RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 1 Sources of Food

Rajasthan Board RBSE Class 6 Science Chapter 1 Sources of Food

RBSE Solutions for Class 6 Science

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 1 Sources of Food

RBSE Class 6 Science Sources of Food Intext Questions and Answers

Question 1.
What do we eat in the form of the food?
Answer:
In the form of food we eat vegetable, chapati, fruits, milk, curd, sweets, jaggerry, rice, pulse, egg, meat, fish etc.

Page No 2.

Question 2.
Do all the organisms and animals have the same physical requirement..
Answer:
No, on the basis of physical structure and types of work done by all organisms and animals, they have different physical requirements.

Question 3.
Do all animals eat the same type of food material?
Answer:
No, some animals eat chapati, vegetable, fruit, milk etc. some animals consume leaves, grass etc; some animals eat egg, meat, fish also. Thus all animals do not eat the same type of food material.

Question 4.
Classify the animals listed ¡n the given table according to their food habits.
Answer:
Classification of animals on the basis on the basis of food
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 1 Sources of Food-1
According to the above table, state whether –
1. Are plants the source of food for all animals?
Answer:
No, only the plants are not the source of food for all animals, other animals are also their source of food.

2. Are animals the source of food for all animals?
Answer:
No, only the animals are not the source of food for all animals, plants are also their source of food.

3. Do some animals obtain their food from both plants, as well as animals?
Answer:
Yes, some animals obtain their food from both plants as well as animals e.g. humans.

Page No 3-4.

Question 5.
Write three-three names of animals found in your locality which belong to the categories mentioned in the table given below.
Answer:
Names of animals on the basis of their food
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 1 Sources of Food-2

Page No 7.

Question 6.
Which are the milk products that you use? Make a list.
Answer:
The milk products that we use are paneer, ghee, curd, cheese, cream, butter etc.

Page No 8.

Question 7.
Where do we get honey from and how does it taste?
Answer:
We get honey from honey bees and it is sweet in taste.

RBSE Class 6 Science Sources of Food Text Book Questions and Answers

Choose the correct option:

Question 1.
Which of the following is a herbivorous animal?
(a) Cheetah
(b) Deer
(c) Lion
(d) Dog
Answer:
(c) Lion

Question 2.
Which part of the plant is Pulse?
(a) Flower
(b) Fruit
(c) Seed
(d) Stem
Answer:
(b) Fruit

Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is an omnivorous animal? Write giving examples?
Answer:
Those animals that eat both, plant and animal products are called omnivorous animals e.g. human, crow, dog etc.

Question 2.
What benefits do living beings get from food?
(OR)
State the benefits of food in our body.
Answer:
Food performs the following main functions in our body:

  • Food provides energy for various activities of the body.
  • Food keeps body healthy.
  • It helps in growth and development of the body.
  • Food maintains the ability to fight diseases (disease resistance) in the body.

Question 3.
Write the names of five fruit-bearing plants that are grown in your locality.
Answer:

  • Guava
  • Mango
  • Pomegranate
  • Sweet lemon
  • Orange.

Question 4.
Name the plants from which the food ingredients are obtained from the roots, stem and leaves?
Answer:
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 1 Sources of Food-3

Question 5.
Name the food items obtained from milk?
Answer:
We obtain various useful food items from milk which are curd, butter, ghee, paneer, cheese etc.

Long Answer Type Questions:

Question 1.
Describe the food ingredients obtained from different parts of plants?
Answer:
The food ingredients obtained from different parts of plants are mentioned below –
1. Cereals –
Cereals are important plant products for ail animals. They are used as a food Ingredients. They are the main source of carbohydrates and provide energy.

Example –
Wheat, corn, rice, millet, barley etc.

2. Pulses –
Pulses are obtained from the seeds of the leguminous plants and are protein for us.

Example –
various types of pulses like gram, soyabean, pea, kidney bean, lentil, pigeon pea etc.

3. Vegetables –
Various parts of plants like root, stem, leaves, fruits, flowers etc. are used as vegetables e.g. Root (radish), stem (potato), leaf (spinach), fruit (brinjal), flower (cauliflower) etc.

4. Fruit –
Fruit is also an edible product obtained from plants. Fruits like banana, mango, apple: grapes, pomegranate, sweet lemon, guava, plum, papaya, etc. are helpful for our body because they are rich in sugar and nutrients. Fruits which are obtained from plants and consumed even after drying are called dry fruits.

For example –
almond, pistachios, cashew nuts, walnuts etc.

5. Sugar –
Jaggery and sugar are the products obtained from sugarcane. We either suck the stem of sugarcane or. drink hie sweet juice extracted from it. Jaggery, sugar etc. which are important part of our daily meals are prepared by using this sweet juice. Apart from sugarcane, sugar is also made from beetroot.

6. Spices –
The spices used in our daily life are also obtained from plants. They are used in small amounts. They enhance the taste and nutrient richness of the food. Dry ginger, turmeric, clove, fennel, black pepper, bay leaf, cardamom, cumin etc. are examples of spices used regularly.

7. Oils –
Oil is -an important ingredient of our food which is obtained from various parts of the plant. They are also the source of energy. Oil is obtained mainly from seeds and fruits of various plants like – soyabean, coconut, mustard, groundnut, sesame, sunflower etc.

8. Energy drink –
Tea is prepared by drying the leaves of tea plant and we use them as an energy drink. Similarly, the seeds of coffee plant are used to make coffee powder. Tea and coffee are known as energy drinks.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 1 Sources of Food

Question 2.
Describe the food ingredients obtained from animals?
Answer:
Animals are also a good source of food. Mainly following edible products are obtained from animals –
1. Milk and milk products –
We get milk from cow, buffalo, goat, sheep etc. Milk is helpful in the physical growth of the body. Milk is the major source of calcium. Curd, buttermilk, maava, ghee, cheese etc. are prepared from milk.

2. Honey –
Honey is obtained from the honeybees. It is a sweet, having medicinal values and an important insect product for our body.

3. Egg –
Eggs are mainly obtained from hen and contains a good amount of calcium and protein.

4. Meat –
It is mainly obtained from goat, hen, fish etc. It contains a good amount of protein in it.

Question 3.
Mention some good habits related to food.
Answer:
While eating food following good habits related to food are t be followed –

  1. Wash the hands properly with soap before eating food.
  2. Food should be easily digestible.
  3. Food should be fresh.
  4. It should contains all the required components in appropriate amount.
  5. Food should be taken at fixed time.
  6. Avoid oily food.
  7. Food should have variety in it.
  8. Food must include salad, fruits etc.
  9. Food should be kept covered always.
  10. Avoid junk food,

RBSE Class 6 Science Sources of Food Important Questions and Answer

Choose the Correct Options:

Question 1.
Our body obtained energy from –
(a) playing
(b) studying
(c) food
(d) running
Answer:
(c) food

Question 2.
How many categories of animals are there on the basis of food?
(a) 5
(b) 1
(c) 2
(d) 3
Answer:
(d) 3

Question 3.
Animals obtained food from –
(a) plants
(b) animals
(c) both plants and animals
(d) None of these
Answer:
(c) both plants and animals

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 1 Sources of Food

Question 4.
Pulses are the main source of –
(a) carbohydrates
(b) proteins
(c) vitamins
(d) mineral salts
Answer:
(b) proteins

Question 5.
Which of the following part of a plant potato is –
(a) root
(b) stem
(c) leave
(d) flower
Answer:
(d) flower

Fill in the blanks:

  1. We obtained spices from ………………….. (plants/animals)
  2. All types of edible oil are the source of ………………….. (activeness/energy)
  3. Coffee is obtained from ………………….. of a plant. (seed/leave)
  4. Honey has many ………………….. property. (medicinal/tasty)
  5. Egg contains ………………….. (calcium/potassium)

Answer:

  1. plants
  2. energy
  3. seeds
  4. medicinal
  5. calcium

Match the name of vegetables given In column (1) with the parts of plant given in column (2):

Question 1.
RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 1 Sources of Food-4
Answer:
(i) (d)
(ii) (a)
(iii) (b)
(iv) (c)

Very Short Questions:

Question 1.
What are the source of proteins in our body?
Answer:
We get proteins from pulses, soyabean, meat etc.

Question 2.
What is the main basis of growth, development and strength of our body?
Answer:
The main basis of growth, development and strength of our body is the food ingredients consumed by us.

Question 3.
What do we call the animals who eat only the animals in their food?
Answer:
Carnivores.

Question 4.
Give five examples of herbivorous animals.
Answer:
Cow, sheep, goat, deer, camel, etc. are some herbivorous animals.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 1 Sources of Food

Question 5.
Which parts of the plant are used by us in the form of food?
Answer:
Generally all the parts of the plant are used by us as food like root, stern, leaf, fruit, flower, seed etc.

Question 6.
What are dry fruits? Give their five examples also.
Answer:
Fruits, which are obtained from plants and consumed even after drying are called dry fruits eg. Cashewnut, almonds, walnut, pistachios, raisins etc.

Question 7.
How do sugarcane and beetroot useful to us?
Answer:
From the extract of sugarcane and beetroot, sugar and jaggery are produced.

Question 8.
Name such four seeds from whom we obtain edible oil?
Answer:
Soyabean, groundnut, mustard, coconut etc. seeds are used to obtain edible oil.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 1 Sources of Food

Question 9.
Name four milk products.
Answer:
Paneer, butter, ghee, curd, sweets etc. are the milk products.

Question 10.
Name the main spices obtained from plants.
Answer:
Clove, black pepper, fennel etc. are the spices obtained from plants.

Question 11.
Which nutrient is fulfilled by cereal?
Answer:
Carbohydrates.

Question 12.
Why do our body require energy?
Answer:
Our body require energy for playing, jumping, running, studying and for performing other activities.

Question 13.
Why do we feel tiredness?
Answer:
The stored energy in our body is used up in performing various activities due to which we feel tiredness.

Question 14.
What are the energy giving nutrient elements in our food?
Answer:
Carbohydrates.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 1 Sources of Food

Short Answer Questions:

Question 1.
What food ingredients are taken by the following animals as their food – Goat, lizard, lion, snake, cat, human.
Answer:
Goat – Cereal/fodder, Lizard – meat (insect), Lion – meat, Snake – meat/milk, Cat – chapati/meat, Human – chapati/fruit, vegetable/milk/meat/fish etc.

Question 2.
Give three-three examples of herbivorous, carnivorous and omnivorous animals.
Answer:

  1. Herbivorous – Cow, goat, sheep etc.
  2. Carnivorous – Lion, cheetah, wolf etc.
  3. Omnivorous – Crow, dog, human etc.

Question 3.
How and into how many categories do we classify animals on the basis of food habits?
Answer:
We observe that all animals do not consume similar types of food ingredients. Some animals intake only plant products as their food while some animals only consume other animals for their food. There are some animals that eat both plant products and other animals as their food ingredients. Thus on the basis of food habits we classify animals into three categories which are –

  1. Herbivorous
  2. Carnivorous and
  3. Omnivorous.

Question 4.
Name the plant products we get from plants as our food.
Answer:
We obtain mainly following plant products from plants as our food –

  1. Cereals
  2. Pulses
  3. Sugar
  4. Eatable oils
  5. Vegetables
  6. Fruits
  7. Spices
  8. Energy drinks
  9. Medicines etc.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 1 Sources of Food

Question 5.
Write a short note on fruits and dry fruits.
Answer:
We obtain various types of fruits and dry fruits from plants. They are also consumed as food items. They contain appropriate quantity of sugar and nutritive elements, thus they are useful for the body. We eat fruits in fresh form while dried fruits are called dry fruits. Example of fruits – Mango, banana, grapes, apple, pomegranate, sweet lemon etc. Example of dry fruits – Almond, pistachio, walnut, cashewnut, raisin etc.

Question 6.
What is honey?
Answer:
We obtain honey from hcneybee. It is sweet in taste. it has medicinal value also. It is a useful insect product, for our body.

Question 7.
Why variety in regional food ¡s seen in India ¡n your opinion?
Answer:
India is a vast nation with cultural prosperity and geographic variation. The climatic and cultural diversity in the states and regions of our nation affects its food and consumes. Thus, a variety of regional food is seen in India.

RBSE Solutions for Class 6 Science Chapter 1 Sources of Food

Essay type Questions:

Question 1.
Explain the use of animals as herbivorous and carnivorous products as a source of food?
Answer:
We obtain various food products from animals also like egg, milk, fish, meat etc. Thus we will find that we obtain both vegetarian and non-vegetarian food products from the animals.
1. Edible vegetarian food products obtained from animals –
(a) Milk and milk products – We get milk from cow, buffalo, goat, sheep etc. Milk is the major source of calcium. It is helpful in the physical growth of the body. Many products are also prepared from it which are very advantageous and useful food ingredients. Major milk products are – curd, butter, milk, maava, ghee, paneer, sweets etc.

(b) Honey – Honey is a sweet, having great medicinal value and a very useful sweet product obtained from honeybee.

(c) Egg – It is mainly obtained from hen and is a very good source calcium and proteins. Some people includes it in vegetarians product while some includes it in non vegetarian product.

2. Edible non vegetarian food product obtained from animals –
(a) Meat -Meat and fish are the products obtained from animals which are consumed by The non vegetarians. It is obtained from goat. hen, fish etc. It is a rich source of protein.

Leave a Comment