during the vedic period. Mother-father, brother-system, uncle-nephew, son-grandson etc. lived together in the joint family. Members upto four-five generations lived in the joint family. The two basic principles of joint family were the need to protect the family’s property, prosperity and livelihood of the family. All the members of the family contributed to the sources of livelihood of the family
which were mainly agriculture, cattle rearing and cottage industries. Women occupied an important places in the family activities.

2. Education –
Education is imparted in Gurukulas. Boys and girls were treated equally for imparting education. Medium of education was Sanskrit.

3. Status of Women –
Women occupied an equal status during the vedic period. A woman had all the rights equal to a man’s. Women participated in all social and religious functions, alongwith men. Veil system was not prevalent. Girls were imparted equal education Ghosa, Apala, Lopamudra, Sharddha were learned women of the vedic period who composed vedic Richas. ‘Gods live where the ladies are respected’ is repeated at many places in vedas, which shows that the woman had respectable position in the vedic period.

4. Performing of Ceremonies (Rituals) –
From the birth of a child, yagyopavit, marriage and upto the death of an individual, various rituals were performed by the Aryans. In all, the rituals were 16. Yagna was an essential part of life. It was compulsory for both men and women to perform it. Child marriage was not prevalent.

5. Vasudhaiv Kutumbhakam –
It means “all the living beings on the earth belong to one family was the prime consideration.” Every person behaved with the spirit in his heart during the vedic period.

6. The Ahsram System –
Man’s life was divided into 4 Ashrams, supposing a life span of 100 years.

  • Brahmcharya Ashram – From yagyopaveet to attaining the age of 25, a person remained unmarried and got education at Gurukul.
  • Grihasth Ashram – From the age of 25-50, a man lived in Grihasth Ashram. Marriage was the main religious ceremony of this Ashram.
  • Vanprastha Ashram – This Ashram is supposed to be from 50-75. A man used to live in a jungle near a village and used to think about society.
  • Sanyas Ashram – Man between the age group of 75-100 is said to be in Sanyas Ashram. During this period, the persons devotes all his time and energy to the welfare of society.

7. Varna System –
Varna system was based on the principles of labour and acts. It was not related to birth. Anyone could be a Brahmin, a Kshatriya, a Vaishya or a Shudra (Harijan) by the acts he performed. A person could change his profession according to his needs.

(II). Political Life during Vedic Period – The authority of Jan was called Rajan. He was state’s highest authority. He appointed employees and officers of the state. His decision was considered final. Sabha and Samiti were the two councils who advised Raja in many matters. They helped Rajan in discharging his duties. They controlled his powers also.

(III). Economic Life during the Vedic Period –
1. Agriculture –
The main profession of the Aryans was agriculture. They cultivated wheat, rice, barley etc. Farming was done with the help of bullocks and ploughs. Rain, wells and canals were the major sources of irrigation for agriculture.

2. Animal Husbandry –
The Aryans reared cows, bullocks, buffaloes, sheep, goats, dogs and horses.

3. Crafts –
The Aryans had developed various crafts-. They were master in weaving cloth and were perfect in tanning the skin and hide and making jewellery. The carpenters made ploughs, bullock carts, cots and boats. Some of them did the jobs of blacksmith, goldsmith afid potters.

4. Trade –
The traders were called ‘Pani’. Foreign trade was done through both surface and sea routes. The barter system was practised.
Nisk was a gold coin which was used as currency during the vedic period.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

Question 9.
Describe the importance of education during the vedic era.
Answer:
Importance of Education during the Vedic Era Education had a very important role during the vedic period. The basis of education was simple living and high thinking. Education was imparted in Gurukulas. Boys and girls were treated equally for imparting education. Medium of education was Sanskrit which was very much developed language that time. The main aim of education was mental and spiritual development alongwith the achievement of sanctity in acts and deeds.

Question 10.
Describe Ashram system during the vedic period.
Answer:
Ashram System during the Vedic Period A man’s life was divided into 4 Ashrams, supposing a life span of 100 years. Following were the 4 Ashrams –
1. Brahmcharya Ashram –
This is supposed to be 1st part of life. From yagyopaveet to attaining •the age of 25, a person remained unmarried and got education at Gurukul.

2. Grihasth Ashram –
From the age of 25-50, a man was supposed to live in Grihasth. All social responsibilities are supposed to be of a Grihasth. Marriage was the main religious ceremony of this Ashram. A Grihasth had to take the responsibility of looking after the other three Ashramites.

3. Vanprastha Ashram –
This Ashram is supposed to be from 50-75. A man being from the responsibilities of family, used to live in a jungle near a village. He used to share his experiences of Grihasth Ashram period with the people in the society for their well-being. Here he used to think about society instead of the family. Giving advice to the Grihasthas of the society, was the main aim of this Ashram.

4. Sanyas Ashram –
Man between the age group of 75-100, is said to be in Sanyas Ashram. During this period, the persons devotes all his time and energy to the service and welfare of society. During this period a person used to travel different places and gave moral education to the people living there.

Question 11.
Comment on trade during the vedic period.
Answer:
Trade during the Vedic Period The Aryans were involved in trade during the vedic period. The traders were called ‘Pani’. Foreign trade was done through both surface and sea-routes. Barter system is selling the goods for, other goods as per requirement was practised. A good coin ‘Nisk’ was used as a currency during the vedic period. Goods were transported on camel backs, horsebacks or in bullock carts.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

Question 12.
Which are the parts of the vedas?
Answer:
The Parts of the Vedas Vedas has four parts:

  1. Sanhita
  2. Brahman
  3. Aranyak
  4. Upnishad.

Those are:

  1. Sanhita – Rigveda, yajurveda, Samveda and Aharweda are called ‘Sanhita’.
  2. Brahman – Brahman books have been written in prose to explain the vedic Sanhitas.
  3. Aranyak – Aranyaks, knowledge and philosophical ideas in place of yajna, have been explained.
  4. Upnishad – Upnishads are the last parts of the vedic literature and these are called ‘Vedants’ also. The main subject of the upnishads is explanation of Brahm Vidya. In these books mysterious knowledge and principles have been included.

RBSE Class 6 Social Science Vedic Culture and Civilization Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
Which is the oldest veda?
(a) Rigveda
(b) Yajurveda
(c) Samveda
(d) Atharweda
Answer:
(a) Rigveda

Question 2.
In which veda, ‘Gayatri Mantra’ has been incldued?
(a) Samveda
(b) Rigveda
(c) Yajurveda
(d) Atharweda
Answer:
(b) Rigveda

Question 3.
How many parts of vedic are there?
(a) Five
(b) Four
(c) Three
(d) Two
Answer:
(b) Four

Question 4.
Who was the learned woman of the vedic period?
(a) Bharti
(b) Avanti
(c) Shakuntla
(d) Apala
Answer:
(d) Apala

Question 5.
How many rituals were there in the vedic period?
(a) 16
(b) 8
(c) 12
(d) 10
Answer:
(a) 16

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

Fill in the blanks:

  1. …………………… was written first of all.
  2. …………………..prevailed during the vedic period.
  3. Ghosha and …………………… were the learned women of the vedic period.
  4. Varma system was based on the principles of ……………………
  5. The authority of ‘Jan’ was called ……………………

Answer:

  1. Rigved
  2. Joint family system
  3. Apala
  4. labour and acts
  5. ‘Ruler’ or ‘Rajan’.

Compare Column ‘A’ with Column ‘B’:

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Rajan The village authority
2. Gramani State’s highest authority
3. Samiti Consisted of chief executives
4. Sabha Consisted of people’s representation
5. The main profes­sion of the Aryan agriculture

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Rajan State’s highest authority
2. Gramani The village authority
3. Samiti Consisted of people’s representation
4. Sabha Consisted of chief executives
5. The main profes­sion of the Aryan agriculture

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What do you know about vedas?
Answer:
The whole knowledge is compiled in the vedas and as such we get to know about truth and knowledge from the vedas.

Question 2.
How many vedas are there/ Name the vedas.
Answer:
The vedas are four in numbers. They are –

  • Rigveda
  • Yajurveda
  • Samveda
  • Atharweda.

Question 3.
Name the four parts pf Veda.
Answer:
Veda has four parts –

  • Sanhita
  • Brahman
  • Aranyak
  • Upnishad.

Question 4.
What is the meaning of religion?
Answer:
Religion means always speaking the truth, committing no theft, purity of acts and deeds, control over evil spirits and anger, control over organs and donating to the needy.

Question 5.
What was the main aim of education during the vedic period?
Answer:
The main aim of education was mental and spiritual development along with the achievement of sanctity in acts and deeds.

Question 6.
Name the four learned women of the vedic period.
Answer:

  • Ghosha
  • Apala
  • Lopamudra
  • Sharddha.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

Question 7.
Where is this statement found “Gods live where the ladies are respected”?
Answer:
This statement is found in the Vedas.

Question 8.
In how many Ashrams was a human life divided in the vedic period?
Answer:
A human life was divided into 4 Ashrams in the vedic period –

  • Brahmchaiya Ashram
  • Grihasth Ashram
  • Vanprastha Ashram
  • Sanyas Ashram.

Question 9.
Who was the authority of the ‘Jan’?
Answer:
The authority of the ‘Jan’ was called ‘Ruler’ or ‘Rajan’.

Question 10.
Describe two works of Rajan.
Answer:

  • Appointment of employees and officers of the state and dismissal of them.
  • Delivering of judgement.

Question 11.
On which principles was varna system based in the vedic period?
Answer:
The varna system was based on the principles of labour and acts.

Question 12.
What was the main profession of the Aryan?
Answer:
The main profession of the Aryans was agriculture.

Question 13.
Which gold coin was used as currency during the vedic period?
Answer:
‘Nisk’ was used as currency during the vedic period.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 18 Vedic Culture and Civilization

Short Answer Type Questions:

Question 1.
What do you mean by vedic culture? Ans. Vedic culture is the Sanatan culture of India. The vedas and the vedic literature provide knowledge about the vedic culture. The vedas are our cultural heritage. From vedas we get to know about the people of that period, their life style, their social system, family system, their occupations. Vedic period is divided into two parts –

  • Pre-vedic period
  • Post-vedic period.

Question 2.
Write a short note on vedic literature.
Answer:
Vedic Literature – The vedas are four in number –

  • The Rigveda – It is the oldest veda. The ‘Gayatri Mantra’ is a mantra from this veda.
  • The Yajurveda – It contains hymns and mantras uttered during yagyas. It is written in prose and poetry forms.
  • The Samveda – All the mantras uttered during worshipping different gods are contained in it. Songs sung during yagyas for pleasing gods are also collected in it. Indian music originated from the Samveda. Some part of it is obtained from the Rigveda.
  • The Atharweda – It contains information about various diseases and their cure.

Question 3.
Write a short note on religion and philosophy of the vedic period.
Answer:
Religion and Philosophy of the Vedic Period The whole Indian life, philosophy and literature are based upon religion. The real spirit of Indian culture lies in religion. Religion means always speaking the truth, committing no theft, purity of acts and deeds, control over evil spirits and anger, control over organs and donating to the needy etc. Philosophy of vedic religion is not limited to Indians only, rather it considers all the world as one and its benefits can be enjoyed by everyone

Question 4.
What do you mean by Vasudhaiv Kutumbakam?
Answer:
Vasudhaiv Kutumbakam means “All the living beings on the earth belong to one family.” Every person behaved with this spirit in his heart during the vedic period. The vedic literature is, full of mantras like Sarve Bhavantu Sukhina. People used to behave in this manner at that time. Not only human beings, but also all the creatures on earth deserved the some treatment during that period.

Essay Type Questions:

Question 1.
Describe the political life during vedic period.
Answer:
Political Life, during Vedic Period
1. Jan –
The basic principle of political life in vedic period was family. A village consisted of many families. The village authority was called ‘Gramani’. A cluster of villages was called a Wish’. Its authority was called ‘Vishpati’. A number of Vishes constituted ‘Jan’ whose authority was called ‘Ruler’ or ‘Rajan’.

2. Rajan and His Duties –
The Rajan was state’s highest authority. Generally after the death of a ‘Rajan’ his son was nominated as ‘Rajan’. Sometimes the Rajan was elected also. All the powers of the state were centralised in him. Rajan appointed employees and officers of the state, promoted, demoted and dismissed them at his free will. His decision was considered final. He made policies for the state in consultation with his cabinet.

3. Sabha and Samiti –
Two councils namely Sabha and Samiti were there to advise Rajan on various matters. Sabha consisted of chief executives and other scholars of repute as its members. The Samiti was constituted by people’s representatives. Both the committees had all administrative power to elect or dismiss the Rajan. They helped Rajan in discharging his duties and at the same time had power to dismiss him and control his power. All powerful Raj ans could not over rule these advisory councils.

Leave a Comment