RBSE Class 7 English Letter/Application Writing

RBSE Solutions for Class 7 English

Rajasthan Board RBSE Class 7 English Letter/Application Writing

Informal Letters

Question 1.
You are Kamla/Kamal. Your birthday is on 18 Feb. Write a letter to your friend to invite him on your birthday.
आप कमला/कमल हैं। 18 फरवरी को आपका जन्मदिन है। अपने जन्म-दिवस पर अपने मित्र को आमन्त्रित करते हुए एक पत्र लिखिये।
Answer:
Johari Bazar
Jaipur
16 Feb. 2018
My dear Sohan

You will be glad to know that my birthday will be celebrated on 18 February, I am going to arrange a tea-party at 7 o’clock in the evening. I invite you to attend the party. Please come. I shall be happy. If you do not come, I will miss you. Please pay my regards to your parents.

Yours sincerely
Kamala/Kamal

RBSE Class 7 English Letter/Application Writing

Question 2.
You are Reena/Ram. Your father asked you about your studies. Write a letter to your father telling him about your studies.
आप रीना/राम हैं। आपके पिताजी आपसे आपकी पढ़ाई के बारे में पूछते हैं। अपने पिताजी को अपनी पढ़ाई के विषय में बतलाते हुए एक पत्र लिखिये।
Answer:
27, Kisan Hostel
Nagaur
10 Jan. 2018
My dear Father

I got your letter yesterday. I was very happy. You asked me about my studies. I am working very hard. I hope to get very good marks in the examination. Please pay my regards to mother. Love to Seema.

Your loving son
Reenal Ram

Question 3.
You are Sita/Suresh. Your uncle has sent a birthday gift for you. Write a letter to him thanking for the gift.
आप सीता/सुरेश हैं। आपके चाचा ने आपके लिए एक जन्मदिन उपहार भेजा है। उन्हें उपहार के लिए धन्यवाद देने हेतु पत्र लिखिए।
Answer:
37, Johari Bazar
Jaipur
12 March 2018
My dear Uncle

You sent a watch to me on my birthday. It is your affection to me. I am very happy. It is a very fine watch. It will be very useful to me. I like it very much. I thank you very much for it. Kindly pay my regards to aunty and love to Pinky. I again thank you.

Yours lovingly
Sital Suresh

RBSE Class 7 English Letter/Application Writing

Question 4.
You are Rakhi/Rakesh. You have to purchase some books. Write a letter to your father to send you a money order of Rs. 250/-.
आप राखी/राकेश हैं। आपको कुछ पुस्तकें खरीदनी हैं। अपने पिताजी को, 250 रु. मनीआर्डर द्वारा तुम्हें भेजने के लिए एक पत्र लिखो।
Answer:
Rani Bazar
Bikaner
10 Jan. 2018
My dear Father

I am quite well here. I have joined school. I need Rs. 250/-. I have to purchase some books. Please send me a money order for Rs. 250/Please pay my regards to mother. I remember her very much. Love to Baby. I am waiting for the money order.

Your loving son
Rakhi/ Rakesh

Question 5.
You are Rajani/Rajesh. Write a letter to your friend telling him about your participation in the picnic.
आप रजनी/राजेश हैं। अपने मित्र को तुम्हारे पिकनिक में भाग लेने के बारे में बताते हुए एक पत्र लिखिये।
Answer:
Jawahar Nagar
Jaipur
20 January 2018

My dear Anil I am quite well here. Last Sunday I went to a picnic with my friends. We went to the lake. We played there. We sang songs. We took food together. We came back to our houses in the evening. We were very happy. When will you come to Jaipur? Please pay my regards to the elders and love to Pinky.

Yours sincerely
Rajanil Rajesh

RBSE Class 7 English Letter/Application Writing

Question 6.
You are Rani/Rohan. Write a letter to your father requesting him to allow you to go on an educational tour.
आप रानी/रोहन हैं। एक शैक्षणिक भ्रमण पर जाने की अनुमति माँगते हुए अपने पिताजी को एक पत्र लिखिये।
Answer:
Govt. Sec. School
Bikaner
8 January 2018
My dear Father

I am happy here. I am working hard. About 25 students of my class and three teachers shall go on an educational tour on 20 January for a week. They will go to Jaipur, Ajmer and Kota. I also want to go with them. It will be a good change. We shall learn much. Father, you love me very much. I hope that you will allow me to go on this tour. Also please send me Rs. 1,000/- for the tour. Pay my regards to dear mother. Love to Pinky. Please reply early. I am waiting for your reply.

Your loving son
Ranil Rohan

RBSE Class 7 English Letter/Application Writing

Formal Letters

Question 1.
You are Jagriti/Jagroop. There is water supply with low pressure in your locality. Write a formal letter to the Assistant Engineer, PHED, Naradpura for ensuring due pressure immediately.
आप जाग्रति/जगरूप हैं। आपके क्षेत्र में कम दबाव से पानी आ रहा है। सहायक इंजीनियर, PHED नारदपुरा को उचित दबाव से पानी की आपूर्ति के लिए एक औपचारिक पत्र लिखें।
Answer:
11 Shiv Colony
Naradpura
21 February 2018
The Assistant Engineer
PHED
Naradpura
Sir

Sub : Water supply with low pressure at Shiv Colony, Naradpura.

The residents of Shiv Colony, Naradpura have been facing the problem of low pressure of water supply for three days. Please, take action to ensure water supply with due pressure otherwise public unrest may take an ugly turn.
Thanking you

Yours faithfully
JagritilJagrooop

Question 2.
You are Rani/Rajesh of class VII. Your locality has condition of insanitary. Write a formal letter to the Executive Officer, Jaipur Municipal Corporation, Sanganer for taking immediate steps.
आप कक्षा VII के रानी/राजेश हैं। आपके क्षेत्र में गंदगी की स्थिति है। कार्यकारी अधिकारी, जयपुर नगर निगम, सांगानेर को तत्काल कदम उठाने के लिए एक औपचारिक पत्र लिखिए।
Answer:
21. Clean Nagar
Sanganer
11 March 2018
The Executive Officer
Jaipur
Municipal Corporation
Sanganer
Sir

Sub. : Insanitary Conditions at Clean Nagar, Sanganer.

The sweepers of the JMC haven’t been sweeping Clean Nagar, Sanganer for many days. There are heaps of garbage and pools of dirty water. Mosquitoes are breeding. Diseases may spread if any urgent action is not taken.

You are kindly requested to take immediate steps to ensure regular cleanliness.
Thanking you

Yours faithfully
Rani Rajesh

RBSE Class 7 English Letter/Application Writing

Question 3.
You are the Executive Officer, Jaipur Municipal Corporation, Sanganer. Write a reply to Rani/Rajesh ensuring that the sweepers of the area will sweep the area every day. Explain that the sweepers were on strike.
आप नगर निगम, सांगानेर के कार्यकारी अधिकारी हैं। रानी/राजेश को जवाब लिखिए, यह आश्वासन देते हुए कि उस क्षेत्र के सफाईकर्मी प्रत्येक दिन सफाई करेंगे। स्पष्ट करें कि सफाईकर्मी हड़ताल पर थे।
Answer:
The Executive Officer
Jaipur Municipal Corporation
Sanganer
12 March 2018
Ms Rani/Mr Rajesh
21 Clean Nagar
Sanganer
Madam

Thanks for your letter of 11 March 2018. Urgent steps have been taken to ensure cleanliness in your locality-Clean Nagar, Sanganer. From tomorrow, there will be regular sweeping there. The problem arose because the sweepers were on strike. I regret for the inconvenience which has been caused to the people of your area.
Thanking you

Yours faithfully
Executive Officer

Question 4.
You are. Vinita/Vishnu. Your locality has poor lighting & complete darkness. There may be cases of theft. Write a letter to the Chairman, Municipal Board of your town complaining about poor lighting in your locality.
आप विमला/विष्णु हैं। आपके क्षेत्र में रोशनी व्यवस्था खराब है तथा पूर्ण अंधेरा रहता है। चोरी की घटना हो सकती है। म्यूनिसिपल बोर्ड के चेअरमैन को अपने क्षेत्र की खराब रोशनी व्यवस्था के बारे में एक पत्र लिखिये।
Answer:
137. Adarsh Colony
Bhilwara
10 February 2018
The Chairman Municipal Board
Bhilwara
Sir

Sub. : Poor Lighting Respectfully I bring to your kind notice about poor lighting in our locality.

There are electric poles but no electricity. There is complete darkness at night. There had been many accidents. There may be cases of theft. Our life is in danger. Please look into the matter immediately and do the needful.
Thanking you

Yours faithfully
Vinita Vishnu

RBSE Class 7 English Letter/Application Writing

Applications

Question 1.
You are Mohini/Mohan. Write an application to your Headmaster that you have slipped on the road. You cannot attend the school. Request him to grant you two days’ leave.
आप मोहिनी/मोहन हैं। अपने प्रधानाध्यापकजी को एक प्रार्थना-पत्र लिखिए कि आप सड़क पर फिसल गये हैं। आप विद्यालय में आने में असमर्थ हैं। उनसे निवेदन करें कि आपको दो दिन की छुट्टी स्वीकृत करें।
Answer:
10 Feb. 2018
The Headmaster
A.B.C. High School
Jaipur
Sir

Yesterday evening while I was coming home from school. I slipped and fell down. There was a banana skin on the road. I hurt my leg badly.
I cannot come to school. Kindly grant me leave for two days and oblige.
Thanking you

Yours obediently
Mohini Mohan
VII-B

RBSE Class 7 English Letter/Application Writing

Question 2.
Imagine that you are Mohan, a student of class VII of Govt. Sec. School, Bikaner. You are also captain of football team of your class. Your class wants a friendly match with class VIII. Write an application to your Headmaster for allowing you to play a football match with class VIII.
कल्पना कीजिए कि आप राजकीय माध्यमिक विद्यालय, बीकानेर के विद्यार्थी हो। आप अपनी कक्षा की फुटबाल टीम के कप्तान भी हो। आपकी कक्षा आठवीं कक्षा से एक मैत्री मैच चाहती है। कक्षा-VIII के साथ फुटबाल मैच खेलने की अनुमति के लिए अपने प्रधानाध्यापक को एक प्रार्थना-पत्र लिखिये।
Answer:
12 March 2018
The Headmaster
Govt. Sec. School
Bikaner
Sir

Most respectfully I beg to say that I am a student of class-VII in your school. My class wants to play a friendly match of football with class-VIII. Being the captain of football team of my class, I request you to allow us to play this match on 18 March at 4 p.m. Thanking you

Yours obediently
Mohan Captain
Football Team
Class VII

Question 3.
You are Sohini/Sohan. Your father is a poor farmer. He can’t bear your school expenses. Write an application to the Headmaster for giving you some help from Poor Boys’ Fund.
आप सोहिनी/सोहन हैं। आपके पिता एक गरीब किसान हैं। वह आपके स्कूल खर्च को वहन नहीं कर सकते हैं। निर्धन छात्र कोष से आपको कुछ सहायता देने के लिए प्रधानाध्यापक महोदय को एक प्रार्थना-पत्र लिखिये।
Answer:
12 Jan. 2018
The Headmaster
Mahesh Secondary School
Jodhpur
Sir

Most respectfully I beg to say that I am a very poor boy. There are five members in our family. My father is a farmer. He is very old. He cannot bear my school expenses. Please give me some help from Poor Boys’ Fund and oblige.
Thanking you

Yours obediently
Sohiol Sohan
Class VII

RBSE Class 7 English Letter/Application Writing

Question 4.
Imagine that you are Kanu/Kapil, reading in Class VII at Govt. U.P. School, Udaipur. Write an application to the Headmaster of your school requesting him to start extra classes for the difficult subjects.
कल्पना कीजिए आप कनू/कपिल हैं और रा.उ.प्रा. विद्यालय, उदयपुर कक्षा-VII में पढ़ते हैं। आप अपने विद्यालय के प्रधानाध्यापक महोदय को कठिन विषयों की अतिरिक्त कक्षाएँ लगाने हेतु एक प्रार्थना-पत्र लिखिये।
Answer:
10 Jan. 2018
The Headmaster
Govt. Upper Primary School
Udaipur
Sir

Most respectfully I beg to say that there were strikes in the schools. Some teachers joined late. The examinations are near. It is very difficult for the teachers to cover the course before the examinations. Would you start extra classes of English and Maths.
Thanking you

Yours obediently
Kanul Kapil
Class VII

Question 5.
You are Gomati/Gopal. You are not well. You have a stomach ache because you have indigestion. Write an application to your Headmaster to grant you three days’ leave.
आप गोमती/गोपाल हैं। आप स्वस्थ नहीं हो। आपको पेटदर्द है क्योंकि आपको अपच हो गया है। अपने प्रधानाध्यापक महोदय को आपको तीन दिन का अवकाश स्वीकृत करने के लिए एक प्रार्थना-पत्र लिखिये।
Answer:
12 January 2018
The Headmaster
Govt. Upper Primary School
Bikaner
Sir

Respectfully I beg to say that I am not well. I have a stomach ache because I have indigestion. So I cannot come to school. Would you grant me three days’ leave from 12 January to 14 January and oblige.
Thanking you

Yours obediently
Gomatil Gopal
Class-VII

RBSE Class 7 English Letter/Application Writing

Question 6.
You are Hina/Hitesh. You are a student of class VII. Your father is very poor. He cannot buy all the books for you. Write an application to the Headmaster of your school to lend you some books from book bank.
आप हिना/हितेश हैं। तुम कक्षा-7 के विद्यार्थी हो। तुम्हारे पिताजी बहुत गरीब हैं। वह तुम्हारे लिए समस्त पुस्तकें नहीं खरीद सकते हैं। बुक बैंक से तुम्हें कुछ पुस्तकें दिलाने के लिए अपने प्रधानाध्यापकजी को एक प्रार्थना-पत्र लिखिये।
Answer:
10 July 2017
The Headmaster
Govt. Sec. School Ajmer
Sir

Most respectfully I beg to say that my father is very poor. He is a farmer. I need some books for my studies. He cannot buy all the books for me. Would you grant me to lend some books from the book bank.

Thanking you
Yours obediently
Hinal Hitech
Class-VII

Question 7.
You are Rajani/Rajesh. Write an application to the Headmaster of your school requesting him to grant you two days’ leave so that you can attend your elder brother’s marriage.
आप रजनी/राजेश हैं। अपने प्रधानाध्यापक को आपको दो दिन का अवकाश स्वीकृत करने का निवेदन करते हुए एक प्रार्थना-पत्र लिखिये ताकि आप अपने बड़े भाई की शादी में सम्मिलित हो सकें।
Answer:
10 Dec. 2017
The Headmaster
Govt. Upper Primary School
Sikar
Sir

Respectfully I beg to say that the marriage of my elder brother will be held on 12 December. Would you grant me two days’ leave (from 11 December to 12 December) to attend his marriage and oblige.
Thanking you

Yours obediently
Rajani Rajesh
Class-VII

RBSE Class 7 English Letter/Application Writing

Question 8.
You are Mini/Maneesh. You want admission in the Govt. Upper Primary School, Sikar. Write an application to the Headmaster requesting him for admission to class VII
आप मिनि/मनीष हैं। आप राजकीय उच्च प्राथमिक विद्यालय, सीकर में प्रवेश चाहते हैं। कक्षा-7 में प्रवेश चाहने हेतु प्रधानाध्यापक महोदय को एक प्रार्थना-पत्र लिखिये।
Answer:
4 March 2018
The Headmaster
Govt. Upper Primary School
Sikar
Sir

Most respectfully I beg to say that I have passed VI class this year. I secured 65% marks. I want to take admission to class VII. Would you allow me to take admission to class VII and oblige.
Thanking you

Yours obediently
Mini/Marcesh

Question 9.
You are Reema/Ram. You study in the Govt. Sec. School, Churu. You fell ill. Write an application to the Headmaster of your school requesting him to exempt you from games for 3 days.
आप रीमा/राम हैं। आप राजकीय माध्यमिक विद्यालय, चूरू में पढ़ते हैं। आप बीमार पड़ गए। खेल-कूद से तीन दिन की छूट प्राप्त करने का निवेदन करते हुए अपने विद्यालय के प्रधानाध्यापक को एक प्रार्थना-पत्र लिखिये।
Answer:
17 Feb. 2018
The Headmaster
Govt. Sec. School
Churu
Sir

Most respectfully I beg to say that I am ill. So I am unable to come to school to play games. Would you exempt me from playing games for 3 days and oblige.
Thanking you

Yours obediently
Reemal Ram
Class VII

RBSE Class 7 English Letter/Application Writing

Question 10.
You are Mona/Mukesh. Write an application to your Headmaster requesting him to grant you a few days’ leave as your mother is sick and you have to look after her.
आप मोना/मुकेश हैं। आपकी माँ बीमार है और आपको उनकी देखभाल करनी है। अपने प्रधानाध्यापकजी को आपको कुछ दिनों की छुट्टी स्वीकृत करने का निवेदन करते हुए एक प्रार्थना-पत्र लिखिये। Answer:
18 Feb. 2018
The Headmaster
Govt. Upper Primary School
Kota
Sir

Respectfully I beg to say that my mother has been ill for two days. I have to look after her. So I am unable to come to school from 18 February to 23 February. Would you grant me leave for six days and oblige.
Thanking you

Yours obediently
Mona/Mukesh
Class-VII

Question 11.
You are Tina/Tushar. Your father has been transferred to Kota. You also want to go with him. Write an application, to your Headmaster for issuing transfer certificate.
आप टीना/तुषार हैं। आपके पिताजी का स्थानान्तरण कोटा हो गया है। आप भी उनके साथ जाना चाहते हैं। अपने प्रधानाध्यापकजी को टी.सी. (स्थानान्तरण प्रमाण-पत्र) प्रदान कराने हेतु प्रार्थना-पत्र लिखिए।
Answer:
25 Feb. 2018
The Headmaster
Govt. Sec. School
Bikaner
Sir

Most respectfully I beg to say that my father has been transferred to Kota. I shall go with him. I shall read there. Would you issue my transfer-certificate and oblige.
Thanking you

Yours obediently
Tina/Tushar
Class-VII

RBSE Class 7 English Letter/Application Writing

Question 12.
You are Beena/Bholu. Your father is a poor farmer. Write an application to your Headmaster for exemption of tuition fee.
आप बीना/भोलू हैं। आपके पिता एक गरीब किसान हैं। शिक्षण शुल्क की छूट के लिए अपने प्रधानाध्यापक को एक प्रार्थना-पत्र लिखिये।
Answer:
15 July 2017
The Headmaster
Govt. Sec. School
Sri Ganganagar
Sir

Most respectfully I beg to say that my father is a poor farmer. He cannot pay my school fee. I am good at studies. I stood first in class VI. Would you grant exemption from my tuition fee.
Thanking you

Yours obediently
Beena/ Bholu
Class-VII

Question 13.
You are Meera/Mahesh. The students of your class are going for an educational tour. You also want to go with them. Write an application to your Headmaster for allowing you to join them.
आप मीरा/महेश हैं। आपकी कक्षा के विद्यार्थी एक शैक्षिक भ्रमण पर जा रहे हैं। आप भी उनके साथ जाना चाहते हैं। प्रधानाध्यापकजी को शैक्षणिक भ्रमण में उनके साथ शामिल होने के लिए एक प्रार्थना-पत्र लिखिए।
Answer:
10 Oct. 2017
The Headmaster
Rajasthan Bal Mandir
Bikaner
Sir

Most respectfully I beg to say that the students of our class are going for an educational tour. I also want to join them. Would you allow me to join them.
Thanking you

Yours obediently
Mcoral Mahesh
Class-VII-A

RBSE Class 7 English Letter/Application Writing

Leave a Comment