RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Nature of Things

Rajasthan Board RBSE Class 6 Science Chapter 3 Nature of Things

RBSE Solutions for Class 6 Science

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Nature of Things

RBSE Class 6 Science Nature of Things Intext Questions and Answers

Page No 19.

Question 1.
Why we have to mike group of things?
Answer:
We group things according to our utility and comfort that they do not mix with each other.

Page No 20.

Question 2.
Collect few things from your class and few from outside. Differentiate the things made of paper, wood, iron, rubber and plastic In a tabulated form.
Answer:
Table: Grouping of things according to substances
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Nature of Things-1

Page No 21.

Question 3.
Classify the things given below in a table on the basis of sources.
Answer:
Table : Classification of things on the basis of source
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Nature of Things-2

Page No 22.

Question 4.
Classify the things on the basis of shine.
Answer:
Table: Classification on the. basis of shine
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Nature of Things-3

Question 5.
Classify the things on the basis of impressibility.
Answer:
Table : Classification of things on the basis of compression
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Nature of Things-4

Page No 24.

Question 6.
Through which objects can we see clearly?
Answer:
The objects through which we can see easily are called transparent objects like – glass, some utensils and objects of plastic.

Page No 25.

Question 7.
Which objects can float on water and which objects sink in water?
Answer:
Those things which have density lower than water can float on it e.g. wood, straw of plants, leaves etc. Those things having higher density than water sinks in it e.g. iron nail, spoon, stone etc.

RBSE Class 6 Science Nature of Things Text Book Questions and Answers

Choose the correct option of the following:

Question 1.
Which material has lustre?
(a) Wood
(b) Chalk powder
(c) Kerosene
(d) Gold
Answer:
(d) Gold

Question 2.
Which one from the following is soluble in water?
(a) Wooden dust
(b) Chalk powder
(c) Glucose powder
(d) Iron dust
Answer:
(c) Glucose powder

Question 3.
Which one has magnetic properties from the following?
(a) Wood
(b) Iron
(c) Glass
(d) Plastic
Answer:
(b) Iron

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Nature of Things

Question 4.
Which one floats on water?
(a) Wooden blog
(b) Pebbles
(c) Iron nail
(d) Gold ring
Answer:
(a) Wooden blog

Fill In the blanks:

  1. Those things which get attracted towards magnets are called …………………….
  2. Cotton has ……………………. density than iron.
  3. Through ……………………. object we can clearly see.
  4. Those things which cannot be compressed easily are called …………………….

Answer:

  1. Magnetic things
  2. less
  3. transparent
  4. hard things

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Classify following things on the basis of their impressibility Into hard or soft. Sponge, hammer, marble, cotton, rubber, chair, gulabjamun.
Answer:
Objects on the basis of impressibility
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Nature of Things-5

Question 2.
Write names of three natural things?
Answer:

  • Mango
  • Cotton
  • Pomegranate.

Question 3.
What do you mean by a magnetic Objects?
Answer:
Those objects which attracts towards the magnet are called magnetic objects e.g. iron nail, utensils etc.

Question 4.
Which property of carbon dioxide made it useful to be used ¡n soft drinks.
Answer:
Carbon dioxide gas is soluble in water. On this property it is used in soft drinks.

Long Answer Type Questions:

Question 1.
Define transparent, translucent, and opaque objects. Explain with examples.
Answer:

  1. Transparent objects – Those objects through which we can see easily are called transparent objects e.g. glass, utensils of plastic, pure water etc.
  2. Translucent objects – Those objects through which we can not see clearly or see partially are called translucent objects e.g. oil paper, coloured plastic, vessels etc.
  3. Opaque objects – Those objects through which we can not see are called opaque objects e.g. wood, notebook etc.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Nature of Things

Question 2.
Bronze mug loses it shine when kept in open environment. Why?
Answer:
In the mug made of bronze, bronze is a metal. In metals the process of corrosion starts when kept open in the environment. Due to corrosion the objects loses their shine slowly. This is the reason that bronze mug loses its shine when kept n open environment.

Question 3.
Explain the magnetic properties of a substance with example.
(OR)
Explain the magnetic. property of objects with the help of an activity with diagram.
Answer:
Magnetic property of substance – On the basis of magnetic property. objects are of two types –

  1. Magnetic – Those objects which attracts towards the magnetic are called magnetic objects e.g. things made of iron.
  2. Non magnetic – Those objects which do not attracts towards a magnet are called non magnetic objects e.g. things made of plastic or wood.

Activity –
Take pins and wooden dust in a glass bowl. Now bring magnet near the bowl. We observe that pins get attracted towards magnet while wooden dust does not. Therefore we can say that pins are magnetic and wooden dust is . non- magnetic.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Nature of Things-6

Question 4.
Iron nail sink in water while paper boat floats on water. Why? Explain.
Answer:
The sinking or floating of any object in water depends upon its density. Those objects whose density is lower than water floats over the surface of water while those objects whose density is higher than water sinks in water. The density of iron nails is more than the density of water displaced by it. because of which it sinks inside the water. Whereas the density of paper boat is less than the displaced water by it hence it floats in water.

RBSE Class 6 Science Nature of Things Important Questions and Answers

Choose the Correct Option:

Question 1.
The brackishness in the silver ornaments is due to –
(a) Corrosion
(b) Ductility
(c) Sonorous
(d) None of these
Answer:
(a) Corrosion

Question 2.
The metals loses its shine on coming in contact with air and moisture due to –
(a) Dirtiness
(b) Magnetism
(c) Corrosion
(d) Non magnetism
Answer:
(c) Corrosion

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Nature of Things

Question 3.
The objects that attracts towards the magnet are called –
(a) Cyclic objects
(b) Magnetic objects
(c) Non magnetic objects
(d) Non cyclic objects
Answer:
(b) Magnetic objects

Question 4.
The objects which are completely soluble in water are called –
(a) Compressible object
(b) Partially soluble objects
(c) Soluble objects
(d) Insoluble objects
Answer:
(c) Soluble objects

Question 5.
Those materials which have high mass in fixed volume have density –
(a) less
(b) high
(c) equal
(d) unchanged
Answer:
(b) high

Fill In the blanks:

  1. Those objects through which we can not see are called …………………… (Transparent/Opaque)
  2. Those objects which can not he easily compressed are called …………………… (Hard/Soft)
  3. Materials attract towards magnetic are called …………………… (Magnetic/Non magnetic)
  4. Carbon dioxide gas is …………………… in water. (soluble/insoluble)

Answer:

  1. Opaque
  2. Hard
  3. Magnetic
  4. soluble

Match Column (I) with Column (II) –

Question 1.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Nature of Things-7
Answer:

  1. (e)
  2. (d)
  3. (a)
  4. (c)
  5. (b)

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is corrosion (rust)?
Answer:
Metals loses their shine on coming in contact with air and moisture. This is due to corrosion (rust).

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Nature of Things

Question 2.
What is meant by grouping of objects?
Answer:
Classification of objects on the basis of their shape, colour, properties into different groups on the basis of their similarities is called grouping of objects.

Question 3.
Which gas is used in soft drinks and why?
Answer:
Carbon dioxide gas is used in soft drinks because it is soluble in water.

Question 4.
Give example of a gas which partially dissolves in water?
Answer:
The gas which is partially dissolved in water is oxygen.

Question 5.
Does the properties of all substances same? if not ‘then why?
Answer:
No, the properties of all the substances are not same. The properties of substances depends upon their source of origin, colour, shape and structure.

Question 6.
Give two examples of shiny and non shiny objects? .
Answer:

  1. Shiny objects – Gold ornaments, silver objects etc.
  2. Non shiny objects – Stone, soil, cardboard, coal etc.

Question 7.
What is the basis of classification of objects based on source?
Answer:
On the basis of source, objects are classified into Two.

  • Natural
  • Man made (artificial).

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Why wood and wool are natural substances? Give two examples of natural substances other than these.
Answer:
We obtain wood from trees and wool from sheep, camel, goat etc. animals. Such substances which are obtained from nature or plants and animals are called natural substances. Thus wood and wool are natural substances. Other examples of natural substances are – all cereals, all fruits, vegetables etc.

Question 2.
How hard and soft substances can be identified?
Answer:
Several objects are found around us. Out of which some substances are hard and some substances are soft. Hardness or softness of the substances can be identified by compressing (pressing) them. Those objects that compressed easily on compressing are called soft objects. Those objects that cannot be compressed easily on pressing are called hard objects.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Nature of Things

Question 3.
Differentiate between magnetic and non magnetic substances with examples.
Answer:
Magnetic substances – Those objects that attracts towards the magnet are called magnetic substances e.g. things made of iron. Non-magnetic substances – Those sub stances which do not attracts towards the magnet are called non-magnetic objects e.g. wood, plastic etc.

Question 4.
What are the properties of objects? Name them.
Answer:
The important properties of objects are as follows –

  • Shine
  • Hardness or softness
  • Magnetic or non-magnetic
  • Solubility or insolubility
  • Transparency
  • Density etc.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Nature of Things

Question 5.
Explain an activity to identify objects on the basis of magnetism.
Answer:
Take pins and wooden dust in a glass bowl. Now bring magnet near the bowl. We observe that pins get attracted towards magnet while wooden dust does not. Therefore we can say that pins arc magnetic and wooden dust is non-magnetic.

Question 6.
Give one-one example of liquids that are completely soluble and insoluble in water.
Answer:

  1. Liquid completely soluble in water – Lemon juice.
  2. Liquid completely insoluble in water – Kerosene oil.

Question 7.
Differentiate the hard and soft objects among the following – Cotton, chalk, piece of stone, gulabjamun, rubber, iron nail.
Answer:
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Nature of Things-8

Essay Type Questions:

Question 1.
On the basis of solubility in water, explain soluble and insoluble substances?
Answer:
Take four beaker of glass. Mark A, B, C, D on them put one spoon chalk powder, sugar, soil and sand in beaker A, B, C, D respectively. We will observe that in Beaker B and C sugar and salt completely dissolve in water and a clear solution is seen while in beaker A and D sand and chalk powder can be seen in bottom of beaker. Hence, this is clear that something are soluble in water are called Soluble like salt, sugar etc. while things which are not soluble in water are called Insoluble things.

Example:
chalk powder, sand etc.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Nature of Things-9

Question 2.
What is density? Explain with an activity.
Answer:
Activity – Take two containers of equal sizes and fill one with cotton and other with sand completely. Let’s lift these containers. Out of these containers of equal volume filled with cotton and sand, sand container is heavier one. Containers of equal volume filled with cotton and sand, mass of sand is more. Therefore we can say that the density of sand is more than cotton and thus it is heavy. In this way, the thing which has more mass in a fixed volume is highly denser.

Leave a Comment