RBSE Class 8 English Grammar Relative Pronoun

RBSE Solutions for Class 8 English

Rajasthan Board RBSE Class 8 English Grammar Relative Pronoun

Relative Pronoun या Relative Clause de clause जो वाक्य में एक adjective का कार्य करे अर्थात् जो किसी Noun या Pronoun को qualify करे। यह अपनी पूर्ववर्ती-संज्ञा (Antecedent Noun) के बारे में कुछ बताता है। जैसे-

  1. This is the camera which I have recently bought.
  2. You can buy the books that you need.
  3. The boy whom you helped is very poor.
  4. The man who stole your purse has been arrested.

RBSE Class 8 English Grammar Relative Pronoun

उपर्युक्त उदाहरणों में
………..which I have recently bought. कैमरे के बारे में बताता है।
……..that you need. पुस्तकों के बारे में बताता है।
…………..whom you helped …………. लड़के के बारे में बताता है।
तथा……….who stole your purse ………. व्यक्ति के बारे में बताता है।

Relative clause को जोड़ने में प्रयुक्त होने वाले शब्द Relative Pronouns कहलाते हैं। Relative Clauses दो प्रकार के होते हैं-
(1) Defining Clauses: ये किसी व्यक्ति/वस्तु/ जानवर के विषय में “विशेषण’ के रूप में जानकारी प्रदान करते हैं Defining Clauses के बिना किसी संज्ञा की पहचान अधूरी रहती है। Defining Clauses में commas (,) का प्रयोग नहीं किया जाता है। ये संज्ञा के विषय में Restrictive Meaning प्रदान करते हैं, जैसे – My brother who lives in London visited us last week. (Defining Clause)

यहाँ Defining Clause ‘who lives in London’ का प्रयोग हुआ है।

यहाँ My brother की विरोषता who lives in London से बताई गई है। उक्त वाक्य का आशय यह हुआ कि ‘मेरा (एकमात्र) भाई जो लन्दन में रहता है पिछले सप्ताह हमारे यहाँ आया।’ इस प्रकार Defining Clause ‘My brother of Meaning Restrict (सीमित) कर दिया।

(2) Non-defining Clauses : ये अपने पूर्ववर्ती संज्ञा के विषय में सीमित जानकारी प्रदान नहीं करते। ये संज्ञा के विषय में Continuative Meaning प्रदान करते हैं। Non-defining clauses में clauses on commas (,) द्वारा बंद किया जाता है, जैसे – My brother, who lives in London, visited us last week. (Non-defining Clause)

Commas (,) के प्रयोग के कारण यहाँ ‘who lives in London Non-defining Clause है।
इस वाक्य का अर्थ होगा ‘मेरा (एक) भाई जो लन्दन में रहता है वह पिछले सप्ताह हमारे यहाँ आया।’ अतः Non-defining Clauses के कारण My brother का meaning Restrictive (सीमित) न होकर continuative हो गया। दोनों वाक्यों का अन्तर निम्न प्रकार रहा-
(1) Defining Clause वाले वाक्य के अनुसार ‘मेरा केवल एक ही भाई है जो लन्दन में रहता है।’ (Restrictive Meaning)
(2) Non-defining Clause के अनुसार ‘मेरा एक भाई लन्दन में रहता है तथा मेरे अन्य भाई भी हैं। (Continuative Meaning)

Relative Pronouns जो Defining Relative Clauses में प्रयुक्त होते हैं:
RBSE Class 8 English Grammar Relative Pronoun - 1

RBSE Class 8 English Grammar Relative Pronoun

Relative Pronouns जो Non – Defining Relative Clauses में प्रयुक्त होते हैं:
RBSE Class 8 English Grammar Relative Pronoun - 2

Relative Pronouns as wat jy arorer #fra en faute
Shortcuts
1. Who का प्रयोग
RBSE Class 8 English Grammar Relative Pronoun - 3

3. Whose का प्रयोग – जिसका, जिनका, जिसकी आदि।
यदि रिक्त स्थान से पूर्व कोई व्यक्ति (Person) तथा रिक्त स्थान के पश्चात् कोई वस्तु (thing) + Verb या thing + Person + Verb या Person + Person + Verb या Person + Verb हो तो whose का प्रयोग किया जा सकता है।
Pattern:
Person ………………. + thing + Verb …………….
Person ………………. + thing + person + Verb ………
Person ………………. + person + person + Verb ……….
Person ………………. + person + Verb ……….
किन्तु whom तथा whose का अन्तर समझने में सावधानी अवश्य रखें।
नोट – वाक्य के अर्थ के अनुसार यहाँ whose का प्रयोग करें, न कि whom का।
RBSE Class 8 English Grammar Relative Pronoun - 4
Answer:
1. whose
2. whose
3. whose
4. whose
5. whose

RBSE Class 8 English Grammar Relative Pronoun

4. Which का प्रयोग – जिसका, जिसकी, जिसके रिक्त स्थान से पूर्व यदि कोई Lifeless thing या Animal (निर्जीव वस्तु या जानवर) हो तथा रिक्त स्थान के पश्चात् Noun या Verb हो तो रिक्त स्थान में which का प्रयोग होता है। जैसे-
1. The dog. ………… bit you is his
Answer:
which

2. The book. ………………..Mohan gave me is yours.
Answer:
which

नोट – यदि रिक्त स्थान से पूर्व वस्तु/जानवर + Preposition हो तो रिक्त स्थान में which का ही प्रयोग होगा। जैसे-
1. The post for ………….. I was selected is temporary.
Answer:
which

2. I don’t like the house in…………..he lives.
Answer:
which

5. What का प्रयोग – जो
(1) वाक्य के प्रारम्भ में रिक्त स्थान होने पर।
(2) Verb के पश्चात् रिक्त स्थान होने पर।
(3) Verb + Object के पश्चात् रिक्त स्थान होने पर तथा वाक्य में कोई भी Antecedent नहीं होने पर। जैसे-
1. ………….. cannot be cured must be endured (वाक्य के प्रारम्भ में रिक्त स्थान)
Answer:
What

2. This is ………….. he likes. (verb)
Answer:
what

3. Do ………….. you please. (verb)
Answer:
what

RBSE Class 8 English Grammar Relative Pronoun

4. Give him ………….. he demands. (verb + obj.)
Answer:
what

5. Please tell me ………….. you need (verb + obj.)
Answer:
what

6. When का प्रयोग – जब, जिस समय
यदि रिक्त स्थान के ठीक पहले समय दिया हो तो when का ही प्रयोग किया जाता है। जैसे-
1. It was midnight ……….. the thief entered the house.
Answer:
when

2. It was Sunday ……….. we went on a picnic.
Answer:
when

3. It was 2010 ……….. my father purchased this house.
Answer:
when

7. Where का प्रयोग – जहाँ
यदि ‘वाक्य में रिक्त स्थान के पूर्व दिए गए शब्द का सम्बन्ध स्थान से हो या स्थान सूचक हो तो where का प्रयोग किया जाता है। जैसे-

1. This is the temple ……….. Gandhiji was shot dead.
Answer:
where

2. This is the school ……….. I studied for five years.
Answer:
where

3. The house ……….. I am staying is very big.
Answer:
where

RBSE Class 8 English Grammar Relative Pronoun

8. Why का प्रयोग – कि – क्यों
जब रिक्त स्थान के पूर्व reason (कारण) दिया हो। जैसे-
1. This is the reason ……….. he didn’t come.
Answer:
why

2. This is the reason ……….. I called you.
Answer:
why

9. That का प्रयोग
That के प्रयोग की पाँच प्रमुख शर्ते – हम who, whom या which के स्थान पर that का प्रयोग कहाँ करें, इसकी प्रमुख शर्ते निम्न प्रकार हैं-
(i) यदि वाक्य में रिक्त स्थान के पहले वाले Noun (Antecedent) से पूर्व superlative degree हो। जैसे Mohan is the tallest boy ………. reads in our school. (boy e superlative degree)
Answer:
that

(ii) यदि वाक्य Interrogative है तो Relative Pronouns – who, whom, which के स्थान पर that का प्रयोग होता है। जैसे –
1. Who is he …… troubles you?
Answer:
that

2. What is it ………. worries him so much?
Answer:
that

(iii) यदि रिक्त स्थान के पूर्व only, any, same, all, nothing, no one, nobody, anybody, anything, none, little आदि शब्द हों। जैसे-
1. All ………. glitters is not gold.
Answer:
that
2. This is the same person ………….. you beat.
Answer:
that

RBSE Class 8 English Grammar Relative Pronoun

(iv) यदि किसी वाक्य में रिक्त स्थान के पूर्व व्यक्ति + वस्तु (Person + thing) या व्यक्ति + जानवर (Person + Animal) आये हों तो that लगेगा। जैसे
1. The man and the dog ………. you see live the next door.
Answer:
that
2. The cowherd and his cow ………. we see walking on the ground live in this village.
Answer:
that

(v) यदि Preposition का प्रयोग Relative Clause की Verb के पश्चात् हुआ हो तो that का प्रयोग होगा न कि who, whom या which का। जैसे-
1. I know the man that you are talking about. (Prep.).
यदि Preposition पहले आता तो वाक्य बनता-
I know the man about whom you are talking. (Prep.)
2. I know the house that he lives in. (Prep.)

EXERCISE 1
(From the Text Book)

Fill in the blanks with suitable Relative Pronouns given in brackets:
निम्नलिखित वाक्यों में रिक्त स्थानों की पूर्ति कोष्ठक में दिये गये उपयुक्त Relative Pronouns से करो

  1. I am fed up of the people ………… (who/ which/whom) come here.
  2. Naturally the people …………. (which/whom/who) came to see me were disappointed.
  3. Here is a woman sitting beside an old man ……….. (which/who/whom) is completely paralyzed.
  4. I stayed with my grandfather ………. (who/whom/which) is suffering from paralysis.
  5. The Commander, ………… (who/which/whom) was anxious about the poor and sinking condition of his troops, rejoiced this urexpected discovery.
  6. Long live those ………… (who/whom/which) fought for the independence and died for their country!
  7. The other ………… (who/whom/which) was making chapattis, was his wife.
  8. He had covered himself with an old blanket, …… (which/who/whom) had holes in it.
  9. She tried to talk to Roshni, ……… (who/whom/which) sat beside her in the class.
  10. The next day, ………. (when/which/where) she reached school, everyone was looking at her.

Answer:

  1. who
  2. who
  3. who
  4. who
  5. who
  6. who
  7. who
  8. which
  9. who
  10. when

RBSE Class 8 English Grammar Relative Pronoun

Exercise – 2
(From the Text Book)

Fill in the blanks with suitable Relative Pronouns given in brackets:
निम्नलिखित वाक्यों में रिक्त स्थानों की पूर्ति कोष्ठक में दिये गये उपयुक्त Relative Pronouns से करो

  1. I don’t know……..(why/when/which)I said ‘alone’.
  2. I heard a roar of laughter ………. (that/when/where) went up to the ceiling of the bank.
  3. A computer is an electronic device (which/whom/where) stores information on a magnetic tape.
  4. It is really a high powered ‘memory’ machine ………….. (that/who/whom) has all answers.
  5. Amal is a child ……….. (who/whom/which) has to stay indoors all day because of his poor health.
  6. The tenants ………………(which/when/who) lived in the surrounding houses have left.
  7. I have a banyan tree …………. (who/whose/which) roots are much deeper.
  8. Cheerapunji …………. (who/whom/which) is one of the world’s wettest places is facing a serious shortage of drinking water.
  9. It is one of the few buildings in Delhi ……… (where/that/whom) conserves rain water.
  10. This is the banyan tree ………….. (whose/which/why) has aerial roots.

Answer:

  1. why
  2. that
  3. which
  4. that
  5. who
  6. who
  7. whose
  8. which
  9. that
  10. which

RBSE Class 8 English Grammar Relative Pronoun

Exercise – 3
(From the Text Book)

Fill in the blanks choosing the correct alternatives:
सही विकल्य चुनकार रिक्त स्थान भरिए:

Question 1.
Do you know Rita ……….. lives near the Gulab bagh?
(a) which
(b) who
(c) whom
(d) what
Answer:
(b) who

Question 2.
Deshnok, ………… the temple of Karnimata is situated, is a town in Rajasthan.
(a) where
(b) what
(c) whom
(d) when
Answer:
(a) where

Question 3.
The Ramayan, ……….. is the scripture of the Hindus, is loved and liked in Bharat and abroad.
(a) which
(b) whose
(c) whom
(d) what
Answer:
(a) which

Question 4.
Shambhu, ………… elder brother is a principal, is the Sarpanch of the village.
(a) whose
(b) who
(c) whom
(d) which
Answer:
(a) whose

RBSE Class 8 English Grammar Relative Pronoun

Question 5.
I have a banyan tree ……… roots are much deeper.
(a) which
(b) whose
(c) who
(d) what
Answer:
(b) whose

Question 6.
The tenants ………….. lived in the surrounding houses have left.
(a) whom
(b) who
(c) which
(d) when
Answer:
(b) who

Question 7.
Raksha Bandhan is the day……….. sisters tie Rakhies to their brothers.
(a) whom
(b) who
(c) when
(d) which
Answer:
(c) when

Question 8.
This is a banyan tree ……….. has aerial roots.
(a) which
(b) who
(c) whom
(d) what
Answer:
(a) which

Question 9.
This is the village ……….. everybody is literate.
(a) when
(b) who
(c) where
(d) what
Answer:
(c) where

Question 10.
The next day ……….. Sangeeta was going to school, she saw someone drowning in the canal.
(a) when
(b) who
(c) whom
(d) where
Answer:
(a) when

RBSE Class 8 English Grammar Relative Pronoun

Question 11.
The tenants ……….. lived in the surroundings houses have left. [2017]
(a) who
(b) whose
(c) whom
(d) which
Answer:
(a) who

Leave a Comment