RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms

RBSE Solutions for Class 8 English

Rajasthan Board RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms

(A) ANTONYMS (Opposites)

Antonyms (Opposites):
अर्थात् विलोम शब्द ऐसे शब्दों को कहते हैं जिनके अर्थ एक-दूसरे के विपरीत होते हैं। जैसे Bad (बुरा) का विलोम Good (अच्छा) । आपकी परीक्षा में विलोम शब्द सम्बन्धी एक प्रश्न पूछा जायेगा जिसमें दो शब्दों के विलोम शब्द पूछे जायेंगे।

विलोम शब्द बनाने के कुछ नियम

नियम 1.
कुछ शब्दों से पहले dis लगाकर विलोम शब्द बनाये जा सकते हैं , जैसे –
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 1

नियम 2.
कुछ शब्दों से पहले un जोड़कर विलोम शब्द बनाना. जैसे –
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 2

RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms

नियम 3.
शब्द से पहले in जोड़कर विलोम शब्द बनाना, जैसे –
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 3

नियम 4.
शब्द से पहले mis जोड़कर विलोम शब्द बनाना, जैसे –
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 4

नियम 5.
शब्द से पहले ir, il या im लगाकर विलोम शब्द बनाना, जैसे –
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 5

RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms

नियम 6.
शब्द के अन्त में ful के स्थान पर less लगाकर विलोम शब्द बनाना, जैसे –
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 6

नियम 7.
शब्द से पहले उपसर्ग को बदलकर विलोम शब्द बनाना, जैसे –
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 7

RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms

नियम 8.
शब्दों को पूरी तरह बदलकर विलोम शब्द बनाना। बाहर जैसे –
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 8

विलोम शब्द बनाते समय निम्नलिखित बातों का ध्यान रखना चाहिए :

1. जिस Part of Speech का शब्द है, उसका विलोम भी उसी Part of Speech का होना चाहिए, भिन्न नहीं। उदाहरण के लिए; यदि कोई शब्द Noun है तो उसका विलोम भी Noun ही होगा। यदि वह शब्द Verb है तो विलोम भी Verb ही होगा, जैसे –
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 9

RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms

2. Verb का विलोम शब्द Verb तो होगा ही साथ ही उसका tense भी उस शब्द के tense के समान ही होगा। जैसे –
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 10

3. यदि किसी शब्द का Number, Singular है तो विलोम शब्द का Number भी Singular ही होगा। यदि उसका Number, Plural है तो विलोम भी Plural ही होगा, जैसे –
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 11

RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms

Opposite Words From the Text

Lesson 1.
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 12

RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms

Lesson 2.
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 13

Lesson 3.
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 14

RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms

Lesson 4.
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 15

Lesson 5.
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 16

Lesson 6.
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 17

RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms

Lesson 7.
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 18

Lesson 8.
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 20

Lesson 9.
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 21

RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms
Lesson 10.
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 22

Lesson 11.
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 24

Lesson 12.
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 25

Lesson 13.
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 26

Lesson 14.
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 27

RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms

Lesson 15.
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 28

Exercise 1.
(From the Text Book)
Fill in the blanks with the words opposite to the words given in the bracket.
(कोष्ठक में दिये गये शब्दों के विलोम शब्दों से रिक्त स्थानों की पूर्ति करो।)

  1. Here is ……… (new) Chittor.
  2. But, for the last few days they have (started) this activity.
  3. Why are we ………. (caring) each other ?
  4. We should talk about our ………… (solutions)
  5. They look at my tusks with ………. (liberal) eyes.
  6. Kalu, the bear, shook his head ………. (happily).
  7. They were carrying a ………… (small) bread.
  8. I was about to …….. (start) my last slice of bread.
  9. I have had the same ……….. (inexperience)
  10. myself. 10. I ……… (hate) yelling and screaming.
  11. Things have really become …….. (better).
  12. We won’t come ………. (inside).
  13. We’ll ………. (always) tease you again.
  14. So they came into the ………. (closed) space of their cages.
  15. Long, long ………… (before), in a small village near Khetri, lived a family with sixteen children.

Answer:

  1. old
  2. stopped
  3. neglecting
  4. problems
  5. greedy
  6. angrily
  7. large
  8. finish
  9. experience
  10. love
  11. worse
  12. outside
  13. never
  14. open
  15. ago

Exercise 2.
(From the Text Book)
Fill in the blanks with the words opposite to the words given in the bracket.
कोष्ठक में दिये गये शब्दों के विलोम शब्दों से रिक्त स्थानों की पूर्ति करो।

  1. The officer-in-command, suspecting a ………. (open) attack, ordered an utmost alert on all sides.
  2. The cries came from a ……. (old) woman.
  3. So that you might find ……… (everything).
  4. These provisions are ……….. (bad), I hope.
  5. It is my ……….. (right) to look after the Empire and the people.
  6. I have built this ……… (big) house.
  7. Our people should be ……….. (indisciplined).
  8. The bhikshu was silent for a ……….. (short) time.
  9. It was a ……….. (warm) night.
  10. Early in the ……….. (evening), Chanakya got up and came out.
  11. You will be ……….. (early) for school.
  12. A day will come when everyone will ………. (rebuke) you.
  13. Sangeeta became very ………… (pleased)
  14. Sangeeta caught the hand of the drowning child ……….. (loosely).
  15. After trying hard she could ………. (push) her to the bank.

Answer:

  1. hidden
  2. young
  3. nothing
  4. good
  5. duty
  6. small
  7. disciplined
  8. long
  9. cold
  10. morning
  11. late
  12. praise
  13. sad
  14. tightly
  15. pull.

RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms

Exercise 3.
Fill in the blanks with the opposite word of the underlined word:

(रेखांकित शब्दों के विलोम लिखकर रिक्त स्थानों की पूर्ति कीजिये:

  1. The teacher was nice but the student was ………….
  2. Meera is beautiful but her sister is …….
  3. Sugar is sweet but medicine is ………….
  4. Mohan is tall but Golu is ………….
  5. This house is small but that one is ………….
  6. My dress is white but her dress is ………….
  7. We work in the day but sleep at.
  8. My school is near but the bus stop is ………
  9. I am happy but she is …………..
  10. They are clever but he is …………
  11. 11. Suman is very talkative while Sunita is …………. (Board Paper 2014)
  12. 12. Neha likes to drink hot milk while Subhita likes to drink …………. milk.
  13. 13. The boy was happy but Aunt Ruby was ……………(Board Paper 2015 13)
  14. 14. Sunita finds English easy but Suman finds it ………………

Answer:

  1. nasty
  2. ugly
  3. sour / bitter
  4. short
  5. big
  6. black
  7. night
  8. far
  9. sad
  10. dull
  11. taciturn
  12. cold
  13. unhappy
  14. difficult.

RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms

Exercise 4.
Match the words in column ‘A’ with their opposites in column ‘B’
(कालम ‘A’ में दिये शब्दों का कालम ‘B’ में दिए उनके विलोम शब्दों से मिलान कीजिए।)
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 48
Answer:

RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 49

RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms

(B) Synonyms (समानार्थी शब्द)

परीक्षा में Synonyms पर आधारित प्रश्न भी पूछे जायेंगे। ऐसे प्रश्न प्रायः निम्न प्रकार से पूछे जाते हैं –
A boy started to bully me. Here bully means:
(a) terrorize
(b) bark
(c) bull
(d) call.
Answer:
terrorize.

आपकी पाठ्यपुस्तक पर आधारित महत्त्वपूर्ण शब्द एवं उनके synonyms (समानार्थी शब्द) यहाँ दिये जा रहे हैं। छात्र इन्हें याद करें एवं तत्पश्चात् दी गई exercises को हल करने का प्रयास करें।

Synonyms (समानार्थी शब्द)

Lesson – 1
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 33

Lesson – 2
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 35

RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms

Lesson – 3
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 36

Lesson – 4
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 37

RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms

Lesson – 5
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 38

Lesson – 6
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 39

RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms

Lesson – 7
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 40

Lesson – 8
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 41

Lesson – 9
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 42

RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms

Lesson – 10
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 43

Lesson – 11
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 43a

Lesson – 12
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 44

RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms

Lesson – 13
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 45

Lesson – 14
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 46

Lesson – 15
RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms - 47

RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms

Exercise
(From the Text Book)
Choose the correct answer: सही उत्तर चुनिये

Question 1.
I am glad to see you. Here ‘glad’ means:
(a) sorry
(b) angry
(c) happy
(d) tired
Answer:

Question 2.
Hostel facility is provided to the marginalized section of society by the government free of cost. Here the word ‘provided’ means:
(a) received
(b) given
(c) taken
(d) enjoyed
Answer:
(c) taken

Question 3.
The animals are tired of being bullied. Here “bullied’ means:
(a) terrorized
(b) threatened
(c) astonished
(d) worried
Answer:
(b) threatened

RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms

Question 4.
All the countrymen applauded her gallant sacrifice. Here ‘gallant’ means:
(a) wise
(b) clever
(c) foolish
(d) brave
Answer:
(a) wise

Question 5.
People like us are really fortunate. Here ‘fortunate’ means:
(a) lucky
(b) lovely
(c) honest
(d) brave
Answer:
(d) brave

Question 6.
Rajasthan is a place on whose land great warriors were born. Here ‘warriors’ means:
(a) leaders
(b) teachers
(c) culprits
(d) fighters
Answer:
(a) leaders

Question 7.
Your pen is very nice, Roshni. Here ‘nice’ means:
(a) nasty
(b) cheap
(c) fine
(b) bad
Answer:
(b) bad

RBSE Class 8 English Vocabulary Antonyms and Synonyms

Question 8.
The robbers were astonished. Here ‘astonished’ means:
(a) angry
(b) injured
(c) surprised
(d) wounded
Answer:
(c) surprised

Question 9.
“Come out”, said the manager coldly. Here ‘coldly’ means:
(b) foolishly
(c) rudely:
(d) wisely
Answer:
(c) rudely:

Question 10.
You must stop this talk of going away – it makes me feel miserable. Here ‘miserable’ means:
(a) unhappy
(b) happy
(c) pleasant
(d) angry
Answer:
(a) unhappy

Question 11.
I received your letter this morning. Here ‘received’ means : [Board Exam 2017]
(a) got
(b) sent
(c) gave
(d) provided
Answer:
(a) got

Leave a Comment