RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 2 Nutrition in Plants

Rajasthan Board RBSE Class 6 Science Chapter 2 Nutrition in Plants

RBSE Solutions for Class 6 Science

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 2 Nutrition in Plants

RBSE Class 6 Science Nutrition in Plants Intext Questions and Answers

Page No 11.

Question 1.
Why do organisms need food?
Answer:
Food is essential for the growth and development of the living beings and for the repair and maintenance of their damaged parts.

Page No 12.

Question 2.
How does the synthesis of food take place in the phototropic plants?
Answer:
Phototropic plants synthesize their own food by the process of photosynthesis.

Page No 13.

Question 3.
Does the process of photosynthesis and the production of starch occur even in the absence of sunlight?
Answer:
No, in the absence of sunlight, the process of photosynthesis does of takes place. Thus starch is not prepared in the leaves.

Page No 14.

Question 4.
Whom do parasites depend on for their food?
Answer:
Parasites depends on the plant on which they are climbing for their food.

Question 5.
There are some plants which can eat insects to survive what type of plants are these. Name them.
Answer:
Such plants are drosera, dionaca, utricularia, pitcher plant etc. They are called insectivorous plants.

Page No 15.

Question 6.
Why insectivorous plants need insects as their food?
Answer:
They eat insects to fulfill their nitrogen requirement.

Question 7.
Where do saprotrophs get their food from?
Answer:
Seprotrophs get their food from dead and decay organisms.

RBSE Class 6 Science Nutrition in Plants Text Book Questions and Answers

Choose the correct option:

Question 1.
It is a saprotrophic plant –
(a) neem
(b) drosera
(c) mucor
(d) cuscuta
Answer:
(c) mucor

Question 2.
Those plants who depend on other plants for their food are called –
(a) parasite
(b) autotroph
(c) saprotroph
(d) insectivorous plant
Answer:
(a) parasite

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 2 Nutrition in Plants

Question 3
Which of the following is not an insectivorous plant?
(a) drosera
(b) dionaea
(c) cuscuta
(d) utricularia
Answer:
(c) cuscuta

Fill in the blanks:

  1. In lichen …………………. and …………………. live together.
  2. In pitcher plant, pitcher is the modified form of ………………….
  3. The mode of taking essential nutrients in the form of food by an organism for its health and physical growth is called ………………….

Answer:

  1. fungus, algae
  2. leaf
  3. Nutrition

Short Answer Questions:

Question 1.
What is photosynthsis?
Answer:
The chlorophyll containing cells of plants, in the presence of sunlight use water, minerals and carbon dioxide to synthesize their own food. This process is called photosynthesis.

Question 2.
What is symbiosis?
Answer:
Some organisms live together and share food, water, nutrients and shelter, This mode of living is called symbiosis e.g. lichen (fungus and algae).

Question 3.
What is the difference between the host and the parasite?
Answer:
Host – The plants from which the parasite obtains food are called the host. Parasite – Those plants that obtains their food from other trees or plants are called parasites.

Example –
cuscuta (amarbel).

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 2 Nutrition in Plants

Long Answer Type Questions:

Question 1.
Describe Insectivorous plants with suitable example.
Answer:
Insectivorous plants –
Those plants which ¡n order to survive, trap insects and digest them are called Insectivorous plants. These plants are found in swampy areas where the amount of nitrogen is insufficient. They eat insects to fulfill their nitrogen requirement.

For example –
drosera, dionaea, untricularia, pitcher plant etc. In pitcher plant, the leaves are modified into pitcher. The apex of the leaf forms a lid. Inside the pitcher, there are hairs which are directed downward. The mouth of the pitcher is sticky. When an insect lands in the pitcher, it slips and gets entangled into the hair present into the neck of the pitcher Since, the hair are directed downwards, the insects are unable to escape out. The insect is digested by the digestive juices secreted in The pitcher.

Question 2.
Write short notes on the following –

  1. Symbiotic plants
  2. Saprotrophic plants
  3. Parasitic plant
  4. Photoyn thesis.

Answer:
1. Symbiotic plants –
Some organisms live together and share food, water, nutrients and shelter. This mode of living is called Symbiosis and the plants, living together are called symbiotic plants. Lichen is an example of symbiosis. In lichens, two types of plants, fungi and an algae live together. Algae contains chlorophyll but fungi lacks chlorophyll. The algae provides food carbohydrate to the fungi, which the algae prepares by photosynthesis and in return, thé fungus provides shelter, water and other nutrients to the algae.

2. Saprotrophs –
During rainy season, we have seen umbrella like or white thread like structures on the dung, pickles, vegetables, wood and other decaying matter, they are called fungus. They lack chlorophyll. They cannot prepare their own food. These plants secrete digestive juices on the surface of dead and decaying matter. The digestive juices convert ¡tinto a solution which is absorbed by fungus to get nutrients. The plants which take nutrients from the dead and decaying matter are called Saprotrophs.

Example –
mucor, agaricus (fungus), monotropa (flowering plant) etc.

3. Parasitic plants –
Some plants do not have chlorophyll due to which they are unable to synthesize their own food. Such plants depends on other plants for their food. Such plants climbed on other plants and obtain their Ibod from them only. Thus, such plants which climbs on other plants and depends on them for their food are called parasitic plants.

Example –
cuscuta (amarbel).

4. Photosynthesis –
The chlorophyll eon taming cells of green plants, in the presence of sunlight use water and carbon dioxide and make their own food. This process is called photosynthesis. In this process, food is prepared in the form of carbohydrates and oxygen is released. This carbohydrate ultimately gets converted into starch and is stored in the plant.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 2 Nutrition in Plants-1

RBSE Class 6 Science Nutrition in Plants Important Questions and Answers

Choose the Correct Options:

Question 1.
The process of in taking essential nutrients in our body by means of food is called –
(a) Digestion
(b) Nutrition
(c) Food
(d) None of these
Answer:
(b) Nutrition

Question 2.
The plants which synthesize their own food in the presence of sunlight are called –
(a) Autotrophs
(b) Symbiotic
(c) Saprophytes
(d) Parasites
Answer:
(a) Autotrophs

Question 3.
In which part of the plant food synthesize take place?
(a) stem
(b) leaves
(c) root
(d) flowers
Answer:
(b) leaves

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 2 Nutrition in Plants

Question 4.
The green coloured pigment found in the leaves is called –
(a) leaf
(b) green
(c) salt
(d) chlorophyll
Answer:
(d) chlorophyll

Question 5.
Cuscuta is –
(a) parasite
(b) saprophyte
(c) symbiotic
(d) autotrophs
Answer:
(a) parasite

Fill in the blanks:

  1. Plants are the source of …………………. for all the organisms. (nutrition/excretion)
  2. …………………. stores the energy of sunlight. (Blue green/Chlorophyll)
  3. During the process of photosynthesis, …………………. is formed in the form of food. (protein/carbohydrates)
  4. …………………. is released during the process of photosynthesis. (Oxygen/Carbon dioxide)
  5. The plant that traps insect and their digest it is called …………………. (saprophyte/ insectivorous)

Answer:

  1. nutrition
  2. Chlorophyll
  3. carbohydrates
  4. Oxygen
  5. insectivorous

Match Column (1) with Column (2):

Question 1.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 2 Nutrition in Plants-2
Answer:

  1. (c)
  2. (a)
  3. (b)
  4. (d)

Very Short Answer Type Question:

Question 1.
On the basis of quantity, name the two main types of nutrients?
Answer:

  1. Macronutrients
  2. Micronutrients.

Question 2.
What is meant by macronutrients?
Answer:
Those nutrients which are required by the plants in large quantity are called macronutrients.

Question 3.
How many types of macronutrients are there?
Answer:
There are two types of macronutrients. They are –

  1. Primary nutrients (Nitrogen, phosphorus, potassium)
  2. Secondary nutrients (Calcium, magnesium, sulphur)

Question 4.
Name any two micronutrients.
Answer:

  • Manganese
  • Iron

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 2 Nutrition in Plants

Question 5.
Where does the synthesis of food takes place in plants?
Answer:
In the leaves.

Question 6.
What are stomata?
Answer:
Tiny spores present at the lower surface of leaves are called stomata.

Question 7.
How the mineral salts and water absorbed by roots reaches the leaf of plant?
Answer:
In the stem of a plant small table like structures (vessels) are present that carries water and mineral salt to the leaves.

Question 8.
What is starch test?
Answer:
Starch reacts with iodine to produce blue colour. This process is called starch test to check the photosynthesis in leaves, it is used.

Question 9.
In the pitcher plant pitcher are the modification of what?
Answer:
In the pitcher plant, the pitcher are the modification of leaves.

Question 10.
What are saprophytic plants?
Answer:
Those plants that obtain their nutrition from dead and decay organisms are called saprophylic plants e.g. mucor.

Question 11.
Name one parasitic plant.
Answer:
Cuscuta (amarbel).

Question 12.
Give two examples of insectivorous plants.
Answer:
Two examples of insectivorous plants are –

  • drosera
  • dionaea.

Question 13.
Give two examples of saprophytic plants.
Answer:

  • Mucor
  • Monotropa.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 2 Nutrition in Plants

Question 14.
From where do the plants obtain their nutrition?
Answer:
The plants obtain their nutrition from the nutrients present in the soil.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is meant by nutrition?
Answer:
The process of intake of essential nutrients in the form of food for maintaining health, physical growth and development of an organism is called nutrition.

Question 2.
Why the healthy growth and development of plants is essential?
Answer:
The healthy growth and development of plants is essential intancy for the survival of plant itself but also for the animal kingdom which depends on plants for their nutrition. Thus the healthy growth and development of the plant is important.

Question 3.
Into how many categories plants can be classified on the basis of nutrition?
Answer:
Different types of plants are found in the different environment of earth which depends on various factors for their nutrition. Thus on the basis of nutrition plants can be classified into following categories –

  • Autotroph
  • Parasite
  • Insectivorous
  • Saprotroph
  • Symbiotic

Question 4.
What is chlorophyll?
Answer:
The. leaves of a plant contains a green pigment called chlorophyll. It helps the leaves to capture the energy of the sunlight. This energy is used by the leaves to synthesize food.

Question 5.
Explain about cuscuta plant.
Answer:
any yellow filaments twining around the stem and the branches of the tree are seen. These yellow filaments are of a plant known as cuscuta. It does not have chlorophyll. It takes ready made food from the plant on which it is climbing. Thus plants like cuscuta, who obtain their food from other trees or plants are called Parasite.

Question 6.
What is meant by fungus?
Answer:
They are symbiotic on plants whose cells lacks chlorophyll. They grow fasty on moist places. Mucor, rhizopus, yeast etc. are its example.

Question 7.
Represent the process of photo synthesis through an equation.
Answer:
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 2 Nutrition in Plants-3

Question 8.
What is the function of roots in a plant?
Answer:
Following are the functions of roots in a plant –

  1. To hold the plant firmly in the soil.
  2. To absorb water, mineral salts and nutrients from the soil and transport it to the various parts of the plant by various medium,

Question 9.
What are the ingredients required for the process of photosynthesis?
Answer:
Following ingredients are required. for the process of photosynthesis –

  1. Sunlight
  2. Water
  3. Carbon dioxide
  4. Mineral salts.

Question 10.
Draw the diagram of leaf of a pitcher plant modified into leaf.
Answer:
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 2 Nutrition in Plants-4

Essay Type Questions:

Question 1.
Write a brief note Of the following –

  1. Autotrophs
  2. Host
  3. Stomata.

Answer:
1. Autotrophs –
Those plants who prepare their own food with the help of sunlight are called Autotrophs and this mode of nutrition is called Autotrophic nutrition. The synthesis of food in autotrophs occurs in the leaves. These plants contain green pigment chlorophyll in their leaves. The chlorophyll containing cells of plants in the presence of sunlight. use water. mineral and carbon dioxide to synthesize their own food by the process of photosynthesis.

2. Host –
Those plants from which the parasites obtains food are called host.

3. Stomata –
The synthesis of food in plants occurs in the leaves. Many tiny pores are present on the surface of the leaves. These pores are called Stomata. The stomata pores are surrounded by guard cells. Carbon dioxide present in air is taken in through the stomata.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 2 Nutrition in Plants

Question 2.
On the basis of amount required by the plants into how many groups can we classify the nutrients?
Answer:
The nutrients essential for the normal growth of plants which are absorbed from the soil can he mainly classified into two groups, on the basis of their amount required by the plants –

  1. Macro nutrients
  2. Micro nutrients

1. Macro nutrients –
Macro nutrients are those nutrients which are required by plants in large amount. In plant tissues, their quantity is from 0.2% to 4%. Like carbon, hydrogen. oxygen. nitrogen, potassium, calcium, magnesium, sulphur etc. Macro nutrients can he further divided into Two types –

  • Primary macro nutrients: nitrogen, phosphorus and potassium
  • Secondary macro nutrients: calcium, magnesium and sulphur Plants get carbon, hydrogen and oxygen in the form of carbon dioxide present in water and air in the environment.

2. Micro nutrients –
Some mineral salts found in the soil are required in very low quantity for the healthy growth of plants. Such nutrients are called micro nutrients. In plant tissues, their quantity is even less than 0.02% but still their presence is important for the plants. This means that even their small amount affects the normal growth of plants. The deficiency of any of these nutrients causes diseases in plants. Zinc, copper, manganese. iron, boron, molybdenum, chlorine, nickel are placed in the category micro nutrients.

Question 3.
Draw a labelled diagram of leaf and its internal structure.
Answer:
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 2 Nutrition in Plants-5

Question 4.
Does the process of photosynthesis and production of starch occur even in the absence of sunlight? Explain with an activity.
Answer:
Activity –
Take two potted plants on the same genus. Keep one in the dark for 72 hours and the other in the sunlight. lake one leaf from both the pots. Now place
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 2 Nutrition in Plants-6
both the leaves in a test tube and dip them in spirit. Now keep the test tube in a beaker half tilled with water and boil it till the leaves lose all chlorophyll molecules. Wash the leaves with water and perform iodine test on them. We will see that the colour change occurs in the leaf of the plant which is kept in sunlight.

but no colour change occurs in the leaf 01’ the plant kept in dark. This proofs that photosynthesis occurs in the presence of the sunlight. Due to which, starch is made in the leaves of the plant kept in sunlight and so. the leaf turns blue- black in colour when iodine solution is dropped on it. But photosynthesis does not occur in the plant which is kept in dark, thus starch is absent in its leaves. So. there is no colour change in its leaf

Leave a Comment