RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Light and Shadows

Rajasthan Board RBSE Class 6 Science Chapter 16 Light and Shadows

RBSE Solutions for Class 6 Science

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Light and Shadows

RBSE Class 6 Science Light and Shadows Intext Questions and Answers

Page No 132.

Question 1.
Classify the following light sources as natural or artificial sources in a table.
Answer:
Table : Classification of natural and artificial sources of light
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Light and Shadows-1

Page No 134.

Question 2.
What exactly are shadows?
Answer:
When light falls on any opaque object the images formed on the screen or wall behind the opaque object are called shadows. A shadow is always formed in the opposite direction of the source of light.

Question 3.
What are the requirements for the formation of shadows?
Answer:
Following situations are required for the formation of a shadow –

  • A source of light
  • Opaque object
  • A screen (to see the shadow)

RBSE Class 6 Science Light and Shadows Text Book Questions and Answers

Tack the correct answer from the following:

Question 1.
Which of the following is an opaque object?
(a) Glass
(b) Water
(c) Kerosene
(d) Wood
Answer:
(d) Wood

Question 2.
An artificial source of light is –
(a) Sun
(b) Moon
(c) Candle
(d) Star
Answer:
(c) Candle

Question 3.
Lunar eclipse occurs on –
(a) New moon night
(b) Full moon light
(c) First day of the month
(d) Second day of the month
Answer:
(b) Full moon light

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Light and Shadows

Question 4.
Which of the following is required for the formation of shadows?
(a) light source
(b) Opaque object
(c) Screen
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

Fill in the blanks:

  1. Light travels in a ………………………… line.
  2. We can only see in the ………………………… of light.
  3. Lantern is a ………………………… source of light.
  4. Objects through which we cannot se are called ………………………… objects.

Answer:

  1. Straight
  2. Presence
  3. Artificial
  4. Opaque

Short Answer type Questions:

Question 1.
State the differences between trans parent, opaque and translucent objects.
Answer:
The differences between transparent. opaque, and translucent objects are as follows –
1. Transparent

  • Those objects through which light can easily pass are called transparent objects.
  • Through them we can see the objects easily or clearly.
  • Example – Glass, air,clean, water. etc.

2. Opaque

  • Those objects through which light cannot pass are called opaque objects.
  • Through them we can not see anything.
  • Example – Wood, cardboard, stone etc.

3. Translucent

  • Those objects through which light can pass partially are called translucent objects.
  • Through them we can not see clearly.
  • Example – Frosted glass. butter paper etc.

Question 2.
On which days a lunar and a solar eclipse occurs?
Answer:
Solar eclipse always occurs on New moon day and lunar eclipse always occurs on full moon day.

Question 3.
Draw a well labelled diagram of the event of a lunar eclipse.
Answer:
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Light and Shadows-2

Question 4.
Write the reason for the formation of shadows.
Answer:
If any opaque object is present in the parts of light then due to the opaque object its shadow is formed. But to see it there must be the presence of some screen or wall or any such surface behind the opaque object.

Long Answer Type Questions:

Question 1.
Explain through an activity that light travels on a straight line.
Answer:
Take three rectangular cardboard pieces of the same size. Punch a hole exactly in the middle of each of these three cardboard pieces. Now place the cardboard pieces on a table in such a way that their holes will remain in a straight line. Place a. lighted candle or a glowing bulb in front of the first cardboard piece. See the light of the candle or the bulb from the hole of the third cardboard piece. The light of the candle or bulb is visible.

Now displace the second cardboard piece the light of the candle or bulb is not visible. When all the three holes are in a straight line, then light reaches our eyes by travelling through them. That when the second cardboard piece ¡s displaced by us, then light is not able to pass through it and hence does not reach our eyes. The above activity suggests that light travels in a straight path.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Light and Shadows-3

Question 2.
Explain the event of a solar eclipse. Draw necessary diagrams.
Answer:
Solar Eclipse – When moon comes between Sun and Earth, a solar eclipse occurs. When moon comes in between Sun and Earth while revolving around the Earth, the shadow of moon falls on the Earth and for that time we are not able to see the Sun. This event is known as a solar eclipse.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Light and Shadows-4
Some part of the Earth gets covered by the antumbra and some by the penumbra of moon. the part covered by the antumbra of moon observes complete solar eclipse while the part covered by penumbra observes fractional solar eclipse. At the time of complete solar eclipse, the outer edge of the Sun is visible around the moon as a ring and is called the disc of Sun.

Question 3.
State the differences between antumbra and penumbra.
Answer:

  • Antumbra – The dark shadow that is formed on a screen just beind the opaque object and the source of light is called aniumbra.
  • Penumbra – The lighter shadow formed around the antumbra is called penumbra.

RBSE Class 6 Science Light and Shadows Important Questions and Answers

Choose the correct options:

Question 1.
What is essential to see objects?
(a) Darkness
(b) Light
(c) Both a and b
(d) Neither a nor b
Answer:
(b) Light

Question 2.
Those objects that emit their own light like Sun –
(a) Luminous object
(b) Shadow
(c) Antumbra
(d) None of these
Answer:
(a) Luminous object

Question 3.
Light always travel in a –
(a) Curved path
(b) Irregular path
(c) Straight path
(d) In any manner
Answer:
(c) Straight path

Question 4.
The example of translucent object among the following is –
(a) Wall paper
(b) Butter paper
(c) Cardboard
(d) All the above
Answer:
(b) Butter paper

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Light and Shadows

Question 5.
The example of transparent object among the following is –
(a) Wood
(b) Stone
(c) Cardboard
(d) None of these
Answer:
(d) None of these

Fill in the blanks:

  1. There is …………………….. of light is darkness. (presence/absence)
  2. Sun is the biggest …………………….. of light. (instrument/source)
  3. For shadow a …………………….. is essential. (screen/source)
  4. The lighter shadow formed around the penumbra is …………………….. (penumbra/shadow)
  5. Earth revolves around the (Sun/Moon)

Answer:

  1. Absence
  2. Source
  3. Screen
  4. Penumbra
  5. Sun

Match the Column:

Question 1.

Column (1) Column (2)
1. Luminous object (a) Full moon day
2. Moon (b) Source of light
3. Solar Eclipse (c) Non luminous object
4. Lunar Eclipse (d) New moon day

Answer:

  1. (b)
  2. (c)
  3. (d)
  4. (a)

Very Short Question Answers:

Question 1.
What are Luminous objects?
Answer:
Objects like the Sun that emits light of their own are called luminous objects.

Question 2.
What is the role of light in seeing objects?
Answer:
Without light seeing objects is impossible. When light enters our eye after striking from objects we are able to see.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Light and Shadows

Question 3.
What is light source? How many types of light sources are there?
Answer:
Those objects through which light is obtained are called sources of light. There are two types of sources of light. are

  1. Natural source
  2. Artificial source.

Question 4.
What are the artificial sources of light?
Answer:
the artificial source of light are torch, deepak. lantern, electric bulb, tubelight, chimney etc.

Question 5.
Who revolves around the Sun?
Answer:
Earth resolves around the Sun.

Question 6.
Who revolves around the Earth?
Answer:
Moon revolves around the Earth.

Question 7.
On the basis of passing of light through objects, into how many group objects are classified?
Answer:
On the basis of passing light through objects, the objects are mainly classified They into three groups –

  • Transparent object
  • Opaque object
  • Translucent object

Question 8.
What arc the requirements to see a shadow?
Answer:
Three components are required to see a shadow –

  1. A light source
  2. Opaque object in the path of light
  3. A screen (wall/floor/any surface) to see the shadow.

Question 9.
What is disc?
Answer:
At the time of complete solar eclipse, the outer eg of the Sun around the moon is. visible as a ring called the disc.

Question 10.
When does Lunar eclipse occur?
Answer:
When earth comes between the Sun and Moon a lunar eclipse occurs. It occurs on full moon day.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Light and Shadows

Question 11.
What is shadow?
Answer:
When light falls on an opaque object, the dark image formed behind the object on the wall or screen is called shadow.

Short Question Answers:

Question 1.
Why should solar eclipse never be observed with naked eyes?
Answer:
Solar eclipse should never be observed with naked eyes because the disc of the Sun from which harmful rays of the sun are emitted which can damage the observer’s eyes.

Question 2.
Moon is not a luminous object, Explain.
Answer:
We often get the light of moon at night. This light of the moon is actually the light of the Sun. When the light of the Sun falls on the moon, it gets reflected from the moon towards the Earth at night and we see the reflected sunlight as the light of the moon. Because it does not emit its own light and only reflects the light of the Sun, moon is not luminous.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Light and Shadows

Question 3.
Explain translucent with an activity.
Answer:
Take a sheet. of paper and see a glowing electric bulb through it. We are able to see the bulb clearly. Drop some drops of cooking oil or melted butter at the centre of the sheet of the paper and spread it. See the glowing light bulb through the centre of the paper sheet. We are able to see the bulb more clearly now. Objects which allow light to travel partially through them and through which we are not able to see them clearly are called as translucent objects. Oil dripped paper, butter paper, tracing paper, rough glass, etc. are some examples of translucent objects.

Question 4.
Classify the natural and artificial sources of light among the following – Torch, bulb, sun, candle, firefly, stars lanterns, deepak, chimneys.
Answer:

1. Natural light source

  • Sun, firefly, stars

2. Artificial light source

  • Torch, bulb, candle, lantern, deepak, chimney

Essay Type Question Answers:

Question 1.
How are shadows formed? Explain with the help of an activity diagrammatically.
Answer:
light a candle and place it in a dark room. Make a shadow of your hand on a wall of the room. Now remove hand back and hold a transparent glass sheet in front of the candle. We can see the shadow of the glass sheet. Blow the candle and try to see the shadow of the hand again. We will not be able to see the shadow of our hand this time. it is clear now that to make a shadow, a source of light and an opaque object are required. Thus from the making till visualizing of a shadow three factors are mainly required –

  • Source of light
  • Opaque object
  • A screen (surface/wall/floor).

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Light and Shadows-6

Question 2.
What is eclipse? Explain diagrammatically.
Answer:
1. Solar eclipse – When moon comes between the Sun and Earth. a solar eclipse occurs. When moon comes between the Sun and the Earth while revolving around the Earth then the shadow of the moon falls on the Earth and for that time we are not able to see the Sun. This event is known as solar eclipse.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Light and Shadows-7

2. Eclipse –
The Earth revolves around the Sun and the moon revolves around the Earth. During their revolutions, if the Sun, Earth or Moon comes along a straight line then this event is called as an eclipse. Eclipses arc of two types – solar eclipse, and lunar eclipse.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Light and Shadows-8

Question 3.
Explain the formation of penumbra and Antumbra with the help of activity.
Answer:
Place a table near a wall in a dark room. Stand a rectangular cardboard piece on the table. Throw that on the cardboard piece by a torch. Carefully observe the shadow formed on the wall. We will observe that a dark shadow is formed on the wall. This dark shadow is called the antumbra. Around this dark shadow, we will observe a lighter shadow. This lighter shadow is called penumbra.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Light and Shadows-9
Question 4.
Separate transparent, opaque and translucent objects from the following items – Piece of stone, iron sheet, piece of wood, paper, DVD, smoke, air, clean water, butter paper, fog. piece of iron, umbrella, wall, cardboard, glass, polythene, fine cloth.
Answer:
Opaque objects – Piece of stone. iron sheet, piece of wood paper, DVD. piece of iron, umbrella, wall, cardboard. Transparent objects – Air. clean water. glass, Translucent objects – Smoke, butter paper. fog, polythene, tine cloth.

Leave a Comment