RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Simple Machine

Rajasthan Board RBSE Class 6 Science Chapter 11 Simple Machine

RBSE Solutions for Class 6 Science

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Simple Machine

RBSE Class 6 Science Simple Machine Intext Questions and Answers

Page No 93.

Question 1.
Write the name of some instruments or equipment in the following table that are used in order to make these tasks easier.
Answer:
1. Activities

  • To shift a heavy stone to another place
  • To go school from home
  • To sew clothes
  • To hold a hot object
  • To park a motorcycle in a raised house
  • To transport cons traction material in multi-story buildings

2. Name of the Instrument which makes it easier

  • Crowbar (sabbal)
  • Bicycle
  • Machine
  • Tongs
  • Inclined plane
  • Pulley

Question 2.
To do any work easily we need certain instruments or equipment’s. What are these instruments or equipment called?
Answer:
The instruments or equipment’s which are used to do any work easily, quickly and properly are known as machines.

Page No 95.

Question 3.
How does the wheel simplify our work?
Answer:
Wheel is a simple machine. It reduces frictional force, carry the local easily on wheels, Wheel is an important part in the complex machines too

Question 4.
Why do you need to apply more force in moving the heavy attach case without wheel?
Answer:
When we slide a attache case without wheels on the ground, the ground cuts a greater amount of frictional force on the attache case which restrict the motion. Thus it needs great force.

Page No 98.

Question 5.
Where is fulcrum situated ¡n a pair of scissors, crowbar, pliers old common balance, hand pump etc.?
Answer:
In scissors, pliers, crowbar, balance, hand pump etc. the fulcrum (F) is situated somewhere in between the eight (W) and the effort (E).

Page No 100.

Question 6.
Why is It easier to pull the objects with the help of pulleys?
Answer:
In order to pull straight up the objects, we need to apply a force in a direction opposite to the gravitational force whereas by the use of pulley the direction of the force get changed because of which the act of pulling the rope down is easier then pulling it straight up.

Question 7.
What figure does an axe and a chheni possesses?
Answer:
There are two mutually inclined planes giving a sharp and common edge at front end and a broader and plane shape at back end. ibis type of figure is called as wedge figures. Chheni and axe cut through wood easily because of their wedge like structure.

RBSE Class 6 Science Simple Machine Text Book Questions and Answers

Tick the correct answer from the following:

Question 1.
The positions of effort, fulcrum and
(a) Effort, fulcrum, weight
(b) Fulcrum, weight, effort
(c) Weight, effort, fulcrum
(d) Weight, fulcrum. effort
Answer:
(c) Weight, effort, fulcrum

Question 2.
While working. with the help of machines –
(a) More energy is required
(b) More force is required,
(c) Work is done easily and efficiently
(d) Work is done with difficulty
Answer:
(c) Work is done easily and efficiently

Question 3.
Which of the following is a complex machine?
(a) Screw
(b) Wedge
(c) Sewing machine
(d)Wheel
Answer:
(c) Sewing machine

Question 4.
Wheels are used to move heavy objects because –
(a) They lessen gravitational force
(b) They lessen frictional force
(c) They lessen magnetic force
(d) They increase frictional force
Answer:
(b) They lessen frictional force

Fill in the blanks:

  1. To …………………. a screw, it should be rotated clockwise.
  2. The use of wheel and axel decreases …………………. force
  3. Machines should be properly …………………. to increase their life and efficiency.
  4. By the use of pulley, the …………………. of force gets changed.

Answer:

  1. fasten
  2. friction
  3. maintained
  4. direction.

Short Question Answers:

Question 1.
Draw a well labelled diagram of pulley and describe its structure.
Answer:
Pulley – A pulley is a small wheel with a grooved rim. A pulley is often made up of ‘craft iron of which the central part is joined with aims through the hole of pulley. These arms are 4 or 6 in number. This wheel (pulley) rotates around an axel which passes through the center of gravity of the pulley and also this axel is perpendicular to the plane of the pulley. Pulleys are used in factories, cranes, to lift heavy items in houses, to run the curtains on the stage, etc. and for similar works.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Simple Machine-1

Question 2.
Write the equation of the lever principle.
Answer:
In every balanced condition, the product of weight and the weight arm is always equal to the product of effort and effort arm. The same can be represented by the following formula which is called the principle of the lever or simply lever’s principle
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Simple Machine-2

Question 3.
What Is a machine? How many types of machines are there?
Answer:
The equipment’s which are used to do any work easily, quickly and properly are called machines.

  1. Simple machine
  2. Complex, machine.

Machines are of two types –

  1. Simple Machine -The instruments which use muscular force only to run are called simple machine, e.g. wedge, pulley etc.
  2. Complex Machine – The machines which use electric motors, gears, chains, etc. along with muscular force are called complex machines, e.g. sewing machine, motorcycle etc.

Question 4.
Screw and wedge are also simple machines. Explain how?
Answer:
Screw – It is a simple tool which is used to join (fasten) two parts. it is scaled a screw. Take a screw and observe it carefully. It is made of a cylindrical rod of metal by cutting spring like threads over it. It has a head which can be rotated to fasten it, Generally, in order to fasten a screw one needs to rotate it in clockwise direction whereas to unfasten a screw we need to rotate it in anticlockwise direction.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Simple Machine-3

Wedge –
There are two mutually inclined plans giving a sharp and common edge at from end and a broader and plane shape at back end. This type of figure is called wedge figure. Chheni and axe are the examples of wedge figure. Due to their wedge structure they can easily cut through wood. Wedges are simple machines because they help doing our work in an easier way.

Question 5.
Classify these objects into the levers of first, second and third order – a pair of tongs, crowbar, hand-pump, nut-cracker, a pair of scissors, a common balance,. to hold a weight in hand, single-wheeled barrow and pincer.
Answer:

  • First order Lever – Crowbar, hand pump, a pair of scissors, a common balance, pincer.
  • Second order Lever – Nut-crackers single wheeled barrow.
  • Third order Lever – A pair of tongs, to hold a weight in hand.

Long Question Answer:

Question 1.
Explain through two equipment’s or instruments that with the help of machines we can do work easily and efficiently.
Answer:
With the help of machines we can do the work easily and efficiently, We can understand it by following examples:
1. Wheel and Axel – In daily life for travelling from one place to another we often use motorcycle, bus, car, train, etc. The use of all these vehicles is incomplete without the wheel. Wheel is a simple machine. Wheel makes the work easier e.g. sliding a heavy attach case with wheels is easier than sliding a attach case without wheels.

2. Pulley – A pulley is a small wheel with a grooved rim. This wheel (pulley) rotates around a rod which passes through the centre of gravity of the pulley and also this axel is perpendicular to the plane of the pulley. We have observed that it is difficult to pull a bucket full of water from a well and it brings tiredness quickly.

It is so because the direction of the force applied by the person pulling the bucket is opposite to the gravitational force. With the help of a pulley a bucket full of water can be pulled out of the well easily because the pulley changes the direction of force.

Question 2.
What are levers? State the differences between Its different types with the help of examples.
Answer:
Lever – From ancient times, lever is one of the simplest machines ever used. The crowbar is an example of lever. The man applies force on one end ‘E’ of the crowbar to lift the heavy stone. In every balanced condition, the product of weight and the weight arm is always equal to the product of effort and effort arm. This is called lever’s principle. On the basis of position of effort (E), weight (W) and fulcrum (F), levers are of three types –

  1. First order Levers – The levers in which the fulcrum (F) is situated somewhere in between the weight (W) and the effort (E) are called first order levers e.g. crowbar a pair of scissors, pliers, an old common balance etc.
  2. Second order Levers – Such levers in which weight (W) is situated between fulcrum (F) and effort (E) are called second order lever e.g. a single wheel barrow, a nut cracker, knife fitted chopping board
  3. Third order Levers – The levers in. which effort (E) is situated in between weight (W) and fulcrum (f) are called third order levers. A pair or tongs, holding weight in a hand, etc. are examples of third order levers.

RBSE Class 6 Science Simple Machine Important Questions and Answers

Choose the correct Options:

Question 1.
Example of wedge figure out of the following is –
(a) Pulley
(b) Axe
(c) Crowbar
(d) Hand-pump
Answer:
(b) Axe

Question 2.
The example of first order lever is –
(a) Nut cracker
(b) crowbar
(c) fruit cutter
(d) None of these
Answer:
(b) crowbar

Question 3.
Third order lever out of the following is –
(a) a pair of tongs
(b) kairrikatta
(c) a single wheel barrow
(d) pincer
Answer:
(a) a pair of tongs

Question 4.
Which type of machine is wheel and axele?
(a) complex machine
(b) simple machine
(c) inclined plane
(d) none of these
Answer:
(b) simple machine

Question 5.
A toot which is used to join (fasten) two parts is –
(a) pincer
(b) tong
(c) screw
(d) None of these
Answer:
(c) screw

Fill In the blanks:

  1. The support around which a lever is rotated is called ………………………… (lever/fulcrum)
  2. To lift the load by lever is ………………………… (comfortable/uncomfortable)
  3. Crowbar is a type of ………………………… (effort/lever)
  4. Wheel makes the work ………………………… (easily/difficult)
  5. Wedge is a ………………………… machine. (complex/simple)

Answer:

  1. fulcrum
  2. comfortable
  3. lever
  4. easy
  5. simple

Match Column (1) with Column (2):

Question 1.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Simple Machine-4
Answer:

  1. (b)
  2. (c)
  3. (a)
  4. (e)
  5. (d)

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What do you mean by machine?
Answer:
Machine is that tool or instrument through which work is done easily and quickly.

Question 2.
What s meant by Inclined Plane?
Answer:
Any inclined part is called inclined plane.

Question 3.
What are complex machines?
Answer:
Machines that use electric motors, chains, gears, etc. along with muscular force are called complex.

Question 4.
How many types of lever are where? Name then.
Answer:
Levers are of three types –

  • First ‘order lever (scissor, common balance)
  • Second order lever (nut cracker, single wheel barrow)
  • Third order lever (tongs, holding load in hand)

Question 5.
What is wedge figure?
Answer:
There are two mutually inclined planes giving a sharp and common edge at front end and a broader and plane, shape at back end. This type of figure is called the wedge figure.

Question 6.
What is fulcrum?
Answer:
The support around which a lever is rotated is called a fulcrum.

Question 7.
What is effort?
Answer:
The external force applied at one end of a lever to lift or slide heavy objects is called effort.

Question 8.
What is the basis of classification of levers?
Answer:
The basis of classification of different types of levers is. the position of effort, weight and fulcrum.

Question 9.
Which weight acts on the levers?
Answer:
The weight of the object which is to the lifted a placed or moved acts at any point of the lever.

Question 10.
What is a crowbar’?
Answer:
A crowbar is a long metal rod which is very strong and can be rotated in all directions. It works as a lever.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
What are simple machines? Name the tools which are simple machine.
Answer:
All those equipment’s that require only muscular force for their working are called simple machines. Following tools or equipment’s are simple machines.

  • inclined plane
  • Wheel and Mel
  • Lever
  • Pulley
  • Wedge
  • Screw.

Question 2.
Give some uses of inclined plane.
Answer:
inclined plane have various uses in our daily life out of which some are listed below –

  • Ladders found at homes have inclined plane to move-up.
  • To work easily on ramp.
  • The inclined path to climb up hills.
  • To park motorcycles in houses at higher levels.
  • To load heavy drums in the truck, etc.

Question 3.
Explain diagrammatically the making of toy see-saw.
Answer:
Tie up a scale in the centre taking a piece of a spoke of a bicycle wheel. Tie up two plastic spoons at both the ends of the scale. Now take two old small plastic jars and fill them half with sand-to make them sufficiently heavy. Keep these jars at a piece of a spoke of a bicycle wheel. Tie up two plastic spoons at both the ends of the scale. Now take two old small plastic jars and fill them half with sand-to make them sufficiently heavy. Keep these jars at a
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Simple Machine-5

Question 4.
Some works are listed below? What is used to ‘do all these works easily? Removing a heavy stone, movement of child from house to school, sewing clothes, holding hot objects, park motorcycles in houses at higher levels, cutting raw mangoes, trimming nails, cutting clothes, pulling water from well, cutting wood, hang electricity hoard on the wall etc.
Answer:
To do the above listed work easily. Different simple and complex machines should be used.

  • Removing a heavy stone – crowbar (complex machine)
  • Moving of child from house to school – bicycle (complex machine)
  • Sewing clothes – sewing machine (complex machine)
  • Holding hot objects – tongs (simple machine)
  • Park motor cycles in houses at higher level – inclined plane (simple machine)
  • Cutting raw mangoes – Kari katta (simple machine)
  • Trimming nails – nail cutter (simple machine)
  • Cutting clothes – scissors (simple machines)
  • Pulling water from well – pulley (simple machines)
  • Cutting wood – axe (simple machine)
  • Hanging electricity board on wall – screw (simple machine)

Question 5.
What is wheel and axle?
Answer:

  1. Wheel – In our daily life we generally use motor cycle, car etc. for locomotion. All these vehicles can not he work without the wheel. Wheel is a simple machine. Wheel makes the work easier.
  2. Axle – The wheel rotates at the centre of a rod called axle. Axle is also a simple machine.

Essay Type Question Answers:

Question 1.
What is lever? How many types of lever are there? Explain.
Answer:
From ancient times lever is a one of the simplest machines ever used. With the helping lever we can obtain great force at one end an applying less force at the other end. The crowbar is an example of lever which can be rotated everywhere.

Following conditions applies on it –

  • To lift or to shift the load from external force is applied at one end of the lever called effort.
  • The support around which the lever rotates is called fulcrum.
  • The weight of the object which is to be lifted or moved acts at any point of the lever.
  • Thus, levers can he categorized into three types on the basis of the different positions of fulcrum, effort and weight.

(a) First order Levers –
The levers in which the fulcrum (F), is situated somewhere in between the weight (W) and the effort (E) are called first order levers.

Example –
Crowbar, a pair of scissors. pliers, an old common balance etc.

(b) Second order Levers –
Such levers in which weight (W) is situated between fulcrum (F) and effort (E) are called second order lever.

Example –
A single wheel harrow, a nut crackers, knife fitted chopping board (karrikatta) etc.

(c) Third order Levers –
The levers in which effort (E) is situated in between (W) and fulcrum (F) are called third order leers.

Example –
A pair of tongs, holding weight in a hand, etc.

Question 2.
Explain the positions of effort, fulcrum and weight while lifting a load by crowbar diagrammatically.
Answer:
In order to lift a big stone to some height a man is applying force downward at the end (E) of a crowbar. This force is called effort (E) and the end is called end point. The heavy stone on the other end of the crowbar lifts up due to the fore applied by the man on ‘E’. The gravitational force is acting on the heavy stone in the downward direction. This force is called as weight (W). The distance ‘EF’ from fulcrum (F) Lo effort (E) is known as effort arm (D). The distance ‘FW’ from fulcrum (F) to weight (W) is known as weight arm (d). Lifting weight through a lever is easy.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Simple Machine-6

Question 3.
Draw the flowchart of types of levers.
Answer:
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 11 Simple Machine-7

Leave a Comment