RBSE Class 7 English Vocabulary Sounds

RBSE Solutions for Class 7 English

Rajasthan Board RBSE Class 7 English Vocabulary Sounds

Sound का अर्थ है-ध्वनि। इस प्रकार के प्रश्न में चार शब्द (a), (b), (c), (d) के अन्तर्गत दिए जाते हैं। प्रत्येक शब्द में एक अथवा दो अक्षर रेखांकित होते हैं। इन चार शब्दों में से एक शब्द के रेखांकित अक्षर अथवा अक्षरों की ध्वनि, शेष तीन शब्दों के रेखांकित अक्षर अथवा अक्षरों से भिन्न होती है। भिन्न ध्वनि वाला शब्द सही उत्तर होता है। जैसे-
Question 1.
(a) cut
(b) but
(c) put
(d) shut
(कट) (बट) (पुट) (शट)
Answer:
(c) है क्योंकि put में u-(उ) की ध्वनि दे रहा

RBSE Class 7 English Vocabulary Sounds

Question 2.
(a) cool
(b) look
(c) soon
(d) moon
Answer:
(b) look में oo ‘उ’ की ध्वनि दे रहा है, शेष में ‘ऊ’ की ध्वनि है।

Rule : दिये हुए प्रत्येक शब्द को ध्यान से पढ़ो तथा रेखांकित अक्षरों की ध्वनि पर विशेष ध्यान दो। जिस शब्द के, रेखांकित अक्षरों की ध्वनि में भिन्नता हो, वही answer है, अतः उस शब्द का क्रमाक्षर उत्तर में लिख दो। भिन्न ध्वनि पहचानने के लिए निरन्तर अभ्यास की आवश्यकता है।

RBSE Class 7 English Vocabulary Sounds

Exercise – 1

Which of the underlined word is different from others in sound?
कौनसा रेखांकित शब्द ध्वनि में अन्यों से भिन्न है?

Question 1.
(a) light
(b) fight
(c) fit
(d) kite
Answer:
(c) fit

Question 2.
(a) catch
(b) hate
(c) late
(d) rate
Answer:
(a) catch

Question 3.
(a) light
(b) grocer
(c) right
(d) fight
Answer:
(b) grocer

RBSE Class 7 English Vocabulary Sounds

Question 4.
(a) head
(b) fear
(c) dear
(d) tear
Answer:
(a) head

Question 5.
(a) bed
(b) writer
(c) pen
(d) set
Answer:
(b) writer

Question 6.
(a) fast
(b) father
(c) party
(d) thank
Answer:
(d) thank

RBSE Class 7 English Vocabulary Sounds

Question 7.
(a) coffee
(b) wrong
(c) cock
(d) country
Answer:
(d) country

Question 8.
(a) cock
(b) cover
(c) pot
(d) spot
Answer:
(b) cover

Question 9.
(a) father
(b) fact
(c) car
(d) dance
Answer:
(b) fact

RBSE Class 7 English Vocabulary Sounds

Question 10.
(a) mosque
(b) fox
(c) religion
(d) rock
Answer:
(c) religion

Question 11.
(a) ghost
(b) hold
(c) told
(d) some
Answer:
(d) some

Question 12.
(a) believe
(b) because
(c) less
(d) decide
Answer:
(c) less

RBSE Class 7 English Vocabulary Sounds

Question 13.
(a) peace
(b) head
(c) reach
(d) teach
Answer:
(b) head

Question 14.
(a) invite
(b) milk
(c) rise
(d) like
Answer:
(b) milk

Question 15.
(a) hire
(b) his
(c) fish
(d) miss
Answer:
(a) hire

RBSE Class 7 English Vocabulary Sounds

Question 16.
(a) price
(b) please
(c) rupees
(d) dozen
Answer:
(a) price

Question 17.
(a) salt
(b) staff
(c) warm
(d) water
Answer:
(b) staff

Question 18.
(a) car
(b) father
(c) jar
(d) glad
Answer:
(d) glad

RBSE Class 7 English Vocabulary Sounds

Question 19.
(a) family
(b) happy
(c) parent
(d) parrot
Answer:
(c) parent

Question 20.
(a) cattle
(b) farmer
(c) glad
(d) happy
Answer:
(b) farmer

RBSE Class 7 English Vocabulary Sounds

Leave a Comment