RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Force

Rajasthan Board RBSE Class 6 Science Chapter 12 Force

RBSE Solutions for Class 6 Science

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Force

RBSE Class 6 Science Force Intext Questions and Answers

Page No 103.

Question 1.
What do you do to open and close the door?
Answer:
To open or close the door we push or pull it.

Question 2.
What do you do to take a box, cupboard or any heavy object from one place to another?
Answer:
To take a box, cupboard or any heavy object from one place to another definitely we pull it or push it and change its place.

Question 3.
What is force in the language of science?
Answer:
In the language of science, force is that quantity that can change the state, speed, direction of motion and shape of an object.

Question 4.
How many objects must interact for the force to act?
Answer:
To objects must interest with each other for force to act otherwise force will. not be acted.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Force

Question 5.
By carrying out the activities in the given table complete it
Answer:
1. Event

  • Opening a book
  • Closing the door of the Cupboard
  • Combing your hairs
  • Opening the drawers of a table
  • Closing a book

2. Object through which force is applied

  • Hand
  • Hand
  • Comb
  • Hand
  • Hand

3. Object on which force is applied

  • On the book
  • On the door of Elmira.
  • On hair
  • On the drawers
  • On book

Page No 104.

Question 6.
What changes take place in the objects on applying force?
Answer:
An applying force on an object can change its position, direction, shape and speed.

Question 7.
What would happen if the force is applied in the direction of motion on an moving object.
Answer:
On applying force on a moving object in the direction to force then the net amount of force increases as a result the speed of the object increases.

Page No 105.

Question 8.
What is the effect of the speed çf the moving ball when a little force is applied on It by the hand in the direction of Its motion?
Answer:
When a little force is applied on a moving, ball by the hand in the direction of its motion then the amount of force on the ball increases due to which its speed increases.

Question 9.
What will happen If we apply force in the opposite direction of the direction of motion of a moving object?
Answer:
On applying force in the opposite direction of the direction of motion of a moving object, the motion may decrease according to the amount of force or motion may stop or the object will move in the direction of greater force.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Force

Page No 106-107.

Question 10.
Take a balloon, a sponge, a spring and a rubber-band. Blow the balloon and press it slightly. In the same way apply force on all these objects by pressing or stretching them. Write down your observations in Table.
Answer:
1. Activity

  • Pressing a balloon filed with air
  • Pressing a sponge
  • Stretching a spin
  • Stretching a rubber – band

2. Change in shape

  • Shape changes
  • Shape changes
  • Shape changes
  • Shape changes

Page No 107.

Question 11.
A ball rolling on ground gradually slows down and comes to rest. Why?
Answer:
A hail rolling on the ground gradually slows down and comes to rest because a force is applied on it by the surface in the opposite direction of its motion. This force is known as force of friction. Friction opposes the motion. This is the reason why a rolling ball on the ground gradually slows down.

Question 12.
When you stop paddling a bicycle, it automatically stops after some time. Why?
Answer:
When we stop paddling a bicycle it stops after some time because it experiences a frictional force by the surface of the road in the opposite direction of its motion which opposes the motion. Thus the cycle stops.

Question 13.
On what does the frictional force depends upon?
Answer:
Frictional force depends upon the surfaces coming in contact with each other. If the surface is smooth, the, frictional force is more and if the surface is rough then the frictional force is less. If’ the frictional force is less than walking is difficult if the frictional forces more then walking is easy.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Force

Question 14.
Why is it not easy to walk on ice? Wily do we fall down when we step on a banana peel? –
Answer:
The slipping on banana peel and walking on ice is not easy due to reason that both have smooth surface. Since both have smooth surfaces so they have less frictional force and due to this walking on ice is difficult and we fall down when we step on banana peel.

Question 15.
Why can we walk easily on rough surfaces?
Answer:
On rough surfaces more frictional force is exerted. due to which we will not slip and walk easily on the rough surfaces.

RBSE Class 6 Science Force Text Book Questions and Answers

Tack the correct answers from the following:

Question 1.
Which force is used by a horse in pulling a chariot?
(a) Magnetic force
(b) Electrostatic force
(c) Friction
(d) Muscular force
Answer:
(d) Muscular force

Question 2.
In winter season, you can hear a crackling sound and see sparks while pulling off woolen clothes because of –
(a) Electrostatic force
(b) Magnetic force
(c) Gravitational force
(d) Muscular force
Answer:
(a) Electrostatic force

Question 3.
The SI. unit of force is –
(a) Joule
(b) Kilogram
(c) Newton
(d) Second
Answer:
(c) Newton

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Force

Question 4.
Which among the following cannot be changed by applying force?
(a) Directional of motion
(b) Speed
(c) Shape of an object
(d) Mass of an object
Answer:
(d) Mass of an object

II. Fill in the blanks:

  1. The force acting between electrostatic charges is called ………………………
  2. A push or a pull is known as ………………………
  3. Falling f a fruit from a tree is an example of ………………………

Answer:

  1. electrostatic force
  2. force
  3. gravitation

III Match the following:

Question 1.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Force-1
Answer:

  1. (b)
  2. (d)
  3. (a)
  4. (c)

Short Question Answers:

Question 1.
Why does an object finally fall down when we throw it up?
Answer:
The earth attracts every object towards itself because of which every object falls on it. This happens due to the gravitation of earth. The force with which the earth attracts the object towards it is called “gravitational force”.

Question 2.
On which thing does friction depend?
Answer:
The friction depends on the surface in. contact. If the surface is smooth, the force of friction will be less whereas if the surface is rough, then the force of friction will be more.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Force

Question 3.
Differentiate between gravitational force and magnetic force.
Answer:

  1. Gravitational Force – The force with which the earth attracts the objects towards it is called gravitational force e.g. fruit falls on earth from a tree.
  2. Magnetic Force – The force applied by a magnet on magnetic materials is called as magnetic force e.g. attraction of iron nails towards magnet.

Question 4.
Write the S. I. unit of force.
Answer:
The S.l. unit of force is Newton (N) which is given after the name of scientist “Issac Newton”.

Question 5.
A 5 Newton and a 3 Newton force is applied on an object in the opposite directions simultaneously. In which direction will the object move?
Answer:
A 5 Newton and a 3 Newton force is applied on an object in the opposite directions simultaneously hence the direction having greater value of force is the direction of motion of the object. Thus the motion will be there in the direction 5 Newton force.

Long Questions Answers:

Question 1.
Explain the effects of force with the help of examples.
Answer:
Effects of force – Applying force has different effects on different objects indifferent ways. Following changes takes place an applying force.

  1. The applied force may change the state of an object or it may bring an object from rest to motion. eg. A kick in football brings it in motion.
  2. Applying force on moving object changes their speed. cg. A person is pulling a cart and another person is pushing it from back, the speed of the cart increases.
  3. Force applied on a moving object can change its direction of motion, cg. A player in the game of football, hockey or cricket apply force to change the direction of the ball.
  4. On applying force, the shape of an object changes. cg. Pressing inflated balloon, pressing a sponge. stretching a spring, stretching a rubber band etc. Thus we can say that force can bring the following effects on objects –
    • Changes the position of object.
    • Changes the speed or motion of an object.
    • Changes the direction of the objects.
    • Changes the shape of an object.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Force

Question 2.
Friction opposes the motion of an object. Explain this with the help of an activity.
Answer:
Friction opposes the motion of an object. It can he explained with the following activity. Take a glass marble, Roll it down the apparatus on a smooth surface. Note how far does it move before coming to rest. Now roll down the glass marble on the same apparatus hut on a rough surface. Again note how far does it move this time before coming to rest. We will find that the glass marble comes to rest earlier on the rough surface. If the surface is rough. then the frictional force will he less and the object moves faster. If the surface is rough, then the frictional force is more which opposes the motion and thus the speed of the object is less.

Question 3.
Explain through an experiment that the shape of an object can be changed on applying force.
Answer:
We can change the shape of an object by applying force on it. it can he understood by following activity. Activity – Take a balloon. a sponge. a spring and rubber band. Blow the balloon and press it slightly. Similarly press the sponge. stretch a spring, stretch a rubber hand. We observe that in all the activities there is a change in the shape of the object. From this we conclude that on applying force on an object, there is a change in their shape.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Force-2
We can understand it from the given table also.
1. Activity

  • Pressing a balloon filled with air
  • Pressing a sponge
  • Stretching a spring
  • Stretching a rubber band

2. Change in shape

  • Shape changes
  • Shape changes
  • Shape changes
  • Shape changes

RBSE Class 6 Science Force Important Question and Answers

Choose the Correct Answer:

Question 1.
How many objects must interact for the force to act?
(a) two
(b) One
(c) many
(d) None of these
Answer:
(a) two

Question 2.
Which of the following may increase in an object when force is applied on it.
(a) position
(b) motion/speed
(c) direction
(d) all of these
Answer:
(d) all of these

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Force

Question 3.
What is that force called with which the earth attracts the objects towards it?
(a) magnetic force
(b) muscular force
(c) gravitational force
(d) electrostatic force
Answer:
(c) gravitational force

Question 4.
Due to which force of the following do we slip?
(a) electric force
(b) less frictional force
(c) muscular force
(d) magnetic force
Answer:
(b) less frictional force

Question 5.
Which of the following force is exerted by our muscular?
(a) gravitational force
(b) frictional force
(c) repulsive force
(d) muscular force
Answer:
(d) muscular force

Fill in the blanks:

  1. Force …………………….. change the position of an object. (can/cannot)
  2. Force …………………….. change The motion of an object. (can/cannot)
  3. Force …………………….. change the direction of an object. (can/cannot)
  4. Force …………………….. change the shape of an object. (can/cannot)
  5. Frictional force always opposes …………………….. (motion/charge)

Answer:

  1. can
  2. can
  3. can
  4. can
  5. motion

Match the Column:

Question 1.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Force-3
Answer:

  1. (d)
  2. (e)
  3. (a)
  4. (b)
  5. (c)

Very Short Question Answers:

Question 1.
What is gravitational force?
Answer:
The force by which the earth attracts objects towards it is known as the gravitational force of the Earth.

Question 2.
What is meant by electrostatic force?
Answer:
The force acting between electrostatic charges is known as electrostatic force,

Question 3.
What is the unit of force?
Answer:
The S.J. unit of force is Newton (N) which s named after the scientist who gave the laws for gravitational force and motion. Sir Issac Newton.

Question 4.
How many objects must interact for a force to act? Explain.
Answer:
Two objects must interact for a force to act. eg. A child pulling the other child, a body pulling a horse etc.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Force

Question 5.
What is the effect if force is applied in the opposite direction of a moving object?
Answer:
If force is applied on an object in the opposite direction of its motion then it slows down the motion of the object.

Question 6.
Give two examples showing gravitational force.
Answer:

  • Failing of fruits from the tree.
  • Failing of the things clown after throwing upward.

Question 7.
To open a closed book where is the force applied and who exerted that force?
Answer:
While opening a closed book the force is applied on its pages and muscular force is applied by hand.

Question 8.
What happens on applying force in the same direction?
Answer:
On applying force in the same direction the motion or speed of the object increases.

Short Question Answers:

Question 1.
What is meant by force? Name the types of force?
Answer:
Force is a push or a pull. But in the language of science, force is that quantity which can change the state, speed. direction of motion and shape of an object. On the basis of various activities, properties and characteristics following types of force is there –

  • Gravitational force
  • Muscular force
  • Electrostatic force
  • Frictional force
  • Magnetic force etc.

Question 2.
What is frictional force? Explain.
Answer:
When an object moves on a surface, a force is applied to it by the surface in the opposite direction of the motion of the object. This force is known as the frictional force or just friction. Friction forces the motion. That’s why an object moving on the ground gradually lows down and comes to rest.

Frictional force depends up of the surfaces coming in contact with each other. On smooth surface the frictional force is less that’s why it is difficult to walk on the surface hut rough surfaces have more frictional force that’s why it is easy to walk on such surfaces.

Question 3.
Explain magnetic force diagrammatically.
Answer:
Take a bar magnet. Bring it near some iron nails. We observe that the iron nails get attracted towards the magnet. The force applied by a magnet on magnetic materials is called as magnetic force.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Force-5

Question 4.
What is meant by muscular force?
Answer:
The force exerted by muscles is known as muscular force. eg. lifting heavy object by humans. pulling a cart by horse. pulling water from well, pulling plough by the bullock, pulling camel cart by a camel etc.

Question 5.
Explain the concept that force can change the position of an object.
Answer:
Take a ball. Put on the table and push it slightly. On pushing. the ball falls on the ground and roll at some distance. On kicking a football at rest. comes in motion, from this we conclude that the force can change the position of an object. hence on applying force the object at rest comes in motion.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Force

Question 6.
Explain something about scientist
Answer:
Sir Issac Newton was horn in a poor farming family in England. The great scientist Sir Issac Newton studied force. He gave the laws for gravitational force and motion. The unit of force is named after him in his honor. Newton was also a great mathematician. Newton is generally regarded as the most original and influential theorist in the history of science.

Essay Type Questions:

Question 1.
Explain the concept of force.
Answer:
Force is a push or pull. But in the language of science. force is that quantity which can change the slate, speed, direction of motion and shape of object. Thus we can say that –

  1. Force can change the position of an object – eg. keep some pieces of paper on table and blow them. all paper pieces moves. It is a change in the position of paper pieces.
  2. Applying force on objects may change their motion – eg. a person is pulling a cart and the other person accompany him, then the motion of the cart increases. Similarly pushing the cart from other side slows the Carl’s motion.
  3. Force can chance the direction of moving objects – eg. in football and cricket force is applied on the ball to change its direction.
  4. Force can change the shape of object – eg. blowing a balloon, stretching a spring. a rubber hand, pressing a sponge can change the shape of the object.

Question 2.
Explain electrostatic force with an activity diagrammatically.
Answer:
Take a plastic scale. Rub it on your dry hair or on a woolen cloth. Take it near tiny pieces of paper. Repeat this activity by taking a comb in place of the plastic scale.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Force-6
We observe that tiny pieces of paper get attracted towards the plastic scale or comb. When the plastic scale or comb is rubbed with dry hairs. it accumulates electrostatic charge. this electrostatic-ally charged scale or comb exerts an electrostatic force on the tiny pieces of paper and thus attracts them. The force acting between electrostatic charges is known an electrostatic force.

Leave a Comment