RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 10 Our Bazaars

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 10 Our Bazaars

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 10 Our Bazaars

RBSE Class 6 Social Science Our Bazaars Intext Questions and Answers

Activity:

Page No 72.

Question 1.
Make a list of any barter system activities that you may have come across in your village or town.
Answer:
In the villages and in the streets activities of barter system can be seen –

  • To take vegetables in exchange of grains
  • To take sugar in exchange of grain
  • To take fruits in exchange of grain
  • To take utensils in exchange old clothes

Activity:

Question 2.
Make separate list of five items each produced by the agricultural sector, cottage industries and mills and factories.
Answer:
Things produced on farms : Rice, wheat, grain, pulses, cotton, mustard, barely etc. Cottage Industry : Sauce, gem, pickle, papar, mangori etc. Things manufactured in mills and factories – Clothes, steel utensils, glass utensils, cement, chemical etc.

Activity:

Page No 75.

Question 3.
Try to understand the process of opening an account in a bank or a post office from your teacher, and open a saving account.
Answer:

  • For opening a bank or post office account we must obtain prescribed. form and fill in it.
  • After filling in the form, we must obtain a photo and signature of a person as a witness whose account is already there in the bank or post office.
  • Then we must enclose identity proof and one photo along with certain amount, all these can be deposited for opening an account. Now account can be opened on zero balance.

RBSE Class 6 Social Science Our Bazaars Text Book Questions and Answers

Question 1.
Select the correct answer:

(i) The traders who buy goods in bulk and sell them to small traders are –
(a) Wholesale traders
(b) Retail traders
(c) Weekly traders
(d) None of them
Answer:
(a) Wholesale traders

(ii) We can open a saving account with –
(a) bank
(b) post office
(c) both a bank and a post office
(d) None of these
Answer:
(c) both a bank and a post office

Question 2.
Fill in the blanks:

  1. Weekly bazaars are also called ………………………
  2. We can withdraw money easily from our accounts by using ……………………… machines.
  3. All banks work under the control and direction of ………………………

Answer:

  1. Haat Bazaar
  2. ATM
  3. Reserve Bank of India.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 10 Our Bazaars

Question 3.
What is a barter system?
Answer:
One person gets things of his needs from other in exchange of things required by another person. It is called barter system.

Question 4.
Name the different types of bazaars catering to our needs.
Answer:
We get goods of our requirement from

  • shops in our street
  • weekly or haat bazaar
  • shopping complex or mall
  • special goods can be purchased from special shops.

Question 5.
How many types of traders are there in bazaars?
Answer:
Traders are two types:

1. Wholesale Traders –
The traders who buy goods from .the producers in bulk and then sell them to the smaller traders in smaller quantities are called wholesale traders.

2. Retail Traders –
The trader who supplies the common man with the things the he needs for his daily use in called retailer.

Question 6.
What are the different types of accounts that can be opened in a bank?
Answer:
We can open in a bank accounts as per our requirements such as Saving account, Current account, Recurring account, Fixed deposit account etc.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 10 Our Bazaars

Question 7.
How are the banks useful for us?
Answer:
Banks are very useful to us:

  • Security of money and interest on deposits – Banks accept cash from people or organizations We can deposit our money in a bank by opening an account. Our money is safe there and we get interest on it.
  • Useful for Developmental work – On the deposits of people, Banks give loans to the needy persons, businessmen, persons desirous of starting their own business and others too. In this way, banks contribute significantly to the economy of the country by creating employment and through investments in various developmental projects.
  • Deposits and Loaning easy – Banks have made giving and taking money process very easy and safe. Even very large sums of money can now be easily transferred from one place to another through bank draft or internet banking. We can withdraws money from ATM also.

RBSE Class 6 Social Science Our Bazaars Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
When we pay in exchange goods we buy, it is called
(a) Barter system
(b) Money exchange
(c) Bank exchange
(d) Bazaar exchange
Answer:
(b) Money exchange

Question 2.
Give example of money exchange:
(a) Purchase clothes from a weaver in exchange of grain.
(b) Get equipment from an ironsmith in exchange of grain
(c) Get utensils from a potter in exchange of grain.
(d) Get utensils from a porter by paying in money
Answer:
(d) Get utensils from a porter by paying in money

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 10 Our Bazaars

Question 3.
‘Iron Bazaar’ in a city is types of Bazaar
(a) Street shops
(b) Haat Bazaar
(c) Shopping complex and Mall
(d) Special Market
Answer:
(d) Special Market

Question 4.
Name the bank under whose control and directions, all banks functions is called –
(a) State Bank
(b) Reserve Bank
(c) Punjab National Bank
(d) Bank of India
Answer:
(b) Reserve Bank

Question 5.
A trader who sells goods to the consumers is called –
(a) Wholesale Trader
(b) Retail Trader
(c) Haat Trader
(d) None of the above
Answer:
(b) Retail Trader

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 10 Our Bazaars

Fill in the blanks:

  1. Give goods in exchange of goods to fulfill each other’s requirements is called …………………………..
  2. When pay to one person in exchange of goods purchased from him is called …………………………..
  3. Market where we have all goods available under one roof, we call it …………………………..
  4. People who are between producers and consumers are called …………………………..
  5. Chief function of banks to accept from people and organizations and make ………………………….. available to the needy persons and organizations.

Answer:

  1. Barter system
  2. Money exchange
  3. Shopping complex
  4. Traders
  5. Deposits, loans

Match Column ‘A’ with Column ‘B’:

Question 1.

Column ‘A’ Column ‘B’
1. A T M To get clothes from weavers in exchange of grain
2. Barter System Withdrawal of money from account in a bank
3. Money exchange Dry cleaner
4. Shop of street To get clothes in exchange of money

Answer:

Column ‘A’ Column ‘B’
1. A T M Withdrawal of money from account in a bank
2. Barter System To get clothes from weavers in exchange of grain
3. Money exchange To get clothes in exchange of money
4. Shop of street Dry cleaner

Very Short Question Answers:

Question 1.
What is a bazaar?
Answer:
A place from where we purchase goods of our requirement is called a bazaar.

Question 2.
Name the two types of shops of your street which are permanent.
Answer:

  • Grocery shop
  • Stationary shop.

Question 3.
Name the two types of shops of your street which are not permanent.
Answer:

  • Retailer shop keepers of vegetables
  • Fruit sellers.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 10 Our Bazaars

Question 4.
Why is Haat bazaar called weekly bazaar?
Answer:
This is called a weekly bazaar because it is held one fixed day of the week at a particular place.

Question 5.
What is special bazaar?
Answer:
There are also special areas where goods of same type are sold in different shops such as cloth market, grain market or iron market etc.

Question 6.
Who are wholesale traders?
Answer:
The traders who buy goods from the producers in bulk and then sell them to the smaller traders in smaller quantities are called wholesale traders.

Question 7.
Who are retailers?
Answer:
The trader who supplies the common man with the things that he needs for his daily use is called a retailer.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 10 Our Bazaars

Question 8.
What is the main function of banks?
Answer:
The main function of banks is to accept money deposits from customers and extend loans to needy persons, businessman and organizations to carry on their business.

Question 9.
In whose control and direction are all the banks in India under control?
Answer:
Reserve Bank of India

Question 10.
Through which can we withdraw money easily?
Answer:
By A.T.M.

Question 11.
What has made the banking services easily accessible to all?
Answer:
Information technology.

Question 12.
What is the utility of shops in our street?
Answer:
We can purchase goods from these shops on any day and any time in a week.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 10 Our Bazaars

Question 13.
What is small scale industry?
Answer:
A small industry is a unit in which nearly 20 people work is called small scale industry.

Question 14.
What is cottage industry?
Answer:
A cottage industry is one which is operated by the members of a family.

Short Question Answers:

Question 1.
What is meant by street shops?
Answer:
Shops which are located in our street/ mohalla provide us many service and make us available goods are called street/mohalla shops – such as Diary booth, grocery shop, stationary shop, medical shop, barber shop, dry cleaner shop etc. These shops are pucca and permanent. These shops are near our houses.

Question 2.
What are advantages of weekly or haat bazaars?
Answer:
In weekly or haat bazaars, various goods of daily use are sold in these bazaars at competitive prices because –

  • there are many shops in that large area, selling same things and this encourages shoppers to bargain and buy things at lower prices.
  • Shop owners do not pay electricity bills, rent of the shops and other govt, bills.

Question 3.
Which are weekly or haat bazaars?
Answer:
This is called weekly or haat bazaars because it is held on one fixed day of the week at a particular place. Many traders come to this assigned place on a fixed day, set up their stalls and wind up their shop at the end of the day. Next day, they may move to some other place to sell their goods.

Question 4.
What is a shopping complex?
Answer:
Shopping complexes are found in big cities. Huge complex of shops selling different things and offering services under a single roof. People call them shopping complex.

Question 5.
What is meant by shopping mall?
Answer:
A mall is a huge complex of shops selling different things and offering services under a single roof. Most of them are air conditioned and may also have many storeys. These are called Shopping Malls.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 10 Our Bazaars

Essay Type Question Answers:

Question 1.
What is bazaar? Discuss its various types.
Answer:
A Bazaar is called that place where there are shops to sell goods and we purchase things of our requirements from them. Types of Bazaar There are many types of bazaar which are as follows:
1. Shops in the neighbourhood:
There are various shops in the area we are living in. They fulfill our needs or service we want such as milk, dairy booth, general merchants shops, stationary shop, medical shops, barber’s shop, dry cleaner’s shop, fruits, vegetables etc. These shops are in our neighbourhood and close to our home. We can buy things anytime of the day and any day of the week.

2. Weekly Bazaar:
Weekly bazaar is held on one fixed day of the week at a particular place. Many traders come to a particular place on a fixed day, set up their stalls and wind their shops ‘at the end of the day. Next day, they may move to some other place to sell their goods. Various goods of daily use are sold in these bazaars at competitive prices.

3. Shopping Complex and Mall:
Shopping complexes are found in big cities. Huge complex of shops sell different things and offer services under a single roof. We call them shopping complex. A mall is a huge complex of shops selling different things and offering services under one roof. Most of them are airconditioned and may also have many storeys. We buy various sorts of things at these shops. So we call the shopping Malls.

4. Special Bazaars –
There are special areas in a city where goods of same type are sold in different shops such as cloth market, grain market or iron market etc.

Leave a Comment