RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 6 Living and Non-Living Things

Rajasthan Board RBSE Class 6 Science Chapter 6 Living and Non-Living Things

RBSE Solutions for Class 6 Science

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 6 Living and Non-Living Things

RBSE Class 6 Science Living and Non-Living Things Intext Questions and Answers

Page No 47.

Question 1.
Make a list of objects and animals found in your near by surroundings and classify them according to the following table –
Answer:
Table : Classification of objects and animals according to their activities
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 6 Living and Non-Living Things-1

Page No 48.

Question 2.
Complete the following table to differentiate between living and non-living.
Answer:
Table : Difference between living and non living

1. Characteristic

  • Life span
  • Food
  • Respiration
  • Reproduction
  • Growth
  • Excretion

2. Living

  • Fixed life span
  • Can eat food
  • Can respire
  • Can reproduce
  • Can grow
  • Can excrete

3. Non – living

  • Not fixed
  • Can not eat food
  • Can not respire
  • Can not reproduce
  • Can not grow
  • Can not excrete

Page No 49.

Question 3.
How do plants take food?
Answer:
Plants prepare their own food by the process of photosynthesis.

Question 4.
What do animals eat?
Answer:
Animals depends mainly on plants for their food. Also depends on other animals and animal products as their food.

Question 5.
Do all living things breath?
Answer:
Yes, all living beings, plants and animals all breath This is an important future and process of living things without which survival is impossible.

Question 6.
Do plants also move from one place to another?
Answer:
No, plants do not move from one place to another.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 6 Living and Non-Living Things

Question 7.
Do plants also show movements?
Answer:
Yes, plants also show movement.

Question 8.
Which characteristics of movement are found in plants?
Answer:

  • Opening and closing of flowers
  • Bending of sunflower towards sunlight.

Page No 50.

Question 9.
Why do you pull back your leg when pricked by a thorn or a needle?
Answer:
Our body can feel and respond towards the stimuli. Thus we pull back our leg when pricked by a thorn or a needle.

Question 10.
Why do your mouth start watering when you see delicious food?
Answer:
Smell of delicious food works as a stimuli due to which as a reaction watering in mouth starts.

Question 11.
Do plants also release waste material?
Answer:
Yes, some harmful substances are produced in the plants as waste material. They are removed in the form of secretions. In some plants, these waste materials are collected in some special parts, like gum.

RBSE Class 6 Science Living and Non-Living Things Text Book Questions and Answers

Choose the Correct Option:

Question 1.
It is a connecting link between living and non-living –
(a) virus
(b) table
(c) cow
(d) none of these
Answer:
(a) virus

Question 2.
This is essential for the existence of species of the living beings?
(a) respiration
(b) reproduction
(c) movement
(d) growth
Answer:
(b) reproduction

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 6 Living and Non-Living Things

Fill in the blanks:

  1. living beings ………………….. towards stimuli.
  2. Plants prepare their own food by the process of …………………..
  3. During respiration animals use and give out …………………..
  4. Bending of sunflower plant towards the sunlight is a characteristic of ……………………

Answer:

  1. reacts
  2. photosynthesis
  3. oxygen, carbon dioxide
  4. movement

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Make a list of the characteristics found in living beings?
Answer:
Living beings have some characteristic features. These features are listed below –

  • living beings eat food
  • Living beings grow
  • living beings respire
  • Living beings can move by themselves
  • Living beings have sensation and they respond towards stimuli
  • Living beings performs excretion
  • Living beings reproduce
  • Living beings have a fixed life span.

Question 2.
What is respiration? Explain.
Answer:
The breakdown of glucose by oxygen and release of energy in our body is called respiration. Carbon dioxide gas is released in this process. Respiration is essential for all living beings (animals and plants). Living beings cannot survive without respiration.
Glucose + oxygen → Carbon dioxide + water + energy

Question 3.
Give an example to demonstrate movement in plants.
Answer:
Example of movement in plants – Bending of the flower of sunflower towards sunlight.

Question 4.
Mention two examples which show that plants respond towards stimulus.
Answer:

  1. Some flowers and some plants opens in the night only.
  2. Shrinking of the leaves of touch-me-not plant.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 6 Living and Non-Living Things

Long Answer Type Questions:

Question 1.
Explain movement in animals and plants giving example of each.
Answer:
Movement in Animals – We observe that animals themselves move and due to which they move from one pLace to another place. Movement is an important feature and work of animals.

Example –
Humans and some animals move. Aquatic animals move in water by swimming. Birds fly in the sky to move. Snake crawls on the ground for its movement.

Movement in Plants –
Plants do not move from one place to another like animals. Only indication of movement are observed in the plants.

Example –
Bending of sunflower towards the sunlight.

Question 2.
Differentiate between living and non- living, by giving examples.
Answer:
The differences between living and non-living things are mentioned In the given table:

1. Living Things

  • They take food.
  • They respires.
  • They can grow.
  • They can excrete.
  • They reproduce.
  • They have a fixed life span.
    Example – Human, animals, plants etc.

2. Non-Living Things

  • They do not take food.
  • They do not respires.
  • They can not grow.
  • They can not excrete.
  • They do not reproduce.
  • They do not have a fixed life span.
    Example – Stone, wood, iron etc.

Question 3.
Describe the response towards stimuli in animals and plants.
Answer:
Living beings react towards changes in our environment, in one way or the, other, and it is called the response towards stimuli.

Example –

  1. Suddenly, the pull back of organisms when touched with hot objects.
  2. Pull back the leg when pricked by thorn or needle. Plants also respond towards stimulus. For

example –
leaves of mimosa plait (touch me-not) shrivel when touched.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 6 Living and Non-Living Things-4

RBSE Class 6 Science Living and Non-Living Things Important Questions and Answers

Choose the Correct Options:

Question 1.
Which gas is inhaled by animals during respiration?
(a) Carbon dioxide
(b) Oxygen
(c) Nitrogen
(d) Hydrogen
Answer:
(b) Oxygen

Question 2.
Which feature of plant is The opening and closing of a flower.
(a) Respiration
(b) Growth
(c) Reproduction
(d) None of these
Answer:
(d) None of these

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 6 Living and Non-Living Things

Question 3.
The waste material of plants among the following is –
(a) Flower
(b) Gum
(c) Fruit
(d) Fuel
Answer:
(b) Gum

Question 4.
The main true feature of living species is –
(a) Respiration
(b) Birth and depth
(c) Growth
(d) Excretion
Answer:
(b) Birth and depth

Question 5.
When was the Indian scientist Jagdish Chandra Bose born?
(a) 30 November, 1858
(b) 30 November, 1860
(c) 29 November, 1858
(d) 29 November, 1860
Answer:
(a) 30 November, 1858

Fill in the blanks:

  1. Living beings reproduce ……………………… similar to themselves. (species/offspring)
  2. Sweat is also a ………………………. material. (waste/best)
  3. Shriveling of the leaves of mimosa plant is a ……………………….. (response/reaction)
  4. Animals move on their …………………… from one place to another. (own/help)
  5. Life of ………………………. is impossible without respiration. (living/non-living)

Answer:

  1. offspring
  2. waste
  3. response
  4. own
  5. living

Match Column (1) with Column (2) –

Question 1.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 6 Living and Non-Living Things-5
Answer:

  1. (b)
  2. (e)
  3. (a)
  4. (c)
  5. (d)

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
Give five examples of living things.
Answer:
Human, fish, pigeon, neem tree, cow etc. ,

Question 2.
Give five examples of non-living beings.
Answer:
Wood, stone, iron, chair, bucket etc.

Question 3.
What is the response towards the stimuli?
Answer:
Living beings react towards changes is own environment, in one way or the other and it is called the response towards the stimuli. ,

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 6 Living and Non-Living Things

Question 4.
What are the waste materials in living beings.
Answer:
The undigested food in animals is the waste material which excretes out in the form of faeces and urine. Sweat is also a type of waste material. In plants waste is expelled out in the form of secretions.

Question 5.
What is reproduction?
Answer:
Animals produce offspring similar to themselves this is called reproduction.

Question 6.
Why reproduction is important?
Answer:
To ensure the existence of living species, reproduction is important.

Question 7.
Name four animals that lays eggs.
Answer:

  • Hen
  • Duck
  • Ostrich, and
  • Pigeon.

Question 8.
Give two important characteristics of living beings.
Answer:

  • Living beings eat food.
  • Living beings respire.

Question 9.
What is there in our surroundings?
Answer:
All objects, substances atmosphere, environment, animals, plants, water, land, sky

Question 10.
Bus, cycle, car, etc. can also move, they show the feature of movement. Are they living?
Answer:
No, movement in them is caused by external factors. They do not posses other features of living beings. Thus they are non-living things. .

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 6 Living and Non-Living Things

Question 11.
How do plants obtain their food?
Answer:
Plants prepare their own food by the process of photosynthesis.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
The objects In our surrounding can be classified mainly into how many groups?
Answer:
All the objects and plants found in our surroundings are divided into two groups –

  1. Living – All plants, animals and microorganisms.
  2. Non-living – All objects except plants, animals and microorganisms.

Question 2.
Explain growth in living beings diagrammatically.
Answer:
On ‘the basis of our daily observations, we can say that living animals and plants grow. It is the basic characteristic., of all the living beings. In animals, growth stops after a certain time but in perennial plants, growth continues.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 6 Living and Non-Living Things-6
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 6 Living and Non-Living Things-7

Question 3.
Which gas is taken in by living beings during respiration and which gas is given out?
Answer:

  1. During the process of photo synthesis, plants take in carbon dioxide and gives out oxygen gas. Rest ail the time they takes in oxygen and gives out carbon dioxide.
  2. Animals take in oxygen and gives out carbon dioxide gas during respiration.

Question 4.
Explain excretion In living beings?
Answer:
All living plants and animals eat food and they have the process of excretion also. The process of removal of waste material out of the body by the living beings is called excretion.

1. Excretion in animals –
All animals eat food. Digestion of food occurs in the body of animals. Not whole of the ingested food is used by the body. The undigested part of food is expelled out of the body as waste (faeces-urine). Body sweat is also a form of waste material.

2. Excretion in plants –
Some harmful materials are also present as waste in plants. They are removed in the form of secretions. In some plants. these waste materials are collected in some special parts. like – gum.

Question 5.
Explain about virus?
Answer:
Virus is the connecting link between living and non-living. They remain as non- living during their independent phase. As soon as they enter living beings, they start normal growth (multiplication) and show other such characteristics of living beings. They cause various diseases in plants and
animals.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 6 Living and Non-Living Things-8

Question 6.
What is Cesograph?
Answer:
‘the very sensitive instrument used to measure the slow growth in plants is called cescograph. It is invented by an Indian scientist Jagdish Chandra Bose.

Question 7.
Do plants also respire?
Answer:
Yes, plants also respire. Without the process of respiration the life of plants is impossible. Leaves regular exchange the gases through their stomata and continue the process of respiration.

Essay Type Questions:

Question 1.
Give the main characteristics of living beings explaining any three of them.
Answer:
Some important characteristics of living beings are listed below –

  1. Living beings eat food.
  2. Living beings grow.
  3. Living beings respire.
  4. Living beings can move by themselves.
  5. Living beings have sensation and they respond to Wards stimulus.
  6. Living beings perform excretion.
  7. Living beings reproduce.
  8. Living beings have a taxed life span.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 6 Living and Non-Living Things-9
Explanation of three main characteristics of living begins –
1. Living beings eat food –
Both plants and animals require energy for performing various life process which they obtain from food. Animals obtain their food by consuming other animals and plants and their products whereas plants prepare their own food by the process of photosynthesis.

2. Living beings show movement –
Animals themselves move from one place to another. In animals this movement is of various types like – walking, swimming. flying, crawling etc. whereas plants shows only indications of movement e.g. the bending of sunflower towards the sunlight.

3. Living beings have a fixed life span –
All living beings can take birth, grow. develop and then die. Therefore, all living beings have almost fixed lit span. life and death are the true characteristics of all the living beings.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 6 Living and Non-Living Things

Question 2.
Write a inspiring note on the Indian scientist Jagdish Chandra Bose.
Answer:
Acharya Jagdish Chandra Bose was horn on 30 November. 1858 and he spent his childhood in Rarroli village (now in Bangladesh). Acharya Bose graduated from Calcutta University and completed M.A. from Camilton University, Cambridge. He invented by Jagdish Chandra Bose. Acharya Bose invented an instrument which could produce microwaves, which ranged from 25 millimeter to 5 millimeter in length.

Question 3.
Make a table of the characteristics of living beings and non-living beings aird write their differences.
Answer:
Table of characteristics of living and non-living things.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 6 Living and Non-Living Things-10

Leave a Comment