RBSE Class 7 English Vocabulary Misspelt Words

RBSE Solutions for Class 7 English

Rajasthan Board RBSE Class 7 English Vocabulary Misspelt Words

इस प्रकार के प्रश्न निम्न प्रकार से पूछे जा सकते हैंप्रथम प्रकार के प्रश्नों में अंग्रेजी के चार शब्द दिये होते हैं जिनमें एक शब्द की वर्तनी गलत होती है। हमें गलत वर्तनी वाले शब्द को पहचानकर उसका वर्णांक कोष्ठक में लिखना होता है। जैसे-
(a) brother
(b) cemel
(c) cloth
(d) elephant
Answer:
(b) प्रश्न में camel की spelling गलत दी गई है, अतः उत्तर (b) होगा।

द्वितीय प्रकार के प्रश्नों में किसी शब्द की वर्तनी के कोई अक्षर आगे-पीछे देकर उससे सही वर्तनी लिखवाई जा सकती है, जैसे-
chlidrne ………….
Answer:
children

RBSE Class 7 English Vocabulary Misspelt Words

Exercise – 1
(Based on English Reader)

Question 1.
(a) countyr
(b) always
(c) torch
(d) walk
Answer:
(a) countyr

Question 2.
(a) world
(b) todya
(c) nature
(d) save
Answer:
(b) todya

Question 3.
(a) trees
(b) story
(c) famuos
(d) small
Answer:
(c) famuos

RBSE Class 7 English Vocabulary Misspelt Words

Question 4.
(a) district
(b) warm
(c) sunny
(d) villige
Answer:
(d) villige

Question 5.
(a) bisy
(b) woman
(c) morning
(d) household
Answer:
(a) bisy

Question 6.
(a) dutise
(b) fields
(c) suddenly
(d) family
Answer:
(a) dutise

RBSE Class 7 English Vocabulary Misspelt Words

Question 7.
(a) uproar
(b) nusaul
(c) outside
(d) matter
Answer:
(b) nusaul

Question 8.
(a) dress
(b) arae
(c) royal
(d) trees
Answer:
(b) arae

Question 9.
(a) action
(b) wonder
(c) entier
(d) stop
Answer:
(c) entier

RBSE Class 7 English Vocabulary Misspelt Words

Question 10.
(a) voice
(b) holy
(c) peopel
(d) words.
Answer:
(c) peopel

Question 11.
(a) way
(b) path
(c) tent
(d) requsets
Answer:
(d) requsets

Question 12.
(a) move
(b) cost
(c) limps
(d) crule
Answer:
(d) crule

RBSE Class 7 English Vocabulary Misspelt Words

Question 13.
(a) mother
(b) brave
(c) onlookers
(d) penic
Answer:
(d) penic

Question 14.
(a) sensation
(b) incident
(c) tendar
(d) girls
Answer:
(c) tendar

Question 15.
(a) event
(b) communiti
(c) groups
(d) lives
Answer:
(b) communiti

RBSE Class 7 English Vocabulary Misspelt Words

Question 16.
(a) griaf
(b) loss
(c) people
(d) ban
Answer:
(a) griaf

Question 17.
(a) martyrs
(b) decrei
(c) cutting
(d) green
Answer:
(b) decrei

Question 18.
(a) dream
(b) mason
(c) schoul
(d) reason.
Answer:
(c) schoul

RBSE Class 7 English Vocabulary Misspelt Words

Question 19.
(a) house
(b) lunch
(c) bring
(d) forgat
Answer:
(d) forgat

Question 20.
(a) affourd
(b) desire
(c) manage
(d) expense
Answer:
(a) affourd

RBSE Class 7 English Vocabulary Misspelt Words

Exercise – 2
(Based on English Reader)

Correct the misspelt words
(अशुद्ध वर्तनी वाले शब्दों को सही करें-)

  1. uniqeu …………..
  2. draem …………..
  3. freind …………..
  4. waset …………..
  5. calssroom …………..
  6. doorwya …………..
  7. sympatyh …………..
  8. successro …………..
  9. heighst …………..
  10. anceint …………..

Answer:

  1. unique
  2. dream
  3. friend
  4. waste
  5. classroom
  6. doorway
  7. sympathy
  8. successor
  9. heights
  10. ancient

RBSE Class 7 English Vocabulary Misspelt Words

Leave a Comment