RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 13 Child Rights and Child Protection

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 13 Child Rights and Child Protection

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 13 Child Rights and Child Protection

RBSE Class 6 Social Science Child Rights and Child Protection Intext Questions and Answers

Activity:

Page No 90.

Question 1.
Make a list of rights you think a child should have.
Answer:
Children should have these rights –

  • right to be born in this world
  • right to have minimum medical care
  • right to food, housing and clothing
  • tight to live with dignity
  • right to emotional, mental and physical development – within this included are – care and affection to the child, good education to the child, entertainment, sports and games etc.
  • right to protection
  • right to participation in those decisions which are going to effect him.

RBSE Class 6 Social Science Child Rights and Child Protection Text Book Questions and Answers

Question 1.
Select the correct option:

(i) Which of the following is an example of violation of children’s rights –
(a) To educate
(b) Child marriage
(c) To feed
(d) To protect
Answer:
(b) Child marriage

(ii) The state has set up for the protection and rehabilitation of children’s right :
(a) Agricultural department
(b) Forest department
(c) Child rights department
(d) None of these
Answer:
(c) Child rights department

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 13 Child Rights and Child Protection

Question 2.
Match Column ‘A’ with Column ‘B:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. A child has the ’priority to the protection right Right to live
2. The right to food, clothes and housing Right to develop
3. The right to education Right to be protected

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. A child has the ’priority to the protection right Right to be protected
2. The right to food, clothes and housing Right to live
3. The right to education Right to develop

Question 3.
What are various rights of the children?
Answer:
Children’s rights can be classified in four categories –

  • Right to live
  • Right to development
  • Right to protection
  • Right to participation.

Question 4.
Right about five duties of the children.
Answer:
Duties of children – Followings are the duties of children –

  • A child must respect his guardians, elders, and teachers
  • A child must keep his elders and teachers informed about all important things about himself
  • He must share his-knowledge with others.
  • He should not indulge in any act of harming or hurting other children, abusing them or threatening ‘them or insulting them.
  • He should not force other children to give their things to him.

Question 5.
What are the precautions that children must take for their own security?
Answer:
The children should .be careful about the following things about their own security –

  • They should not go to any such place where they sense any danger.
  • They should never visit a stranger’s home alone. Whenever they go out, they should keep their parents informed.
  • They should be careful about talking with strangers and taking anything from them. They should not take anything from them. If they take, it should be reported to the parents.
  • It is always safer to live in group, play in group and go out in group.
  • If a child receives a threat or warning, they should always shout out to his friend and call them.
  • If you feel offended by anyone’s behaviour, report it immediately to your parents or guardians.
  • Do not relieve yourself or defecate in lovely places.
  • Do not reveal your name, address, age etc. to a stranger on internet.
  • If some one informs you about your emergency at home, don’t leave school without confirming it from the school.

RBSE Class 6 Social Science Child Rights and Child Protection Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
Right to live includes –
(a) Food, house and clothes
(b) Minimum health service
(c) Right to birth
(d) Right to higher education
Answer:
(d) Right to higher education

Question 2.
Right to live falls under –
(a) Right to birth
(b) Right to growth
(c) Right to protection
(d) Right to participation
Answer:
(b) Right to growth

Question 3.
Govt, of India has implemented an Act in order to protect the children below 18 years of age from violence –
(a) The prohibition of Child Marriage Act 2006
(b) Child Justice Act 2000
(c) Child Protection Act 2012
(d) PC and PNDT Law 1994
Answer:
(c) Child Protection Act 2012

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 13 Child Rights and Child Protection

Question 4.
Free and Compulsory Education Act 2009 is being monitored by –
(a) Rajasthan State Child Protection Committee
(b) Commission for the Protection of Child Rights
(c) Child help line 1098
(d) None of the above
Answer:
(b) Commission for the Protection of Child Rights

Fill in the blanks:

  1. The Govt, has also started a campaign under the slogans ………………………… for the protection of the female children.
  2. To stop child marriages, ………………………… is being implemented.
  3. Engaging a child below the age of 18 years into any labour work is an offence under …………………………
  4. Children ought to ………………………… parents, teachers and outsiders.

Answer:

  1. Beti Bachao, Beti Padhao
  2. Protection of Child Marriage Act 2006
  3. Child Justice Act 2000
  4. respect.

Match Column ‘A’ with Column ‘B’ Column:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Girl foeticide Protecting children against sexual abuses and crimes 2012
2. Child marriage Child Justice Act 2000
3. Child labour Prohibition of Child Marriage Act 2006
4. Child sexual violence PC and PNDT Law 1994

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. Girl foeticide PC and PNDT Law 1994
2. Child marriage Protecting children against sexual abuses and crimes 2012
3. Child labour Child Justice Act 2000
4. Child sexual violence Prohibition of Child Marriage Act 2006

Very Short Question Answers:

Question 1.
What is meant by girl foeticide?
Answer:
Due to social conservatism, love for a male child and immature mindset, there is widely prevalent practice of destroying the foetus if it happens to be a female child.

Question 2.
What steps are govt, taking to prevent girl foeticide?
Answer:
The govt, has made it illegal under the PC and PNDT Act 1994 and strict action is taken against the law violaters.

Question 3.
Which campaign is being launched by the India Govt, of protect girl child?
Answer:
The govt, has started a campaign under the slogan ‘Beti Bachao, Beti Padhao’.

Question 4.
Which law is being implemented effectively to prevent child marriage?
Answer:
Prohibition of Child Marriage Act 2006.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 13 Child Rights and Child Protection

Question 5.
What, is child misbehaviour?
Answer:
Any type of violence, abuse, exploitation – physical, sexual or emotional is taken as misbehaviour with a child.

Question 6.
What is meant by physical misbehaviour with the children?
Answer:
By physical misbehaviour we mean any action which harms or hurts the child physically.

Question 7.
What is meant by emotional behaviour with the children?
Answer:
Any act by which the child suffers any kind of emotional stress or mental pain is misbehaviour with the child.

Question 8.
Which department functions in the state for Child’s Protection and Rehabilitation?
Answer:
Commission for the Protection of Child Rights.

Short Question Answers:

Question 1.
Which child’s right is included Commission for to Child Rights Protection Act 2005.
Answer:
All sexual crimes that have been listed in the Commission for Protection of Child Rights Act 2005 are included in it. According to the Child’s Rights Act 2005, all children have all those rights which have been accepted by United Nation’s Child Rights’ Convention on 20th November 1989 which was accepted by the Indian Govt, on 11 December, 1992.

Question 2.
What are the disadvantages of child marriage?
Answer:
Followings are the disadvantages of child marriage –

  • Child marriage adversely affects their health, mental and physical growth.
  • It is also exploitative in nature. It encroaches upon their right to education.
  • Because of child marriage, many children remain illiterate. It deprives than of the opportunity of getting good employment.

Question 3.
Which children fall in the category child labour?
Answer:
Child below the age of 18 years who work as labours in shops, factories, homes, dhabas, restaurants, tea stalls, kilns, farms etc. is called child labour.

Question 4.
What does misbehaviour with child affect a child?
Answer:
Misbehaviour with a child have an adverse effect on the personality of the child. It develops negative pattern of behavour in him. Moreover, a child can become subject to insomniadepression, self denigration, anger, irritation, aloofness from friends, disinterest in studies, lack of concentration etc.

Question 5.
What is child helpline (1098)?
Answer:
Child helpline –
A free emergency help agency has been set up in Rajasthan to help the children who are opressed, abused, neglected or homeless and orphans. This service is spread in 20 districts of Rajasthan. It is 24 hours toll free (1098) service.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 13 Child Rights and Child Protection

Question 6.
What is Rajasthan State Child Committee?
Answer:
This committee is responsible for overseeing the implementation of various programmes, laws, policies, for the protection of children’s rights and welfare. It has branches in all districts. Each block has a child protection committee. A similar committee has been set up at the gram panchayat level. All these have the task and responsibility of implementing all laws related to children at that level. The main focus of the committee is to create awareness in the society about child protection.

Question 7.
What arrangements have been made for protection of child rights?
Answer:
Child Protection and Welfare Department is actively engaged in looking after the welfare of the children and protecting their rights in the state. The main purpose of the department is to effectively implement all policies, plans, programmes and schemes for the welfare of children in the state. It supervises the implementation of these programmes at all levels.

Essay Type Question Answers:

Question 1.
What types of rights are granted to the children? Discuss them.
Answer:
Child Rights –
Under the convention of the United Nations, the rights of the child have been divided into four categories:

1. Right to Live – A child has the right to live from before his birth. This right includes the right to be born, right to medical care, food, housing, clothing and the right to live with dignity.

2. Right to Develop –
A child has the right to emotional, mental and physical development. Emotional growth is possible only when the parents or guardians, the society, the school and the govt, all give full care and affection to the child. Mental growth is possible only with good education, and physical development is the result of good and healthy food, physical activities, sports and games.

3. Right to be Protected –
Children have a right to be protected against exploitation, abuse, violence and neglect at home or any other place. Children with disabilities deserve special protection. In case of natural calamities children have the right to be given protection and security on the basis of priority.

4. The Right to Participate –
Children have the right to participate in such decisions or programmes that directly or indirectly affect him.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 13 Child Rights and Child Protection

Question 2.
What do you understand by various types of violation of child rights?
Answer:
Violation of child right can be seen in the following ways:
1. Girl Foeticide –
Because of deeply rooted social conservation, love for a male child and immature mindset, there is a widely prevalent practice of destroying the foetus. The govt, has made it illegal under the P.C. and P.N.D.T. Act 1994 and also started a campaign ‘Beti Bachao and Beti Padhao’.

2. Child Marriage –
Child marriages are common in villages. It adversely affects their health, growth, the right to be educated, and is also exploitative in nature. It also violates the right to protection against exploitation and oppression. The Prohibition of Child’Marriage Act 2006 is being implemented to stop child marriages.

3. Child Labour –
The child below the age of 18 years, who works in shops, factories, homes, dhabas, restaurants, tea stalls, kilns, farms etc. is called child labour. The child is exploited through labour work. On information about such cases, legal action can be taken against the guilty parties under Child Justice Act 2000.

4. Child Sex Abuse and Violence –
Govt, of India has implemented Child Protection Act 2012 in order to protect the children below 18 years of age from sexual abuse, violence and harassment.

5. Child Trafficking and Smuggling –
Children are kidnapped, coaxed, bought, smuggled and threatened for child labour and sexual violence. The govt, has enacted laws to ban such anti social and illegal activities.

Question 3.
What is child misbehaviour? What are the bad results of violence done against children?
Answer:
Child Misbehavour –
Any type of violence, abuse, exploitation – physical, sexual or emotional – is taken as misbehaviour with a child. By physical misbehaviour we mean any action which harms, or hints the child physically, sexual misbehaviour amounts to sexual crimes. Emotional behaviour is related to discrimination of a child on the basis of sex, religion, castes, colour, job etc.

Bad Results of Child Violence : Physical or mental violence have an adverse effect on the personality of the child in future. Such acts can harm the physical growth of the child and also develop negative pattern of behivour in him. As a result of there, a child suffers from insomnia, depression, self-denigration, anger, irritation, aloofness, disinterested in studies, quarrelsome, running away from the school. This destroys the feeling of security in a child and also lowers his confidence and self esteem.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 13 Child Rights and Child Protection

Question 4.
What arrangements have been made in the state for child protection and welfare?
Answer:
Arrangements for child protection and welfare in the state – Child protection and welfare department is actively engaged in looking after the welfare of the children and protecting their rights in the state. The main purpose of the department is to effectively implement all policies, plans, programmes, schemes for the welfare of children in the state. Following organizations are helping in this task.

1. Commission for the protection of Child Rights –
This commission scrutinises all cases of violation of children’s rights, supervises the working and implementing of the various laws related to this subject and reviews the working of various bodies under it. It also supervises the implementation of Compulsory Education Act 2009 and of protecting children’s against sexual, abuses and crimes (POSCO) 2012.

2. Rajasthan State Child Protection Committee –
This committee is responsible for overseeing the implementation of various programmes, laws, policies for the protection of children’s rights and welfare. It has branches in all the districts and a district level child protection unit. There is a child protection committee at every block and gram panchayat level. All these have the task and responsibility of implementing all laws related to children and to create social awareness at community level.

3. Child Helpline (1098) –
A free emergency help agency has also been set up in Rajasthan to help children who are oppressed, abused,, neglected, homeless or orphans. There are 20 districts where twenty four hours toll free helpline (1098) is being given.

Leave a Comment