RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 16 Voter Awareness and Voting Process

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 16 Voter Awareness and Voting Process

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 16 Voter Awareness and Voting Process

RBSE Class 6 Social Science Voter Awareness and Voting Process Intext Questions and Answers

Question 1.
Fill in the blanks:

  1. National Voter Day is celebrated on …………………………
  2. For Panchayati Raj elections the polling stations are the head offices of the …………………………
  3. While voting through EVM ………………………… unit button is pressed.
  4. Printed slip of WPAT machine will go into the drop box after ………………………… seconds.

Answer:

  1. 25 January
  2. Panchayat
  3. Ballot
  4. Seven.

Question 2.
When and why is National Voter Day celebrated ?
Answer:
Every year on 25 January National Voter Day is celebrated to create awareners among voters so that more and’ more people are motivated to vote and whose names are not in the voter list can enroll in that.

Question 3.
What work did the members of Democracy club do on voter day ?
Answer:
Members of Democracy Club showed an interesting exhibition of voter awareness which had posters, charts, cuttings of newspaper with published news, photographs of EVM machine, model and voting slogan. All these were displayed and new voters were also invited to the school for viewing exhibition.

Question 4.
What competitions were organised at the school on National Voter Day ?
Answer:
On National Voter Day, the school organised various competitions like rangoli competition, slogan writing competition and essay writing competition on topic “voter awareness and our role” were organised.

Question 5.
What will you do for voter awaraness in your village ?
Answer:
We will explain the importance of voting to voters for voter awareness in our village and will inspire the young people of 18 years to register their names in the voter’s list and will explain the process of becoming a voter. Will also invite the voters at the school to attend the exhibition of voter awareness.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 16 Voter Awareness and Voting Process

Question 6.
Write any two slogans for voter awareness ?
Answer:

  • Everyone has the legal right to vote.
  • Your vote will bring the change.

Question 7.
Explain the working of WPAT machine ?
Answer:
WPAT stands for Voter-Verified Paper Audit Trail. It is a printing device which is attached to the control unit and ballot unit of EVM. Soon after the vote is cast, ballot slip is printed by the printer which has the voter’s choice candidate serial number, name and symbol. This slip can only be seen by the voter in the transparent box for only 7 seconds, after that the slip goes into the printer’s drop box with a beep sound. Thus, the voting process of one voter is completed. This slip can assist in case of any dispute during counting.

Question 8.
Explain the voting process by ballot ?
Answer:
The voting process by ballot has been clarified as follows –
1. Ballot Preparation –
Only the election symbol of Sarpanch and its members (Panchas) of village council (gram panchayat) are printed on the ballot, candidate names are not printed. As per rules after the allocation of election symbol their names are written by hand by the returning Officer.

2. Making list of candidates –
After the nomination process has been completed for the election of Panchayat (Samiti) committee and (Zilla Parishad) District Council members, the list of candidates contesting the elections is made by the Election Officer.

3. Publishing voter list (electoral roll) –
Before every election, voter’s list (electoral roll) are re-verified with their photos and updated. In this, new voters names are added and voters who are dead, their names are deleted.

4. Determination of polling stations –
Generally during Panchayati Raj elections, the government or the semi government buildings are the polling centers, so that the returning officer/ polling officer can efficiently complete the voting process and there is no need to shift ballot boxes from one place to another,

5. voting –
As soon as the voter enters the polling booth, his name is checked in the electoral list. After this non removable ink is used to put a mark on his first finger of left hand and after required entries ballot paper is given to him. The voter casts his vote secretly in the voting cabin by stamping on the candidate of his choice. Now the voter folds the ballot paper and puts it in the ballot box in front of the presiding officer and voting agents. Thus, by doing so, the voting process is completed.

6. Counting and Declaration of Results –
Votes are counted in the presence of the related returning officer. After counting is over, he announces the results and also an oath is sworn in by the winning candidate.

RBSE Class 6 Social Science Voter Awareness and Voting Process Text Book Questions and Answers

Objective Questions:

Question 1.
National Voter Day is celebrated –
(a) on 25 January
(b) on 26 January
(c) on 15 August
(d) on 31 Oxctober
Answer:
(a) on 25 January

Question 2.
Minimum age to vote in India is –
(a) 21 years
(b) 25 years
(c) 18 years
(d) 35 years
Answer:
(c) 18 years

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 16 Voter Awareness and Voting Process

Question 3.
Election Department appoints for every polling station
(a) BLO
(b) Retiring officer
(c) Presiding officer
(d) None of the above
Answer:
(a) BLO

Question 4.
More interest was shown by the in rangoli competition –
(a) Boys
(b) Girls
(c) Teachers
(d) BLO
Answer:
(b) Girls

Question 5.
For every Panchayat area there is –
(a) One polling party
(b) One retiring officer
(c) One presiding officer
(d) One election commission
Answer:
(b) One retiring officer

Question 6.
If the voter feels that none of the candidate is not suitable according to his choice, which button of EVM he should press –
(a) First button
(b) Last button
(c) NOTA button
(d) None of the above
Answer:
(c) NOTA button

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 16 Voter Awareness and Voting Process

Question 7.
The voter presses the button in front of the candidate of his choice on the ballot unit.
(a) Blue
(b) Yellow
(c) Red
(d) Green
Answer:
(a) Blue

Fill in the blanks:

  1. In the country election process, people give their ……………………….. to choose their representative.
  2. For creating/bringing ……………………….. among voters, 25 January is celebrated as National Voter Day every year.
  3. Essay competition was organised on the topic ………………………..
  4. Before each election, voters list (electoral list) with photos are re-verified/revised and ………………………..
  5. ……………………….. vote does not go to any candidate.

Answer:

  1. Vote
  2. awareness
  3. “Voter awareness and our role”
  4. updated
  5. NOTA

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 16 Voter Awareness and Voting Process

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
In India, when is National Voter Day celebrated ?
Answer:
On 25 January.

Question 2.
By which process public representatives are elected in India ?
Answer:
By Voting process.

Question 3.
Who has the right to vote in India ?
Answer:
Every citizen who has attained the age of 18 years or more.

Question 4.
The essay competition on which subject was organised on ‘National Voter Day’ in the school ?
Answer:
On topic, “Voter awareness and our role”.

Question 5.
Who has put an interesting exhibition on voter awareness in school ?
Answer:
Candidates of Democracy Club demonstrated an interesting exhibition in school.

Question 6.
What do you mean by NOTA ?
Answer:
NOTA means – “None of the Above”.

Question 7.
What is the full form of EVM ?
Answer:
EVM stands for – Electronic Voting Machine.

Question 8.
How Many units are there in an EVM ?
Answer:
EVM has two units –

  • control unit and
  • ballot unit.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 16 Voter Awareness and Voting Process

Question 9.
On which unit the voter press the button present in front of the candidate of his choice ?
Answer:
On Ballot unit.

Question 10.
What is the full form of WPAT ?
Answer:
WPAT stands for – Voter Verified Paper Audit Trail.

Question 11.
How many people does a polling team consist of each polling station.
Answer:
Five people.

Question 12.
Who are included in a polling party ?
Answer:
A polling party has one presiding officer and four polling officer.

Question 13.
What happens after the voter presses the blue button on the ballot unit ?
Answer:
Red light is on with a beep sound and the vote is cast.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 16 Voter Awareness and Voting Process

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Explain, ‘Our country is a democratic country’.
Answer:
Our country is a democratic country because here people’s representatives are elected through polling and every citizen of 18 years of age and above has the right to vote. In this way, in the country’s electoral process, the public elects its representative by voting.

Question 2.
After completing 18 years of age what we have to do to vote ?
Answer:
For casting vote it is necessary to attain 18 years of age. Thereafter one has to enroll his name in the electoral roll for this, he has to take the prescribed form, fill it completely and present it to the BLO of polling booth with necessary documents. Thereafter his name will be registered in the voter list (electoral list) and the voter identity card will be issued. After that he can vote.

Question 3.
What did the village BLO do in the school on 25 January ?
Answer:
A Speech/a lecture was made on the awareness campaign by BLO in the prayer meeting on 25 Januray and information about the required forms and documents related to enrollment of names in the electoral roll were given.

Question 4.
What were the students doing in the rally
Answer:
Students were demonstrating a rally in two lines with cardboard planks attached to wooden stick on which slogans about voting awareness were written. In rally they loudly were raising slogans and insisting the youth to enrolled in the electoral roll.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 16 Voter Awareness and Voting Process

Question 5.
Write a note on rangoli competition ?
Answer:
Students, especially girls, painted beautiful rangoli in school premises which had messages of voting awareness. All children were admiring
the beauty of these rangolis and were evaluating them at their own level.

Question 6.
What do you mean by a polling party 9
Answer:
There is a polling party consisting of 5 people for each polling station. Polling party has one presiding officer and four polling officers. They are appointed by the district election officer.

Essay Type Questions:

Question 1.
Explain the process of Viting by ballot paper in voting centers by voters ?
Answer:
Voting Process by Ballot Paper – As soon as the voter enters the polling booth his name is matched in the electoral list. After that indelible ink is used to put a mark on his first finger of left hand and after required enteries ballot paper is given to him. The voter casts his vote secretly in the voting cabin by stamping on the name of the candidate of his choice. Now he folds the ballot paper and puts it in the ballot box in front of the presiding officer and voting agents.

Voting by EVM – In EVM polling, firstly the voter’s identity is checked and after putting ink mark on his first finger the voter is sent to a chamber to cast his vote. There he presses a blue button in front of the name of the candidate of his choice on the ballot unit and as he presses, red light blinks with a beep sound and the note is cast.

Question 2.
Explain the benefits of EVM voting ?
Answer:
Benefits of EVM (Electronic Voting Machine) are –

  • Casting a vote through an EVM ends the possibility of cancellation of votes.
  • Casting a vote through an EVM, the process of voting becomes easier and faster.
  • This reduces the cost of paper and printing because at a polling station, instead of thousands of ballots, only one ballot paper is required which is pasted on the ballot unit of the machine.
  • Polling process is fast while voting through EVM.

Leave a Comment