RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 17 Air, Water and Soil

Rajasthan Board RBSE Class 6 Science Chapter 17 Air, Water and Soil

RBSE Solutions for Class 6 Science

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 17 Air, Water and Soil

RBSE Class 6 Science Air, Water and Soil Intext Questions and Answers

Page No 142. 

Question 1.
Is the water obtained from all the water sources fit for drinking?
Answer:
No, only fresh water obtained from fresh water sources is lit for drinking.

Question 2.
Can we drink the saline water of the sea?
Answer:
No, we cannot drink the saline water of the sea because II contains a large amount of salty and other salty products which is salty in taste and not useful for the body.

Question 3.
What will we do if water becomes unavailable on the Earth?
Answer:
When water becomes unavailable on the Earth. All the living world comes to an end as without water no life process occurs.

RBSE Class 6 Science Air, Water and Soil Text Book Question and Answers

Choose the correct option:

Question 1.
How much portion of the earth is covered with water?
(a) 3/4
(b) 1/2
(c) 1/4
(d) 1/3
Answer:
(a) 3/4

Question 2.
During respiration, which gas living beings inhale in?
(a) oxygen
(b) carbon dioxide
(c) nitrogen
(d) chlorine
Answer:
(a) oxygen

Question 3.
Which is the most abundant gas in the atmosphere?
(a) oxygen
(b) nitrogen
(c) carbon dioxide
(d) other gases
Answer:
(b) nitrogen

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 17 Air, Water and Soil

Fill In the blanks:

  1. During photosynthesis, plants take in ………………….. gas.
  2. The process of collecting and storing rainwater is called ……………………..
  3. electricity is generated in ……………………… by wind.
  4. Afforestation helps in soil ……………………

Answer:

  1. carbon dioxide
  2. water harvesting
  3. wind mills
  4. conservation

Short Answer Type Questions:

Question 1.
What are the different types of soil?
Answer:
On the basis of size of particles soil is classified into the following three categories –

  • Sandy soil – Particles of this soil are very light, airy and dry.
  • Clayey soil – Particles of this soil are very small and attached to one another. Water is efficiently absorbed between particles hut air less absorbed.
  • Loamy soil – In this type of soil, large and small particles are in approximately same amount.

Question 2.
Explain the various techniques of water conservation?
Answer:
Technique of water harvesting –

  • Collecting water from the rooftop – the rain water is collected from the rooftop into pits in the ground through pipes. This water then seeps into the soil to refill the ground water.
  • The water collected in the roadside drains must be allowed to go directly into the ground.

Question 3.
Explain water cycle with a suitable diagram?
Answer:
Water cycle – Water from water bodies rises up in the form of water vapors formed by evaporation. Clouds are formed due to condensation of water vapors and then water returns hack to the water bodies as rain. This circulation of water is called water cycle.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 17 Air, Water and Soil-1

Question 4.
Water occupies space. Explain.
Answer:
Invert the glass in a container tilled with water. Observe the glass carefully. Water does not enter the glass. Now tilt the glass slightly. The water now enter the bottle. We see bubbles coming out of the glass. Air was present in the glass due to which hubbies seemed to come out of the glass and water filled up the empty space that air had occupied. So, air occupies space.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 17 Air, Water and Soil-2

Question 5.
Explain the importance of oxygen in atmosphere?
Answer:

  • Oxygen is used in the process of breathing..
  • Oxygen gas helps in combustion process.

Long Answer Type Questions:

Question 1.
Explain diagrammatically, the components of air in the atmosphere.
Answer:
Air Consists of substances which are called components of air. The components of air are as follows –
1. Water vapor –
When air in the atmosphere comes in contact with a coot surface, the water vapor present in it, condenses and gets converted into water droplets on cold surface. thus, we can say that air contains water vapor.

2. Oxygen –
In air every empty space is filled with oxygen. It is important for breathing and burning. Oxygen is approximately 21 percent of the total air.

3. Nitrogen –
In the above experiment, the blowing out of the candle indicates the presence of a larger component of air which does not support burning. This component is nitrogen. which is approximately 7 percent of the total air.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 17 Air, Water and Soil-3

4. Carbon dioxide –
Plants and animals release carbon dioxide gas in the environment. In the same way. many substances on burning release carbon dioxide gas in the environment. This carbon dioxide gas is a component of air. Carbon dioxide is 0.03 percent of the total air.

5. Dust and smoke –
smoke is produced by the burning of fuel and other substances. Smoke consists of gas and micro particles. Dust particles are present in air. Apart from oxygen. nitrogen and carbon dioxide gas, air also contains carbon monoxide, sulphur dioxide etc. These gases are present in a fixed proportion.

Question 2.
What is soil erosion? What measures should be taken to prevent it?
(OR)
Give measures to conserve soil.
Answer:
The removal of topmost fertile layer of the soil by wind and water is known as soil erosion. Soil conservation is essential to protect soil from erosion. Following measures must be implemented to stop soil erosion –

  • Afforestation must be down on large scale lo protect the fertile soil from erosion.
  • Natural forests must be conserved.
  • While crop harvesting, roots must be left in the soil.
  • Bio-fencing must be done around the field.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 17 Air, Water and Soil

Question 3.
Write various uses of water.
Answer:
The various uses of water are as follows –

  • Water is used for daily purposes like cooking. bathing. cleaning and drinking.
  • Water is used as a universal solvent.
  • Water maintains the temperature of our body.
  • Water helps in digestion in our body.
  • Water is used in factories and industries.
  • Water is used to grow plants, vegetables and crops.

RBSE Class 6 Science Air, Water and Soil Important Questions and Answers

Choose the correct option:

Question 1.
Oxygen gas is supporter of –
(a) Burning
(b) No burning
(c) Both a and b
(d) None of these
Answer:
(a) Burning

Question 2.
Nitrogen is present in atmosphere is percent of air.
(a) 87%
(b) 78%
(c) 72%
(d) 27%
Answer:
(b) 78%

Question 3.
The boiling point of water is –
(a) 99°C
(b) 100°C
(c) 101°C
(d) 102°C
Answer:
(b) 100°C

Question 4.
Oxygen is in water.
(a) insoluble
(b) Soluble
(c) Both
(d) None
Answer:
(b) Soluble

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 17 Air, Water and Soil

Question 5.
Air is –
(a) Colorless
(b) Odorless
(c) Tasteless
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Fill in the blanks:

  1. Plants and animals are ………………………. on each other. (dependent/not dependent)
  2. Wind mill is a similar to a huge electric ………………………. (furnace/fan)
  3. Sea and ocean water is salty due to ………………………. (salt/soil)
  4. Water is a ………………………. solvent (single/universal)
  5. Soil is formed of various types of ………………………. (layers/styles)

Answer:

  1. dependent
  2. fan
  3. salt
  4. universal
  5. layers

Match the Column:

Question 1.

Column (1) Column (2)
1. The layer of air around us (a) Supporter
2. Oxygen is bunting of objects (b) H2O
3. Wind mill (c) Atmosphere
4. Formula of water (d) Ice
5. Solid form of water (e) Wind energy

Answer:

  1. (c)
  2. (a)
  3. (e)
  4. (b)
  5. (d)

Very Short Question Answers:

Question 1.
Name some events which happen due to air.
Answer:
Leaves and branches of trees and plants moving of pieces of paper. dry straw and clothes kept for drying in houses flying here and there, breathing, movement of clouds all are due to air.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 17 Air, Water and Soil

Question 2.
Name the components of air.
Answer:
Components of air are –

  • Water vapor
  • Oxygen
  • Carbon dioxide
  • Nitrogen
  • Dust and smoke
  • Other gases.

Question 3.
Write the physical properties of air.
Answer:
Air is colourless, odourless, tasteless, Air occupy space, has mass and exerts pressure.

Question 4.
Which district of Rajasthan uses wind mill?
Answer:
Wind mill are used in Jaisalmer, Banner and Pratapgarh district of Rajasthan.

Question 5.
What is wind energy form?
Answer:
A single wind mill generates less electricity. So many wind mills are placed in a larger area to generate large amount of electricity. This is called wind energy farm.

Question 6.
What are the sources of water?
Answer:
Sea, river, lake, hand-pump, well, ponds, step-well, tanks etc. are the sources of water.

Question 7.
What is soil?
Answer:
Soil is the uppermost part of the earth. which is formed by the mixture of various substances produced by the weathering of rocks and minerals and decomposition of organic matter, due to action of wind, water and climate.

Question 8.
Name the types of soil.
Answer:
On the basis of site of particles. soil is classified into three –

  • Sandy soil
  • Clayey soil and
  • Loamy soil.

Question 9.
What are the rescue programmers run by government?
Answer:
The help programmers governed by the government at the time of natural disaster for the safety of life and property are cal led rescue programmings.

Question 10.
What is hood?
Answer:
At some places due to excessive rainfall the water level increases. This situation is termed as hood.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 17 Air, Water and Soil

Question 11.
What is drought?
Answer:
Some places have the situation of dryness of land due to lack of rainfall or no rainfall in that area. This is called drought.

Short Question Answers:

Question 1.
What is air?
Answer:
Air is a mixture of gases. Air is colourless, odorless and tasteless. Our earth is surrounded by a thin layer of air which is called atmosphere. Air has more than one particles. They are called components of air. There are many uses of air also.

Question 2.
Give the uses of air.
Answer:

  •  Air is helpful in burning substances.
  • Air is necessary for respiration in animals and plants.
  • Air helps in sailing of boats and in flying of parachutes. gliders and aircraft’s. Birds and hats are able to fly because of air.
  • Air helps in pollination. It also helps in the dispersal of seeds.
  • Air is necessary for the making of clouds and their movement.
  • Windmills rotate due to the wind and generate electricity.

Question 3.
What is wind mill? Explain its working.
Answer:
Windmill – Windmill is like a huge electric fan which is placed at a height of a strong base. The kinetic energy generated due to moving air/wind is called wind energy and it is helpful in rotating the blades of the windmill. The rotating motion of the blades of windmill is used to draw water from wells and to generate electricity. A single windmill generates less electricity. So, many windmills are placed in a larger area. It is called wind energy farm. Windmills are used in Jaisalmer, Barmer, Pratapgarh districts of Rajasthan.

Question 4.
Explain the various layers of soil diagrammatically.
Answer:
Take some soil from nearby farm or garden. Put it in a glass filled with water. Stir the water wit a stick. Now. allow it to remain undisturbed for sometime. Carefully observe the water in glass. Different layers can be seen in the glass. The uppermost layer which consists of decaying matter is called humus. Second layer is of water, third layer is of clay, fourth layer is of sand and last layer is of gravel. Different types of particles are found in soil.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 17 Air, Water and Soil-4

Question 5.
What are the natural disasters?
Answer:
We have receive news from newspaper or television stating that some places arc flooded due to excess of rainfall or some places are experiencing drought due to lack of rainfall. These are called natural disasters. Earthquakes and storms are also termed as natural disaster. The government runs many rescue programmers for this.

Question 6.
What is water harvesting?
Answer:
The process of collecting and storing rainwater is called water harvesting.

Essay Type Question Answers:

Question 1.
How will you prove that oxygen is the supporter of burning?
Answer:
Take a container and fill it one-fourth with water. light the candle and fix it in the middle of the container and then cover it with an inverted glass. Immediately, mark the level of water in the glass.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 17 Air, Water and Soil-5
After sometime, observe the candle and the level of water in the glass. The candle blows out and the level of water in the glass increases. Why does this happen We know that oxygen is a supporter of combustion. Oxygen present inside the glass is used for burning the candle. When the oxygen present in the glass is consumed by the burning candle, it no longer burns and is blown out and the water occupies the empty space. So, water rises up in the glass once the candle is blown out. So, oxygen is a component of air which is approximately 21 per cent of the total air.

Question 2.
How oxygen. carbon dioxide gases are reduced in the atmosphere?
Answer:

  • Animals and plants take oxygen from the atmosphere and give out carbon dioxide gas in the atmosphere.
  • During photosynthesis, plants take in carbon dioxide and release oxygen gas.
  • The above mentioned processes occur simultaneously and so, the proportion of oxygen and carbon dioxide gas in the atmosphere remains constant. So, plants and animals are interdependent.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 17 Air, Water and Soil

Question 3.
What are the components of water? Write the physical and chemical properties of water.
Answer:
Components of water –
The formula of water is H2O. It is made up of two atoms of’ hydrogen and one atom of’ oxygen. Physical and chemical properties of water – Pure water is colourless, odourless, tasteless and transparent liquid. Boiling point of water is 100 degree Celsius and freezing point of water is 0 degree Celsius. When water forms ice (solid) on freezing. then the density of ice decreases and thus it floats on water.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 17 Air, Water and Soil-6

Question 4.
Explain with an activity that water is a universal solvent.
Answer:
Fill water in a glass and add one teaspoonful of sugar and lime juice in it and then stir it. After sometime, we see that all the particles of sugar mix with water. So, sugar is completely soluble in
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 17 Air, Water and Soil-7
water. Similarly, oxygen is also soluble in water, due to which aquatic animals perform respiration. So, we can say that water is a universal solvent.

Question 5.
How can we use water judiciously?
Answer:
We can use water judiciously by following given measures –

  • Do not allow wastage of water from the tap.
  • Immediately repair any water leakage.
  • Use less powerful washing machine.
  • Keep the drains clean.
  • Use slow flush in toilets or use bio-toilets.
  • Turn off the tap while shaving or brushing teeth.
  • Do not use shower while bathing, instead use bucket. In this way reduce misuse of water for proper conservation of water.

Leave a Comment