RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 1 Our Universe

Rajasthan Board RBSE Class 6 Social Science Solutions Chapter 1 Our Universe

RBSE Solutions for Class 6 Social Science

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 1 Our Universe

RBSE Class 6 Social Science Our Universe Intext Questions and Answers

Question 1.
Observe the stars in night and find out location of ‘Saptrishi Mandal’ in the sky.
Answer:
After sunset, observation of stars in the sky ensures us position of Saptarishi Mandal in the sky, which lies under the North Pole, in the North.

Question 2.
Ask your parents to tell conventional stories about stars and note them down in your notebook.
Answer:
Story of Pole Star Pole Star (Dhruv Tara) has a conventional story about it. Dhruv was the son of King Uttanpand and Queen Suniti. The King had’ one more son. His name was Uttan who was from his second queen Suruchi. The king liked Suruchi very much. So she had a great authority over the king.

One day the king was playing with his son Uttan in his lap. Dhruv came and showed his interest in playing with him in his lap. But Suruchi didn’t like it. She removed him from the king’s lap and said “you do not have any right to sit in the king’s lap because you are not my son.

You should receive Lord Vishnu’s blessings to become her son so as to get the right to sit in the king’s lap.” Dhruv decided at that moment to pray to lord Vishnu. There his mother Suniti and Lord Naarad came to make him forget and ignore Suruchi’s words. But Dhruv was firm and kept praying to Lord Vishnu for six months courteously.

God became happy at Dhruv’s meditation and prayer. Lord blessed Dhruv that he would become a great and intelligent king and after his. death he would be immortal as Dhruv Tara. It is believed that Dhruv Tara has a place near Saptrishi Mandal as the Pole Star, which is immovable and firm in its place.

Question 3.
Recognise the shape of groups of stars and try to name these celestial bodies.
Answer:
A group of seven stars is seen near Pole Star. Its shape appears as plough or as sauce pan. So it is called Saptrishi Mandal. Besides it, a group of 23 stars near Saptrishi Mandal, which is known as ‘Great Bear’ in Greece as their shape is like a bear. In the same way, a group of four stars of Saptrishi Mandal is known as ‘Charpai’ as their shape is like ‘Cliarpai’.

RBSE Class 6 Social Science Our Universe Text Book Questions and Answers

Question 1.
Choose the correct option:

(i). A star shines –
(A) through its own light
(B) through the light of others
(C) through the light of the moon
(D) through the light of the planets
Answer:
(A) through its own light

(ii). The direction denoted by the pole star is –
(A) North
(B) South
(C) East
(D) West
Answer:
(A) North

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 1 Our Universe

Question 2.
Match the following heavenly bodies with their significances:

Heavenly body Significance
The Sun A Planet
A Comet A large group of millions of galaxies
The Earth  A Star
The Universe A large group of millions of stars
A Galaxy  A tail star

Answer:

Heavenly body Significance
The Sun A star
A Comet A tail star A
The Earth A Planet
The Universe A large group of galaxies
A Galaxy A large group of millions of stars

Question 3.
Fill in the blanks:

  1. The group of seven stars seen in India is named as ………………………….
  2. All the planets and satellites illuminate due to the light of ………………………….
  3. …………………………. is the nearest star to the Earth.
  4. Different …………………………. are located inside various nakshatra mandals.

Answer:

  1. Saptrishi Mandal
  2. Sun
  3. Sun
  4. Constellation of stars

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 1 Our Universe

Question 4.
What is Hailey’s Comet? Describe its characteristics.
Answer:
“Hailey’s Comet” is very famous comet. It appears after every 76 years. It was last seen in 1986 and will appear again in 2062.

Question 5.
What are celestial bodies? What are they formed of?
Answer:
All the stars, meteors, planets, satellites, comets including our earth, the Sun and the Moon which remain scattered in the sky are called the celestial bodies. Stars which appear to be very small and tiny from the long distance are actually very big and very hot gaseous bodies. These are formed by the collision of helium and hydrogen atoms. Some bodies are made from solid substances and some are made from solid, liquid and gaseous substances.

Question 6.
How and when was the universe originated?
Answer:
According to ‘Big Bang’- theory, 13.7 billion years ago an explosion occurred in space which is called a big bang. After this explosion, the universe and the celestial bodies were produced and since then they have been expanding.

Question 7.
What is a Galaxy? Explain.
Answer:
Different stars and their remnants, gases between them and deposition of dust particles between them are tied together due to the gravitational force in space and they are called galaxies.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 1 Our Universe

Question 8.
Why can’t we see the twinkling stars of night in the day time?
Answer:
Stars that twinkle at night are not seen during the day time as the light of the sun shines brighter than other stars.

Question 9.
Explain the ‘Big Bang Theory’.
Answer:
Big Bang Theory is the most accepted theory regarding origin of the universe. According to this theory, about 13.7 billion years ago an explosion occurred in space which is called a big bang. After this explosion the universe and the celestial bodies were produced and since then they have been expanding.

RBSE Class 6 Social Science Our Universe Important Questions and Answers

Objective Type Questions:

Question 1.
What is Hailey?
(a) Comet
(b) Meteor
(c) satellite
(d) planet
Answer:
(a) Comet

Question 2.
A group of seven stars is called in Greece:
(a) Saptrishi Mandal
(b) Small bear
(c) Sauce pan
(d) Plough
Answer:
(b) Small bear

Question 3.
Bodies which shine with the help of others light are:
(a) Stars
(b) Comet
(c) Planet and satellite
(d) Meteor
Answer:
(c) Planet and satellite

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 1 Our Universe

Question 4.
In the infinite sky, all celestial bodies appear scattered are called:
(a) Universe
(b) Space
(c) Light year
(d) Galaxy
Answer:
(b) Space

Question 5.
Our earth is –
(a) Planet
(b) Satellite
(c) Star
(d) Meteor
Answer:
(a) Planet

Question 6.
Light year measures:
(a) Weight
(b) Distance
(c) Time
(d) Pressure
Answer:
(a) Weight

Question 7.
‘Aravat Path’ is the name of –
(a) Space
(b) Universe
(c) Star
(d) Galaxy
Answer:
(b) Universe

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 1 Our Universe

Fill in the blanks:

  1. ……………………….. exists in galaxy of solar system including earth. (Saptrishi Mandal/Mandakini).
  2. The head of ……………………….. always faces the Sun and the tail points in opposite direction. (Comet/Sauce pan)
  3. All the stars, meteors, planets, satellites, comets including our earth, the Sun and the Moon, which remain scattered in the sky are called ……………………….. (Celestial bodies/universe)
  4. All planets and satellites shine from the light of ……………………….. (Sun/Comets)
  5. Light year measures ……………………….. (Weight/Distance)

Answer:

  1. Mandakini
  2. Comet
  3. Celestial bodies
  4. Sun
  5. Distance Match the following:

Very Short Question Answer:

Question 1.
What is called a group of seven stars in India?
Answer:
A group of seven stars in India is known as Saptrishi Mandal.

Question 2.
In which country a group of stars is known as plough?
Answer:
Britain.

Question 3.
Which instrument is used to measure distance between two celestial bodies?
Answer:
Light year.

Question 4.
How much distance does light cover in a year and what is its speed?
Answer:
Light travels 95 billion kms in a year. Light travels at a tremendous speed of about 3,00,000 kms per second.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 1 Our Universe

Question 5.
What is solar system?
Answer:
The sun, planets, satellites, meteors, comets etc unitedly form a celestial group which we call the solar system.

Question 6.
Which is commonly accepted theory in the present time about origin of the universe?
Answer:
About the origin of commonly accepted theory in the present time is Big Bang theory.

Question 7.
How many years after, Hailey’s comet is seen?
Answer:
Hailey’s comet is seen after 76 years.

Question 8.
Write two characteristics of the Pole Star.
Answer:

  • North direction can be determined correctly by Pole Star.
  • Pole Star remains fixed at a particular place.

Question 9.
What are celestial bodies?
Answer:
All the stars, meteors, planets, satellites, comets including our earth, the Sun and the Moon, which remain scattered in the sky are called celestial bodies.

Question 10.
What is space?
Answer:
Infinite sky, in which all celestial bodies appear scattered is called space.

Question 11.
What is galaxy and universe?
Answer:
Galaxy –
Different stars and their remnants, gases between them, and deposition of dust particles between them are tied together due to the gravitational force in space and they are called galaxies. Universe : Group of countless galaxies is called universe.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 1 Our Universe

Question 12.
In which Milky way is our solar system situated?
Answer:
Our solar system is situated in Mandakini or Eravat path (Milkyway).

Question 13.
How is galaxy (Milkyway) formed?
Answer:
Many Nakshtra Mandals, gases and deposition dust particles between stars and gases form galaxies.

Short Question Answers:

Question 1.
By which name is Saptrishi Stars are known in different cultures and countries?
Answer:
Saptrishi Stars are known as a Saptrishi Mandal in India, in Greece as Small Bear, in France as Sauce pan, in Britain as Plough and in China as Chariot of emperor.

Question 2.
Which ways did people in ancient find out to identify stars?
Answer:
In ancient times, human beings did not have modern techniques and hence could not help see these stars without blinking of eyes. For acquaintance they gaye different names and coined local stories about these shining bodies. In ancient times, human beings were dependent mostly on agriculture and animal husbandry. So they named the group of stars after the names of animals and birds whose images they observed in that group of stars.

Question 3.
Sun is a star but why does it appear bigger than a star?
Answer:
Sun is a star, It is the nearest star to the earth. As it is near to the earth, it appears bigger than other stars. On the other hand, other’stars look small and tiny in the sky as they are far off from the earth.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 1 Our Universe

Question 4.
What is galaxy and write its characteristics?
Answer:
Different stars and their remnants, gases between them and deposition of dust particles between them are tied together due to the gravitational force in space, they are called galaxy. Characteristics of Galaxy:

  • Galaxies flourish in length and breadth in many lacs of light years.
  • Many Nakshtra Mandals, gases and deposition of dust particles between stars and gases form galaxies.
  • Maximum parts of galaxies is formed by stars.
  • This universe is made up of countless galaxies.

Question 5.
What is Light year?
Answer:
Light year is a measuring unit of distance. This is used to calculate distance between heavenly bodies. Light travels at a tremendous speed of about 3,00,000 kms per second. Distance that the light travels in a year is called a light year.

Question 6.
What are stars?
Answer:
Stars are very big and hot gaseous bodies. These are formed by the collisions of helium and hydrogen atoms. They produce a large amount of heat and energy. They are self-luminious. Our sun is also a star.

Question 7.
What is a Planet?
Answer:
A planet illuminates with the light of the Sun. Our earth is also a planet which illuminates with the light of the Sun. Planets of the Sun move around the Sun bn a fixed route.

RBSE Solutions for Class 6 Social Science Chapter 1 Our Universe

Question 8.
What is Space?
Answer:
All celestial bodies appear scattered in the sky. Our infinite sky is known as space. The space has tremendous expansions. This space contains our universe too.

Question 9.
What is a Comet or ‘Tail Star’? Describe its formation and characteristics.
Answer:
Comet is a very attractive and unique star. It is not always visible. Comets are made up of ice, dust particles, small rocks and gaseous elements. The gaseous elements of comets have very high velocity which appears to form a tail like structure. The head of the comet always faces the Sun and the tail points in opposite direction. This cometevolves round the Sun in a fixed elliptical orbit. It sometimes comes near to the Sun and sometimes moves away from it.

Essay Type Question Answers:

Question 1.
Explain what is universe?
Answer:
Different stars and their remnants, gases between them and deposition of dust particles between them are tied together due to the gravitational force in space, they are called galaxies. They flourish in length and breadth in many lacs of light years. This group of countless is called Universe. The small group of stars is also called Nakshatra Mandal. Many Nakshatra

Mandals, gases and deposition of dust particles between stars and gases form galaxies. Our galaxy is situated in Mandakini or Eravat Path (Milky Way). In olden days it was named as Aakashganga. Other galaxies are – Vast Manglemik, small Manglemik, Aarsa Miner etc. Maximum part of galaxy is made up of stars. Galaxies are moving away from one another and due to which our universe is continuously expanding.

Leave a Comment