RBSE Class 8 English Grammar Conditional Sentences

RBSE Solutions for Class 8 English

Rajasthan Board RBSE Class 8 English Grammar Conditional Sentences

शर्तवाचक वाक्य (Conditional Sentence) दो उपवाक्यों (Clauses) से बना होता है-
RBSE Class 8 English Grammar Conditional Sentences - 1

जैसे – If you call him, he will come.
यदि तुम उसे बुलाओगे तो वह आयेगा।
उपर्युक्त वाक्य में ‘If you call him’ को If – Clause, Conditional Clause या Subordinate Clause कहलाता है। इसके द्वारा कोई शर्त व्यक्त की जाती है।
दूसरा वाक्य ‘he will come’ Main Clause या Principal Clause कहलाता है। इसके द्वारा शर्त का परिणाम व्यक्त किया जाता है।

नोट – यहाँ यह आवश्यक नहीं है कि वाक्य रचना हमेशा Conditional Clause + Principal Clause ही हो। यह Principal Clause + Conditional Clause की भी हो सकती है।

RBSE Class 8 English Grammar Conditional Sentences

अर्थात् – If you call him, he will come को He will come, if you call him. भी लिख सकते हैं। Conditional Sentences के द्वारा तीन प्रकार की शर्ते व्यक्त की जा सकती हैं-
(A) Open or Probable Conditions.
(B) Hypothetical, Unlikely, Improbable or Imaginary Conditions.
(C) Impossible or Unfulfilled Conditions.

(A). Open or Probable Conditions
खुली या सम्भाव्य शर्त या Type – I

इस प्रकार के वाक्यों में Conditional Clause द्वारा ऐसी शर्त रखी जाती है कि यदि उसे पूरा कर दिया जाये तो Main Clause में कही गई बात पूरी हो सकती है। अर्थात् इस प्रकार के वाक्यों से केवल सम्भावना प्रकट होती है। इसलिए इसे Open Condition भी कहते हैं, जैसे –
(i) If you work hard, you will pass.
यदि आप कठोर परिश्रम करेंगे तो आप पास होंगे।
(अर्थात् पहली शर्त मानने पर दूसरी बात पूरी हो सकती है।)

(ii) If I go to Agra, I shall visit the Taj Mahal.
यदि मैं आगरा जाऊँगा तो ताजमहल घूमने जाऊँगा।

(iii) If you run fast, you will catch the train.
यदि आप तेज दौड़ेंगे तो आप गाड़ी पकड़ लेंगे।

(iv) We shall get wet, if it rains.
यदि बरसात होगी तो हम भीग जाएँगे।

उक्त उदाहरणों से यह स्पष्ट है कि इस प्रकार की शर्त व्यक्त करने के लिए If – clause → present में तथा Main Clause → future में होता है।

वाक्य रचना – If + Present + Future

RBSE Class 8 English Grammar Conditional Sentences

Exercise – 1

Fill in the blanks using correct tense and form of the verbs given in brackets:
कोष्ठक में दी गई क्रियाओं के सही tense व form का प्रयोग करते हुए रिक्त स्थानों की पूर्ति करो-

  1. If you……..(work) hard, you will get success.
  2. If you ………….. (have) headache, you can take rest.
  3. If you don’t do your home work, the teacher ………….. (punish) you.
  4. If she ………….(be) careless, she will hurt her finger.
  5. If he ………….. (not work) hard, he will not get through.
  6. They will get wet, if it ………….. (rain).
  7. We ………….. (play) chess, if you come to my house tomorrow.

Answer:

  1. work
  2. have
  3. will punish
  4. is
  5. does not work
  6. rains
  7. shall play.

RBSE Class 8 English Grammar Conditional Sentences

(B) Hypothetical, Unlikely, Improbable or Imaginary Conditions
असम्भाव्य या काल्पनिक शर्त या Type – II

इस प्रकार के शर्त वाले वाक्यों में If-Clause में ही ऐसी शर्त रख दी जाती है जो वर्तमान में पूरी ही नहीं हो सकती। अत: Main Clause में व्यक्त किये गये परिणाम प्राप्त हो ही नहीं सकते, जैसे-
(i) If I knew his address, I would give you.
यदि मुझे उसका पता याद हो तो मैं तुम्हें दूँ।
(अर्थात् न तो वर्तमान में मुझे पता याद है और न ही मैं दूँगा।)

(ii) If I had money, I would lend you.
यदि मेरे पास धन हो तो मैं तुम्हें उधार दूँ।

इस प्रकार के वाक्यों में If – Clause past tense में व. main clause – would/should + V की I form में होता है अर्थात

If + Past + ….. would / should + V की I Form

ज्ञात तथ्यों के विपरीत परिकल्पना (contrary to known facts) प्रस्तुत करने के लिए –

If + ………….. were …………. + ……….. would/should………… का प्रयोग किया जाता है, जैसे –
(i) If I were a bird, I would fly in the sky.
यदि मैं एक पक्षी होऊँ, तो मैं आसमान में उड़ें।
(अर्थात् न तो मैं पक्षी हूँ और न ही आसमान में उगा।)

RBSE Class 8 English Grammar Conditional Sentences

(ii) If I were a lion, I would roar.
यदि मैं एक शेर होऊँ तो मैं दहाड़ें।

(iii) Were I you, I would buy this.
यदि मैं तुम जैसा होऊँ तो मैं यह खरीद लूँ।
(If के स्थान पर were का प्रयोग किया जा सकता है।)

Exercise – 2

Fill in the blanks using correct form and tense of the verbs given in brackets:
रिक्त स्थानों की पूर्ति कोष्ठकों में दी गई क्रियाओं के सही form व tense से करो-

  1. I would lend you, if I …………(have) money.
  2. If I were the Prime Minister, I………… (make) you the Home Minister.
  3. I …………………(read) this book, if I knew Chinese.
  4. If I were you, I …………(help) her.
  5. If he…………(work) hard, he would pass.
  6. If I knew her mobile number, I …………. (tell) you.

Answer:

  1. had
  2. would make
  3. would read
  4. would help
  5. worked
  6. would tell

RBSE Class 8 English Grammar Conditional Sentences

(C) Impossible or Unfulfilled Condition
असम्भव या अपूर्ण शर्त या Type – III

इस प्रकार के वाक्यों में If – clause द्वारा जो शर्त व्यक्त की जाती है वह भूतकाल की होती है जिसे वर्तमान में पूरा नहीं किया जा सकता है इसलिए Main Clause में व्यक्त परिणाम भी प्राप्त नहीं होगा। अतः इन्हें Impossible Condition कहते हैं, जैसे-
(i) If I had run fast, I would have caught the train.

यदि मैं तेज दौड़ा होता तो मैंने गाड़ी पकड़ ली होती।
(अर्थात् न तो मैं तेज दौड़ा और न ही गाड़ी पकड़ी।)

(ii) If Neeraj had worked hard, he would have succeeded.
यदि नीरज ने कठिन परिश्रम किया होता तो वह सफल हो गया होता।

(iii) If the gardener had watered the plants, they would not have withered.
यदि माली ने पौधों कोपानी दिया होता तो वे नहीं सूखते।

Note- If के स्थान पर had का प्रयोग करके भी इस प्रकार के conditional sentence को बनाया जा सकता है। Had पहले लगाने पर यह If का कार्य करेगा। जैसे- Had he gone to Agra, he would have seen the Taj Mahal.
यदि वह आगरा गया होता तो वह ताजमहल देख पाता।

RBSE Class 8 English Grammar Conditional Sentences

वाक्य रचना –
If + Past perfect + ……….. would/should + have + V की III form…..

अर्थात् – If-clause Past perfect में होगा व Main Clause में would / should + have + V की III form आएगी।
RBSE Class 8 English Grammar Conditional Sentences - 2

Exercise – 3
(From the Text Book)

  1. If they ………….. (find) me peacefully asleep, they throw stones at me.
  2. If he …………. (want), he could have used a new blanket but he did not.
  3. No one……………..(know) if Chanakya had used the blankets at night.
  4. I feel fine if I ………….(sit) there.
  5. How are you going to get well if this ……….. (go) on?
  6. If my Holy Man……………(not see) me at the window today, he might go away.
  7. If Kabiraj ………………. (turn) up again with your uncle, my spells will be ruined.
  8. If I weren’t just a worthless human, I …………… (make) my home by the stream near those thousands of nests.
  9. If he …………….. (fly) off to your Curlew Island nest, he would starve.
  10. It these techniques…………….(be) restored, they can help in overcoming the problem of water shortage.

Answer:

  1. find
  2. wanted
  3. would have known
  4. sit
  5. goes
  6. doesn’t see
  7. turns
  8. would make
  9. flew
  10. are.

RBSE Class 8 English Grammar Conditional Sentences

Exercise – 4
(From the Text Book)

Complete the following sentences with the help of the words given in the brackets:
कोष्ठक में दिए शब्दों की सहायता से वाक्य पूरा कीजिए:

  1. If he had gone to Delhi, he ……… (see) the Red Fort.
  2. If you had worked hard, you …………. (pass).
  3. I you ………. (invite) me, I would have come.
  4. If Jayashree ………… (play) well, she would have won the match,
  5. No one would have known if Chanakya …………. (use) blankets at night.
  6. If the police had run fast, ………… they (catch) the thief.
  7. If Geeta ……….. (study) seriously, she would have topped the class.
  8. If it had not rained timely, the crops ……. (dry)
  9. If we don’t leave now, we ………. (miss) the train certainly.
  10. If we use a computer, it ……….. (help) us in many ways.

Answer:

  1. would have seen
  2. would have passed
  3. had invited
  4. had played
  5. had used
  6. would have caught
  7. had studied
  8. would have dried
  9. will miss
  10. will help.

RBSE Class 8 English Grammar Conditional Sentences

Exercise – 5
(From the Text Book)

Complete the following sentences with the help of the words in the brackets:
कोष्ठक में दिए शब्द की सहायता से वाक्य पूरे कीजिए:

  1. If I were a bird, I …….. (come) to school in time.
  2. If I am well, I …………. (use) the holy man’s spells.
  3. If I ………… (live) near school, I would come to school in time.
  4. If I were a teacher, I ……… (teach) the students.
  5. If I were a lion, I ……….. (live) in a cave.
  6. If I ……… a fish, I …….. swim in water.
  7. If my father gave me pocket money, I ………. (buy) a motor cycle.
  8. If he worked hard, he ……… (pass) the examination.
  9. If my brother were a king, he ……….(appoint) me the minister.
  10. If I were a millionaire, I …………. (open) a technical college in my village.

Answer:

  1. would come
  2. will use
  3. lived
  4. would teach
  5. would live
  6. were, would
  7. would buy
  8. would pass
  9. would appoint
  10. would open.

RBSE Class 8 English Grammar Conditional Sentences

Exercise – 6

Fill in the blanks choosing the correct alternative:
सही विकल्य चुनकार रिक्त स्थान भरिए:

Question 1.
If I were a fish, I …….. swim in a pond.
(a) would
(b) will
(c) should
(d) shall
Answer:
(a) would

Question 2.
If I were a lion, I ……… live in a cave.
(a) would
(b) will
(c) shall
(d) can
Answer:
(a) would

Question 3.
If I were a bird, I ………. fly in the sky.
(a) will
(b) should
(c) would
(d) can
Answer:
(c) would

RBSE Class 8 English Grammar Conditional Sentences

Question 4.
If I were a teacher, I ………. teach the students.
(a) should
(b) would
(c) can
(d) will
Answer:
(b) would

Question 5.
If I had money, I ……….. lend you.
(a) will
(b) can
(c) should
(d) would
Answer:
(d) would

Question 6.
If you asked, I ………….. help you.
(a) would
(b) will
(c) should
(d) can
Answer:
(a) would

Question 7.
If Prashant had come in time, he have joined us.
(a) will
(b) would
(c) can
(d) should
Answer:
(b) would

RBSE Class 8 English Grammar Conditional Sentences

Question 8.
If Jayshree had played well, she ………. have won the match.
(a) would
(b) should
(c) can
(d) will
Answer:
(a) would

Question 9.
If Ashish had worked hard, he ………. have succeeded.
(a) should
(b) could
(c) may
(d) would
Answer:
(d) would

Question 10.
If Raj had run fast, he ………. have won the race.
(a) would
(b) can
(c) should
(d) might
Answer:
(a) would

Question 11.
If I were you, I……….help him. [2017]
(a) will
(b) would
(c) shall
(d) should
Answer:
(b) would

RBSE Class 8 English Grammar Conditional Sentences

Leave a Comment