RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 14 Local Self Government Rural and Urban

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 14 Local Self Government Rural and Urban

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 14 Local Self Government Rural and Urban

RBSE Class 6 Social Science Local Self Government Rural and Urban Text Book Questions and Answers

Question 1.
Select the correct option:

(i) The rural local self-govt, unit is –
(a) Nagar Nigam
(b) Nagar Parishad
(c) Nagar Palika
(d) Gram Panchayat
Answer:
(d) Gram Panchayat

(ii) The representative of the ward in the gram panchayat is –
(a) A ward panch
(b) The sarparich
(c) The Pradhan
(d) member panchayat samiti
Answer:
(a) A ward panch

Question 2.
Fill in the blanks:

  1. ……………………… presides over the ward sabha.
  2. The plans for the development of the village are made at the meeting of ………………………
  3. ……………………… is the highest unit in the Panchayati Raj System.
  4. The elected representative of the ward in a nagar nigam is called a ………………………

Answer:

  1. Ward panch
  2. Gram Sabha
  3. Zila parishad
  4. Parishad

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 14 Local Self Government Rural and Urban

Question 3.
Connect the Column ‘A’ with Column ‘B’:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. The head of the gram panchayat The Pradhan
2. The head of the Panchayat Samiti The Zila Pramukh
3. The head of the Zila Parishad The Sarpanch
4. The head of the Nagar Palika The Mayor
5. The head of the Nagar Parishad The President
6. The head of the Nagar Nigam The Chairman

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. The head of the gram panchayat The Sarpanch
2. The head of the Panchayat Samiti The Pradhan
3. The head of the Zila Parishad The Zila Pramukh
4. The head of the Nagar Palika The President
5. The head of the Nagar Parishad The Chairman
6. The head of the Nagar Nigam The Mayor

Question 4.
What are the three levels of the Panchayati Raj System?
Answer:
There are three levels of Panchayati Raj –

  • First level Gram Panchayat of a village
  • Second level panchayat samiti
  • Third level, constitution of zila parishad.

Question 5.
Write any four works undertaken by Gram Panchayat
Answer:
Following are the chief works of Gram Panchayat –

  • Proper arrangement for the supply of pure and clean drinking water, cleanliness of the roads, streets, drains and arrangement of light at public places etc.
  • Constructions of roads, sewers, drains, school buildings.
  • Arrangement for medical facility.
  • Registration of births and deaths.

Question 6.
Write any four functions/works undertaken by Nagar Nigam.
Answer:

  • Arranging pure and clean drinking water
  • Arranging for fire-brigade
  • Maintaining public parks and arrangement of street light and cleanliness of streets
  • Ragistration of birth and death.

Question 7.
Explain the organization of Zila Parishad.
Answer:
Zila Parishad in the third and the highest level of the three-tiered panchayat system in Rajasthan. All the panchayat samitis of the district are brought together to form the Zila Parishad of the district. In headquarters is at the district headquarters. Member of Zila Parishad – The whole district is divided into wards. All the voters of the ward elect one representative who becomes a member of the zila parishad.

Zila Pramukh and Up-Zila Pramukh –
Elected members elect one of them as Zila Pramukh and Up-Zila Pramukh. The Zila Pramukh is the head of Zila Parishad. Other Members – MLAs of the district and the MPs of both Lok Sabha and Rajya Sabha of the district and the pradhans of all the panchayat samitis of the district are also members of the Zila Parishad. Meetings – Meetings are held from time to time. All district levels officials attend its meeting in order to listen to the problems of the area.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 14 Local Self Government Rural and Urban

Question 8.
Which urban body is working in your area or in a town nearly? Explain its structure.
Answer:
Note – (Students will give description of local bodies which are functioning in their city such as Nagar Palika, Nagar Parishad/Nagar Nigam) Here we are going to describe about Jaipur Nagar Nigam. Nagar Nigam In our Jaipur City urban self govt, body (Nagar Nigam) functions. Its organization has been explained as follows.

Structure of Nagar Nigam –
A city with a population more than five lakhs or more has Nagar Nigam. 1 Elected Memebrs (Parshad) of Nagar Nigam – The total area of the town is divided into wards. All the voters in a ward elect one representative of the area. He is called Parshad. Other Members of Nigar Nigam – The MLA and the MP are also members of the local body. There are some nominated or coopted members also.

Mayor and Up-Mayor –
Elected members of the Nagar Nigam elect one of the Parshads as their Mayor and Up-Mayor (Vice Mayor). Term – Term of Nagar Nigam is five years. Meetings – The Mayor chairs all the meetings which are held from time to time. He is responsible for the overall development of the town planning for the whole area, sorting out problems and making policies and decisions. Bye-laws are made on the subjects within its jurisdiction.

Officers and Employees –
Govt, officials help in the proper formulation of plans and their implementation. There is an executive officer or commissioner, an executive engineer, health officers, revenue officers, and sanitation inspectors to oversee the work.

RBSE Class 6 Social Science Local Self Government Rural and Urban Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
First tier structure in Panchayati Raj structure is –
(a) Gram Panchayat
(b) Panchayat Samiti
(c) Zila Parishad
(d) Nagar Palika
Answer:
(a) Gram Panchayat

Question 2.
Where was three tier -level Panchayati Raj arrangement in India started for the first time in the district of Rajasthan –
(a) Jaipur
(b) Udaipur
(c) Nagaur
(d) Bharatpur
Answer:
(c) Nagaur

Question 3.
Govt. Official in Gram Panchayat is called –
(a) BDO
(b) Gram Sewak
(c) Patwari
(d) Sarpanch
Answer:
(b) Gram Sewak

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 14 Local Self Government Rural and Urban

Question 4.
Nagar Nigam is constituted where population is more than –
(a) 5000
(b) 10,000
(c) one lakh
(d) 5 lakh
Answer:
(d) 5 lakh

Question 5.
………………….. is established in those cities where population in those cities is more than one lakh and less than five lakh.
(a) Nagar palika (municipality)
(b) Nagar parishad
(c) Nagar Nigam
(d) Chawani Board
Answer:
(b) Nagar parishad

Fill in the blanks:

  1. Term of a Parishad is for ……………………… years.
  2. Rural self govt, has ……………………… structure.
  3. ……………………… is the smallest unit of Gram Panchayat.
  4. A ……………………… consists of all the adult voters – men and women who live within the area of a gram panchayat.
  5. ……………………… is the chief of Gram panchayat.

Answer:

  1. 5
  2. three level
  3. Ward Sabha
  4. Gram Sabha
  5. Sarpanch

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 14 Local Self Government Rural and Urban

Match Column ‘A’ with Column ‘B’:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Ward Sabha Sarpanch
2. Gram Sabha BDO
3. Gram Secretariate Ward Panch
4. Panchayat Samiti Gram Sewak

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Ward Sabha Ward Panch
2. Gram Sabha Sarpanch
3. Gram Secretariate Gram Sewak
4. Panchayat Samiti BDO

Very Short Question Answers:

Question 1.
By which Constitutional Amendment Act Panchayati Raj institutions have been given the constitutional status?
Answer:
73rd Constitutional Amendment Act.

Question 2.
Through which institution, rural public of the country gives its contribution for the development of the country?
Answer:
Through ‘Gram Sabha’.

Question 3.
What is called chief of the Gram Panchayat?
Answer:
Sarpanch.

Question 4.
What is the term of Panchayati Raj organization?
Answer:
5 years.

Question 5.
What is called chief of the Panchayat Samiti?
Answer:
Pradhan.

Question 6.
What is called Gram Sabha?
Answer:
A Gram Sabha consists of all the adult voters – men and women – who live within the area of a gram panchayat.

Question 7.
How is Zila Pramukh elected?
Answer:
All the elected members of Zila Parishad elect one of them as the head who is called Zila Pramukh.

Question 8.
Who elects the Mayor?
Answer:
The elected members of Nagar Nigam elects one of the Parshads amongst them as the Mayor.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 14 Local Self Government Rural and Urban

Question 9.
All the voters in a ward elect one representative of their area. What is he called?
Answer:
Parshad.

Question 10.
By which Constitutional Amendment Act, urban local municipality has got constitutional status?
Answer:
Through 74th Constitutional Amendment Act.

Short Question Answers:

Question 1.
How is Ward Sabha constituted?
Answer:
A rural area is divided into wards – as many wards as the number of panchs to be elected. All the adults in this area – men and women – elect a ward panch to represent them. The meeting of the voters in a ward is called ward sabha.

Question 2.
What is the functions of ward sabha?
Answer:
Ward sabha draws up plans for the development of the ward. It sends up the proposals for implementation to the gram panchayat. Die ward sabha has the tasks of supervising the amenities such as common taps and wells, dustbins for cleanliness, sewers, drains, literacy, education, public health, child welfare and child nutrition etc.

Question 3.
What is arrangement of Gram Secretariate?
Answer:
Gram Sewak, patwari, agriculture inspector, ANM, plumber and mechanic etc. all remain present on the 5th, 20th and 27th day of the month at the headquarters. These people attend to the problems of the villagers under chairmanship of the Sarpanch.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 14 Local Self Government Rural and Urban

Question 4.
Discuss four functions of panchayat samiti.
Answer:
Followings are the four functions of panchayat samiti:

  • The panchayat samiti supervises and evaluates the working of panchayat in its areas.
  • It has the duty of providing best available needs and pesticides to the farmers.
  • It makes arrangements for primary education.
  • It implements the various schemes of different govt, departments.

Question 5.
What is Zila Parishad?
Answer:
Zila Parishad is the third and the highest level of the three-tiered panchayat system in Rajasthan. All the panchayat samitis of the district are brought together to form the zila parishad of the district. It forms developmental plannings and policies of the entire district.

Question 6.
Write any three functions of the zila parishad.
Answer:
Functions of Zila Parishad:

  • It supervises the working of the panchayat samitis.
  • It plans for the development of the whole district.
  • It inspects and supervises the developmental activities in the entire district.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 14 Local Self Government Rural and Urban

Essay Type Question Answers:

Question 1.
How is gram panchayat constituted?
Answer:
Constitution of Gram Panchayat – The rural system of self-govt, is threetiered in which gram panchayat is the first tier. Gram panchayat is constituted in the following ways:

  • Area of Gram Panchayat – The gram panchayat is formed by putting together a big village and a few small villages.
  • Member – Chief of the Gram Panchayat is Sarpanch. All the ward panchs of the area covered by the gram panchayat are members of this gram panchayat.
  • Election of Sarpanch and Ward Panches The sarpanch is elected directly by all the adult voters of the gram panchayat. Ward panchs are directly elected by the voters of each ward.
  • Up-Sarpanch – All the ward panchs elect any one of the panchs’ up-sarpanch.
  • Term – Term of a panchayat is five years.
  • Meetings – A gram panchayat meets twice in a month. Its meeting is chaired by the sarpanch. The schemes and plans for the development of the area are drawn up in these meetings and decisions taken on their implementation and other important matters.
  • Govt. Employee – The schemes and plans of development are implemented by public servants and one of them is gram sewak. Gram
    sewak is the ex-officio secretary of the panchayat.

Question 2.
Discuss constitution of Panchayat Samiti.
Answer:
Constitution of panchayat samiti – All the gram panchayats within the block area are combined to form the panchayat samiti which are as follows:

  • Area of Panchayat Samiti – All the gram panchayats within the block area are combined to form the panchayat samiti.
  • Elected Members of Panchayat Samiti – Each panchayat samiti is divided into Wards (blocks). The voters of each ward elects one representative who is a member of that panchayat samiti.
  • Pradhan and Up-Pradhan – Elected members of panchayat samiti elect one out of them as Pradhan and Up-Pradhan. Pradhan is the chief of panchayat samiti.
  • Other members of Panchayat Samiti – Not only the MLA of the area is a member of Panchayat Samiti but also the sarpanchs of all the gram panchayats in that area.
  • Meetings – The BDO, the panchayat extension officer and other various officials help the samiti in carrying out its functions properly.

Leave a Comment