RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 17 Our Past

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 17 Our Past

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 17 Our Past

RBSE Class 6 Social Science Our Past Intext Questions and Answers

Activity:

Page No 114.

Question 1.
Imagine and discuss how people lived in ancient times.
Answer:
In ancient times, primitive man lived a nomadic life into jungles in search of food. He hunted wild animals for food and lived in caves. To keep himself safe from wild animals, he used to light fire at the entrance of the caves. He used to make small sharp edged tools like saw, knife etc. from small pieces of stones.

From the bigger pieces, he used to make axe, hammer etc. and cut wood with their help. He used to cover himself with the large pieces of tree barks, large leaves and skins of dead animals for protection from cold etc. At that time there was no agriculture and fire was not invented. There are no roads and no means of transportation.

Page No 115.

Question 2.
What is the contribution of family tree writers in the writing of history?
Answer:
Contribution of Family Tree Writers in the Writing of History:

  • Tradition of writing family trees is also a useful medium of knowing history. Important events from birth to death are maintained in the ledgers kept by the family tree writers.
  • The communities of Rao, Bhatt, Barot, Jaga, Purohit (Panda) at pilgrim centres, Ranimanja, Helwa and Panjikar, etc. keep every detail of their mentors who were called Yajmans in their ledgers. This makes a good contribution to history writing particularly history of a particular caste.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 17 Our Past

Page No 116.

Question 1.
What did primitive man learn, discover and what useful things or figures did he make? Make a list with the help of your teacher.
Answer:
1. What did primitive man learn?
Primitive man learnt to make fire, fanning and animal rearing. He started living at a place and started farming. He domesticated certain useful animals like dogs, goats, sheep etc. He learnt to make tools of stones.

2. What did primitive man discover?
The primitive man discovered certain metals like copper, zinc and lead.

3. What useful things or figures did the primitive man make?
The primitive man made cart and moved it with the help of wheels. He started making earthen tools with the help of potter’s wheel made of stone. He started living in a hut and started cultivating wheat, barley and cotton, rearing animals for production of milk and agricultural works. He learnt weaving clothes.

Page No 119.

Question 4.
Make a list of peculiarities of town planning in Sindhuu-Saraswati civilization.
Answer:
Following were the peculiarities of town planning in Sindhuu-Saraswati civilization –

  • harappa and Mohenjo-Daro both had their own forts where rulers and their families used to live.
  • Cities were spread like a net.
  • Roads intersected at right angles.
  • The city was divided into rectangular blocks.
  • The best buildings of the Harappa city were its foodgrain godown.
  • There were large furnaces in the city where metallic utensils of copper, tin etc. had been prepared.
  • There were conference room, market, chowks, bathrooms in the city.

RBSE Class 6 Social Science Our Past Text Book Questions and Answers

Question 1.
Write the correct answers of questions 1 & 2 in brackets:

(i) First excavation of Sindhuu valley civilization was done at –
(a) Mohenjo-Daro
(b) Harappa
(c) Kalibanga
(d) Lothal
Answer:
(b) Harappa

(ii) How old Sindhuu civilization considered as compared to Christ?
(a) 2000 years
(b) 5000 years
(c) 2500 years
(d) 4000 years
Answer:
(c) 2500 years

Question 3.
What are the sources of knowing history?
Answer:
Following are the sources of knowing history –
1. Archaeological Resources Archaeological resources are identified and collected by archaeologists’ writings inscribed on stones or metallic pieces are called archaeological stone plaques. Ancient forts, old buildings, mausoleums, coins, stone plaques are considered as archaeological resources.

2. Literary Resources –
Literary resources are those which are written in any language. Old stories written in any language and any script are known as literary resources.

3. Family Trees –
Our ancestors had developed tradition of writing family trees. Important events right from birth to death are maintained in the ledgers kept by the family tree writer. The communities of Rao, Bhatt, Barot, Jaga, Purohit (Panda) at pilgrim centres, Ranimanja, Helwa and Panjikar, etc. keep every detail of their mentors who were called Yajmans in their ledgers – This makes a good contribution to history writing particularly history of a particular caste.

4. Historical Writings and Tour Diaries of Foreign Travellers –
Any government or non-government or individual documents, describing the life-style and day-to-day living of the people and their culture are important sources of history. Similarly the diaries written by foreign tourists e.g. Hiuen-tsang and Magesthaneze describing the standard of living and life-style of the Indian people are also important sources of history.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 17 Our Past

Question 4.
How did primitive human beings live?
Answer:
Life of Primitive Man
1. Nomadic Life into Jungles –
The primitive man lived a nomadic life into jungles in search of food. He hunted wild animals for food and lived in caves. To protect himself from wild animals, he used to light fire at the entrance of the caves. Fire was obtained from stones and utensils were also made up of stones. Arms for his protection were also made up of stones. Therefore this period is also known as the ‘Stone Age’.

2. Living in Small Groups –
The primitive man did not stay at one place. They lived in small groups and traveled here and there in search of food. They stayed at the place where they found food and once the stock of food was finished, they moved to another place again in search of food.

3. Use of Tools and Arms made of Stone –
The primitive man used to make small sharp edged tools like saw, knife etc. from small pieces of stones. From the bigger pieces, he used to make axe, hammer etc. and learnt to cut wood with their help. After some time, he learnt to make wooden handle for his tools and used them properly.

4. Beginning of the Permanent Settlements –
Gradually with the passage of time the primitive man started developing many facilities for himself. In the beginning, he did not know to weave cloth for his use. He used to cover himself with the large pieces of tree barks, large leaves and skins of dead animals for protection from cold etc. Later on, he learnt farming and animal rearing; Thus his nomadic life came to an end and he started living at a place and started farming.

5. Knowledge of Wheel and Cart –
The primitive man domesticated certain useful animals like dogs, goats and sheep etc. Then he discovered certain metals like copper, zinc and lead. He invented a round wheel and cart and moved it with the help of wheels. He started making earthen tools with the help of potter’s wheel made of stones.

6. Cultivation of Wheat, Barley and Cotton –
Living in a hut at a place the primitive man started cultivating wheat, barley and cotton. He began to rear animals for production of milk and agricultural work. He started worshipping nature and learnt weaving clothes etc.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 17 Our Past

Question 5.
What were the principal arms and tools of primitive human beings?
Answer:
Principal Arms and Tools of Primitive Human Beings The primitive human beings used to make sharp edged tools like saw, knife etc. from small pieces of stones. From the bigger pieces, they used to make axe, hammer etc. and learnt to cut wood with their help. After some time they learnt to make wooden handle for their tools and used them properly.

Question 6.
What were the reasons of the development of civilization in the plains of river banks?
Answer:
Following were the reasons of the development of civilization in the plain of river banks –

  • Availability of ample water.
  • Availability of leveled land near the river.
  • Availability of fertile land and for agriculture.
  • Development of trade.
  • Availability of the facilities near the river bank.

Question 7.
What are the important places of Sindhu-Saraswati civilization?
Answer:
Following were the important places of Sindhu-Saraswati civilization –

  • In the present time the important place of Sindhu-Saraswati, Mohenjo-Daro, Harappa, Kotdiji and Char-hudaro are in Pakistan.
  • In addition to this, important places of Sindhu- Saraswati civilization in India are as given below.
  • Roper – Near Chandigarh in the Punjab (India).
  • Lothal and Dholaveera in Gujrat.
  • Kalibanga in Hanumangarh district of Rajasthan.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 17 Our Past

Question 8.
Comment on town-planning in Sindhuu-Saraswati civilization.
Answer:
Town-planning in Sindhuu- Saraswati Civilization The main feature of Sindhuu-Saraswati civilization was well-developed urban colonization.

1. Forts –
Harappa and Mohenjo-Daro both had their own forts where rulers and their families used to live. Outside the forts there were a bit lower category brick buildings where other population df the city lives.

2. Cities –
These cities were spread like a net. Roads intersected at right angles and the city was divided into rectangular blocks.

3. Food grain Godown –
The best buildings of the Harappa city were the foodgrain godown. These rectangular buildings were situated at river banks. Possibly the goods were transported by boats and stored in these godowns.

4. Large Furnaces –
Large furnaces wee also found in this part of the city where metallic utensils of copper, tin etc. might have been prepared.

5. Conference Room, Market, Bathrooms. Conference rooms, market, chowks, bathrooms etc. have also been found in excavations which testify to the well-developed town planning of that time.

6. Buildings –
Part of the city inhabited by general public was meticulously planned. The buildings had thick brick walls with windows and doors, large oil tanks, drains near kitchens Places for keeping animals were also found in the buildings.

7. Some of the houses had wells within them. Bathrooms were also found in these houses. Houses were built according to the need of the family. Buildings were very large and open underground channels were made for removal of sewage and water from the houses.

Question 9.
Write brief comments on world civilization contemporary with Sindhuu- Saraswati civilization.
Answer:
Like Sindhu-Saraswati civilization, other civilization also developed in the banks of Varuras rivers at other places in the world. Some of these civilizations, are considered contemporary with Sindhuu-Saraswati civilization by experts. Following are these civilizations.

  • The Nile River Civilization of Egypt – This civilization flourished in north-west Egypt in Africa on both the banks of the River Nile.
  • The Dajla-Farat Civilization of Mesopotamia – This civilization flourished in the Doaba of present day Iraq, on the banks of the Dajla and the Farat rivers. The Sumerian, The Babylonian and the Assyrian civilizations also developed in this region.
  • The Hwang-ho Civilization in China – This civilization flourished in the lower plains of the Hwang-ho river, where fertile clay loam soil was found.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 17 Our Past

Question 10.
Which are the important archaeological places of Rajasthan? Describe.
Answer:
Following are the important archaeological places in Rajasthan –
1. Kalibanga –
During the year, 1961, excavation of two sand-dunes at Kalinga in Hanumangarh district gave remains of articles of pre-historic period. Articles found in excavation at the banks of the river Ghaggar are similar to the Harappan civilization.

2. Ahad –
Ahad popularly known as copper town, was situated on the banks of the river Bedach in Udaipur. Remains of utensils of stony copper and earthen pots were found in excavation in eastern side hillocks of this habitation.

3. Gilund –
Remains similar to those found in Ahad, were found in excavation at Glund situated 95 kms away north of Udaipur in Rajsamand. Ahad and Glund both are considered the Ahad civilization.

4. Bagore –
On the banks of Kothari River at Bagore in Bhilwara district, stone age and copper age articles were found.

5. Balathal –
It is situated 42 kms away in the east of Udaipur. Stone and copper age utensils, statues and other remains were found there. This is an extension of Ahad civilization.

6. Noah –
It is situated 5 kms away from Bharatpur. At Noah, apparatus made of copper and bones, iron axes etc. were found. These are supposed to be of copper age.

7. Chandrawati –
Ongoing excavations at Chandrawati near Abu road have given knowledge about people’s life, life style and other activities during the medieval period. The ruins of fort and godowns also have been found. This was the capital of the Parmar dynasty.

8. Pachhmata –
Remains similar to Ahad are found in excavation at Pachhmata which is situated 100 kms away from Udaipur. This is an important place in the Ahad-Banas civilization which is contemporary with Harappa civilization. Many valuable and artistic things such as embellished jar, bangles of oister and green stone, earthen pots and two big furnaces have been found these.

9. Ganeshwar –
Ganeshwar is situated on the banks of the river Kantali in Sikar District. Articles of copper age have been found in excavation of this civilization.

10. Bairath –
It is situated in Jaipur district. It has been a very developed place during many eras. It was the capital of Matsya Region during Mahabharata period. Stone plaque of king Ashoka’s period have also been found.

RBSE Class 6 Social Science Our Past Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
In which parts of the Sindhuu-Saraswati, city civilization developed?
(a) In the mountains
(b) In the desert area
(c) In the coastal area
(d) In the plains
Answer:
(d) In the plains

Question 2.
First of all, excavation was done in Punjab –
(a) 1920
(b) 1925
(c) 1922
(d) 1918
Answer:
(c) 1922

Question 3.
Source of origin of River Saraswati is –
(a) Kalibanga
(b) Lothal
(c) Dholaveera
(d) Mount Shivalik
Answer:
(d) Mount Shivalik

Question 4.
The best buildings of the Harappan city were –
(a) bathroom
(b) foodgrain godown
(c) conference room
(d) market
Answer:
(b) foodgrain godown

Question 5.
In the peresent time which place is in Pakistan?
(a) Kalibanga
(b) Lothal
(c) Ropar
(d) Mohenjo-Daro
Answer:
(d) Mohenjo-Daro

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 17 Our Past

Fill in the blanks:

  1. Period of Sindhu-Saraswati civilization is estimated from ………………………. years from now.
  2. The vedas were written on the banks of the ………………………. is an established fact.
  3. Balathal is situated ………………………. away in the east of Udaipur.
  4. Ahad is popularly known as ……………………….
  5. Kalibanga is situated in ……………………….

Answer:

  1. 4500 B.C. to 2500 B.C.,
  2. Saraswati
  3. 42 kms.
  4. copper town
  5. Hanumangarh district.

Compare Column ‘A’ with Column ‘B’:

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Lothal Rajasthan
2. Kalibanga Gujrat
3. Ropad Pakistan
4. Mohenjo-Daro Punjab
5. Nile Egypt

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Lothal Gujrat
2. Kalibanga Rajasthan
3. Ropad Punjab
4. Mohenjo-Daro Pakistan
5. Nile Egypt

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 17 Our Past

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
Which are known as Archaeological resources?
Answer:
Ancient forts, old buildings, mausoleums, coins, stone plaques are known as archaeological resources.

Question 2.
What are literary resources?
Answer:
Literary resources are those which are written in any language. Old stories written in any language and any script are known as literary resources.

Question 3.
What do you mean by family trees?
Answer:
Important events right from birth to death are maintained in the ledgers kept by the family tree writers.

Question 4.
What is meant by pre-historic period?
Answer:
The period from the birth of human being till the development of scripts is called pre-historic period.

Question 5.
What is the period of pre-historic period?
Answer:
The period upto ten thousand years ago is supposed to be pre-historical period.

Question 6.
What is meant by Stone Age?
Answer:
The pre-historical period is also known as Stone Age.

Question 7.
What were the tools of stone of the primitive man?
Answer:
Saw, knife, axe, hammer etc. of stones were the tools of the primitive man.

Question 8.
What were the two places of Sindhu- Saraswati civilization where excavation was done?
Answer:
In the year 1922, excavation at Harappa in the Punjab was done and later on excavation was done at Mohenjo-Daro in Sindhu.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 17 Our Past

Question 9.
Which important places in Sindhu- Saraswati civilization are in Pakistan in the present time?
Answer:
In the present time, Mohenjo-Daro, Harappa, Kotdiji and Chanhudaro are in Pakistan.

Question 10.
Which were the best buildings of the Harappa city?
Answer:
The best buildings Of the Harappa city were its foodgrain godowns.

Question 11.
Name two contemporary world civilization of Sindhuu-Saraswati civilization.
Answer:

  • The Nile river civilization of Egypt.
  • The Dajla-Farat civilization of Mesopotamia.

Question 12.
Name two important places of archaeological importance in Rajasthan.
Answer:

  • Kalibanga which is situated in Hanumangarh district
  • Ahad which is situated on the banks of the river Bedach in Udaipur.

Question 13.
Where is Balathal situated?
Answer:
Balathal is situated 42 kms away in the east of Udaipur.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Write a short note on River Saraswati.
Answer:
The river Saraswati has a very important place in Indian culture. The vedas were written on the banks of the Saraswati. Vedic culture was bom on the banks of this river. Mount Shivalik is considered its source of origin and it traverse through Haryana and Rajasthan to Kutch.

Later on this river disappeared. In old literary works, this river is considered mother of river Sindhuu. Recent discoveries have shown that a cultured and well organised civilization originated and developed on the banks of the river Saraswati.

Question 2.
Describe the three categories of the city population of Sindhuu-Saraswati civilization.
Answer:
The city population of Sindhuu-Saraswati civilization was divided into three categories –

  • The first were the mlers who lived in the forts
  • The second were the traders who lived in the city.
  • The third were the labourers and farmers who did manual jobs and produced foodgrain etc. They lived in surrounding villages.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 17 Our Past

Question 3.
Describe the buildings of the Sindhuu – Saraswati civilization.
Answer:
The buildings of Sindhuu – Saraswati civilization had thick brick walls with windows and doors, large oil tanks, drains near kitchens, places for keeping animals were also found in the buildings. Some of the houses had wells within them showing permanent availability of water. Bathrooms were also found in these houses.

Question 4.
What were the causes of the destruction of Sindhuu – Saraswati civilization?
Answer:
Causes of the destruction of Sindhuu – Saraswati civilization –

  • Heavy floods – According to some historians, heavy floods were responsible for the destruction of this civilization.
  • Any epidemic – According to some archaeologists, the cities of this civilization were destroyed due to the breakout of some epidemic.
  • Earthquake – According to some historians earthquake was responsible for the destruction of this civilization.
  • Natural Calamity – It is possible that some natural calamity might have destroyed it.

Question 5.
Write a short note on Chandravati.
Answer:
Ongoing excavations at chandravati near Abu road, have given knowledge about people’s life, life style and other activities during the medieval period. The mins of fort and godowns also have been found. This was the capital of the Parmas dynasty.

Leave a Comment