RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 9 Types and Parts of Plants

Rajasthan Board RBSE Class 6 Science Chapter 9 Types and Parts of Plants

RBSE Solutions for Class 6 Science

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 9 Types and Parts of Plants

RBSE Class 6 Science Types and Parts of Plants Intext Questions and Answers

Page No 71.

Question 1.
Examine the plants present in the garden and try to complete the following table –
Answer:
Table : Different types of plants present in the garden

1. Types of plants

  • Very small plants like grass
  • Medium sized plants
  • Bush sized plants
  • Thorny plants
  • Flowering plants
  • Fruit bearing plants
  • Aquatic plants
  • Plants with long leaves
  • Vegetable bearing plants
  • Shady plants Plants that climb up by twinning around support

2. Name of the plant

  • Grassy plants
  • Vegetable plants
  • Bushy plants
  • Bushes/plants with thorn
  • Plants with flower
  • Fruity plants
  • Water plants
  • Shady plants
  • Vegetable plants
  • Tree
  • Creepers

Page No 72.

Question 2.
Which Is the smallest flowering plant in the world?
Answer:
The smallest flowering plant in the world is “Wolffia”.

Question 3.
Which is the largest tree in the world?
Answer:
The largest tree in thickness is General Sherman and its scientific name is Sequoia dendron giganteum. The tallest tree is Eucalyptus.

Page No 73.

Question 4.
Do all plants have the same life span?
Answer:
No, all plants do not have the same life span. Some are short lived while others are long lived plants.

Question 5.
Which crops ripe in one year?
Answer:
Plants that have the life span of one year or one season are called annual plants e.g. maize, sorghum, millet, mustard, etc.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 9 Types and Parts of Plants

Question 6.
Which plants have life span of two years?
Answer:
Plants that generally have the life span of two years or seasons are called biannual plants e.g. onion, cabbage, carrot etc.

Question 7.
Which plants or trees have life span of many years?
Answer:
Those trees or plants that have life span of more than two years or many years are called perennial plant e.g. neem, pine, banyan etc.

Page No 76.

Question 8.
Make a list of plants grown in garden or pots which are flowering or non-flowering and are grown for decorative purposes in lawns.
Answer:
Table : Various types of flowering and non-flowering plants present in garden

1. Name of flowering plants

  • Rose
  • China rose
  • Deonix regia (Gulmohar)
  • Cassia fistula (amaltas)
  • ChamelilRat Ki Rani
  • Rohida flower
  • Lotus

2. Name of non flowering plants

  • Fern
  • Moss
  • Algae
  • Thom worts
  • Fungus
  • Liver worts
  • Hastel

Page No 77.

Question 9.
What do we call that part of the plant which is below the ground?
Answer:
The part of the plant below the ground is called root which holds the plant firmly into the soil.

Question 10.
Which parts of the plants are found above the ground?
Answer:
The parts of the plant found above the ground are stem, leaf, flower, fruit etc.

Question 11.
Name that part of the plant where exchange of gases takes place.
Answer:
Leaf.

Page No 78.

Question 12.
Do all plants have similar roots?
Answer:
No, all plants do not have similar roots. The roots of the plants depend upon the size, structure, life span etc. of a plant.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 9 Types and Parts of Plants

Question 13.
Is it possible to uproot a big tree?
Answer:
No, the roots of big trees are deeply situated in the soil and also have a main root. Thus big trees can not he uprooted e.g. roots of neem tree.

Question 14.
Are the structure of roots of xerophytic plants and mesophytic plants similar?
Answer:
No, the roots of xerophytic plants deepens in the soil in search of water, because the water level is very low in deserts. Whereas roots of mesophytic plants are not so deep but are scattered because the water level is not much deep in these areas. Thus there is a difference in the structure of roots of xerophytic plants and mesopliytic plants.

Page No 79.

Question 15.
Can you name a root which can be consumed as a dish or can be eaten raw?
Answer:
The roots that can be consumed as a dish or can be eaten raw are carrot, radish etc.

Question 16.
Do you know about more such roots that are used for eating?
Answer:
The roots of many plants store food in them, that are used for eating e.g. carrot, radish, sweet potato etc.

Page No 80.

Question 17.
Do the leaves of all the plants look alike? Are they similar in their size and shape?
Answer:
No, the leaves of all the plants are not alike in their size and shape.

Page No 81.

Question 18.
Do the leaves perform functions other than photosynthesis and respiration?
Answer:
Leaves perform the function of transpiration apart from photosynthesis and respiration, plants regulate their body temperature by it.

RBSE Class 6 Science Types and Parts of Plants Text Book Questions and Answers

Choose the correct option:

Question 1.
Which one of the following is a biannual plant –
(a) wheat
(b) gram
(c) onion
(d) pine
Answer:
(c) onion

Question 2.
How many types of plants are there on the basis of size?
(a) three
(b) four
(c) two
(d) six
Answer:
(a) three

Question 3.
Which of the following is an aquatic plant?
(a) Prosopis cineraria (khejri)
(b) water hyacinth
(c) plum
(d) Capparis decidua (kair)
Answer:
(b) water hyacinth

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 9 Types and Parts of Plants

Fill in the blanks:

  1. On the basis of size, plants can be divided into …………………, ………………………, and …………………….
  2. Plants respire through the ………………..
  3. Climbing plants climb up with the help of ………………………
  4. Roots are two types (a) ………………. (b) …………………….

Answer:

  1. herb, shrub, tree
  2. stomata
  3. support
  4. (a) tap root (b) fibrous root

Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is photosynthesis?
Answer:
The process by which leaves of green plants prepare food material in the presence of sunlight, carbon dioxide, water and chlorophyll is called photosynthesis. The process of photosynthesis can be represented by the following equation –
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 9 Types and Parts of Plants-1

Question 2.
In how many categories can plants be classified on the basis of life span? Name them.
Answer:
On the basis of life span plants can be classified into three groups or categories. They are –

  • Annual plants – e.g. maize, sorghum etc.
  • Biennial plants – e.g. onion, cabbage etc.
  • Perennial plants – e.g. neem, pine etc.

Question 3.
What is the difference between the stems of herbs and shrubs?
Answer:
The difference between the stems of herbs and shrubs are as follows –
1. Stem of herb

  • Their stem is green in colour.
  • They are of short height.
  • They are soft.
  • They can easily be twisted.
    Example – wheat, rice, basil etc.

2. Stem of shrub

  • Their stem is generally brown in colour.
  • Their height is more than the stem of shrub.
  • They are hard and branched.
  • They can not be twisted easily.
    Example – Mehandi, berry etc.

Long Answer Type Questions:

Question 1.
What are the different categories into which plants can be classified on the basis of size?
Answer:
On the basis of size, plants are mainly divided into three groups –

  1. Herb
  2. Shrub
  3. Tree

1. Herb:
Herbs are plants of short height. Basil (tulsi) plant found in our houses and turmeric, used as medicine for many diseases are herbs. These plants have very short height (less than 1 meter). Their stems are also green in. colour. These short sized plants are extremely soft and can be easily bent.

For example –
wheat. rice, basil, turmeric, chilli, tomato etc.

2. Shrub:
Shrubs are small and medium sized woody plants and their height is nearly less than 6 meter. Their stem is usually brown in colour. Their main stem branches out near the base. Their stem is often hard.

For example –
henna, rose, plum etc.

3. Tree –
Some plants are very tall and have hard stem with bark. The stems have branches in the upper part, much above the ground, like – mango, azadiracta indica (neem), banyan and sacred fig (peepal) etc.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 9 Types and Parts of Plants

Question 2.
Describe the feature of plants living In aquatic habitat?
Answer:
The features of plants living in aquatic habitat are as follows –

  • Roots of aquatic plants are less developed.
  • Air chambers in the stem provide buoyancy and help the plants in floating.
  • The leaves of these plants are ribbon like and finely dissected.
  • Conducting tissues (nylon and phloem) mucous.

Example –

  • Floating plants like – water hyacinth (jalkumbhi)
  • Submerged plants like hydrilla
  • Amphibious plants like vallisneria

Question 3.
Draw a labelled diagram of leaf?
Answer:
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 9 Types and Parts of Plants-2

RBSE Class 6 Science Types and Parts of Plants Important Questions and Answers

Choose the correct options:

Question 1.
The example of annual plant is –
(a) maize
(b) onion
(c) neem
(d) banyan
Answer:
(a) maize

Question 2.
The plants that need support to climb are called –
(a) creepers
(b) climbers
(c) perennial
(d) biannual
Answer:
(b) climbers

Question 3.
Out of the following from which part of plant the exchange of gases takes place –
(a) root
(b) stein
(c) leaf
(d) flower
Answer:
(c) leaf

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 9 Types and Parts of Plants

Question 4.
Out of the following is not an underground stem
(a) potato
(b) ginger
(c) turmeric
(d) tomato
Answer:
(d) tomato

Question 5.
The part of leaf with which it is attached to the stem is called –
(a) midrib
(b) petiole
(c) leaf tip
(d) vein
Answer:
(b) petiole

Fill in the blanks:

  1. The flat part of leaf is called …………………… (lamina/petiole)
  2. Plants store food in …………………… form. (starch/fat)
  3. The plants in which flowers are found are called …………………… (non-flowering/flowering)
  4. The main vein present in the centre of leaf is called …………………… (midrib/teal tip)
  5. Many …………………… are found on the leaf surface. (holes/stomata)

Answer:

  1. lamina
  2. starch
  3. flowering
  4. midrib
  5. stomata

Match the examples from column (1) with column (2):

Question 1.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 9 Types and Parts of Plants-3
Answer:

  1. (d)
  2. (c)
  3. (e)
  4. (b)
  5. (a)

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
Name the various parts of plant.
Answer:
The main parts of a plant are as follows –

  • Root
  • Stem
  • Leaf
  • Flower
  • Fruit etc.

Question 2.
What are herbs?
Answer:
Herbs are small sized, green stem soft plants that can be bent easily.

Question 3.
Give five examples of herbs.
Answer:
Five examples of herb are as under –

  • Wheat
  • Rice
  • Basil
  • Turmeric
  • Chilly.

Question 4.
What are climbers?
Answer:
Those plants that require support to climb up are called climbers. e.g. Pea, Gourd, Bitter Gourd etc.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 9 Types and Parts of Plants

Question 5.
What are creepers?
Answer:
Those plants with weak stein, that spreads on the ground and grow horizontally and acquire large space are called creepers. e.g. water-melon, musk-melon, pumpkin etc.

Question 6.
How many types of plants are there on the basis of habitat?
Answer:
On the basis of habitat plants are of two types –

  • Aquatic plants
  • Terrestrial plants.

Question 7.
Give one main function of root?
Answer:
Root absorb water and mineral salts from the soil and transport to the various parts of the plant

Question 8.
Give Two significance of transpiration.
Answer:

  1. Transpiration balances the water cycle in the environment.
  2. Transpiration helps plants in regulating their temperature.

Question 9.
What are tap root?
Answer:
Roots that have a main root and other roots arise laterally from the main root are called tap root.

Question 10.
Where do the plants store the starch?
Answer:
Plants store starch in leaf, fruits, stem. root etc.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Differentiate between flowering and non-flowering plants with examples?
Answer:

  1. Flowering plants – Those plants that bears flowers are called flowering plants. e.g. rose, gulmohar, amaltas etc.
  2. Non-flowering plants – Those plants that do not bear flowers are called non flowering plants. e.g. fern, moss etc.

Question 2.
What is meant by weeds?
Answer:
in farms or garden. unwanted plants grow, along with the main plant or crop, which are harmful for the growth of the main plant. They harm the main plant by competing for nutrition, respiration, sunlight etc. Such unwanted plants are called weeds.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 9 Types and Parts of Plants

Question 3.
How many types of roots are mainly found in plants? Explain with examples.
Answer:
The part of the plant under the soil is called root. Some roots are very deep inside the soil while some are not so deep. Thus on the basis of shape and depth of the roots, they are categorized into two main types –

  1. Tap root
  2. Fibrous root.

1. Tap root –
Tap root are roots that have a main root and oilier roots arise latreally from the main root. They are called tap roots.

For example –
mango, neem etc.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 9 Types and Parts of Plants-4

2. Fibrous root –
In fibrous roots. no main root is present and all roots appear similar and form a cluster. They arc called fibrous roots.

For example –
maize, wheat. onion. sugarcane etc.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 9 Types and Parts of Plants-5

Question 4.
What is modification of roots?
Answer:
The roots of many plants get modified in order to perform specialized functions. Some roots store food also in them. The examples of roots storing food are carrot. radish, sweet potato etc.

Question 5.
are underground stems?
Answer:
The stems of many plants gets modified in order to perform specialized functions. Potato, ginger, turmeric etc. are modifications of underground stein that store food.

Question 6.
Give the main functions of leaf.
Answer:
The main functions of leaf are as under.

  • Plays important role in preparation of good by the process of photosynthesis.
  • Leaves have stomata through which gaseous exchange takes place.
  • Balancing water cycle by the process of transpiration.

Question 7.
Give the main functions of stem.
(OR)
What is the importance of stem in the growth of a plant.
Answer:
Many main functions of stems are there in a plant. They are –

  1. Make the plants erect and provide base.
  2. Stem hears leaves, flowers, fruits etc.
  3. To store food material prepared in the leaves.
  4. To make food by chlorophyll present in green stems like-asparagus.
  5. Adapting the xerophytic plants by storing water like-cactus.
  6. Vegetative propagation. e.g. rose. jasmine.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 9 Types and Parts of Plants

Question 8.
What is venation? How many types of venation are there?
Answer:
The thick vein in the middle of the leaf is called the midrib. The veins arising from the midrib form a net-like design on both the side of the midrib, and this is called venation. Venation is of two types –

  • Reticulated venation
  • Parallel venation.

Question 9.
Why some plants need support to stand erect?
Answer:
there are some plants in nature that have very weak stem. Thus such types of plants require some support to climb up. Such types of plants climb up with the help of some support.

Question 10.
Label the different parts of the plant gives below.
Answer:
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 9 Types and Parts of Plants-6

Essay Type Questions:

Question 1.
How are plants classified on the basis of life span? Explain.
Answer:
We know that different plants have different life span. The life span of plants can he from few months to one year. some plants have life span of two years and some plants live for many years. So, on the basis of the life span. plants are broadly divided into three groups –

  1. Annual plants – Plants that have life span of one year or one season are called annual plants.
    For example – maize. sorghum. millet, mustard etc.
  2. Biennial plants – Plants which generally have a life span of two years are called biannual plants.
    For example – onion, cabbage, carrot etc.
  3. Perennial plants – They are the plants which live kw more than one year and they produce wood. These plants usually flower in summer or spring season. Perennial plants are usually large and shady trees.
    For example – neem, pine, banyan etc.

Question 2.
Classify plants on the basis of ascent.
Answer:
In nature, there are some plants with weak stein, so they need a support to stand or grow vertically. These plants ascend with the help of a Support. On the basis of ascent plants are of two types –
1. Climber –
Climbers are those plants that need a support to climb up. Some plants have thread-like structures which are called tendrils. Tendrils are the modified form of petiole, leaf or stem, Pea, cucumber, bitter gourd, ridge gourd etc. are climbers.

2. Creepers –
These plants have very weak stem. They cannot stand upright. They spread on the ground and grow horizontally and acquire large space. Unlike climbers, they do not have tendrils. For example – water melon, pumpkin, musk melon etc.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 9 Types and Parts of Plants

Question 3.
Give a brief description of the following parts of a leaf

  1. Petiole
  2. Lamina
  3. Midrib
  4. Veins.

Answer:

  1. Petiole – The part of the leaf which is attached to the stem is called petiole.
  2. Lamina – The broad and flat part of the leaf is called lamina.
  3. Midrib – An emerging line in the middle of the lamina is called midrib.
  4. Veins – From the midrib of the leaf various small branches arise which are called veins.

Question 4.
Give the introduction and workings of Professor Shipra Guha Mukherjee.
Answer:
She was born on 13 July, 1938 in Calcutta. She achieved graduate and post graduate degrees from Delhi University. She achieved a Ph.D. degree under the guidance of Prof. BM. Johari on the subject “Tissue Culture of Flowers of Alium cepa”. Under the guidance of S.C. Maheshwari, she invented a technique for production of haploid plant by culturing stamen from the flowers of Datura innoxia. This technique is utilized in the field of agriculture to develop new varieties of crop plants. She died of brain tumor on 15 September, 2007.

Leave a Comment