RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 12 Government and Democracy

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 12 Government and Democracy

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 12 Government and Democracy

RBSE Class 6 Social Science Government and Democracy Intext Questions and Answers

Activity:

Page No 87.

Question 1.
Study the working of the different welfare schemes being implemented in your area and make a list of them.
Answer:
These are the welfare schemes which are being run in our area –

  • Midday meal in government schools
  • Management of free books to the students
  • Arrangement of bicycles for girls or make transport available for the girls for picking up from their houses and dropping them there.
  • Make service available through MGNAREGA (Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act) scheme.
  • Free medicine or investigation facility under Bhamashah programme
  • Old age pension
  • Making loans available for employment.

Question 2.
Make a list of those welfare schemes which are useful for students.
Answer:
Following are the useful social welfare schemes:

  • Compulsory Elementary Education
  • Midday meals in State government schools
  • Free bicycle scheme to girls
  • Free books available in Government school
  • Scholarship schemes and arrangement of hostels for backward girls and boys.

RBSE Class 6 Social Science Government and Democracy Text Book Questions and Answers

Question 1.
Select the correct option:

(i) When representatives elected by people carry on the administration of the country, it is called –
(a) Representative democracy
(b) Dictatorship
(c) Monarchy
(d) None of these
Answer:
(a) Representative democracy

(ii) A government responsible and accountable to the people is –
(a) Monarchical government
(b) Doctatorial government
(c) Democratic government
(d) None of these
Answer:
(c) Democratic government

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 12 Government and Democracy

Question 2.
Fill in the blanks:

  1. One can vote only after completing ……………………….. years of age.
  2. People share in power through their ………………………..
  3. the final decision-making, power in a monarchical government rests in ………………………..

Answer:

  1. 18
  2. representatives
  3. King or Queen

Question 3.
Match Column ‘A’ with Column ‘B:

Column ‘A’ Column ‘B’
Power rests in the monarch Democratic government
Govt, forcibly imposes one’s interest or view Monarchical government
The govt, is elected by the people and is answerable to it. Dictatorial government

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
Power rests in the monarch Monarchical government
Govt, forcibly imposes one’s interest or view Dictatorial government
The govt, is elected by the people and is answerable to it. Democratic government

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 12 Government and Democracy

Question 4.
What do you understand by a ‘Representative govt.’?
Answer:
A democratic government is a govt, which is elected by the people. People elect their representatives. There representatives have an important role to play in the process of governance and administration.

Question 5.
How do people form their opinions and views on different issues? Explain.
Answer:
People read newspaper, have excess to interest ahd watch TV. They exchange views, listen to the news and express their views on the working of the govt, and its politics.

Question 6.
Discuss the public welfare schemes of the government
Answer:
Government carries out welfare schemes for the public. Govt, launches or starts such kinds of programmes or schemes which are connected to the welfare of the public. Special efforts are being put up for the progress of the poor, weak and backward class people. Here few programmes and schemes of the govt, are given such as MNAREGA, midday meals in schools, free medicines, Jan-dhan scheme of Prime Minister, Agriculture and Crops Insurance scheme, old age pension scheme etc.

RBSE Class 6 Social Science Government and Democracy Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
When a govt, tries to forcibly impose a particular ideology and suppresses all other points of view, it is called –
(a) Dictatorial
(b) Democratic
(c) Monarchical
(d) None of above
Answer:
(a) Dictatorial

Question 2.
In India, an adult can vote after attaining the age of –
(a) 18 years
(b) 21 years
(c) 25 years
(d) 30 years
Answer:
(a) 18 years

Question 3.
To make people aware in. the democracy is done by –
(a) Opposition political parties
(b) Public media
(c) Public movements
(d) By all the above

Question 4.
Which are of the below given is not the body of local govt.
(a) Gram Panchayat
(b) Municipality
(c) Nagar Nigam
(d) State Govt
Answer:
(d) State Govt

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 12 Government and Democracy

Fill in the blanks:

  1. Local govt, is the one which looks after the affairs of your ……………………… or …………………………
  2. A ………………………… is not responsible to the people.
  3. ………………………… govt, works on the principles of equality and justice.
  4. In a democratic set up the govt, respects ………………………… of the people to find solutions to the disputes and problems.

Answer:

  1. village, city
  2. dictatorial
  3. Democratic
  4. public opinion

Match Column ‘A’ with Column ‘B’:

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
Monarchical Political equality
Right to expression Monarch
One person one vote Accountable govt.

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
Monarchical Monarch
Right to expression Accountable govt.
One person one vote Political equality

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 12 Government and Democracy

Short Question Answers:

Question 1.
What is meant by Democratic Govt?
Answer:
A democratic govt, is a govt, which is elected by the people. The govt, is responsible to the people.

Question 2.
What is meant by Sovereign Adult Franchise?
Answer:
A person can vote after attaining the age of 18 irrespective of sex, caste, regionalism and economic basis. It is known as Sovereign Adult Franchise.

Question 3.
At how many levels does the Govt, work in India?
Answer:
Govt, works at three levels in India –

  • Local level
  • State level
  • National level.

Question 4.
What is meant by monarchical govt?
Answer:
In a monarchical system all powers are vested in one person who is the King or Queen and runs the govt. This type govt, is called Monarchical govt.

Question 5.
What is meant by dictatorial govt?
Answer:
When a govt, tries to forcibly impose a particular ideology and suppresses all other points of view, it is a dictatorial govt.

Question 6.
Which is democratic govt?
Answer:
A democratic govt, is elected by the people and the govt, is accountable to the people.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 12 Government and Democracy

Question 7.
What is ‘Right to Information’?
Answer:
Under ‘Right to Information’ any person can seek information about the govt’s policies, its work and also expenses incurred on any project.

Question 8.
Who is responsible for solution to the problems and disputes of the public?
Answer:
Government.

Short Question Answers:

Question 1.
Write characteristics of Monarchical govt.
Answer:
Following are the characteristics of Monarchical govt:

  • In monarchical system all powers are vested in one person either King or Queen who runs the govt.
  • He/She runs the govt, with the help of a few advisers but the final decision making powers vest in him alone.
  • He/She is neither elected by the govt, nor responsible to the people.

Question 2.
Write characteristics of dictatorial govt.
Answer:
Following are the characteristics of the dictatorial govt:

  • Govt, tries to forcibly impose a particular ideology and suppresses all other’s points of view.
  • A dictator is not responsible to the people.
  • People have no participation in govt.’s decisions and policies.

Question 3.
Write characteristics of democratic govt.
Answer:

  • A democratic govt, is elected by the people.
  • People also have important role to play in the process of governance and administration.
  • This govt, is responsible to the people and does the work of people’s welfare.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 12 Government and Democracy

Question 4.
What is ‘Right to Information’?
Answer:
In a democratic set up, the govt, is answerable and responsible to the public and that is inform people have right to seek information. Under this law any person can seek information about the govt.’s policies, its work and also expenses. This has led to greater transparency in the working of the govt, and checked the corruption prevalent in the govt. This has also lessened the distance between the people and the govt.

Question 5.
How does the govt, solve dispute of public?
Answer:
It is the responsibility of the govt, to help find solutions to these disputes and problems through peaceful methods. The govt, respects public opinion and views of the people to find solutions to the disputes and problems.

Essay Type Question Answers:

Question 1.
How many types of governments are there? Describe in brief.
Answer:
Types of governments : Governments are three types:
1. Monarchical Govt –
In a monarchical system all powers are vested in one King/ Queen who runs the govt. He/She runs the govt, with the help of few advisers. His/her decision is final. He/She is not elected by the people. He is not answerable to the people.

2. Dictatorial Govt –
When a govt, tries to forcibly impose a particular ideology and suppresses all other points of view, it is dictatorial govt. A dictator is not responsible to the public. The public have no participation in decision making process or even the right to
protest.

3. Democratic Govt –
A democratic govt, is a govt, which is elected by the people. People elect their representatives. This is a govt, of the people. The govt, is responsible to the people. The govt, is responsible to the public. All sections of people have the right to put forth their views. They have the right to organize, to protect their rights and interests.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 12 Government and Democracy

Question 2.
Write chief characteristics of democratic govt?
Answer:
Characteristics of democracy : Chief characteristics of democratic govt:
1. Representative democracy –
People elect their representatives. People have an important role to play in the process of governance and administration. In this way people have a share in all levels of govt.

2. Equality and Justice –
The democratic system works on principles of equality and justice. All are treated equally irrespective of the rich and the poor. However, the govt, makes special provisions for the weaker sections of the people. Every citizen attaining 18 years can cast his vote to elect a representative on the basis of equality. People can cast their votes on the principle of one person, one vote i.e. the principle of Sovereign Adult Franchise.

3. Vigilance and Accountability –
The electronic media, newspapers, internet and T.V. have all added to the awareness of the people. They exchange views, listen to the news and even express their views on the working if the govt, and its policies. Besides it, a democratic govt, is answerable to the people.

4. Public Welfare –
A democratic govt, works for the welfare of its citizens. It formulates such policies and projects that will benefit all the people.

5. Solution to problems/disputes –
It is the responsibility of the govt, to help find solutions to the problems and disputes of the public through peaceful methods. In a democratic set up the govt, respects public opinion and views of the people.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 12 Government and Democracy

Question 3.
Describe in details the chief works of democratic govt.
Answer:
Usually, the democratic govt, takes decisions in the welfare and interest of the people. The govt, do the following works:

  • Availability of Public Facilities – Facilities such as roads, school, hospital, electric supply etc. are provide by the govt, to the people.
  • Work on Social Issues – Govt, work on certain social issues such as to start programme for upliftment of the poor.
  • Security of Boarders – Govt, do the works which are related to security of boarders of the country.
  • Foreign Policy – Govt, form foreign policies to keep peaceful relationship with other countries.
  • Programme for Food and Health – Govt, make plannings and programme to make available quality food, health facilities and educational facilities etc.
  • Other Work – Govt, do other important works such as post and railway services.

Leave a Comment