RBSE Class 8 English Vocabulary Irrelevant Word

RBSE Solutions for Class 8 English

Rajasthan Board RBSE Class 8 English Vocabulary Irrelevant Word

आपकी परीक्षा में एक प्रश्न पूछा जाता है जिसके उत्तर के चार विकल्पों में से एक विकल्प असंगत होता है। आपको इस असंगत विकल्प को पहचानना होता है। जैसे –
Which of the following is not related to computer?
(a) input
(b) memory
(c) output
(d) antenna

इसका कोई नियम नहीं होता है, केवल हमें अपनी सहज बुद्धि (common sense) का प्रयोग करना होता है।

Exercise 1.
Choose the correct answer:
(सही उत्तर चुनिये-)

Question 1.
Which of the following is not related to zoo?
(a) cage
(b) pond
(c) animals
(d) car
Answer:
(d) car

Question 2.
Which of the following is not related to school ? (2017)
(a) student
(b) teacher
(c) mid day Meal
(d) aeroplane
Answer:
(d) aeroplane

RBSE Class 8 English Vocabulary Irrelevant Word

Question 3.
Which of the following is not related to profession?
(a) blacksmith
(b) teacher
(c) student
(d) doctor
Answer:
(c) student

Question 4.
Which of the following is not realted to tree?
(a) root
(b) leaf
(c) feet
(d) trunk
Answer:
(c) feet

Question 5.
Which of the following is not rtelated to K.GB.V?
(a) hostel
(b) food
(c) girls
(d) boys
Answer:
(d) boys

Question 6.
Which of the following is not related to battalion?
(a) soldiers
(b) villagers
(c) jawans
(d) homeguards
Answer:
(b) villagers

RBSE Class 8 English Vocabulary Irrelevant Word

Question 7.
Which of the following is not related to bank?
(a) teacher
(b) clerk
(c) manager
(d) cashier
Answer:
(a) teacher

Question 8.
Which of the following is not related to public health problem?
(a) pollution
(b) population
(c) impure water
(d) pure water
Answer:
(d) pure water

Question 9.
Which of the following is not related to Chittor?
(a) palaces
(b) televisions
(c) towers
(d) halls
Answer:
(b) televisions

Question 10.
Which of the following activities is not related to the animals ?
(a) roaring
(b) yelling
(c) abusing
(d) lolling
Answer:
(c) abusing

Exercise 2.
Choose the correct answer:
(सही उत्तर चुनिये-)
Question 1.
Which of the following are not related to a forest ?
(a) roads
(b) trees
(c) animals
(d) rivers
Answer:
(a) roads

RBSE Class 8 English Vocabulary Irrelevant Word

Question 2.
Which of the following is not related to home?
(a) kitchen
(d) bathroom
(c) lawn
(d) office
Answer:
(d) office

Question 3.
Which of the following is not related to class room?
(a) library
(b) chalk
(c) duster
(d) black-board
Answer:
(a) library

Question 4.
Which of the following is not related to village?
(a) huts
(b) farms
(c) aeroplanes
(d) animals
Answer:
(c) aeroplanes

Question 5.
Which of the following is not related to city?
(a) aeroplanes
(b) cars
(c) metros
(d) farms
Answer:
(d) farms

RBSE Class 8 English Vocabulary Irrelevant Word

Question 6.
Which of the following is not related to joint family?
(a) grandfather
(b) teacher
(c) uncle
(d) cousin
Answer:
(b) teacher

Question 7.
Which of the following is not related to eatables ?
(a) stick
(b) milk
(c) oil
(d) grain
Answer:
(a) stick

Question 8.
Which of the following is not related to bed ?
(a) shirt
(b) quilt
(c) pillow
(d) blanket
Answer:
(a) shirt

Question 9.
Which of the following is not related to swim ming?
(a) river
(b) pond
(c) mountain
(d) pool
Answer:
(c) mountain

RBSE Class 8 English Vocabulary Irrelevant Word

Question 10.
Which of the following is not related to account opening ?
(a) money
(b) aadhar card
(c) photo
(d) book
Answer:
(d) book

Leave a Comment