RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 4 Natural Fibers

Rajasthan Board RBSE Class 6 Science Chapter 4 Natural Fibers

RBSE Solutions for Class 6 Science

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 4 Natural Fibers

RBSE Class 6 Science Natural Fibers Intext Questions and Answers

Page No 29.

Question 1.
How fibers get converted into yarn?
Answer:
The process of making yarn from fiber is called spinning. In the process of spinning çotton is pulled and gently twisted simultaneously. This makes fiber close to each other and yam is formed.

Page No 30.

Question 2.
How the clothes are differently coloured?
Answer:
To colour cotton clothes many types of colours are used. The colour which is lo be used for colouring is mixing desired colour in cold water first. Now this colour is poured in hot water, and salt is added and stirred with a long stick. Now dip the clothes in this and stirred for 5-10 minutes. The clothes kept dipped in colour till the water get cooler. After this the clothes are squeeze well and dried in shade. After dying iron the clothes.

Page No 31.

Question 3.
Is all the clothes are coloured similarly?
Answer:
No, different types of clothes are coloured differently.

Question 4.
What is mix to enhance colour on cotton cloth?
Answer:
Some salt is mixed to enhance colour on cotton clothes.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 4 Natural Fibers

Question 5.
What the colouring man do lo colour a single cloth with different colour?
Answer:
To colour a single cloth with different colour the colourman tie the designs of the cloth with a thread. Then colour the cloth. The design where thread is tied will remain colourless, rest all cloth becomes coloured. The same process is repeated again and different colours are applied.

Question 6.
Tn which art the printing of clothes is done?
Answer:
Printing on clothes is done in block or blog style. Side by side the art of printing on clothes is the painting style of that area. On the blocks these paintings are formed by making impressions.

RBSE Class 6 Science Natural Fibers Text Book Questions and Answers

Choose the Correct Options:

Question 1.
The process of separating cotton fibers from its ball is –
(a) Spinning
(b) Weaving
(c) Hand picking
(d) Scoring
Answer:
(c) Hand picking

Question 2.
The example of Natural fiber is –
(a) Rayon
(b) Nylon
(c) Cotton
(d) Dacron
Answer:
(c) Cotton

Question 3.
The example animal fiber is –
(a) Cotton
(b) Nylon
(c) Wool
(d) Jute
Answer:
(c) Wool

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 4 Natural Fibers

Question 4.
From whom the fiber of silk is obtained –
(a) Sheep
(b) Goat
(c) Wool
(d) Silk worm
Answer:
(d) Silk worm

Fill in the blanks:

  1. The process of making thread from fiber is called ………………………..
  2. The rearing of silk month is known as ………………………..
  3. The ……………………….. get wrap of silk fiber and form cocoon.
  4. Nylon, Rayon and Dacron are examples of ……………………….. fibers.

Answer:

  1. Spinning
  2. Sericulture
  3. caterpillar
  4. synthetic

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Explain the difference between natural fibers and synthetic fibers.
Answer:
Natural fibers – Those fibers that are obtained in nature from plants and animals are called natural fibers e.g. wool, cotton, jute, moonj, silk etc. Synthetic fibers – Those fibers which are prepared by man with various chemicals are called synthetic fibers e.g. rayon, dacron, nylon etc.

Question 2.
Write any two significance of cotton fiber.
(OR)
Write the main properties of cotton fibers.
Answer:
The main significance of cotton clothes –

  • They are cool
  • They absorbs moisture
  • They are easy to dye.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 4 Natural Fibers

Question 3.
In which state of our country ¡s silk manufacture?
Answer:
In our country silk is mainly manu factured in Karnataka, Andhra Pradesh and Tamil Nadu (90% approximately).

Question 4.
Explain the process of making thread from fiber.
Answer:
The process of making yarn from fiber is called Spinning. In the process of spinning cotton is pulled and gently twisted simultaneously. This makes fiber close to each other and yarn is formed. A simple device used for spinning is a hand spindle, also called Takli. Another hand operated device used for spinning is Charkha.

Long Answer Type Questions:

Question 1.
List the name of clothes used in our daily life and write by which type of fiber they are formed of?
Answer:
List of clothes used In our daily life along with the type of fiber they are formed of is –
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 4 Natural Fibers-1

Question 2.
How is silk obtained from silk worm? Explain.
Answer:
Female silkworm lays eggs on leaves of mulberry tree. These eggs hatch into caterpillar larvae. They develop by eating leaves of this plant. They have a special gland called silk gland. This gland secretes a substance. These caterpillars form a thread like structure which wrap around themselves.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 4 Natural Fibers-2
Later this threaded structure took round shape which is called Cocoon. In cocoon caterpillar changes to pupa stage. Then this pupa changes into adult silkworm and complete its life cycle. In the life cycle of silkworm, cocoon stage lies useful for agriculture. Before the cocoon changes to adult it is kept in sun or hot water or steam to obtain silk. The formation of silk thread from fibers is called Reeling. Then they are spin in yarn and weaver weaves them into clothes. 90% of India’s silk production is done in Karnataka, Andhra Pradesh and Tamil Nadu.

Question 3.
Explain the process of obtaining wool from sheep?
Answer:
The following processes are involved in the making of wool from sheep –

1. The hairs are shaved from animals. It is know as Shearing. This process is done in summer season so that the animal doesn’t suffer. These hairs are spin to form yarn.

2. Then these fibers are made oil, dust free etc. The process ¡s called Scouring for this the hairs are dipped in big tanks and then washed with water.

3. Different types of hairs are then Sorted. Small, soft and puffed fibers called Burr, are sorted separately. Then they are dried and again scouring. The fibers obtained from this method are spin in thread.

4. Then wool is coloured in different colour.

5. The process of making threads straight and making its roll is called Reeling. Long fibers are used in sweater while short fibers are used in making woolen clothes.

RBSE Class 6 Science Natural Fibers Important Questions and Answers

Choose the Correct options:

Question 1.
Jute is obtained from which part of the plant?
(a) Stem
(b) Leaf
(c) Root
(d) Flower
Answer:
(a) Stem

Question 2.
Moonj is obtained from which. plant?
(a) Jute plant
(b) Cotton plant
(c) Flex plant
(d) Plant of moonj grass
Answer:
(d) Plant of moonj grass

Question 3.
In which of the following states tie and die printing is popular –
(a) Rajasthan and Chattisgarh
(b) Rajasthan and Gujarat
(c) Rajasthan and Uttar Pradesh
(d) Rajasthan and Madhya Pradesh
Answer:
(b) Rajasthan and Gujarat

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 4 Natural Fibers

Question 4.
Largest silk producing country is –
(a) Afghanistan
(b) India
(c) Japan
(d) China
Answer:
(d) China

Question 5.
Which area of Rajasthan is famous for block printing –
(a) Kishangarh
(b) Ajmer
(c) Sanganer
(d) Jobener
Answer:
(c) Sanganer

Fill in the blanks:

  1. For colouring cotton clothes various types of ……………………… are used. (colour/plant)
  2. Now a days ……………………… is also used for printing clothes. (machines/block)
  3. Manufacture of cloth from thread is done by ……………………… (wearing/spinning)
  4. A simple device ……………………… is used for spinning. (machine/hand spindle)
  5. The process of removing dust, dirt from the wool is called ……………………… (scouring/shearing)

Answer:

  1. colour
  2. machines
  3. weaving
  4. hand spindle
  5. scouring

Match Column (1) with Column (2):

Question 1.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 4 Natural Fibers-3
Answer:

  1. (b)
  2. (a)
  3. (d)
  4. (c)

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is meant by knitting?
Answer:
The process of making fabric using a single yarn is called knitting. It is done by hand and also on machines.

Question 2.
What is meant by weaving?
Answer:
The process of arranging two sets of yarns together to make a fabric is called weaving.

Question 3.
In which district of Rajasthan moonj dependent small scale industries are located?
Answer:
In Ajmer district of Rajasthan moonj dependent small scale industries are located.

Question 4.
From which part of the plant cotton is obtained?
Answer:
Cotton is obtained from the fruit part of catton plant.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 4 Natural Fibers

Question 5.
Name three objects made from jute.
Answer:

  1. Doormates
  2. Carpet
  3. Bag etc. are made from jute.

Question 6.
What do you mean by bhant?
Answer:
The instruments uses for printing is impression block, also called bhant.

Question 7.
What is reeling?
Answer:
The process of making threads straight and making its roll is called reeling.

Question 8.
What is ginning?
Answer:
The process of separating cotton from its seed by combing is called ginning.

Question 9.
What are animal fibers? Give two examples also?
Answer:
Fibers obtained from animals are called animal fibers e.g.

  1. Wool
  2. Silk

Question 10.
Where is silkworm reside and what is its food?
Answer:
Silkworm resides on the plant of mulberry. As food it used to eat the leaves of mulberry plant.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Give four uses of moonj.
Answer:
The uses of moonj are as follows –

  • In making huts
  • In making traditional furnitures (mudde, table)
  • In making ropes
  • In making bed
  • In making decorative items.

Question 2.
What is silk gland? What is its function?
Answer:
Female silkworm lays eggs on mulberry leaves. These eggs hatch into caterpillar larvae. They develop by eating leaves of this plant. They have a special gland called silk gland. This gland secrets a substance, These caterpillars form a thread like structure which wrap around them selves. This is silk.

Question 3.
What are Pashmina shawls?
Answer:
In some parts of India, like Jammu and Kashmir wool is obtained from Kashmiri goat or Angora species of goat. This wool is softer and the shawls made from its fiber are called Pashmina shawls.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 4 Natural Fibers

Question 4.
What is sericulture?
Answer:
Rearing of silk moth for obtaining silk is known as Sericulture. Silk month resides on mulberry plant and eats its leaves.

Question 5.
Give the importance of silk.
Answer:
Importance of silk clothes –

  • Silk cloth does not wrinkle.
  • They are shiny and attractive.
  • They are light weighted.
  • Silk clothes are stronger in comparison to cotton clothes.

Question 6.
Give general information regarding Rajasthani dresses?
Answer:
Cotton, silk and wollen clothes are used in Rajasthani poshaks. The dresses which are wear on festivals, marriages and other occasion attract everyone. Chunri, dhoti, kurta, safa and Rajasthani poshak are main dresses wear by man and woman in Rajasthan on above mentioned occasion.

Essay type Questions:

Question 1.
Describe the main fibers obtained from the plants.
Answer:
The fibers obtained from plants are as follows –

1. Cotton –
We get cotton from cotton plant. Its fruits are of the size of a lemon. After they mature, the hail of cotton fall off from the plant and cotton fibers are seen. Cotton is usually picked by hand, Fibers are then separated from the seeds by combing. This process is called ginning of cotton. We get cotton from cotton halls.

2. Jute –
Jute fiber is obtained from the stem of jute plant. For obtaining jute fiber its plant is harvested when it starts flowering. The stems of the harvested plants arc immersed in water for a few days. The stems got rotten and fibers are separated by hands. To make fabrics all these fibers are first converted into yarns. We make doormats, chatai and bags from jute.

3. Moonj –
Moonj is obtained from the moonj grass, The botanical name of this plant is Saccharum moonja. This is a monocot plant. It is generally found in Nagaur, Bikaner, Sikar. Jhunjhunu. Ajmer districts. The stems of this plant is used to make huts, traditional furniture (Table. Mudde), and eco friendly toys. Its fibers are also used to made different types of ropes which villagers used in bed, chairs, and decorative items. In Ajmer district of Rajasthan moonj dependent small scale industry many different types of commercial products are made which provide financial support to the workers.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 4 Natural Fibers

Question 2.
Explain in detail about the printing Of clothes.
(OR)
Write a short note on printing on clothes.
Answer:
Printing is done by wooden blogs. For colouring and printing, Vail and cotton clothes like muslin cloth, and silk clothes are only used. The instruments used for printing is impression block, it is also called bhant. They are made up of wood or metal alloys. After making impressions they are kept in seshame oil for a night.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 4 Natural Fibers-4
Firstly colours are form in a container for printing. Now this colour is poured on a sponge. Now printing block is kept Of sponge so that ft takes the colour. Printing is done in fixed pattern from these blocks. This printing is done on borders or on whole cloth. Now a day. machines are also used for printing. Sanganer (Jaipun in Rajasthan has it name in an of printing. other centers of printing in Rajasthan are Jodhpur. Udaipur. Barmer, Bhilwara. Pali, Bagru. Aakola (Chittorgarh) etc.

Question 3.
What is tie and dye? Explain in detail.
Answer:
With tie and dye beautiful pattern is made on clothes. While doing colouring through tie and dye. the designs made on the clothes arc tied by the thread: after that it has to he coloured. The place where the cloth is tightly threaded colour do not spread and rest whole cloth get dye. If we have io use more than one colour we proceed from light shade to darker on like from white, yellow to read. After colouring with the last colour is kept to dry completely. After try the threads are opened with utmost care. The clothes are then ironed with a warm iron. Now the cloth of tie and dye is ready. The clothes of tie and dye are popular in states of Rajasthan & Gujarat. Handkerchief, scarf, saree, blouse. salwar-suits. dupatta. bedsheets. curtains, cushions can he made throuth this.

Leave a Comment