RBSE Class 8 English Writing Times of Events

RBSE Solutions for Class 8 English

Rajasthan Board RBSE Class 8 English Writing Times of Events

आपकी परीक्षा में घटनाओं के समय पर आधारित एक प्रश्न पूछा जाता है। इस प्रश्न के अन्तर्गत किसी घटना को चार या पाँच भागों में विभाजित किया जाता है। आपसे इन घटनाओं को समय के अनुसार सही क्रम में व्यवस्थित करने को कहा जाता है।

आपके अभ्यास के लिये घटनाओं के समय से सम्बन्धित कुछ प्रश्न यहाँ दिये जा रहे हैं।

RBSE Class 8 English Writing Times of Events

1. Rearrange the following sentences according to the time of events:

(i) Some pigeons were caught in the net.
(ii) They decided to fly with the net.
(iii) Once a hunter spread a net in a forest.
(iv) The rats cut the net.
(v) The pigeons flew to their friends- rats.
Answer:
(iii) Once a hunter spread a net in a forest.
(i) Some pigeons were caught in the net.
(ii) They decided to fly with the net.
(v) The pigeons flew to their friends – rats,
(iv) The rats cut the net.

RBSE Class 8 English Writing Times of Events

2. Rearrange the following sentences according to the time of events:

(i) It could not drink it.
(ii) Then it drank water.
(iii) It dropped some pebbles into the jug and the water came up.
(iv) It saw a jug with little water in it.
(v) There was a thirsty crow.
Answer:
(v) There was a thirsty crow.
(i) It could not drink it.
(iii) It dropped some pebbles into the jug and the water came up.
(ii) Then it drank water.
(iv) It saw a jug with little water in it.

RBSE Class 8 English Writing Times of Events

3. Rearrange the following sentences according to the time of events:

(i) It wanted to eat them but the grapes were very high.
(ii) Once there was a very hungry fox.
(iii) It jumped again and again but could not catch them. So it went away.
(iv) It saw a bunch of grapes there.
(v) It went to a garden.
Answer:
(ii) Once there was a very hungry fox.
(v) It went to a garden.
(iv) It saw a bunch of grapes there.
(i) It wanted to eat them but the grapes were very high.
(iii) It jumped again and again but could not catch them. So it went away.

RBSE Class 8 English Writing Times of Events

4. Rearrange the following sentences according to the time of events:

(i) He cut open the hen’s stomach but found no eggs there.
(ii) Once a greedy farmer had a hen.
(iii) The farmer tried to get all the golden eggs at a time.
(iv) The hen died and the farmer was very sad.
(v) It laid one golden egg daily.
Answer:
(ii) Once a greedy farmer had a hen.
(v) It laid one golden egg daily.
(iii) The farmer tried to get all the golden eggs at a time.
(i) He cut open the hen’s stomach-but found no eggs there.
(iv) The hen died and the farmer was very sad.

RBSE Class 8 English Writing Times of Events

5. Rearrange the following sentences according to the time of events:

(i) I come back at 3 pm and play in the evening.
(ii) After taking tea, I become ready for going to school,
(iii) I get up early in the morning.
(iv) Then at 8 pm I take dinner, watch TV and go to sleep.
(v) My mother gives me lunch box and then I go to school.
Answer:
(iii) I get up early in the morning.
(ii) After taking tea I become ready for going to school.
(v) My mother gives me lunch box and then I go to school.
(i) I come back at 3 pm and play in the evening.
(iv) Then at 8 pm I take dinner, watch TV and go to sleep.

RBSE Class 8 English Writing Times of Events

6. Rearrange the following sentences according to the time of events:

(i) He took off his cap and threw it away on the ground.
(ii) He fell asleep and when he woke up, he found his bundle empty.
(iii) Once a capseller was going with a bundle of caps and as he was tired, he lay down.
(iv) The monkeys also threw their caps on the ground. The capseller collected his caps and went away.
(v) He saw some monkeys wearing the caps on their heads.
Answer:
(iii) Once a capseller was going with a bundle of caps and as he was very tired, he lay down.
(ii) He fell asleep and when he woke up, he found his bundle empty.
(v) He saw some monkeys wearing the caps on their heads.
(i) He took off his cap and threw it away on the ground.
(iv) The monkeys also threw their caps on the ground. The capseller collected his caps and went away.

RBSE Class 8 English Writing Times of Events

7. Rearrange the following sentences according to the time of events:

(i) Each broke the sticks easily.
(ii) None could succeed, so the farmer untied ‘ the bundle and asked his sons to break the sticks one by one.
(iii) In this way the farmer taught them a lesson, Unity is strength’.
(iv) An old farmer had four sons who always quarrelled each other.
(v) The farmer was very sad, so he made a bundle of sticks and asked his sons to break it one by one.
Answer:
(iv) An old farmer had four sons who always quarrelled each other.
(v) The farmer was very sad, so he made a bundle of sticks and asked his sons to break it one by one.
(ii) None could succeed, so the farmer untied the bundle and asked his sons to break the sticks one by one.
(i) Each broke the sticks easily.
(iii) In this way the farmer taught them a lesson, Unity is strength’.

RBSE Class 8 English Writing Times of Events

8. Rearrange the following sentences according to the time of events:

(i) Out of sheer disgust, the Rani Handi cut her head off the neck and sent it to him.
(ii) Handi Rani was married to Chundawat chieftain of Salumber.
(iii) On the persuasion of the Rani Handi he agreed to go to the battle field on the condition to give him a memento.
(iv) Such great was her love for her motherland.
(v) The chieftain loved her so much that he felt reluctant to go to the battle-field.
Answer:
(ii) Handi Rani was married to Chundawat chieftain of Salumber.
(v) The chieftain loved her so much that he felt reluctant to go to the battle-field.
(iii) On the persuasion of the Rani Handi, he agreed to go to the battle-field on the condition to give him a memento.
(i) Out of sheer disgust, the Rani Handi cut her head off the neck and sent it to him.
(iii) Such great was her love for her motherland.

RBSE Class 8 English Writing Times of Events

9. Rearrange the following sentences according to the time of events:

(i) He freed it but after some days he was caught in a net and then he roared loudly.
(ii) A mouse came there, jumped upon the lion so the lion woke up.
(iii) A lion was sleeping under a tree.
(iv) The mouse came there, cut the net and made him free.
(v) He caught the mouse to kill it but the mouse requested to leave it.
Answer:
(iii) A lion was sleeping under a tree.
(ii) A mouse came there, jumped upon the lion so the lion woke up.
(v) He caught the mouse to kill it but the mouse requested to leave it.
(i) He freed it but after some days he was caught in a net and then he roared loudly.
(iv) The mouse came there, cut the net and made him free.

RBSE Class 8 English Writing Times of Events

10. Rearrange the following sentences according to the time of events:

(i) He took him another dog and wanted to get that bone also.
(ii) He was crossing the bridge over a river where he saw his reflection in the water.
(iii) Once there was a greedy dog who found a piece of bone one day.
(iv) He was very sad.
(v) He barked at him and the bone fell into the river.
Answer:
(iii) Once there was a greedy dog who found a piece of bone one day.
(ii) He was crossing the bridge over a river where he saw his reflection in the water.
(i) He took him another dog and wanted to get that bone also.
(v) He barked at him and the bone fell into the river.
(iv) He was very sad.

RBSE Class 8 English Writing Times of Events

11. Rearrange the following sentences according to the time of events:

(i) He met an unexpected guest at the bookstore.
(ii) He liked to read ghost/crime and thrilling stories.
(iii) While returning from office, Ram Prakash would stop by the bookstore.
(iv) Walking through Bapu bazaar, he reached the bookstore.
Answer:
(iii) While returning from office, Ram Prakash would stop by the bookstore.
(iv) Walking through Bapu Bazaar, he reached the bookstore.
(ii) He liked to read ghost/crime and thrilling stories.
(i) He met an unexpected guest at the bookstore.

RBSE Class 8 English Writing Times of Events

12. Rearrange the following sentences according to the time of events:

(i) A dog found a piece of bone.
(ii) As it opened his mouth to bark, the bone fell into the water.
(iii) The dog took him to be another dog and wanted to get the other piece of bone.
(iv) While crossing the bridge, the dog saw his own reflection in the water.
Answer:
(i) A dog found a piece of bone.
(iv) While crossing the bridge, the dog saw his own reflection in the water.
(iii) The dog took him to be another dog and wanted to get the other piece of bone.
(ii) As it opened its mouth to bark, the bone fell into the water.

RBSE Class 8 English Writing Times of Events

13. Rearrange the following sentences according to the time of events:

(i) The wolf invented false excuses.
(ii) The lamb rejected all the excuses politely.
(iii) The wolf still killed the lamb without any valid reason.
(iv) A wolf planned to kill a lamb that was drinking water.
Answer:
(iv) A wolf planned to kill a lamb that was drinking water.
(i) The wolf invented false excuses.
(ii) The lamb rejected all the excuses politely.
(iii) The wolf still killed the lamb without any valid reason.

RBSE Class 8 English Writing Times of Events

14. Rearrange the following sentences according to the time of events:

(i) He jumped many times but could not get them.
(ii) He saw a vine of grapes.
(iii) A fox was in search a food.
(iv) The grapes were at much height.
Answer:
(iii) A fox was in search of food.
(ii) He saw a vine of grapes.
(iv) The grapes were at much height.
(i) He jumped many times but could not get them.

RBSE Class 8 English Writing Times of Events

15. Rearrange the following sentences according to the time of events:

(i) One friend deceived the other in difficulty.
(ii) He saved his life by the trick.
(iii) The other friend played a trick.
(iv) Two friends travelled together and promised to help each other.
Answer:
(iv) Two friends travelled together and promised to help each other.
(i) One friend deceived the other in difficulty.
(iii) The other friend played a trick.
(ii) He saved his life by the trick.

RBSE Class 8 English Writing Times of Events

Leave a Comment