RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion

Rajasthan Board RBSE Class 6 Science Chapter 10 Motion

RBSE Solutions for Class 6 Science

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion

RBSE Class 6 Science Motion Intext Questions and Answers

Page No 85.

Question 1.
Does the motion of sliding on slides, swinging on swings, rotating In giant wheels in fairs etc. similar?
Answer:
No, the motion of sliding on slides is a straight line motion while swinging on swings exhibit periodic motion and rotating in giant wheel exhibits circular motion.

Page No 86.

Question 2.
What type of motion ¡s shown by giant wheel?
Answer:
In giant wheel the wheel moves on a fixed circular track, thus giant wheel shows circular motion.

Page No 88.

Question 3.
Give an example of a situation in which both straight line motion and rotational motion are Involved.
Answer:
When we ride a bicycle on a straight road then the motion showed by the wheels of the bicycle is rotational motion and the motion of the bicycle on the road is straight line motion.

Question 4.
In ancient times, the distance between two places was measured by footsteps. Short distances were measured by fingers (ungal) and hand spans. Are these methods of measurement correct?
Answer:
In ancient time footsteps, fingers, hand-span were used for measurement. ‘there is a possibility of inaccurate measurement due to the different sizes of foot-spans and fingers etc. of different people.

RBSE Class 6 Science Motion Text Book Questions and Answers

The correct answers from the following –

Question 1.
An example of circular motion –
(a) Motion of a train,
(b) Motion of the bull of a bull-crusher
(c) Motion of the strings of a violin
(d) Motion of a butterfly
Answer:
(b) Motion of the bull of a bull-crusher

Question 2.
Which of the following motions does not repeat itself after certain time interval?
(a) A fruit falling from a tree
(b) The beating of the heart
(c) Rotation of the Earth on its axis
(d) The motion of the pendulum of a wall clock
Answer:
(a) A fruit falling from a tree

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion

Question 3.
The S. I. unit of length is –
(a) Kilometre
(b) Meter
(c) Second
(d) Gram
Answer:
(b) Meter

Question 4.
An example of vibratory motion is –
(a) Motion of a swing
(b) Motion of a wheel
(c) Motion of a bus
(d) Motion of strings of violin
Answer:
(d) Motion of. strings of violin

Fill in the blanks:

  1. The motion of the pendulum of a wall clock is ……………………..
  2. The motion of the wheel of a car is an example of …………………….. motion.
  3. The motion of a truck moving on a straight road is …………………….. motion.
  4. 1 kilometre is equal to …………………….. meters.

Answer:

  1. Periodic motion
  2. rotational motion
  3. straight tine motion
  4. 1000

Match the following columns –

Question 1.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion-1
Answer:

  1. (c)
  2. (a)
  3. (d)
  4. (b)

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Give two examples of straight line motion.
Answer:

  • Motion of a vehicle on a straight road,
  • Children sliding on a slide.

Question 2.
What is motion? Write its different types.
Answer:
The change in position of an object with respect to time is called motion. The different types of motion are –

  • straight line motion
  • circular motion
  • periodic motion
  • vibratory motion
  • rotational motion etc.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion

Question 3.
What is the difference between the motion of a spinning top and the motion of the bull of a bull-crusher?
Answer:
The difference between the motion of a spinning top and the motion of bull of a bull-crusher are –

  • The spinning top moves on its fixed axis, thus it exhibits rotational motion
  • Bull of a bull crusher taking rounds in a circular track, thus, it exhibits circular motion.

Question 4.
What type of motion is exhibited by a swing when you are swinging on it?
Answer:
When we are swinging on a swing, the swing repeats itself after a certain amount of time, thus it exhibits a periodic motion.

Long Answer Type Questions:

Question 1.
How can you measure the length of a curved line? Explain step by step.
Answer:
We can measure a straight line by using a ruler, hut curved line tan not be measured by using a ruler. Thus to measure the length of a curved line a method has to be adapted. Method – To measure the length of the curved line ‘AB’ (Figure),. take a long thread.

Take one end of the thread and put it on the point ‘A’ of the curved line. Now move the thread along the curved line. Hold the other end of the thread when it reaches the point ‘B’. Now stretch the thread along a meter ruler and measure it. This will be the length of the curved line.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion-2RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion-3
Question 2.
Explain periodic motion with the help of examples.
Answer:
The type of motion which repeats itself after a certain amount of time is called as periodic motion.
Example –

  • Motion of the pendulum of clock
  • Motion of a swing.

Question 3.
In present day parks, there are many Instruments of playing games. What type of motion do they show?
Answer:
In present day parks, there are the following tabulated instruments for playing games. The types of motion exhibited by them are also given in front of them.
1. Name of playing instruments found in park:

  • Swing
  • Giant wheel
  • Slide
  • Children’s straight moving train
  • Children’s circular moving train
  • Boat

2. Motion exhibited by them

  • Periodic motion
  • Circular motion
  • Straight line motion
  • Straight line motion
  • Circular motion
  • Straight line motion

RBSE Class 6 Science Motion Important Questions and Answers

Choose the correct option:

Question 1.
The change in position of an object with time is called –
(a) Speed
(b) Vibration
(c) Motion
(d) None of these
Answer:
(c) Motion

Question 2.
Which motion is shown by potter’s wheel?
(a) Vibratory motion
(b) Circular motion
(c) Rotational motion
(d) Straight line motion
Answer:
(c) Rotational motion

Question 3.
The standard measurement out of the following is –
(a) Scale
(b) Footstep
(c) Finger
(d) Hand-span
Answer:
(a) Scale

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion

Question 4.
Long distances are measured in –
(a) Centimetre
(b) Meter
(c) Kilometre
(d) Millimetre
Answer:
(c) Kilometre

Question 5.
Motion on a straight track is an example of.
(a) Straight line motion
(b) Circular motion
(c) Rotational motion
(d) Vibratory motion
Answer:
(a) Straight line motion

Fill in the blanks:

  1. In 1 meter …………………….. centimetre are there. (100/1000)
  2. In 1 centimetre …………………….. millimetre are there. (100/10)
  3. In I meter …………………….. millimetre are there. (1000/100)
  4. In I kilometre …………………….. meter are there. (100/1000)
  5. Straight line’s length is measured by …………………….. (ruler/footstep)

Answer:

  1. 100
  2. 10
  3. 1000
  4. 1000
  5. ruler

Match the columns –

Question 1.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion-3
Answer:

  1. (e)
  2. (d)
  3. (b)
  4. (c)
  5. (a)

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is motion? Also give an example.
Answer:
The change in position of an object with time is called motion. e.g. jumping of animals.

Question 2.
Give two examples of circular motion.
Answer:

  • Motion of bull of a bull crusher.
  • Motion of a stone tied to a thread.

Question 3.
What is ruler?
Answer:
Ruler is a pure and standard unit to measure length.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion

Question 4.
How one can know about motion?
Answer:
Whenever an object is moving or in motion, then change in position is seen. For example motion of a vehicle. In this vehicle moves from one place to another. This moving state is called motion.

Question 5.
What is the importance of motion in daily life?
Answer:
Without motion every object, every organisms, every component will became stationary. That is life will stop. Motion is an important phase of life.

Question 6.
What is the standard unit (S.l. Unit) of length?
Answer:
The standard unit (SI. unit) of length is meter.

Question 7.
What is S.l.?
Answer:
S. I. is the short form of international standard unit.

Question 8.
Which unit is used to measure long distances?
Answer:
Long distances are measured in kilometre.

Question 9.
How can we know that any object is in motion or at rest?
Answer:
As a result of change in position of an object we know that whether an object is at rest or’ in motion.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion

Question 10.
What is meant by circular motion?
Answer:
The motion of an object on a circular track is called circular motion.

Question 11.
What is periodic motion?
Answer:
The motion which repeats itself after a certain amount of time is called periodic motion.

Question 12.
What is meant by vibratory motion?
Answer:
The motion in which the object vibrates is known as vibratory motion.

Question 13.
What is rotational motion?
Answer:
The motion around a certain fixed axis is called a rotational motion.

Short Answer type Questions:

Question 1.
Which motions are exhibited by the wheel of a moving bicycle?
Answer:
When we ride a bicycle on a straight road then the motion exhibited by its wheel is rotational motion as it is rotating on its axis and that of the motion of bicycle and the wheel on straight road is straight line motion. Thus the wheel of the cycle exhibit both rotational and the straight line motion.

Question 2.
How the distances are measured?
Answer:

  1. In ancient time, the distance from one place to other was measured by footstep. Short distance was measured by fingers and hand-span. The results of these measurements were not appropriate in different situations, these measurements were inaccurate.
  2. Now a days ruler is used to measure the objects. Ruler is a standard measurement with this measuring length is not wrong.
  3. All countries of the world have accepted a standard system of units of measurement which is known as the International System of Units (S.l Unit). The S.l. unit of length is meter.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion

Question 3.
What is International System of Unit?
Answer:
All countries over the world use a unit system that is known as the “International System of Units” (S.l. units). The S.L unit of length is meter. Meter ruler is a standard measure for measuring length.

Question 4.
What Is the basis of measuring distances In the ancient time?
Answer:
In ancient time for measuring long distances footstep and for measuring short distances finger and hand-span were used, Due to the different sizes of foot spans and fingers etc. of different persons, the measurement of length with these units results in inaccurate measurement.

Question 5.
Write the features of vibratory motion.
Answer:
The motion in which the object vibrates is called as vibratory motion. In vibratory motion the object repeats its motion in a certain amount of time. Thus, vibratory motion is an example of periodic motion. It is maximum in metals. In metals when vibratory motion occurs then the sound is produced till the vibrations remains which is heard at a long distance. Thus the bells of temple and school are made up of metals.

Question 6.
Give some examples of motions seen in your surroundings.
Answer:
Every object in our surroundings is either in motion or brings into motion by some external factor due to which we can observe many examples, which are as follows –

  1. Motion of vehicles on straight line, motion of sliding on slide, motion of train on track, motion of an object or stone when dropped from a height. These are straight line motion.
  2. Swirling of a stone tied with a thread, motion of giant wheel, motion of bull of a bull crusher, these all are examples of circular motion.
  3. Motion of pendulum of a clock (periodic motion), motion of a spinning top (rotational motion) etc.

Essay Type Questions:

Question 1.
What is motion? How many types of motion are there? Explain.
Answer:
The change in position of an object with time is called motion. The different types of motion are as under –
1. Straight line motion –
Take a stone and drop it from some height. The stone falls downwards in a straight line. Thus the motion in a straight line is called straight line motion.

Example –
Motion of’ vehicles on a straight road, children sliding on a slide, motion of a train on a straight track.

2. Circular motion –
When an object takes round in a circular path, then its motion is said to be as circular motion.

Example –
Motion of bull of a bull crusher, motion of giant wheel.

3. Periodic Motion –
The motion which repeats itself after a certain amount of time is called as periodic motion.

Example –
Motion of pendulum of clock, motion of a swing.

4. Vibratory motion –
The motion in which the object vibrates is known as vibratory motion. In vibratory motion, the object repeats its motion in a certain amount of time. Thus, vibratory motion is an example of periodic motion

Example –
Motion of school’s metallic bell.

5. Rotating motion –
If an object is in motion around a certain fixed point (axis), then its motion is said to be as rotational motion

Example –
Motion of a spinning top, motion of potter’s wheel.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 10 Motion

Question 2.
Explain the activities related to motion in our daily life.
Answer:
We observe many activities related to motion in our daily life like walking, driving vehicle, movement of animals, crawling of many animals, flying of many birds, movement of hands of a clock, watching the movement of clock’s pendulum, swinging on a swing, spinning of a top, sliding on a slide etc. All these examples are one of the types of motion. We can classify them on the basis of their properties, nature and characteristics as –

  • Straight line motion – Walking on a straight. road.
  • Circular motion – Motion of bull of a bull crusher.
  • Periodic motion – Movement of pendulum of a clock.
  • Vibratory motion – Motion of the strings of sitar.
  • Rotational motion – Spinning of a top.

Question 3.
Write the various units to measure the small and long distances (lengths).
Answer:
There are various units to measure small and large distances or lengths. Meter is the standard or S.l. unit to measure the length. It is accepted by all the countries of the world for measuring lengths. Each meter (m) is divided into hundred equal divisions, each division is called as the centimetre (cm). Each centimetre is further divided into ten smaller divisions and each smaller division is known as the millimetre (mm).

  • 1 meter = 100 centimetres
  • 1 centimetre = 10 millimetres
  • 1 meter = 1000 millimetres
  • For measuring large distances, we use a bigger unit called the kilometre (km).
  • 1 kilometre = 1000 meters.

Leave a Comment