RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 15 District Administration and Judiciary System

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 15 District Administration and Judiciary System

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 15 District Administration and Judiciary System

RBSE Class 6 Social Science District Administration and Judiciary System intext Book Questions and Answers

Page No 106.

Question 1.
What are the seven divisional headquaters of Rajasthan?
Answer:
Followings are the seven divisional headquarters of Rajasthan:

  • Ajmer zone
  • Bharatpur zone
  • Bikaner zone
  • Jodhpur zone
  • Jaipur zone
  • Kota zone
  • Udaipur zone.

Question 2.
Which division does your district come under?
Answer:
Ours is Jaipur district that falls under Jaipur zone.

Question 3.
Give the name of your neighbouring district.
Answer:
Neighbouring districts of Jaipur district are – Dausa, Alwar, Sawai Madhopur, Sikar, Tonk, Ajmer and Nagaur.

RBSE Class 6 Social Science District Administration and Judiciary System Text Book Questions and Answers

Question 1.
Select the correct option:

(i) The chief administrative officer of the district is –
(a) Police Superintendent
(b) District Collector
(c) Public Relation Officer
(d) Treasury Officer
Answer:
(b) District Collector

(ii) Disputes are resolved on the basis of mediation and counselling outside courts through –
(a) Civil courts
(b) Criminal courts
(c) Lok Adalats
(d) Revenue courts
Answer:
(c) Lok Adalats

Question 2.
Fill in the blanks:

  1. There are ……………………….. States and ……………………….. Union Territories in our country.
  2. Rajasthan has ……………………….. divisions and districts.
  3. A complaint filed in a criminal case with the police is called ………………………..

Answer:

  1. 29, 7
  2. 7, 33
  3. FIR

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 15 District Administration and Judiciary System

Question 3.
Match the following:

(i)

(a)

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Law and order Chief Medical and health Officer
2. Update revenue records Irrigation and Agriculturel Deptt
3. Maintain supplies of grains and food items Magistrate and Police
4. Medical and Health Service Patwari
5. Agriculture development and irrigation District supply officer

(b)

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Development of Forests District Administration
2. Election to the constitutional bodies District forest officer
3. Disputes about property Revenue disputes
4. Dispute about theft assault or murder Civil disputes
5. Disputes over agriculture land Criminal disputes

Answer:

(a)

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Law and order Magistrate and Police
2. Update revenue records Patwari
3. Maintain supplies of grains and food items District supply officer
4. Medical and Health Service Chief Medical and health officer
5. Agriculture development and irrigation Officer Irrigation and Agriculture Deptt

(b)

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Development of Forests District forest officer
2. Election to the constitutional bodies District Administration
3. Disputes about property  Civil disputes
4. Dispute about theft assault or murder Criminal disputes
5. Disputes over agriculture land Revenue disputes

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 15 District Administration and Judiciary System

Question 4.
Write any four functions of the district administration.
Answer:
Followings are the chief functions of district administration:

  • Maintain peace, law and order.
  • Maintain land records and collection of revenue.
  • Maintain food supplies and other goods.
  • Provide facilities for education, health, medical care, drinking water, electricity, transportation etc.

Question 5.
What are the duties of a patwari?
Answer:
Followings are the works of patwari –

  • The patwari of the village divides the land into different categories.
  • He gets the field measured.
  • He keeps a plan/map of the fields.
  • He keeps the names of the owners and all other details of the land in writing.
  • When the crop is ready, he prepares the record.
  • He collects the tax from the farmers which is called land revenue/lagaan.

Question 6.
What are the duties of ‘Jan Aabhav Abhiyog’ and Satarkta Samiti?
Answer:
The work of District supply officer and vigilance committee is to provide supply of grains and food items to the public, supply of petrol, diesel etc. water electricity, transportation, pension and removal of encroachment from Govt, lands. General public and an individual can get their grievances removed through these departments.

Question 7.
What are the main duties of District Collector? Write any five.
Answer:
Functions of District Collector – The highest officer of the district is District Collector. His main functions are as follows:
1. Maintain peace, law and order –
Maintain law and order in the district is the primary duty of the district magistrate. For this, the police department helps him.

2. Maintenance of land records and collection of land revenue –
The district administration is to maintain records of different types of lands in the areas and update them. Patwari keeps the records of lands. He also collects the tax from the farmers which is called land revenue or lagaan.

3. Maintain regular supply of grains and other food items –
Supplying essential commodities such as fold items, kerosene, diesel, petrol, gas cyclinders to all properly is an important duty DSO. Important duty of the district authorities is to render help to the affected^ people in case of natural disaster.

4. Providing Medical Facilities –
The district administration is responsible for medical and health services such as vaccination, family welfare, woman and child health care etc. It is also responsible for organizing de-addiction camps, running dispensaries and hospitals.

5. Working as a link between Govt and people –
In case of a disaster, the district authorities inform the state govt, and arranges the relief work and provides full medical relief and food items to the affected area or people.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 15 District Administration and Judiciary System

Question 8.
Explain the working of criminal court.
Answer:
Working of criminal court –
In a criminal case, the complainant has to first inform the nearest police station under which the area in which the crime has been committed. This is called the First Information Report (FIR). Then the police investigates the case and collects all the relevant information and then presents the challan of the case in the court. The court examines the evidence, hears witnesses, also examines both the sides concerned and then delivers the judgement.

Question 9.
Discuss the role of the police in the maintaining of peace, law and order in the district
Answer:
It is the duty of police administration to maintain law and order in an area. The Superintendent is the chief of the Police department who controls and supervises the department. Officers like Additional S.P Dy S.P., Circle Inspector, Sub-Inspector, Head constables and constables help the S.P. Additional district magistrate, sub- divisional magistrates and tehsildars maintain law and order in their areas.

RBSE Class 6 Social Science District Administration and Judiciary System Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
Which of the district is not related to the Bharatpur zone?
(a) Dholpur
(b) Karauli
(c) Sawai Madhopur
(d) Dausa
Answer:
(d) Dausa

Question 2.
Main function of police department is –
(a) Maintain peace
(b) Keep record of land
(c) Put tax
(d) Remove tax
Answer:
(a) Maintain peace

Question 3.
There are districts in Rajasthan.
(a) 29
(b) 7
(c) 33
(d) 31
Answer:
(c) 33

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 15 District Administration and Judiciary System

Question 4.
………………………… is responsible for availability of all essential items to all the people in the district.
(a) Police Supdt
(b) DSO
(c) PRO
(d) Treasurar
Answer:
(b) DSO

Question 5.
Disputes relates to property are called –
(a) Civil disputes
(b) Revenue disputes
(c) Criminal disputes
(d) Constitutional disputes
Answer:
(a) Civil disputes

Fill in the blanks:

  1. All administrative works of ……………………….. are done under control and supervision of the
  2. ……………………….. listen and solve problems and complaints of the public.
  3. ……………………….. work differently for primary and secondary education in each district.
  4. ……………………….. have been set up for the – settlement of disputes through mutual collector consensus outside of the court.

Answer:

  1. District
  2. Jan Abhav Abhiyog and Satrakta Samiti
  3. DEO
  4. Lok Adalat

Very Short Question Answers:

Question 1.
How many states and union territories are there in our country?
Answer:
At present there are 29 states and 7 union territories in India.

Question 2.
How many zones and districts are there in Rajasthan?
Answer:
There are 7 zones and 33 districts in Rajasthan.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 15 District Administration and Judiciary System

Question 3.
Who is the highest officer of the district?
Answer:
District Collector.

Question 4.
In what forms does the collector function?
Answer:
Collector functions as District Collector, District Magistrate, Collector (panchayat), Collector (supply), Collector (land records), District Election Officer etc.

Question 5.
Under whose control and supervision does the policy department in the district function?
Answer:
In the district, police department works under control direction and inspection of the police supdt.

Question 6.
Who makes the supply of essential goods available to the people in a district?
Answer:
District Supply Officer (DSO).

Question 7.
How many types of disputes generally take place amongst the citizens?
Answer:
Generally three types of disputs take place amongst the citizens –

  • civil disputes
  • criminal disputes
  • revenue disputes.

Question 8.
Write the names of courts which function in a district.
Answer:

  • Civil Court
  • Criminal Court
  • Revenue Court.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 15 District Administration and Judiciary System

Short Question Answers:

Question 1.
How is the work of health and medical services done in a district?
Answer:
The district administration is responsible for health and medical services such as vaccination, family welfare, woman and child health care etc. It is also responsible for organizing de-addiction camps, running dispensaries and hospital. There is a chief medical and health officer in the district under whom there are health officers at the Block level, staff of doctors, nurses and midwives etc.

Question 2.
Clarify civil and criminal disputes.
Answer:
Civil Disputes –
Disputes regarding property, money or land, purchase of goods, marital disputes, rents, contracts etc. fall under this category. Civil courts deal with such cases.

Criminal Disputes –
Murder, assault, theft, violation of law, disturbing peace etc. are all criminal acts and are tried in a criminal court.

Question 3.
How are the works of district administration done?
Answer:
All administrative works of district are done by the collector himself/herself or under his/her guidance. For the help of district collector, there are many district level officers who help the collector such as S.P, CH & MO, DEO, District Agriculture Officer, District Employment Officer, District PRO, District Forest Officer, AXEN etcThere officers complete their work with the help of subordinate staff under them.

Question 4.
Explain district level educational administration.
Answer:
In each district, separate DEOs are there to look after the work of primary and secondary education. In each development block .of a district Block Education Officer looks after the affairs of primary education so that these schools educational work run smoothly. They ensure that Right to Education is mandatory followed or not. They also give affiliation to the private schools.

Question 5.
How does district administration function as a chain between the public and the govt.?
Answer:
District administration informs the govt, to resolve the problems of the public in the event of natural calamity and also makes necessary arrangement, on the other hand, it informs the public about the policies and plans of the govt, so that they are benefited.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 15 District Administration and Judiciary System

Essay Type Question Answers:

Question 1.
Write a brief note on Lok Adalats.
Answer:
Lok Adalat – Lok Adalats have been set up for the settlement of disputes through mutual consensus outside the courts. There is a permanent Lok Adalat in every district. They can be held at lower level in accordance with a schedule. Work Procedure – The judge with the help of some prominent persons of the area seeks to settle the dispute by mediation and counseling. Agreement
between the two parties is acceptable by the regular courts.

Importance of Lok Adalats:

  • Disputes/problems resolved in the Lok Adalats help lessen bitterness
  • Justice is very cheap and quick’in Lok Adalats.

Question 2.
How many types of disputes are there between the citizens? Explain them.
Answer:
Disputes between the citizens – There are generally three types of disputes in the public

  • Civil Disputes – Disputes regarding property, money or land, purchase of goods, marital disputes, rents and contacts fall under this category. Civil courts are there to deal with them.
  • Criminal Disputes – Murder, assault, theft, violation of law and disturbing peace are all criminal acts and are tried in the criminal courts.
  • Revenue Disputes – Disputes regarding ownership of agriculture land, transfer of agriculture land, tenancy and land revenue or lagaans are all revenue cases. Such revenue cases are produced in the tehsildar and additional collector. The district collector is the final court of appeal in these cases.

Question 3.
Describe chief functions of district administration.
Answer:
Chief functions of district administration : Followings are the chief functions of district administration:
1. Maintain peace, law and order –
Maintaining law and order in the district is the primary duty of the district magistrate. For this he has a large police department under the S.P. There are many other officers to help the S.P. such as Additional S.P., Dy. S.P., Circle Inspector, Sub-Inspector, Head Constables and Constables. There are additional district magistrates, SDM and Tehsildars to maintain law and order in their areas.

2. Maintenance of land records and collection of land revenue –
One of the most important duty of the district administration is to maintain records of different types of lands in the areas and to – update them continuously. Patwari prepares the land records and collects the tax from the farmers which is called land revenue or lagaan.

3. Supply of grains and other food items –
Supply of essential commodities such as food items, kerosene, petrol, diesel, gas cylinders etc. is an important duty of the district administration.

4. Medical and health facilities –
The district administration is responsible for a large number of medical and health services such as vaccination, family welfare, woman and child health care etc. It is also responsible for organizing deaddiction camps, running dispensaries, and hospitals. All these progammes are under guidance and control of under Chief Medical & Health Officer in the district.

5. Other Functions –
Followings are. the other functions of district administration:

  • Providing facilities of agriculture development and irrigation in the district.
  • Implement policies and plans of the centre and state govts, regarding the projects running in the district.
  • Development of forests and protection of environment.
  • Conducting elections of constitutional institutions in the district such as Lok Sabha, Vidhan Sabha, Panchayati Raj institutions and urban self-govt.
  • The district administration gives full support to the Zila Parishad so that the panchayat system can work properly.

Leave a Comment