RBSE Class 8 English Vocabulary Words in Situation

RBSE Solutions for Class 8 English

Rajasthan Board RBSE Class 8 English Vocabulary Words in Situation

परीक्षा में Words in Situation सम्बन्धी प्रश्न भी पूछे जाते हैं। इन प्रश्नों में रिक्त स्थानों में उपयुक्त शब्द भरने को कहा जाता है। प्रश्नों की संरचना प्रायः निम्न प्रकार होती है –

Fill in the blanks of the following sentences picking suitable words from the box:
(thrown, feasting, difficult, tired, creaking)

  1. The king was ……… of punishing the crow.
  2. The crow was …………. into theriver.
  3. I am ……………. on my favourite sweet.
  4. In spite of all the ……… situations, the crow was happy all the time.

Answer:

  1. tired
  2. thrown
  3. feasting
  4. difficult

इस प्रकार के प्रश्नों को हल करने के लिए छात्रों को निम्न बातों का ध्यान रखना चाहिए –

1. छात्रों को पाठ्यपुस्तक में आये सभी शब्दों के अर्थ का ज्ञान होना चाहिए।
2 छात्रों में दिये गये वाक्यों को समझने की योग्यता होनी चाहिए।
3. छात्रों को वाक्य-संरचना का बोध होना चाहिये। वाक्य संरचना के बोध से ही अत्र इस प्रकार के प्रश्नों को हल कर सकते हैं।
उदाहरणार्थ –
अंग्रेजी में वाक्य की संरचना का क्रम प्रायः निम्न प्रकार होता है-कर्ता (Subject) + क्रिया (Verb) + कर्म (Object) यदि वाक्य में कर्ता या कर्म के स्थान को रिक्त दिया गया है, तो समझ लेना चाहिये कि रिक्त स्थान में कोई संज्ञा शब्द (Noun) आयेगा। इसी प्रकार यदि कर्ता के स्थान को रिक्त दिया गया है तो क्रिया के वचन को देखकर यह निश्चित कर लेना चाहिये कि संज्ञा शब्द एकवचन में आयेगा या बहुवचन में आयेगा। यदि वाक्य में क्रिया का स्थान रिक्त दिया गया है तो कर्ता के वचन के अनुसार एकवचन या बहुवचन क्रिया का चयन करना चाहिये।
4. विशेषण के पश्चात् रिक्त स्थान होने पर रिक्त स्थान में संज्ञा शब्द आयेगा।
5. क्रिया-विशेषण प्रायः क्रिया से पूर्व या क्रिया के पश्चात् आते हैं। अतः क्रिया से पूर्व या क्रिया के पश्चात रिक्त स्थान होने पर वाक्य के अर्थ के आधार पर रिक्त स्थान भरने में सावधानी रखनी चाहिये। साथ ही यह भी ध्यान रखना चाहिये कि क्रिया के पश्चात् रिक्त स्थान में कर्म भी आ सकता है।
6. क्रियाएँ दो प्रकार की होती हैं-सकर्मक तथा अकर्मक। सकर्मक क्रियाओं के पश्चात् रिक्त स्थान होने पर रिक्त स्थान में कर्म आयेगा। जबकि अकर्मक क्रियाओं के पश्चात् रिक्त स्थान होने पर प्रायः क्रिया विशेषण ही आयेगा।
उदाहरणार्थ
Mohan is sleeping …………… (sleep अकर्मक क्रिया है अतः यहाँ क्रिया विशेषण आयेगा।) जैसे –
Mohan is sleeping well. Ram is reading …………. (read सकर्मक क्रिया है अतः यहाँ कर्म आयेगा।) जैसे –
Ram is reading a book.
कुछ क्रियाएँ द्विकर्मक होती है अर्थात् उनके पश्चात् दो कर्म होते हैं। जैसे –
RBSE Class 8 English Vocabulary Words in Situation
अतः छात्रों को द्विकर्मक क्रियाओं के विषय में भी ज्ञान होना चाहिये।
7. यदि वाक्य के अन्त में प्रश्नवाचक चिह्न है तथा वाक्य के प्रारम्भ में रिक्त स्थान दिया गया है तो रिक्त स्थान में Wh – word या Helping Verb ही आयेगा।

RBSE Class 8 English Vocabulary Words in Situation

Fill in the blanks with suitable words from the boxes below.
बॉक्सों में दिए उपयुक्त शब्दों से रिक्त स्थान की पूर्ति कीजिए :

Exercise 1.
(relate, our, neglecting, really, empty, toss, fortunate)

  1. Things have become ……………… worse.
  2. The cages looked ………….
  3. They would …………….. a coin.
  4. Mohan was ……………. because he was selected for the team.
  5. Why are we ……………. each other?
  6. We will stay in ……………… rooms
  7. He began to ………………. his story

Answer:

  1. really
  2. empty
  3. toss
  4. fortunate
  5. neglecting
  6. our
  7. relate.

RBSE Class 8 English Vocabulary Words in Situation

Exercise 2.
(serious, good, do, opportunity, reoutine, hell, independence.)

  1. Long live those who fought for the ……………!
  2. We got the ……………. to visit the Taj Mahal
  3. All of you will soon die and go to …………. The ……….. of hostel girls is fixed.
  4. These provisions are ……………. , I hope.
  5. The manager looked relived but still ………….
  6. He is so pale, it will ……………. him good.

Answer:

  1. independence
  2. opportunity
  3. hell
  4. routine
  5. good
  6. serious
  7. do. Exercise

Exercise 3.
(sacrifice, such, costumes, stolen, heroic, something, conscious)

  1. Ladies came there in colourful ……..
  2. We remember the ……………. deeds of Sardar Bhagat Singh and others who died for the nation.
  3. Due to the ……………… of so many brave and bold patriots, we got freedom.
  4. Why do you live in …………… a way?
  5. Sangeeta was always …………… of her leg.
  6. The robbers then brought all the ……… goods.
  7. I will try to do ………….. very soon.

Answer:

  1. costumes
  2. heroic
  3. sacrifice
  4.  such
  5. conscious
  6. stolen
  7. something.

RBSE Class 8 English Vocabulary Words in Situation

Exercise 4.
(From the Text Book)
Fill in the blanks with the help of the words given in the brackets:
कोष्ठकों में दिये गये शब्दों से रिक्त स्थानों की पूर्ति कीजिए:
1. [routing, fortunate, vocational]
(a) Mohan was ……… because he was selected for the team.
(b) There are many…………… courses run in our college.
Answer:
(a) fortunate
(b) vocational

2. [troops, sacrifice, costumes]
(a) On 26 January the parade began. The ………….. came marching.
(b) They were wearing colourful …………
Answer:
(a) troops
(b) costumes

3. [share, close, assembly] [2017]
(a) Aman and Naman are ………… .friends.
(b) They always ………… lunch with each other.
Answer:
(a) close
(b) share

RBSE Class 8 English Vocabulary Words in Situation

4. (clapped, assembly, always]
(a) She was ………….. conscious of her leg.
(b) All the students ………….. for her.
Answer:
(a) always
(b) clapped

5. [flock, tease, spend]
(a) It is very bad to ……….. anyone.
(b) You should ………. your spare time in drawing pictures.
Answer:
(a) tease
(b) spend

6. (thirsty, made, disposal]
(a) In summer, we frequently feel ……….
(b) A law should be ………….. to maintain order and decorum in the society.
Answer:
(a) thirsty
(b) made

7. [thirsty, contaminated, robberies]
(a) The food was ……….. therefore, we avoided eating it.
(b) After this there was no …………. in the Maurya Empire.
Answer:
(a) contaminated
(b) robberies

RBSE Class 8 English Vocabulary Words in Situation

8. [flock, delighted, spend]
(a) He saw a ………… of sheep in the village yesterday.
(b) My son was …………. to find ice-cream.
Answer:
(a) flock
(b) delighted

9. (drew, painting, talent]
(a) Sudeep Singh………..hundreds of wonderful paintings.
(b) They both wanted to pursue their……… for art.
Answer:
(a) drew
(b) talent

10. (worried, trouble, livelihood]
(a) But Chanakya was …………
(b) The villagers were in. …………..
Answer:
(a) worried
(b) trouble.

Leave a Comment